Tíz évig tervezték a lecsapolható méhkaptárat

A Mashable.com-on futottunk bele a hírbe, miszerint Stuart és fia, Cedar Anderson olyan kaptárat terveztek, amelynek segítségével ezentúl minden bonyodalom nélkül, csapolva nyerhetik ki a gazdák a mézet. A masina nemcsak kényelmi szempontból úttörő, de a méhészek ezentúl a kaptár felnyitása és a rovarok megzavarása nélkül juthatnak a mézhez. Az ötlet annyira sikeres, hogy a népszerű pénzgyűjtő oldalon, az Indiegogón február 22-i indulása után nemhogy átlépte a tervezett 70 ezer dolláros (közel 20 millió forintos) célt, de már meg is haladta: jelenleg 560 millió forintnál járnak.

"Szó szerint forradalomról van szó. Benézel a kaptárba, látod, hogy mikor van kész a méz és könnyedén ki is nyerheted onnan" – írja a páros a kampány oldalán. A hagyományos eljárásnál a méhésznek védőruhát kell felvennie, gáz segítségével le kell nyugtatnia a méheket, feltörnie a kaptárat, amiből aztán kézzel kell kipergetnie a mézet – valljuk be, ez azért rizikós, kényelmetlen, a méhek számára is stresszes, valamint időigényes folyamat.

A fenti videón megnézheti, hogyan néz ki maga a Flow Hive névre hallgató kaptár felépítése. Kicsit spoilerezünk: annyira "tiszta", hogy akár azt is láthatja, hogyan készítenek nektárból mézet a szorgos állatkák. A Flow Hive-ot 10 éven keresztül tervezték, és 600 dollárért (168 ezer forintért) ön is vásárolhat egyet az Indiegogón.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra