10 dolog, amire mindenképpen ügyeljen festés előtt!

Mielőtt nekiállna kifesteni a lakását, jó, ha tisztában van néhány dologgal, mármint azon túl, hogy ha nem jó minőségű anyagokat használ, túl sok, vagy túl kevés festéket vesz, vagy éppen ha nem szépen keni le a sarkokat, akkor nem lesz elégedett a végeredménnyel. Hogy ezt elkerülhesse, a Freshome.hu összegyűjtötte azt a 10 szempontot, amire mindenképpen ügyeljen az előkészületeknél.

Pakolás és takarítás

Hiába tűnik értelmetlennek épp a legnagyobb kupleráj kialakulása előtt takarítani, mielőtt nekiállna a festésnek, azért ne legyen rest, és tegye meg. A bútorok összepakolása után egy kis portörlés és porszívózás mindenképpen szükséges lehet, és ekkor a falra is fordítson figyelmet. Ha ugyanis a felület poros, akkor a festék nem fog kellően megtapadni rajta, és a végeredmény foltos és csúnya lesz. Ha kell, akár nedves ruhával is dolgozhat, hogy minden porszemet eltávolítson, de ekkor azért legyen óvatos, ha oedig nagyon nedves lett a fal, akkor hagyja megszáradni.

118512544
Dwight Eschliman / Europress / Getty

Ne ugorjon fejest

A festékek között válogatva a boltban biztosan nagyon jó árnyalatokat talál, ám közel sem biztos, hogy ezek ugyanolyan jól mutatnak majd a falain is. Ha van rá lehetőség, akkor inkább vegyen színmintát, és próbálja a bútoraihoz, a szobához. Így lehetősége van arra is, hogy nappali, illetve lámpafényben is megnézze, valóban ez-e az a szín, amit szeretne. Ha színmintát nem tud venni, akkor egy kisebb mennyiséggel is próbálkozhat, amiből csak egy négyzetet fest a falra.

Nem kell félnie

Sokan azért döntenek a fehér falak mellett, mert az mindenhez megy, egyszerű, világos, kommersz. Bár sok esetben jó döntés, de ne azért tegye le a voksát a fehér mellett, mert fél, hanem mert azt szeretné. Igaz, hogy a színekkel erősen befolyásolhatja a szoba hangulatát, de ez legalább annyit javíthat a helyzeten, mint ronthat. A sötétebb árnyalatok a nagyobb, magasabb helyiségekben mutatnak, mert kiemelik a tér mélységét, míg a világosabbak fényessé vidámmá teszik a kis szobákat is.

sb10067339s-001
Michael Hitoshi / Europress / Getty

Fényes árnyalatok

A fényes festékek nagyon csábítóak lehetnek, hiszen a segítségükkel a fény megsokszorozható a szobában, ráadásul nagyon kellemes hatást érhet el velük. Arra azonban figyeljen, hogy az ilyen festékek – éppen a fényességük miatt – az összes apró falhibát, illetve a nem tökéletesen felvitt színanyagot is megmutatják, így ha mégis ezek mellett dönt, akkor nagyon precízen dolgozzon.

Tuti a szín, de túl vad

A színekkel való játék nagyon el tudja ragadni az embert. Sok esetben rátalálhat olyan vad, erős árnyalatokra, amik azonnal és végérvényesen a házába kell kerüljenek, de egy egész szobát kifesteni velük nagyon rossz hatást eredményezne. Ilyenkor se csüggedjen, hiszen senki nem mondta, hogy egy szoba falainak kötelező ugyan olyan színekben pompáznia. Ám ha csak egy vagy két falon alkalmazza az árnyalatot, akkor a többi felület semleges színnel – a legtöbb esetben fehérrel – legyen kifestve, hogy a szemnek ne egy karneváli kavalkádot kelljen befogadnia (amihez egyébként bútort sem lehet választani).

dv595007
Digital Vision. / Europress / Getty

Mennyi kell?

A festék vásárlásánál elég jól kell saccolnia, hogy pontosan mennyit is kell vennie. Hiszen ha kevés, akkor mehet vissza a boltba, ami rossz esetben azzal is végződhet, hogy az adott árnyalat épp elfogyott – a kikevert színekről már nem is beszélve, amik sohasem sikerülnek kétszer ugyanúgy. Ha pedig túl sok az anyag, akkor egy rakás pénzt dobott ki az ablakon, teljesen feleslegesen. Egy kis segítséggel ezt is megoldhatja, példának okáért ezzel az egyszerű kalkulátorral, ami ugyan nem ad pontos adatokat a mennyiséget tekintve, de nagyjából be tudja lőni a segítségével a literszámot.

Azt is tartsa szem előtt, hogy az alapozás bizony sokat segít: a kezelt falra sokszor elegendő egyetlen réteg is, míg kezeletlen társa minimum két réteget is felvehet, míg hasonlítani kezd a vágyott színre.

200376726-001
Martin Poole / Europress / Getty

Alapozás?

Ha már előkerült az alapozás, azt is érdemes tisztázni, hogy mire is jó. A reklámok tanúsága szerint az ember csak összetolja a bútorait, hengert ragad, márt, fest, és tíz perc múlva már a vadiúj színű szobában ücsörögve kortyolja a kávéját. Csakhogy a falak többsége nem olyan sík, mint egy papírlap, következés képpen a festék nem terül egyenletesen a felületükön. Az alapozás abban segít, hogy ez az anyag kitölti a kis hézagokat, repedéseket, így lehetővé téve azt, hogy a végeredmény egyenletes és foltmentes legyen. Nem utolsó sorban pedig sokkal kisebb a valószínűsége, hogy az alapozás után a fal ledobja a festéket, mint anélkül.

A sarkok technikásak

A sarkok festését a legtöbben egyszerűen a hengerrel teszik meg. Ez viszont messze nem nyújtja a legjobb megoldást. Ha nem szeretne direkt a sarokhoz kialakított eszközt beszerezni, akkor csak egy jó minőségű ecsetre lesz szüksége. A kényes részeken ezzel dolgozzon, majd, ha a fedés tökéletes, akkor a hengerrel csak tisztázza le az ecset nyomait a festéken.

A szöszölős ecset esete

Sajnos a festés során sokan tapasztalják azt a jelenséget, hogy egy-egy szál az ecsetről vagy a hengerről benne ragad a színes festékrétegben. Ez nem tűnik olyan borzasztónak, de ha többször is előfordul, akkor a szeme könnyen ráakad ezekre az egyenetlenségekre, és az már nagyon nem jó. Ezt kiküszöbölheti, ha festés előtt vastag ragasztószalagot teker a kezére, a ragadós felével kifelé, majd ezt végighúzza a még száraz hengeren és ecseten. Itt ne finomkodjon, hadd jöjjön ki minden túlságosan laza szál, mert így elkerülheti a festési hibákat

Készüljön elő

Bár ez egyértelműnek hangzik, de mindenképpen érdemes alaposan átgondolni, mire is lesz szüksége, mert ezzel egy sor kellemetlen rohangálástól és idegeskedéstől kíméli meg magát akkor, amikor épp a legkevésbé lesz rá ideje. Ami mindenképpen kelleni fog, az minimum egy – de inkább több – jó minőségű ecset, festőhenger, hosszabbító (a nehezen elérhető helyek festésére), egy stabil létra, padló- és bútortakaró fólia, és - ha van - néhány barát, segítség gyanánt.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek