Futurisztikus vitaminbolt az amszterdami bulinegyedben

Egy meglepően steril üzlethelyiséggel bővült nemrég Amszterdam egyre sokszínűbb és egyre biztonságosabb belvárosának piros lámpás negyede, ami legalább akkora turistalátványosságnak számít az ide látogatók körében, mint a Vincent van Gogh és Rembrandt festményeket őrző Rijksmuseum vagy a Heineken múzeum. A más városokban illegális szórakozási lehetőségeket nyújtó vigalmi és buliegyedben ugyanis egy futurisztikus kialakítású víz- és vitaminbolt nyílt, melyet a nyüzsgő éjszakai élet miatt éjjel-nappal nyitva tartanak a Whitestore tulajdonosai.

Igen, ez egy vízbár a bulinegyedben.
Igen, ez egy vízbár a bulinegyedben.x-m-l.org

Az Amszterdam szívében található üzletet az XML építésziroda két tervezője, Max Cohen de Lara és David Mulder alakította ki, akik központi elemként egy kilenc méter hosszú, 28 fénycsővel ellátott áttetsző polikarbonátból megépített bárt helyeztek el az épületben, ami különösen látványos és figyelemfelkeltő a negyedre jellemző karmazsinvörös fények között – írja a dezeen.com. Az üzlet nemcsak a látványról szól, a patikusokra emlékeztető fehér köpenyes eladói szükség esetén egészségügyi információkat is adnak a termékek bemutatása mellett a vásárlóknak és az érdeklődőknek. A vakítóan fehér falak és világítótestek egyébként vizuálisan megduplázzák a 17.századi épületben lévő, alacsony belmagasságú klasszikus holland szuterént, ami a tervezők szerint is szürreálisan mutat a vörösen izzó szexshopok és egyéb szórakozóhelyek között.

Ide ékelték be a steril teret kapott üzletet.
Ide ékelték be a steril teret kapott üzletet.x-m-l.org

„Mivel ez a környék az éjszakai életéről ismert, így ügyfelünk jó ötletnek tartotta, hogy egy olyan üzletet nyisson, ahova az emberek betérhetnek egy kis gyógyírre két kocsmalátogatás között. A mi feladatunk elsősorban az volt, hogy egy olyan tervet készítsünk, ami bevonzza az embereket, mikor elhaladnak az üzlet előtt, úgy hogy közben az teljesen máshogy néz ki, mint a „szomszéd” üzletek. Úgy döntöttünk, hogy mi is eljátszunk a fény gondolatával, ha már úgyis ez az egyik leghatározóbb esztétikuma a kerületnek.” – mondták a tervezők a klinikai hangulatot árasztó „kocsmáról.”

Tágasnak tűnik, de nem az.
Tágasnak tűnik, de nem az.x-m-l.org
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra