10 híres nappali a legismertebb tévésorozatokból

Nemrég megmutattuk, hogy melyek azok az ikonikus bútordarabok, amiket számtalan alkalommal láthattunk már mozifilmekben az elmúlt évtizedekben. Ezúttal a Harper's Bazaar szerkesztői állítottak össze egy listát arról, hogy az ötvenes évek óta miként és mennyiben változtak a tévésorozatokban látható szobabelsők. Nézze meg a hajtás után, hogy milyen nappalija volt a Jóbarátok vagy a Szex és New York főszereplőinek!

I Love Lucy: Lucy és Ricky Ricardo lakása

Az ötvenes években játszódó komédiasorozat elsősorban az online sorozatfüggőknek lehet ismerős, pedig volt, hogy a filmklasszikus hetente negyven milliót nézőt ültetett a televízió elé. Az ikonikussá vált házaspár (Desi Arnaz és Lucille Ball) egy kellemes hangulatot árasztó, kissé merev, strukturált stílusú lakásban élt az Upper East Side-on, aminek bútorai és egyéb berendezései hűen tükrözték az amerikai középosztály akkori ízlésvilágát.

Mary Tyler Moore Show: Mary Richards lakása

Melyik gimis lány ne álmodozott volna a hetvenes években olyan modern lakásról, mint amilyen a sorozat főszereplőjének adatott. A minnesotai dolgozó lány életét bemutató sorozat javarészt Mary egy szobás apartmanjában, egy viktoriánus épület harmadik emeleti lakásában játszódott. A palladio ablakos, kovácsoltvas erkélyes ház albérletében szinte minden a hetvenes évek innovatív stílusjegyeit hordozta, a falon logó festményeken és a szőnyegen át a dohányzóasztalig.

A dumagép: Frasier Crane lakása

A Golden Globe-díjra jelölt sorozat főszereplője, Frasier Crane (Kelsey Grammer) egy seattle-i lakás sokadik emeletén él, aminek eklektikus dekorációi illetve az apja rozoga karosszéke hűen tükrözik a pszichiáterként tevékenykedő nagydumás rádiós kozmopolita életmódját a kilencvenes évek elején. A lakást meglepő módon nem egy tipikus agglegény lakásnak rendezték be a belsőépítészek, ugyanis a térben általában rend uralkodik, a falon klasszikus festmények lógnak, a sarokban pedig egy méretes zongora is helyet kapott.

Jóbarátok: Monica Geller lakása

A televíziózás történetének egyik leghíresebb sorozatában Monica Geller (Courteney Cox) egy Greenwich Village-i apartmanban lakott, ahol a műsor legviccesebb pillanatai is zajlottak. A lakás eredetileg Monica és Ross (David Schwimmer) nagymamájának a tulajdonában volt, de a tágas térrel megáldott nappalinak, a két hálószobának és a terasznak köszönhetően nemcsak a sokat civakodó testvérpár, hanem azok barátai is kényelmesen elfértek a lakásban. A lila falakat és az eklektikus dekorációkat minden bizonnyal nem a nagymama, hanem már az unokák varázsolták a lakásba, amivel több tucat elkeseredett albérletkeresőnek nyújtottak olcsó és hasznos lakásfelújítási tippeket a kilencvenes években.

Szex és New York: Carrie Bradshaw lakása

Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) híressé vált Upper East Side-i lakása reálisan tükrözi a szabadúszó írónő eklektikus stílusát, ami az öltözködésén is gyakran visszaköszön. A kicsit rendetlen Bradshaw ugyanis szerette a régi dolgokat az újdonságokkal kombinálni. „Ez a lakás lehet, hogy nem túl extravagáns és takaros, de valljuk be, hány egyedülálló nő él ehhez hasonló lakásokban?” - magyarázza a belső teret a sorozat látványtervezője, Jeremy Conway.

Szex és New York: Samantha Jones lakása

Az HBO sikersorozatában szinte csak jó lakásokat vonultattak fel a rendezők, amelyek közül Samantha (Kim Cattrall) elegáns lakosztálya is éppen annyira említésre méltó, mint a zaklatott életmódot folytató Carrie Bradshaw-é. A férfifaló szexi PR-os tágas nappalija ugyanis semmi másból nem áll, mint egy hatalmas ágyból, egy óriási tükrös szekrényből, és egy ultramodern, koktélkeverésen kÍvül másra nemigen használt, bárszékes konyhából.

Will és Grace: Will Truman lakása

A New York-i Upper West Side-on játszódó Emmy díjas sorozat 1998 és 2006 között volt látható az NBC csatornán. A sorozat legfőbb jelenetei a meleg ügyvéd, Will Truman (Eric McCormack) pazar lakásában játszódnak. A Will és Grace a wikipedia.org szerint az egyik legsikeresebb, meleg főszereplőket felvonultató sorozat lett az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy kezdetben negatív kritikákkal illették a melegeket bemutató jellemábrázolása miatt. Truman lakásában stílusosan párosulnak az art deco tárgyak a modern kor vívmányaival és egyéb, nagy műgonddal kiválasztott művészeti alkotásokkal.

A pletykafészek: Blair Waldorf lakása

Az Upper East Side-i multimilliomos kamaszok nehéz életét bemutató sorozat egyik főszereplője, a magániskolába járó Blair Waldorf (Leighton Meester) egy Fifth Avenue-i fejedelmi penthouse lakásban él. A Central Parkra néző, kétszintes apartmanban megszámlálhatatlanul sok luxuscucc található a márvány oszlopoktól kezdve a méregdrága szövetekből készült kárpitoktól a festményekig.

A pletykafészek: Serena van der Woodsen

A szőke hajú Serena van der Woodsen (Blake Lively) a Waldorf család klasszikus ízlésvilággal berendezett lakásával ellentétben egy modern, divatvilág-ihlette apartmanban tengette mindennapjait a Fifth Avenue-n. A jól láthatóan nagy műgonddal megválogatott, szoborszerű bútorok és műalkotások közül nagy kedvencünk volt a lépcsőfordulóba belógatott Richard Phillips festmény.

Botrány: Olivia Pope lakása

A Grace klinika alkotóinak legújabb sorozatának főszereplője, Olivia Pope (Kerry Washington) egy fényűző, nyugalmat árasztó környezetben él, melyet talán fordulatos szakmai és magánéletének kontrasztjául szántak a berendezők.. A tágas lakás minden pontján érezhető a gondosan megválasztott, visszafogott színpaletta, valamint a finom és elegáns, de sosem extravagáns szövetek, bútorok és egyéb kiegészítők tudatos és átgondolt használata.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek