Így időutazhat az elmúlt évszázadba egy notesszal

Meggyőződésünk, hogy minden szellemi foglalkozásúnak kötelezővé tennénk a kézimunkát, vagyis, hogy ne csak a fejükben legyenek kreatívak, hanem valamilyen alkotó tevékenységet végezzenek a kezükkel is. Ennek keretében volt, hogy fényfüzért készítettünk, máskor a bőrt próbáltuk jobb belátásra bírni, most pedig a könyvkötészet világában mélyedtünk el.

Könyvet kötni baromi egyszerű, és egyben nagyon nehéz. Egyrészt viszonylag kevés dolog kell hozzá, olyan nagy kézügyesség sem szükséges, és hamar lehet eredményt elérni. Másrészt viszont aki nem elég precíz, az pillanatok alatt esik pofára.

A technikát a Bomo Artnál tanultuk meg, a Szentendrei út egyik régi gyárépületében, ahol a felszabdalt egykori textilfestő üzem helyén sok cég próbál boldogulni. A Bomo Artot a legtöbben az adventi vásárokról ismerhetik különleges papírtermékeikről, a régies minták és stílus meghatározó jegyei a cégnek.

Szükséges anyagok

Karton - 1,2 mm - 300 Ft

Könyvkötő vászon - 2000 ft

Szép papír - 300-tól

Ragasztó  - 300-500 Ft

A Design Hét részeként megrendezett workshopon 8-10 ember szeretett volna könyvkötészetet tanulni. Ez nagyjából így zajlott: mindenki kitalálta, mit szeretne bekötni, keresett hozzá papírt helyben, eldöntötte, hogy bőrből vagy vászonból legyen-e a gerinc, és már csak figyelni, pontosan mérni, vágni és ragasztani kellett.

A könyvkötéshez csak papír kell, olló, vonalzó, ragasztó, és jó szem – a többi csak gyakorlás kérdése. Legspeciálisabb eszköz a könyvkötő vászon, ami viszonylag sokba kerül, de egy ív nagyon sok karácsonyi ajándékra elég.

Itt egy videó angol nyelven, magyarul pedig itt egy sok képpel illusztrált tutorial, aminek az első része ki is hagyható, ha már van egy kész naptárunk, vagy füzetünk, és csak keménytáblás borítót gyártanánk hozzá. A legnehezebb a pontosság, pedig ez tényleg az a műfaj, ahol 1-2 mm eltérés is elég sok galibát tud okozni. Maga a füzet vagy határidőnapló bekötése nem sok idő, fél óra elég rá, de a tervezéshez és előkészületekhez alapos rákészülésre van szükség, főleg a borító kiválasztása okozhat nehéz perceket.

A workshopban persze az a jó, hogy mindig van ott valaki, ha elakadnánk, nem kell szentségelve újabb adag kartonért rohangálni, és a ragasztót se mi vakarjuk le a nagyi asztaláról, ha kifolyik. A tervek szerint az adventi időszakban a Bomo Artosok csomagolás- és dekorációs szeánszokat is fognak tartani, ha szereti a régies hangulatú papírokat, ott a helye.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek