A síparadicsom, ahol a múzeum is turisztikai látványosság

Az idei „építészeti Nobel-díj” nyertese, a papírépítészet feltalálójaként számon tartott japán származású Shigeru Ban elkészült legújabb munkájával, az aspeni Művészeti Múzeummal, melyet az egyik első múzeumi épületként tartanak számon Amerikában. – írja az intézmény 35. évfordulóján átadott új, 3000 négyzetméretes belvárosi épületszárnyról a dezeen.com.

Kortárs építészet Aspenben
Kortárs építészet AspenbenDerek Skalko

A coloradói Aspen egyébként az Egyesült Államok egyik legkedveltebb turisztikai helyszíne és puccos síparadicsoma, ahova elsősorban hírességek és kőgazdag üzletemberek járnak kikapcsolódni. Ide tervezte az 56 éves Pritzker díjas építész a Prodema fa burkolattal és fa tetőszerkezettel készült három szintes, üvegfallal megosztott épületét, melynek tetőteréről és annak kávézójából zavartalan a kilátás az aspeni tájra.

Elsősorban fával és üveggel dolgozott az építész
Elsősorban fával és üveggel dolgozott az építészDerek Skalko

„Az aspeni Művészeti Múzeumban egy hely-specifikus teret szerettem volna létrehozni, figyelembe véve a hegyre néző kilátást és azt, hogy az épület elsődlegesen művészeti múzeumként funkcionál. Szerettem volna, hogy a látogatók kívülről és belülről is értékeljék Aspen nevezetességeit. Ezért a tetőre helyeztem a bejáratot, így olyan ez, mint a síelés – először felmész a hegytetőre, élvezed a kilátást, majd lecsúszol.

Az épület észak-keleti sarkában elhelyezett nagy üveglift pedig „mozgó szobaként” működik az épületen belül, ami összeköti a galériákat az egész épülettel” – mondja Shigeru Ban a kibővített múzeumról, ami a korábbi létesítményhez képest ezentúl háromszor nagyobb kiállítótérrel várja az oda látogatókat. Az épületben helyet kapott többek között hat galéria, egy bolt, művészlakások és egy oktatási központ is.

Futurisztikus belső térben gondolkodott a sztárépítész
Futurisztikus belső térben gondolkodott a sztárépítészDerek Skalko
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek