Városi zöldségtermesztés az alapoktól, élőben

A saját maguk által termelt zöldségeket nem véletlenül értékelik ennyire sokra. Hiszen azon túl, hogy az ízükben benne van a rengeteg törődés és a folyamatos táplálás, nem utolsó sorban azt is tudni lehet, hogy a termesztés során milyen vegyszereket használtunk, vagyis pontosan mit is eszünk meg.

Ebből a szempontból sokkal egyszerűbb a helyzete a kerttel rendelkezőknek. Hiszen megfelelő nagyságú tér áll a rendelkezésükre, és persze kevesebb odafigyelést is kíván meg tőlük a zöldségek nevelése. Ha azonban valaki a balkonon szeretne saját kis konyhakertet kialakítani, sokkal nehezebb a dolga.

184984296
Micah Young / Europress / Getty

Itt ugyanis túl is tudja öntözni a növényeket, amik cserébe kiszáradni is könnyebben tudnak. A tápanyagok pótlását is önnek kell megoldania, így a balkonkertészek dolga sokkal nehezebb. Bár rengeteg segítő anyaggal találkozhat az interneten, sokszor ez is kevés ahhoz, hogy valóban sikerélménye legyen, és egész a termésig el tudja juttatni a veteményest. A fogások és trükkök elsajátítása, sőt akár az alapok megértése sem mindig egyszerű pusztán szöveges leírásokból,úgyhogy jó, ha valaki gyakorlatban is megmutatja, hogy mi a teendő.

Ezt felismerve az AGRYA és az AGRO.bio Kft az Oázis Kertészettel közösen tanfolyamot szervez reményteli városi kertészeknek. A tanfolyamon lehetősége van elsajátítani, hogy pontosan mit és mikor kell tennie azért, hogy a zöldségei valóban megmaradjanak.

184388638
Micah Young / Europress / Getty

Emellett külön jó pont, hogy a vegyszermentes, biogazdálkodást is elsajátíthatja, amivel a saját egészségéért is sokat tehet. A programra jelentkezni varosikerteszek@agrobio.hu e-mail címen lehet 2014. október 3-ig, amihez a jelentkezési lapot innen lehet letölteni. Ha mindez nem volna elég, ráadásul az ingyenes oktatás mellett, ha az Oázishoz is regisztrál, vásárlási utalványt, magokat és a kezdő szereket is.

Hogy miért is éri meg akár a balkonon is termeszteni a zöldséget? Azért, mert egy nagyjából 7 négyzetméteres terület már egy egész család éves paradicsom- vagy éppen paprikatermését képes fedezni, úgyhogy elkezdhet osztani, hogy egy-két nagyobb balkonláda mennyit képes ebből kitermelni. Segítségképp hozzátennénk: 28 négyzetméteren egy kis odafigyeléssel már akár évi 160000 forintot is meg lehet spórolni, ez az összeg pedig már akkora, hogy megéri azt a kevés különmunkát. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra