no

Csináljon buja őserdőt a fürdőszobából!

Elsőre talán azt gondolná, hogy a fürdőszoba a legideálisabb hely a lakásban arra, hogy oda növényeket tegyen. De ez nem teljesen van így, mert bár tény, hogy itt a legmagasabb a páratartalom a lakásban, ezt azonban nem minden növény viseli olyan jól.

A fürdőszobája a lakásának olyan területe, ahol egészen más klíma uralkodik, mint a többi helyiségben. Ezt pedig mindenképpen figyelembe kell vennie, amikor zölddel is szeretné feldobni. Hiába van esetleg óriási ablak is a fürdőjében, ettől még nem fogják feltétlenül jól érezni magukat benne ugyanazok a növények, amik a nappaliban, az ablak közelében gyönyörűen nőnek. Ez - mármint a hatalmas ablakok - ráadásul a legkevésbé jellemző az átlagos fürdőszobákra, így az előbb említett nappali növény (sőt, szinte akármelyik növény) szinte biztosan nem maradna meg itt.

Az átlagos fürdőszobákban tehát a probléma összetett, hiszen nem elég az erőteljesen párás klíma, de még a fényhiánnyal is meg kell küzdenie. Ez a kellemes félhomály persze nagyon jól tud esni, hiszen a relaxációhoz tökéletes teret biztosít, de az átlagos növényeknek sajnos a biztos pusztulást jelentené.

Fotó: Matthew Ward / Europress / Getty Fotó: Matthew Ward / Europress / Getty
Fotó: Matthew Ward / Europress / Getty Fotó: Matthew Ward / Europress / GettyMatthew Ward / Europress / Getty

A természet azonban szinte mindenhová eljuttatta a növényeket, így a sötét és árnyas helyekre is, szóval némi körültekintéssel, keresgéléssel és szakértői segítséggel biztosan megtalálja a megfelelő darabokat.

"A fürdőszobákban leginkább a szobapáfrányt (Nephrolepis exaltata), a nyílgyökeret (Maranta leuconeura), a szobai futókát (Scindapsus aureus), az orchideákat és egyéb trópusi származású levéldísznövényeket javasolt tartani, minthogy ezek a növények jellemzően a párás környezetet és a melegebb hőmérsékletet kedvelik" - ajánlja Kálmán Kata okleveles kertészmérnök, a Kertelünk Kft. cégvezatője.

Akkor is, ha nincs ablak?

Sajnos, sok lakásban a fürdőszoba egyszerűen nem kapott ablakot. Ez a társasházakra és a lakótelepekre jellemző, hiszen a helykihasználás miatt erről itt le kellett mondani. Persze a páraelszívás azért megoldott, de természetes fény csak alig, vagy egyáltalán nem jut be ezekbe a szobákba.

"Ablaktalan fürdőben vagy más, természetes megvilágítás nélküli helyiségben - a fotoszintézis és asszimiláció feltételeinek hiányában – sajnos csak ideig-óráig maradhatnak életben a növényeink. Talán a legtovább az anyósnyelvként ismert Sansevieria fajták bírják a sötét fürdőszobában tartást. Egyébiránt teljesen sötét vagy kevésbé világos fürdőszobában műfény mellett van lehetőség növényeket elhelyezni, de fontos tudni, hogy itt egy speciális, kifejezetten erre a célra szolgáló – az internetes keresőkben ún. növény izzóként megtalálható – fényforrásról van szó, amelyet a hagyományos izzókkal nem lehetséges helyettesíteni."

Fotó: Ed Reschke / Europress / Getty Fotó: Ed Reschke / Europress / Getty
Fotó: Ed Reschke / Europress / Getty Fotó: Ed Reschke / Europress / GettyEd Reschke / Europress / Getty

Különlegességekkel kiegészítve

Ha szeretné egy kicsit feldobni a fürdőjét különleges növényekkel, számítson arra is, hogy ezekre több időt és figyelmet lesz kénytelen áldozni.

"Igazi különlegességnek számít a szakáll bromélia (Tillandsia usneoides), mely alapvetően fákról lelógó és nem földben nevelt, impozáns látványt nyújtó, nagy tömegű, apró fehér virágú, magas páraigényű növény, de igazából csak kellően tágas fürdőbe ajánlott.

Fotó: Dea/g.cigolini / Europress / Getty
Fotó: Dea/g.cigolini / Europress / GettyDea/g.cigolini / Europress / Getty

Ha kisebb a rendelkezésre álló hely, akkor a szarvasagancs-páfrány (Platycerium bifurcatum) jöhet még különleges növényként szóba, amely jellegzetes, a jávorszarvas agancsaira emlékeztető leveleiről ismerhető fel. Orchideaföldben, függőcserépben, vagy akár csak egy darab parafára, kéregre erősítve tartható, de naponta szükséges vízzel lepermetezni" - mondja a szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
no
Mustra