nono

Találja meg a különbséget a két logó közt!

A holland Light of the World alapítvány már régóta dolgozik azon, hogy a világ változtasson a felfogásán a mozgáskorlátozottakkal, fogyatékkal élőkkel kapcsolatban. Sokszor és sok helyről hallhatta már, hogy a kerekesszék nem a világ vége, és a legtöbb ember, aki együtt kénytelen élni vele, nem azt várja el, hogy sajnálják. Sőt! Sokkal jobban szeretnék, ha olyan aktív, teljes értékű embernek látná őket, amilyenek valójában. 

Kép: AccessibleI Icon Project
Kép: AccessibleI Icon Project

A régit leváltó új, "aktív" logó, melyet Sara Herden, a Harvard dizájnszakos hallgatója és Brian Glenney álmodtak meg 2012-ben, szakít a magatehetetlen, tolószékes ember képzetével - úgy, ahogy a passzív, mozgásában mások általi beavatkozásra szoruló tolószék kifejezést is felváltotta már az önerőből mozdítható kerekesszék kifejezés. A logó színei ugyan megmaradtak, de a formavilága, és legfőképpen az alak dinamizmusa egy új elképzelés meghonosodását adhatják. A kép ugyanis nem egy szerencsétlen, elesett, másokra szoruló, beteg embert ábrázol, hanem olyasvalakit, aki - ahogy felemelt karja is mutatja - önerőből halad előre, nem ragad le, annak ellenére sem, hogy éppen kerekesszékben ül.

Herden és Glenney az új logót eleinte gerillakampányokkal kezdték népszerűsíteni, matricákkal ragasztották át az összes régi logót Bostonban. "Ez az akció nem arról szólt, hogy hogy néz ki a régi logó. Arról szól, hogy hogyan képviseli (az érintett) embereket a nyilvánosság számára" - nyilatkozta a tervezőnő - aki azóta a Franklin W. Olin Műszaki Főiskola dizájnprofesszora.

A gerillakampány végül odáig jutott, hogy több cég, civil szervezet és város után múlt hónapban már New York is beállt az ügy mögé és hivatalosan is lecserélte a régi mozgáskorlátozott logót az újra. Európában Hollandia lehet az első, ahol bevezetik, legalábbis ha sikerrel jár a Volkskrant nevű lap kampánya, melyről Madbal számolt be a Tumblrjén.

"Szerintünk a vizuális megjelenítés számít" - írják hitvallásukban az Accessible Icon Project hivatalos weboldalán. "Egy kép megváltoztatása csak a kezdet. A valódi munka az lesz, hogy ezzel a szinte folyamatos párbeszéddel rá tudjuk irányítani a figyelmet a fogyatékos emberek jogaira" - vallja Hendren a Washington Postnak adott interjújában.

Oszd meg másokkal is!
nono
Érdekességek