Készítsen egyszerű és szellemes késtartót házilag!

A késeket, főleg azokat, melyeket a leggyakrabban használ főzés közben, egyrészt érdemes kézközelben tartani, a munkapulton, másrészt óvnia kell őket. Ez a két szempont legtöbbször ellentmond egymásnak, és legtöbb esetben nem is valósul meg, vagyis az éles szerszámok egy fiókban hányódnak, egymáshoz ütődnek és súrlódnak, aminek az a vége, hogy csak gyorsabban veszítik el az élüket, sőt akár ki is csorbulhatnak.

Bár élezni persze lehet ezeket az eszközöket, a folyamatos igénybevétel és az esetleges csorbulások előbb vagy utóbb tönkreteszik őket annyira, hogy végül vehet újakat –ami közel nem olcsó mulatság.

Kép: Dívány
Kép: Dívány

Nem véletlen, hogy az igazán profik késtartókat használnak – ám ezek többnyire csak készletben, vagyis a késekkel együtt kaphatóak, ha pedig nem, akkor rizikós, beleférnek-e az eszközei. Így aztán, ha biztos és gyors megoldást szeretne, legjobb, ha készít magának egyet, mindössze három egyszerű lépésben.

Ehhez szüksége lesz egy nagyobb köteg hurkapálcára – attól függően, mennyi kést szeretne benne tartani (három nagyobb vágóeszközhöz nagyjából 100 pálca elég).

Kép: Dívány
Kép: Dívány

A pálcákat vágja félbe, méghozzá pontosan, hiszen a késtartó csak a mértani pontosságúan egy síkba hozott pálcavégekkel mutat jól. Ez a munkafolyamat a leghosszasabb része, de megéri, mert így a költség is feleződik.

Kép: Dívány
Kép: Dívány

A pálcákat helyezze el egy pohárban, alacsony vázában, esetleg egy kisméretű kaspóban. A lényeg, hogy a pálcák kitöltsék a helyet, de ne álljanak nagyon szorosan, hogy a késeit is közéjük tudja majd csúsztatni.

Tipp: ha nem lettek elég szép, azonos hosszúságúak a pálcák, akkor egy erős gumival az aljuknál összefoghatja őket, ezzel hozva egy szintbe a felső végüket.

Kép: Dívány
Kép: Dívány

Ha a pálcák a helyükre kerültek, már csak a késeket kell közéjük csúsztatni, és megtalálni a megfelelő helyet számukra a konyhában.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek