Ülhet vagy járhat is a Möbius-szalagon

A német matematikus és csillagász, August Ferdinand Möbius számos művészt, építészt és tervezőt inspirált már, mióta a 19. században felfedezte a nem irányítható, két dimenziós felületű Möbius-szalagot. Ezúttal a brooklyni székhelyű, de japán származású tervező, Takeshi Miyakawa tette magáévá az ikonikus formát egy egyetlen szálból, folyamatos megszakítás nélkül készült székkel. – írja a spoon-tamago.com.

„Körülbelül öt évvel ezelőtt készítettem ezt a Möbius-széket, egy dróthálóból készült makett, üvegszál és műgyanta segítségével. De a terv nem vált be és a széket már el is felejtettem, mindaddig, mikor néhány hónappal ezelőtt egy kurátor ki nem szúrta a stúdióban. Rátalált erre a porlepte makettre és megkérdezte, hogy lenne-e kedvem befejezni majd bemutatni. A siker érdekében csiszoltam még a terven és más anyagokkal is kísérleteztem pár hétig, de végül sikerült kiállítani augusztus elején a New York-i Studio 94-ben" - mondta a projektről az 1962-ben született, eredetileg építésznek tanult széktervező.

Miyakawán kívül a tavaly tizedik évfordulóját ünneplő, magas sarkú cipőkre szakosodott márka, a United Nude is látott fantáziát a Möbius-szalagban, méghozzá olyannyira, hogy a márka tervezői, Rem D. Koolhaas és Galahad Clark a csillagászról nevezték el első kollekciójukat, melyet azóta is nagy sikerrel forgalmaznak a piacon. A lábbelik különlegessége, hogy a cipő formája követi a Möbius által kijelölt alakzatot. A látványos cipők átlagosan 300 dollárba (70.000 forint) kerülnek a márka oldalán.

„A márkát 2003-ban alapítottuk és azóta több, mint 200.000 pár cipőt adunk el évente. Bár minden szezonban váltakoznak a színek, az anyagok vagy a sarokformák, a Möbius, mivel vállalatunk jelenlegi sikerének alapját képezi, minden szezonban megjelenik a kollekcióinkban" – mondja Rem Koolhaas a márkáról, akiknek a holland Bőr és Cipő Múzeum még egy minikiállítást is szentelt a tavalyi évben.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek