Teszt: mit tud a hernyó az ablakon?

Amikor először szembejött velem a hír, hogy bizony létezik ablaktisztító robot, rögtön úgy éreztem, azonnal ki kellene próbálni, mitöbb, rögtön meg is vásárolni. A másodikról lebeszéltem magam, hisz 79.990 Ft azért már van olyan magas ár, hogy aludjak rá egyet. Az Ecovacs winbot nevű robotját otthoni ablakpucolásra ajánlják.

Az Ecovacs Robotocs "WINBOT" – a 2013-ban a Nemzetközi Otthon és Háztartási Show rendezvényen az Innovációs Díj nyertese lett a „Háztartási és otthoni elektronika” kategóriában.  A chicagoi  McCormick Place-ben rendezett nemzetközi eseményen 13 kategóriában több, mint 500 terméket neveztek - írták a forgalmazók, és ettől még inkább kíváncsiak lettünk a dologra.

Viszonylag kicsi és praktikus csomagban érkezett meg a robot, melyről első pillantásra az a különösen szembeötlő, mennyi mocsok sok kábelt mellékeltek hozzá. A használati utasítás áttanulmányozása után nekiláttam a feladatnak. Bevallom, a robot összerakását a LEGO-n edződött gyerekemre bíztam, akinek ezek a feladatok - velem ellentétben - nem okoz nehézséget. Pedig a dolog viszonylag egyszerű: a robot elején és a végén van 2 db mikroszálas törlőkendőt, melyből az elsőt be kell fújni a csomaghoz mellékelt spray-vel, aztán rácuppantani az ablakra és megnyomni a play gombot. Na, ez így marha jól hangzik, ám a valóság ennél sokkal macerásabb.

Egyrészt nem használható 3mm-esnél vékonyabb ablakon. Másrészt - mivel talajszint felett használtam, hisz a legtöbb ablak itt helyezkedik el - kötelező volt felszerelnem rá egy úgynevezett biztonsági fogantyút, ami elvileg a gépet védi a leeséstől. Nem használható 60X45-nél kisebb üvegfelületeken, strukturált üvegen, nedves, olajos vagy zsíros üvegen (szóval a konyhaablak is kiesik), 4 fok alatt és 45 fok felett, valamint nem négyszögletes ablakoknál. Ráadásul, ha nagyon koszos az ablak, le kell azért előtte mosni és megszárítani, és nem szedi le a rágó-, ragasztó- és egyéb foltokat sem. Magyarul tehát: ez a robot a nem túl koszos, négyszögletes, nagy ablakokra használható. Hogy mennyire, arról a hajtás után két tesztelőnk véleményét olvashatják.

Nagy remények után csendes eső

Nagy reményeket fűztem az ablaktisztító robothoz, ugyanis utálok ablakot pucolni. Mivel belső udvarra néz az összes ablakom, ráadásul a földszinten, így minden alkalommal mikor nekikezdek a műveletnek üldözési mániás leszek és meggyőződésem, hogy mindenki akkor ér haza vagy indul el, akkor szellőztetnek vagy mennek kutyát sétáltatni, esetleg kezdenek aláírást gyűjteni vagy téríteni csak azért, hogy ne tudjak nyugodtan megszabadulni a kosztól.

Azt hittem a robottal mindez megoldódik, elképzeltem, hogy egy tea mellett elirányítgatom a szerkezetet, közben jópofizom a szomszédokkal és játszom a kutyáikkal. A szerkezet úgy néz ki, mint mikor egy 70–es években készült csehszlovák filmben próbálták elképzelni, hogy milyen lesz a jövőben egy gépezet. A jövő elérkezett, a szerkezet megvan, soha többé ablakpucolás. Kivéve ha valamely feltételnek nem felel meg a tisztítandó ablak. Sajnos a tájékoztatóban elég sok ilyen feltétel van, néhányuk egész értelmezhetetlen.

Én már ott elbuktam, hogy nem lehet túl koszos az ablak. Milyen az, ami túl koszos? Szerintem az enyém már az, de a közvetlen szomszédé mintha még koszosabb lenne. Ha pedig előtisztítom az ablakom, akkor azzal az erővel akár már rendesen is letisztíthatom, akkor nem lesz a robotnak semmi értelme. Fontos hogy tudja milyen vastag az üvege (én csak reméltem, hogy elég vastag), hogy összefüggően mekkora a területe (nem lehet túl nagy és túl kicsi sem) és milyen a felülete, sőt az is, hogy hány fok van odakinn, mert 4 fok alatt nem lehet használni. Az összeszerelése csak elsőre tűnt nagyon bonyolultnak, igazából nem nagy kaland, viszont jó, ha készül hosszabbítóval is, bár beépített akkumulátor is van a robotban.

Ami elsőre és sokadikra is vicces, az a biztonsági tapadókorong gumikötéllel, amit az ablak egy távolabbi pontjára kell felcuppantani, merthogy ez védi meg a gépet, ha esetleg mégis leesne. Ez nálam a földszinten talán nem válna be, mert a gumikötélnek hála egész biztos leérne a földig. De elképzeltem, hogy valakinek az 5. emeletről rugózik gumikötélen ez az egyébként nem is olyan könnyű szerkezet, amit csak egy tapadókorong tart, és inkább nem lennék a környéken, ha ez véletlenül bekövetkezik.

A keresztlécek miatt kissé problémássá vált az egész irányítása és ettől időigényes is lett az egész. Ha még beleszámolom az összeszerelés és a visszacsomagolás idejét is, nagyjából ugyanott tartottam, mint ha nekiesek az ablaktisztításnak a hagyományos módon, és az eredmény sem lett annyival különlegesebb. Az, akinek hatalmas ablakai vannak (persze még akkora, amivel ez a robot elbír) talán jobban ki tudja használni, mint én. Összegzésről annyit, hogy teázni a keresztlécek miatti folyamatos átpakolgatás miatt nem tudtam, a szomszéd kutya sem jött ki barátkozni és másnap egész nap esett.

Csíkosan ablakot tisztítani én is tudok :(

Majdnem ideális robottesztelő vagyok - írta Manyi, akinek nagy, egybefüggő ablakai vannak, melyek időnként még gondos takarításon is átesnek. "Mégsem vennék ilyen robotot, még akkor sem, ha nem lenne ilyen drága" - lőtte le azonnal a poént. "Valójában a fölpakolása, elindítása kb annyi idő, mint amennyi alatt letakarítom két mikroszálas kendővel az ablakot. De ráadásul, ami engem legjobban zavart, hogy csíkos maradt az ablak tőle - ezt bármikor abszolválom én is, minek ehhez robot?" "Ja, és nem tudom az ablak külső felületén használni, mert az előző lakó olyan ablakot rakott be, amely csak vízszintesre behajtva takarítható, a robototot viszont vízszintes felületen használni nem lehet. Játéknak azért tökéletes"

A terméket az Eurowares Trading Kft-től kaptuk tesztelésre.

Oszd meg másokkal is!
Mustra