Ne utálja a panelt, sokkal olcsóbb tud lenni a rezsije, mint hiszi!

Az ingatlanpiac egyik legkevésbé népszerű tételei a panellakások, pedig egy korszerűsített panelban a fűtésdíj akár 40%-kal is lehet kevesebb, mint a téglaépítésű lakásoké, és az ingatlan árában ez alig látszik. Ráadásul a szakértő szerint a lakótelepi lakások mindig keresettek lesznek, így aki befektetésként akar ilyet venni, nem kell félnie, hogy bennragad a rendszerben, és az albérlőkkel is jót tesz. De mennyit lehet a fűtésen spórolni egy korszerűsített panelben, és mennyiért lehet ilyen lakást venni? Utánajártunk.

20394111 948309c9a75e28eaed039efa19ae6e70 xl
Z. Sándor / Indafotó

A Főtáv Zrt. még tavaly októberben hirdette meg pályázatát a legtakarékosabb panelépület címre. Olyan házak jelentkezését várták, amelyek korszerűsítési programokkal és egyéb módszerekkel igyekeztek a távfűtési, melegvíz illetve áramfelhasználást csökkenteni. A pályázat a jelentkező épületek 2006. és 2012. év közötti fogyasztását vizsgálta.

Ennyibe kerül a fűtés a 3 legtakarékosabb panelben

2012-es fogyasztási adatokkal és a jelenleg hatályos hatósági árral számolva egy budapesti átlaglakás (52m²; 135 légm³) éves fűtési és melegvíz-hődíja (alapdíj nélkül) az alábbiak szerint alakul a nyertes épületekben:

XX. kerületi Török Flóris utca 2/A: 25.066 Ft/lakás/év

IX. kerületi Pöttyös utca 9.: 46.262 Ft/lakás/év

XV. kerületi Nyírpalota utca 1-21.: 51.444 Ft/lakás/év

Összehasonlításként a Főtáv Zrt. tájékoztatása alapján egy átlagos budapesti panellakás (52m²; 135 légm³) átlagos hőfogyasztás esetén a hődíja 115.717 Ft/év

Ha az alapdíjból és hődíjból álló teljes távhőköltséget vesszük figyelembe, akkor az átlagos (52m²-es; 135 légm³-es) lakások díja egyenletes fizetés esetén havonta az alábbiak szerint alakul:

XX. kerületi Török Flóris utca 2/A: 6.828 Ft/lakás/hó

IX. kerületi Pöttyös utca 9.: 8.595 Ft/lakás/hó

XV. kerületi Nyírpalota utca 1-21.: 9.027 Ft/lakás/hó

Ugyanez egy átlagos budapesti panellakásnál 115.717 Ft+ alapdíj (fűtés és melegvíz esetében) 56.882 Ft= 172.599Ft/év, vagyis nagyjából 14 ezer Ft/hó.

(Az adatokat a Fővtáv Zrt. szolgáltatta.)

Egyre több a valóban takarékos panel

A cég adatai szerint eddig mintegy 3400 lakóépületből 1762 épület érdeklődött a FŐTÁV Zrt. Öko-programja iránt. A hőszigetelést és a nyílászárókat érintő pályázatokról ugyan csak közvetett információval rendelkeznek, de egyéb adatok szerint az épületek fele valósított meg valamekkora mértékű korszerűsítési fejlesztést. 

Patai Erika, az Otthon Centrum vezető tanácsadója szerint az ilyen épületek száma erősen függ a lakóközösségtől is, hiszen az idős, nyugdíjas lakókat nehezebb rávenni arra, hogy a panelprogramra áldozzanak, mivel már kevésbé gondolkoznak hosszú távú megtérülésben. Pedig érdemes: a műszaki átalakításokkal 17-20%-os, de szerencsés esetben akár 40%-ot meghaladó megtakarítás is elérhető.

20144039 b30596d70093fc52f03e9cecfc016eca l
piusz / Indafotó

„Már a keresletben is megjelent az igény ezekre a lakásokra, ráadásul a korszerűsítésen átesett épületek ára csak kis mértékben emelkedett. Átlagban elmondható, hogy a panelprogramos, így alacsonyabb rezsivel rendelkező lakások maximum egymillió forinttal drágábbak, mint azokban a panelházakban, amelyek még nem vettek részt ilyen programban. Érdemes figyelmesen átböngészni az ajánlatokat, hiszen van olyan első emeleti, két szobás ingatlanunk, ahol 40 ezerről 20 ezerre csökkent a fűtés, ami – bár a 20 ezer sem kevés – azért érezhető különbség” - mondja az ingatlanszakértő.

Korszerű panel, de mennyire?

Lakáskereséskor arra is érdemes odafigyelni, hogy a programon belül milyen munkálatok történtek, tehát a külső épületszigetelés és fűtési korszerűsítés (egyedi mérés) mellett történt-e például nyílászárócsere. A korszerűsítésnek az egész épületre ki kell terjednie, nem elegendő önmagában a lakás korszerűsítése.

Ha takarékos lakást akar, ezekre figyeljen!

Mi az amit mindenképpen érdemes

- fűtési rendszer beszabályozott és radiátoronként szabályozható legyen

- használati melegvíz rendszer szintén beszabályozott legyen

- a lakók rendelkezzenek költségosztási rendszerrel (fűtés és használati melegvíz), amely az egyéni megtakarításokat teszi lehetővé

- hőszigetelés és nyílászáró csere

- fontos tudni, hogy a szélső/legfelső/földszinti lakások hőfogyasztása azonos használati feltételek mellett is lehet magasabb, mint a több oldalról védett lakásoké.

Egyelőre nem kell félni, hogy a nyakunkon marad

"A panelek még mindig jól mennek, hiszen sokszor egyedüli megoldást jelentenek fiatal házaspároknak, családoknak első lakásként, és sokan költöznek vissza olcsóbb panelbe olyanok is, akik lakáshitelük miatt váltak meg előző ingatlanjuktól, és nem maradt másra pénzük. Egy 1+2 szobás lakáshoz már akár 10 millió forintért is hozzá lehet jutni" - mondja Patai Erika.

Mennyiért vehetünk korszerű panelt?

Török Flóris utcai 59 nm-es ingatlan 10.5 millió, ugyanitt első emeleti 1+2 szobás 67 nm-es már 9,3 milliért is megvehető.

Újpalotán már 8,9 millióért is hozzájuthatunk 53 nm-es lakáshoz, igaz a 8. emeleten, de a 69-71 nm-es, alsóbb emeleti lakások ára is 10,9 - 12,5 millió között mozog.

A XIII: kerületben az 58 nm-es lakások ára elhelyezkedéstől függően 11,6 -13,4 millió.

Egyébként 2015-ben állítólag minden panelépületben kötelező lesz a korszerűsítés, ám kezeljük ezt a magyar viszonyokhoz passzoló hitetlen félmosollyal.

Oszd meg másokkal is!
Mustra