no

Felújítana, de nincs hova pakolnia?

Van egy csomó lomja, de nem nincs szíve kidobni őket? A pince, a tároló tele, de egy-egy doboznyi kacatot felhalmozott az utóbbi években? Lakásfelújítás előtt áll, és nem tudja, hova dughatná néhány hétre a könyveket, egy-két féltettebb holmit? Erre nyújtanak segítséget a miniraktárak, más néven önkiszolgáló raktárak, ahova viszonylag olcsón eláshatja a dolgait.

A múlt fogságában

Magyarország Románia mellett a régió egyik utolsó országa volt, ahol megjelentek az önkiszolgáló miniraktárak. Amikor 2010-ben megnyitott az Euro Mini Storage, akkor Lengyelországban 3, Csehországban már 5 miniraktár működött, de  Szlovákiában és Horvátországban is lehetett hasonló szolgáltatásokat találni.

ems1
euroministorage.hu

Hogy miben jelent újdonságot a Euro Mini Storage? Abban, hogy itt akár 1 négyzetméteres miniraktárat is lehet bérelni, és a legnagyobb raktárhely se nagyobb 27 négyzetméternél, így nem kell egy lakásnyi méretű területért fizetni, ha az ember csak néhány kacatot szeretne eldugni.

Íme a kínálat

Az Euro Mini Storage megnyílásakor sokat lehetett arról olvasni, hogy milyen elképesztően terjedő nyugati trendről van szó, az Egyesült Államokban, Angliában vagy Franciaországban egyre nő az önkiszolgáló raktárak száma. Akkor még arról is szó volt, hogy az Euro Mini Storage is újabb raktárakat nyit majd Magyarországon.

Ebből azonban úgy látszik, hogy nem lett semmi. Helyette viszont megjelent egy másik cég is az országban, a Self Store, ahol szintén lehet egészen apró, 1 négyzetméteres raktárhelyiséget is bérelni. Nekik ráadásul több raktárépületük is van (Csepel, Nagytétényi út, Zugló), úgyhogy bizonyos esetekben kényelmesebben lehet szállítani.

Ők ketten hirdetik magukat a trendinek hangzó önkiszolgáló raktáraknak. Ezenkívül is találtunk azonban cégeket, ahol szintén lehet kisebb, akár egy négyzetméretes helyeket is bérelni. Ilyen a Servitius Transport, a DLM Logistics, a Suvet Depo, a Technogen, az Expert Irodaház és a Garay Center. A szigetszentmiklósi Expertet leszámítva mind budapestiek. 

   minimális terület minimális idő költségek*
Euro Mini Storage 1 nm 1 hónap 2 nm 11900 Ft
Self Store 1 nm 2 hét 2 nm 8900 Ft +Áfa
Servitius Transport 1 nm 1 hónap 2 nm 5000 Ft
DLM Logistics 1 raklap 1 hónap 2 raklap 5800 Ft
Suvet Depo 1 raklap 1 hónap 2 raklap 3600 Ft + Áfa
Technogen 1 nm 1 nap 2 nm 2000 Ft + Áfa
Expert Irodaház 1 nm   1 nap  saját/közös: 2 nm 90/66 Ft + Áfa  
Garay Center 3 nm 1 hónap 1000 Ft + Áfa

*Az árak minden esetben csak tájékoztató jellegűek, a pontos összegekről a helyszínen adnak tájékoztatást.

Szolgáltatás és akció

A szolgáltatásokban akadnak különbségek: a raktárhelyiségekhez sem minden esetben kapunk saját kulcsot, de ezt ígéri például a Euro Mini Storage, a Self Store és a Servitius Transport. A folyamatos kamerás megfigyelést több hely is kiemelte: az Expert Irodaház, a Suvet Depo, a Technogen és a Euro Mini Storage, a DLM Logistics pedig teljes anyagi felelőséget vállal. Fűtést, füst- és riasztórendszert viszont csak a Euro Mini Storage kínál egyszerre.

ems2
euroministorage.hu

Az árnál azért a 2 négyzetmétert igyekeztünk alapul venni, mert azt most állítása szerint különleges kedvezményekkel kínálja az Euro Mini Storage, és kíváncsiak voltunk, hogy az akciós ajánlatuk mennyire számít jó befektetésnek a többi céghez viszonyítva. A végső eredmény kihirdetését természetesen önre bízzuk.

Mi a tanulság?

Hiába jelent meg 2010-ben újdonságként az első miniraktár, úgy tűnik, a piac nem robbant be a várt módon, és az emberek nem őrültek meg azért, hogy mindent ilyenekben tároljanak. Vidéken például hiába kerestünk, mindössze egy raktárat találtunk, de általában 40-50 négyzetmérernél kisebb területre nem pakolhatnánk, ha úgy hozza az életünk.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek