PORONTY

Makacs a gyerek? Sikeres felnőtt lehet belőle!

Brownie 2016. február 12., péntek 14:26

Sokadik alkalommal próbálja meggyőzni a gyereket arról, miért olyan fontos télen a zokni viselése, vagy, hogy a zöld színű ételek tényleg nem mérgezőek? Nem biztos, hogy csak dackorszakról van szó, ráadásul egy önfejű és akaratos kisiskolás vagy lázadó kamasz nevelése is legalább ekkora kihívást jelent a szülők számára, így nem csoda, ha a szabályok körül forgó harcok végén kétségbe esve tesszük fel a költői kérdést: Ez most már mindig így lesz?! Lehet, de egy új tanulmány szerint a konokságnak van egy nagyon jó oldala is: a sikeres felnőttkor.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyáltalán ne igyon alkoholt, ha terhes

Puskás Pálma 2016. február 11., csütörtök 16:27

Közismert, hogy terhesen nem szokás alkoholt inni, hiszen az káros lehet a babára. Arra azonban nem mindig gondolunk, hogy ez már a terhesség korai szakaszában is érvényes, azaz jó lenne már a babatervezés időszakában visszafogni magunkat. Az USA-ban nemrégiben történt felmérés szerint több millió (egész pontosan 3.3 millió) fogamzóképes nő kockáztatja, hogy születendő gyermeke magzati alkohol-szindrómában szenvedjen: ennyien vannak, akik nem védekeznek, de közben rendületlenül isznak.

shutterstock 49830313

Mi baj lehet ebből?

A szakemberek magzati alkohol-szindróma néven foglalják össze azokat a tüneteket, amiket az anya terhesség alatti alkoholfogyasztása okoz a magzatban. A magzati alkoholszindróma teljes mértékben megelőzhető (csak nem kell inni), az alkoholhoz köthető károsodások gyakorisága ennek ellenére 2-5 százalék körül mozog az egyesült államokbeli általános iskola első osztályosok körében. Azaz száz hatévesből 2-5 esetében meglátszik, hogy anya ivott.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan legyek jó apa?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. február 10., szerda 10:41

Egyre több szó esik az apaságról, és sokat alakult az utóbbi évtizedekben a szemléletünk azzal kapcsolatban, mit várunk egy apától. Ma már akár úgy is feltehetnénk a kérdést, egyáltalán mást várunk-e, mint egy anyától (túl azon, amit a biológiai különbségek indokolnak). Amit egy jó apáról elmondhatunk, az nagyrészt egy jó anyára is igaz, hiszen a lényeg mégiscsak az, hogy a szülő, legyen apa vagy anya, hangolódjon rá a gyerek szükségleteire, nyújtson számára biztonságos, elfogadó közeget, teremtse meg a kapcsolódás lehetőségét. Mégis érdemes külön szólni az apákhoz, mert úgy tűnik, néha elbizonytalanodik férfiként az ember, neki mire érdemes figyelnie, ha igazán meg akarja adni a gyereknek, amit egy apa adhat.

A bizonytalanság abból is fakadhat, hogy régebben kevésbé gondolták úgy, az apának is fontos szerepe van a nevelésben, legalábbis ami az érzelmi részét illeti. Ennek eredménye, hogy olyan ritkán hallja az ember a mai felnőttektől, hogy jó apjuk volt, és kielégítőnek érezték velük a kapcsolatot. Sőt, mintha ez ritkábban hangzana el egy ma harmincas-negyvenes szájából, mint egy idősebb emberéből. Ennek nem az az oka, hogy rosszabbak az apák: ellenkezőleg!

shutterstock 243421855

Lassú átalakulás időszakában vagyunk, régen nem is várták a férfiaktól, hogy bensőséges, érzelmes kapcsolatot alakítsanak ki gyermekeikkel, tehát ha ma egy hatvanéves ember azt mondja, elég jó apja volt, talán csak annyit ért ezalatt, hogy korrekt volt, igazságos, nem ivott, eltartotta a családot. Amikor a harmincéves panaszkodik, hogy milyen távolinak érzi az apját, a fenti jelzőket talán ő is elmondhatja róla, de a személyes kapcsolatot hiányolja. És ez mindig nehéz: már van egy határozott elvárás, de még tanuljuk a hogyant társadalmi szinten.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A bölcsis teljesítmény előrejelzi a 26 éves korit

Primilla 2016. február 9., kedd 17:56

A kutatások szerint az a gyerek, aki az óvodában okosnak számított, azt nagy valószínűséggel az általános iskolában is annak fogják tartani, az általános iskolai osztályzatok pedig előrevetítik a középiskolai sikereket, és így tovább.

Egy 2003-as vizsgálat szerint, amelyet 17 000 angol diákkal végeztek, azt mutatta, hogy a gyerekek 22 hónapos kori teljesítménye (a cipő felvevése, vonalhúzások, arcjegyekre való rámutatás) előrejelzi, hogy 26 éves korban milyen teljesítményt tud majd felmutatni: lesz-e diplomája, képesítése. Ez arra enged következtetni, hogy még az iskolába lépés előtt megjósolható, hogy valakinek milyen lesz az iskolai előmenetele, haladása. Tehát a genetikai hozadékok, a születési súly, a korai fejlődés, a családi és az óvodai környezeti tényezők, tapasztalatok és feltételek minősége döntő befolyást gyakorol az iskolai teljesítményekre. 

shutterstock 224613949

Senkit sem lep meg az a kijelentés, hogy a gyerek intelligenciája nagyban befolyásolja az iskolai tanulmányai sikereit, viszont az is kiderült, hogy a korai teljesítmény legalább ilyen jól előrejelzi, hogy mit várhatunk a porontytól a későbbiekben. Vagyis létezik ugyan olyan, hogy „nem baj, fiam, hogy hetedikben kettes tanuló vagy, majd középiskolára belejössz, és lehet ebből még egyetem”, csak nem túl gyakori.

John Hattie ötven év oktatáshatékonysági vizsgálatait összegezte, köztük az óvodáskori fejlődéssel kapcsolatosakat is, amiből mi is megtudhatunk egy csomó hasznos dolgot. Hattie munkáját Juhász Valéria foglalta össze az Új Pedagógiai Szemlében, az iskolai teljesítményt befolyásoló tényezők között ugyanis ez sem elhanyagolható.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dupla terhelés, ingyen túlórák - bajban az autisták intézménye

Primilla 2016. február 8., hétfő 10:30

Segélykiáltásnak is beillő posztot tett közzé egy apa a Facebookon, akinek autista gyermeke a Thaly Kálmán utcai komplex óvoda-iskolába jár. Azt írja, a napokban rendkívüli szülői értekezleten közölték, hogy az elmúlt fél évben 6 pedagógus hagyta el az intézményt, mivel „embertelen körülmények között emelt óraszámmal kell dolgozniuk havi 110e forintért”. Őket az ottmaradt szakemberek próbálják helyettesíteni túlórában, „amit természetesen nem fizet ki nekik a főváros!” – áll a posztban.

Ezért azt kéri, hogy osszák meg a posztot, hogy a logopédusok és gyógypedagógusok lássák és jelentkezzenek, „mert félő, hogy összeomlik a rendszer, és akkor nem tudjuk, hogy mi lesz a gyerekekkel” – írja az aggódó apuka.

A helyzet valóban nem rózsás, de összeomlás azért nem fenyeget?

Kérdezősködtünk egy kicsit az iskolában, és az a kép rajzolódott ki, hogy a probléma valós, de „rendszer összeomlása” azért erős túlzás, és „embertelen körülményekről” sem lehet beszélni, ha a realitások talaján akarunk maradni. A fizetés pedig a pályakezdő gyakornokoknak 110 ezer forint, a pedagógusoknak ennél azért több. A helyzet nem rózsás, de semmi olyan nem történik az intézményben, ami a többi iskolában ne történne mostanában – foglalta össze egyik névtelenséget kérő forrásunk.

A közelmúltban valóban elment három szakember, másik három pedig szülési szabadságát tölti, így a hónap közepétől öt helyett már csak 3 logopédus foglalkozik a gyerekekkel. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem kell mindent megadni a gyereknek, ha belepusztulunk is

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. február 7., vasárnap 21:50

A gyereknevelésről szóló írások nagy része arról szól, milyen feladatai vannak a szülőnek, és milyen igényei a gyerekeknek. Érthető, hiszen a szülők olvassák az írásokat. Viszont ez azt az érzetet keltheti, hogy a szülőnek minden határon túl, ha belepusztul is, mindent, de minden elképzelhetőt meg kell adnia a gyereknek.

Míg régen azon volt a hangsúly, váljon alkalmazkodó lény a gyerekből, aki beilleszkedik a társadalomba, ma előfordul, hogy átbillen a mérleg oda, hogy függetlenül a szülő személyiségétől, ízlésétől, temperamentumától az alkalmazkodjon a gyerek minden igényéhez. Ezzel a legfőbb probléma, hogy lehetetlen. És végül nemcsak az anya és az apa jár rosszul, hanem a gyereken csattan az ostor.

Több oka lehet, ha valaki átlépi a komfortzónáját, olyasmit tesz meg, ami belül disszonanciát kelt, végül pedig feszültségként tör ki belőle. Az egyik, hogy van valamilyen elméleti, elvi megfontolás a fejében. Ezek sokszor félreértett lélektani tézisek, vagy valami olyan elv, amit a szülő alkotott meg magának, például azért, mert nem akar olyan lenni, amilyen az anyja, apja volt, és ebből kiindulva túlzó, betarthatatlan feltételt állított maga elé.

shutterstock 246259492
Távolról sincs vége, olvasson még »

8 fontos tény a zika vírusról

Puskás Pálma 2016. február 5., péntek 08:37

Az utóbbi időben sokat hallani a Zika-vírusról, amely elsősorban a várandós anyákat és magzataikat veszélyezteti, fejlődési rendellenességeket okozva. A vírus jelenleg főleg Dél-Amerikában terjed, a WHO mégis globális vészhelyzetet és készültséget vezetett be.

Az utóbbi napokban már európai országokban is találkoztak egy-egy szórványos esettel. Akkor ez azt jelenti, hogy a magyar várandós nőknek is félniük kell? Elkaphatjuk, ha brazilok ülnek mellettünk a BKV-n? Lehet valahogy védekezni ellene? Elmagyarázzuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Anya vagy és nincs agyad? Tessék, egy könyv!

Becca 2016. február 4., csütörtök 14:32

Nemrég meghívót kaptunk Regős Judit „Nem születtél anyának” című könyvének sajtóbemutatójára, és mivel sem a könyvről, sem a rendezvény hátteréről nem sokat hallottunk korábban, így gyanútlanul el is mentünk rá. 

Az esemény okozta első sokkból felocsúdva próbáltam összerakni a képet, ami miatt most rengetegen fognak meggyűlölni. Ha önnek kedvenc szavai közé tartozik a pocaklakó, a manócska, az apapéldány, a babóca, és szeret úgy fogalmazni, hogy "14 hetes terhesek vagyUNK", akkor kérjük, ne olvasson tovább, inkább menjen, és vegye meg a könyvet. 

A sajtótájékoztató – ami majdnem két órán keresztül tartott – egészen elviselhető lett volna egy üveg borral, de egy ilyen témájú eseményen ilyesmire nyilván nem számíthattunk. Így viszont döbbenten hallgathattam pár babanetes szösszenetet, és nézhettem végig a többség reakcióját. Mindenki el volt ájulva a könyvtől, volt, aki még könnyezett is a meghatottságtól. Mondjuk ehhez én is közel álltam, csak nem azért, amiért a többiek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mókás az új Alvin és a mókusok

Gőzsy Zoltán 2016. február 3., szerda 17:13

Kevés olyan film van, amiről teljesen mást gondolunk a gyerekeimmel, de az Alvin és a mókusok-széria ezek közé tartozik. 2007 óta márcsak a jelentős profit miatt is rendszeresen jelennek meg az éneklő mókusok a mozikban, és így az életünkben is. Most az 5 éves legkisebb miatt jöttek el a nagyobbak is, de nem sok negatív észrevételt tettek a film után, és ezzel nem voltak egyedül. A pécsi Cinema Cityben a 8 éves átlagéletkorú gyerekközönség nagy része feldobottan, vigyorral az arcán hagyta el a termet. Alvin és a mókusok - A mókás menet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csontritkulás a szoptatástól 27 évesen?

Puskás Pálma 2016. február 2., kedd 21:25

A terhesség és a szülés után sokunknak fáj a háta vagy a dereka, hiszen a várandós pocak súlya megterheli a gerincet, nem beszélve arról, amikor a hasfájós babát kell vállon hurcolászni éjszakákon át. A súlyos és nem múló derékfájás azonban egy olyan, viszonylag ritka szindrómának a részjelensége is lehet, amiről talán még nem sokan hallottunk. Ez a terhességhez és szoptatáshoz köthető csontritkulás – amely többnyire átmeneti, de ha nem ismerik fel, akár súlyos következményekkel is járhat. Zsófi, egy kétéves kislány anyukája esetében sem sokon múlt, de végül szerencsére sikerült rájönni a tünetei mögött álló betegségre, és beleegyezett, hogy megossza velünk történetét.

Kibírhatatlan hátfájással szoptattam tovább

„Az egész szülés után másfél hónappal kezdődött. Ekkor szép fokozatosan elkezdett fájni a derekam, míg pár héten belül már annyira rémes volt, hogy fel sem tudtam emelni a kisbabámat.” – meséli Zsófi. - Sok mindent kipróbáltam, semmi sem segített. Aztán az elvégeztetett MR vizsgálat (magán, mert az államira sokat kell várni) szerint 3 csigolyámat érte fraktúra, azaz törés, és a mélyizomzatom is nagyon gyenge. Azt a javaslatot kaptam, hogy kezdjek gyógytornázni a mélyizmok megerősítése révén. Sajnos azonban a szervezetem erre még nem volt kész, és az állapotom súlyosbodott, olyan fájdalmas görcseim lettek, mintha kettéroppantottak volna a gerincemnél. Kórházba kerültem, ahol kiderült, hogy csontritkulásom van. Fájdalomcsillapítókat és korzettet kaptam 12 hétre.

shutterstock 164618243
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nevelés: a nemet mondás művészete

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. január 31., vasárnap 14:02

A legtöbben egyetértenek abban, hogy kell bizonyos korlátokat állítani a gyermek elé, már csak a testi épsége miatt is. De nagyok a különbségek, ki hol húzza meg a határt. Van, aki úgy gondolja, csak akkor érzi magát szabadnak a gyerek, ha mindent megengedünk, és olyan szempontok, mint a családi béke, a szülők vagy mások komfortérzete, valamiféle rend fenntartása nem lehet ok arra, hogy nemet mondjunk. A másik véglet szerint a gyerek egyetlen „munkája”, hogy mindenben alkalmazkodjon a felnőtt világhoz, és megtanulja a beilleszkedést, és ha neki máshoz lenne kedve, minél előbb meg kell értetni vele, hogy ez senkit sem érdekel.

Ahhoz, hogy megtaláljuk az arany középutat, induljunk ki a gyerek szükségleteiből! A kisgyereknek egyrészt szüksége van rá, hogy felfedezze a világot. Ez sok olyan tevékenységgel jár, ami koszos, ami szabálytalan, hangos, valamelyest zavaró a felnőttek számára. Próbálgatja a hangját, próbálgatja, milyen érzés a homokból és vízből képezett mocsárban dagonyázni, szétszerelni dolgokat, és nem csak az erre kialakított építős játékot, próbálgatja, mi mindenre használhatók a tárgyak azon kívül, amire kitalálták stb.

A felnőttnek az lenne a legkényelmesebb, ha mindent csak arra használna, amire való, akkor sosem kellene aggódni semmi tönkremenése miatt, sem a kosz miatt. Persze, a felnőtt már (jó esetben) felfedezte a világot, nem izgatja, milyen érzés, ha vállig bekeni magát agyaggal az ember. De a gyerek szeretné megtapasztalni a számára új dolgokat, és kicsi korban ez nem elméleti síkon zajlik, hanem testközeli találkozással.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha utálta a botsáska Barbie-t, most örülhet

Becca 2016. január 30., szombat 10:37

Örülhetnek, akik teljesen kibuktak a „tökéletes” külsővel rendelkező Barbie babán, ugyanis nagy hírt jelentett be a Mattel a napokban: piacra dobta az átlagos külsővel rendelkező - de még mindig full sminkben parádézó - Barbie-kat. Illetve jó pár különböző bőrszínnel rendelkező figurával is előrukkolt (ez utóbbi nem akkora hír, ugyanis afro, indiai, maya, sőt, még tfilint és imasálat viselő, tórát olvasó babájuk is van már), melyek kissé élethűbbek lesznek a már megszokott „minden a helyén” Barbie-nál.

Új szemformákat, frizurákat kaptak, plusz, nincs több magassarkú sem, helyette viszont bejött minden, ami lapos. A lényeg azonban az új testalkatok: curvy (gömbölyded, formás), tall (magas) (mintha eddig nem lett volna elég magas), és a petite (kicsi, aprócska). 

2
Fotó: shop.mattel.com

 

Nagyszülők: apró viták vagy óriás csaták a gyerek körül?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. január 29., péntek 13:29

Jó, ha vannak nagyszülők a családban. Jó a gyereknek, mert velük más a kapcsolat, mint a szülőkkel, és ez színesíti az érzelmi életét. Jó a szülőknek, mert a legtöbbeknek sokat jelent, hogy anyjuk, apjuk megismerheti a gyereküket, így találkoznak azok az emberek, akik kicsi korában a világot jelentették számára azzal a jövevénnyel, aki a felnőtt élete legfontosabb szereplője lesz. Ha ők ismerik egymást, az ad valamiféle megnyugtató folytonosságérzést az embernek, így talán a szülők elengedése is könnyebb lesz, ha eljön az ideje.

És persze jó a nagyszülőknek, ha az idős éveik nemcsak a veszteségről: a test leépüléséről, a barátoktól való búcsúról, hanem az új életről is szól. Sokan ezt az alkalmat használják fel arra, hogy korrigálják a gyerekeknél elkövetett hibákat. Ebben segít az is, hogy nagyszülőként kisebb a felelősség, nem az ő vállát nyomja a teher, hogy jól kell nevelni, megengedheti magának, hogy lazább, spontánabb legyen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az otthontanulók luxusa: nem az osztályzatért dolgoznak

Primilla 2016. január 28., csütörtök 15:20

Túl vannak az első félévi vizsgán az otthontanuló lányok, akiknek a sztoriját azóta követjük itt a Porontyon, hogy a szüleik elhatározták, ettől a tanévtől nem járatják őket iskolába, hanem Éva, az anyukájuk tanítja majd őket. Elmeséltük, hogy miért döntöttek így, és az első pár hónap tapasztalatait is, például, hogy mennyi jó dologra futja az idejükből, és hogy például görkorcsolyázva tanulják a számtani alapműveleteket, de a nehézségeket sem hallgattuk el, például a kezdeti állandó időzavart.   

Amint vége lett a téli szünetnek, Éva kissé ijedten vette észre, hogy itt vannak a nyakukon a vizsgák. Összehasonlította a követelményeket azzal, amit elvégeztek a félév alatt, és arra jutott, hogy a legtöbb tárgyból nagyon jól állnak, de a környezetismeretet például még elő sem vették. Vizsgázni egyébként két nap alatt öt tantárgyból kell a lányoknak, matekból, olvasásból, nyelvtanból, környezetismeretből és angolból. A vizsgabizottságot pedig azok a tanítók alkotják majd, akik egyébként tanítanák a lányokat, ha nem lennének magántanulók.

shutterstock 89909269

Úgyhogy gyorsan nekiültek a környezetismeretnek, amit Éva szerint nagyjából egy hét alatt simán meg is lehetett tanulni, még úgy is, hogy gyakorlattal is meghátterezték: ellátogattak egy madarászatba, neten keresgéltek képeket az állatokról, élőhelyekről és testfelépítésekről (télen ugye az alvó, hóborította erdő a valóságban nem túl sok tapasztalatot kínál avarszint, cserjeszint, stb. témakörben). A tanultakról aztán egy-egy hatalmas képet is festettek a lányok. Ezt a módszert Éva tovább szeretné fejleszteni, méghozzá úgy, hogy ezentúl nem összefoglalásként, hanem folyamatában rajzolják le a lányok a tanultakat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy kruppos karrier – happy enddel

Primilla 2016. január 26., kedd 18:16

Úgy kezdődött, hogy egy párás téli napon elkékült a gyerek szája. Na jó, előtte egy kicsit meg volt fázva, kicsit köhögött, és mivel még csak másfél éves volt, persze elvittem megmutatni a gyerekorvosnak. Nem talált semmi különöset, adott neki gyógyszert, másfél órával később viszont pánikolva telefonáltam neki, hogy a gyerek fuldoklik.

Azt mondta, semmi baj, ír receptet, leadja a portára, én pedig menjek érte, és ha a gyerek befullad, de csak akkor, adjam be neki a gyógyszert. Hát, ezen ugye már túl vagyunk, hogy „ha befullad”, ott álltam két pici gyerekkel, közülük az egyik éppen ugatva köhög és levegő után kapkod.

Elrohantam a receptért, kiváltottam, beletoltam a gyerekbe a kúpot, és láss csodát, minden rendbe jött.

Mivel sem használati utasításom, sem pedig tapasztalatom nem volt még kruppos gyerekkel, ösztönből cselekedtem, gondoltam, a kristálytiszta hegyi levegő majd segíteni fog rajta, úgyhogy azokban a napokban nagyokat sétáltunk a közeli tüdőszanatórium környékén. Na, ezt nem kellett volna, csak hát akkor még nem tudtam, hogy a párás téli levegő a legrosszabb, ami a gyereket érheti. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hányinger terhesség alatt = kevesebb koraszülés

Puskás Pálma 2016. január 25., hétfő 13:36

A várandósság első hetei-hónapjai gyakran kellemetlen tünetekkel járnak, konkrétan hányingerrel és hányással. A terhesség alatti hányinger és hányás azonban, úgy tűnik, nem feltétlenül káros: bár egyes terhességi komplikációkkal összefügghet, egy új, követéses vizsgálat szerint a végén mégis egészségesebb babák születnek.

A terhesség alatti hányinger és hányás jellemzően a 7. hét környékén kezdődik és nagyjából a 12. hétig tart, természetesen egyéni eltérések is vannak. A múlt században azt gondolták, a hányós kismamák bizonyra tudat alatt elutasítják a terhességet, de ezt az elméletet semmivel sem sikerült bizonyítani: a terhességet akaró és nem akaró nők között is gyakori a tünet, és bár a hányós kismamák valamivel gyakrabban depressziósak vagy lehangoltabbak, ez sokkal inkább következménynek látszik. Kinek lenne jó kedve, ha egész nap hányingere van, hetekig?

A hányás és a hányinger hátterében hormonális hatások állnak: konkrétan a terhesség megmaradását és fejlődését segítő magas HCG-szint. Ez nem azt jelenti, hogy a hányós kismamáknak magasabb a HCG-szintjük, csupán azt, hogy az ő központi idegrendszerük valamiért érzékenyebbe erre a hormonra. Hogy mindez miért befolyásolja a terhesség végkimenetelét, az nem teljesen világos.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti cuki videó - így vigasztalják a gyerekek a hibázó játékost

Primilla 2016. január 24., vasárnap 12:41

Időnként mindenki hibázik. Az viszont a legtöbbször csak egy döntés kérdése, hogy hogyan reagálunk mások hibájára: a biztonság kedvéért még egyszer belerúgunk a földön fekvőbe, vagy megpróbáljuk inkább megvigasztalni – amire, könnyen belátható, nagyobb szüksége van a delikvensnek.

Egy minnesotai tanár Sarah Myhre ez utóbbit, vagyis a jófejséget, az együttérzést gyakoroltatta az első osztályosaival. Az történt ugyanis, hogy a Minnesota Vikings (amerikai foci csapat) az egyik játékos súlyos hibája miatt kiesett a bajnokság rájátszásából. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért nem mesél semmiről az ovis?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. január 22., péntek 21:49

Az ember a beszélni frissen megtanult gyerektől még nem várja, hogy összetett gondolatokat osszon meg vele, vagy, hogy beszámoljon a napjáról – ha például bölcsödébe jár, a bölcsődei eseményekről. Örül a szülő, hogy ki tudja fejezni magát a gyerek, és egyre komplikáltabb nyelvtani szerkezeteket használ.

Aztán, valamikor az óvodás korban kezdik érezni a szülők, hogy most már a tartalom is fontos, azaz jó lenne, ha a gyerek mesélne nekik. Mesélne arról, mi történt az óvodában, kivel hogy alakul a barátságuk, vagy éppen a konfliktusuk, esetleg arról, mit álmodtak, vagy mire vágynak. Szeretnék kiélvezni, hogy végre nem kell gondolatot olvasni, a csemete most már elmesélheti, mi a helyzet vele.

shutterstock 249889519

Csak ez általában kevésbé valósul meg, mint ahogy a szülő képzelné, vagy legalábbis nem törvényszerű, hogy megvalósuljon. Először is, mintha egy kamasz veszett volna el benne, annyira nem felel semmit arra, hogy „mi volt ma az oviban?”. Ha nem is a vállát vonogatva feleli, hogy semmi, lehet, hogy valami viccel válaszol, esetleg egészen másról kezd beszélni, vagy valami eltereli a figyelmét, és arra irányítja a szót.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így neveljen egészséges testképű gyereket

Puskás Pálma 2016. január 21., csütörtök 13:36

A testképzavarok már nem csak a fiatal felnőtt nőket érintik: egyre gyakoribbak az általános iskolás korosztályban is. Az általános iskolába járó elsősök ötöde, az ötödikeseknek már nagyjából fele szégyelli a testét. Ezt pedig nagyon komolyan kell venni, hiszen a testképzavarok gyakran vezetnek evészavarokhoz, egy friss kutatás szerint pedig az evészavar megléte jelentősen növeli az öngyilkosság veszélyét is. Ebben a korban még nem kezdődött el a verseny a fiúk figyelméért – akkor mégis, mi az oka annak, hogy már az általános iskolás kislányok is testképzavarosak?

Két dolog biztosan nem segíti a helyes testkép kialakulását: az egyik az, ha a filmekben és a plakátokon csontsovány modelleket mutogatunk a gyereknek, a másik pedig az, ha a családban mások, például anya vagy egy testvér szintén testképzavaros vagy evészavaros.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 dolog, amit terhesen is szabad

Puskás Pálma 2016. január 20., szerda 14:03

A várandósság csodálatos időszak, ugyanakkor ez az időszak a tiltásoké. A legtöbben azt tanácsolják, hogy a kismama folytassa nyugodtan addigi életmódját, csak épp hagyjon fel a dohányzással, ne igyon alkoholt, aludjon sokat, csökkentse a koffeinbevitelt, ne ugrándozzon, kerülje a kemény sportokat, ne menjen lefelé a lépcsőn, ne fürödjön kádban, ne üljön repülőre, ne egyen halat vagy penészes sajtot, ne szaunázzon, ne egyen medvecukrot, és kerülje a stresszt. Természetesen ezek közül sok a valóban megalapozott tiltás, de mi most inkább arról szeretnénk beszélni, ami nem tilos: azaz mik azok a dolgok, amiket a közhiedelemmel esetleg ellentétben terhesen is nyugodtan csinálhat az ember?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hidegallergia: belehalhat a gyerek, ha kiviszem télen

marilla 2016. január 19., kedd 10:27

Mivel magam is gyerekkorom óta allergiás és asztmás vagyok, meggyőződésem volt, hogy simán szakvizsgázhatnék allergológiából, annyi mindent tudtam már a betegségről. Kétéves lányom különös tünetei viszont nem csak engem ejtettek kétségbe, hanem a legtöbb általam elért specialista is vakargatta a fejét. A gyerek hidegallergiás, számára a hideg levegő végzetes következményekkel is járhat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti cuki: gyerek és állat, háromszor

Becca 2016. január 17., vasárnap 17:24

Nem kérdés, hogy milyen pozitívan hat a gyerekekre egy háziállat, és nem csak azért, mert van kihez hozzábújni, vagy van kivel játszani, hanem, mert a felelősségérzetük is erősödik, illetve a törődésre, gondoskodásra való hajlamban is nagy szerepet játszik. Arról nem is beszélve, hogy több magabiztosságot, kiegyensúlyozottságot is kap a gyerek az állattól. Na, meg persze, egy csomó vicces percet. Az alábbi videókon is jól látszik ez és ha eddig azon gondolkozott, hogy érdemes-e időt és energiát fektetni egy kis háziállatba, ne gondolkozzon tovább! Nem csak a gyerek életét aranyozza be egy házi kedvenc, az egész családét. És ha még további jó dolgokat szeretne véghez vinni, menhelyről mentsen állatot

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha kilóg a fej, már késő babaülést váltani!

Divany.hu 2016. január 16., szombat 12:30

A Consumer Reports posztolta alábbi videót, ami igen jól szemlélteti, mi történik balesetkor a hátsó ülésen a hátrafelé néző ülésben elhelyezett csecsemővel. A videó készítői azért találták fontosnak megosztani a tapasztalatokat, mert sokan nem tudják, hogy jobb az ajánlott kornál előbb nagyobbra cserélni a babaülést, amennyiben a baba feje megközelíti az ülés fejtámlájának végét.

A balesetkor történő fejsérülés ugyanis a leggyakoribb halálozási okok közé tartozik, ezért 2014-től új teszteket kezdtek elvégezni, amik során bebizonyosodott, hogy a fejsérülések leggyakoribb oka pont az, hogy a babák feje ütközéskor túlnyúlik az ülésen, ennyi már elég is lehet ahhoz, hogy az első ülés háttámlájához csapódhasson. 

Ezért aztán most figyelmeztetik a szülőket, hogy nem a korhatár a legfontosabb szempont a gyerekülés vásárlásakor, hanem a gyermek mérete, ami természetesen sokszor egyáltalán nem úgy alakul, ahogy az az ülés készítői szerint várható. Nélkülözhetetlen tehát, hogy a szülők időben ültessék át egy másik, nagyobb gyereknek való kocsiülésbe a porontyot. 

A Consumer Reports a bébiüléseket ugyanúgy tesztelte, ahogy az átalakíthatóakat (emelhető fejtámlájukat pl)), és ezek több mint felénél az ütközéskor túlcsúszott a gyerek feje az ülés tetekén, és az előtte lévő ülés hátának ütközött, amennyiben a bébi egy bizonyos méret felett volt.

Ezt elkerülendő most azt javasolják, hogy az eddigi 18 hónapos kor helyett hasznos lehet a gyermeket már egyéves kora előtt valamivel nagyobb ülésbe ültetni, pontosabban nagyon odafigyelni a súlyra és magasságra.

Azt javasolják, hogy ültessük egy mérettel nagyobb ülésbe azt a gyereket, aki 

a, legalább 10 kiló
b, a feje és az ülés felső pereme között kevesebb mint 2,5 centi távolság van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Összegyűlt a pénz, indulhat a matektanuló szuperjáték gyártása

Primilla 2016. január 15., péntek 17:35

Közösségi finanszírozásban gyűlt össze a pénz végül arra a magyar fejlesztésű játékra, ami akár átütő sikert is hozhatott volna a matektanításban. Mármint ha hagyják, hogy használják az iskolák, de nem hagyták, helyette majdnem maga alá temette az oktatási rendszer permanens reformja.

1a32db ba8d19cf0ead4b0ab474d1fb3915b3dc.jpg srz p 702 468 75 22
Fotó: mathterminds.eu

A MathterMinds nevű kártyás táblajátékot 10 évvel ezelőtt kezdte fejleszteni Auth Andrea, mert a hagyományos módszerekkel nem boldogult a matekoktatással az akkori osztályában. A játékot használó gyerekek, tanárok, szülők és kutatók egyaránt sikerről és jó eredményekről számoltak be, sőt le is gyártottak belőle egy csomót, mégsem juthatott el széles körben az iskolákba.

Idő közben ugyanis a magyar nyelvű változatot gyártó, piacvezető tankönyvkiadót államosították, majd megszüntették, a feltaláló iskoláját pedig bezárták. Egyedül a Pécsi Tudományegyetem támogatja a találmányt, azonban az állami forráskivonások miatt az innovatív keretet ott is befagyasztották. A kész játékcsomagok, amiben nem kevés gondolat, ötlet, munka és anyag van, a jogutód Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet raktáraiban feküdt egy ideig, most azonban visszaadták a fejlesztőknek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Már a fénytől is hízik a gyerek!

Brownie 2016. január 14., csütörtök 12:21

Elsőre tényleg furán hangzik, de egy a PLOS ONE című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint a fénynek igenis van köze az óvodáskorú gyerekek súlygyarapodásához, ami azért is fontos felismerés, mert a világon ma mintegy 42 millió kisgyerek túlsúlyosnak vagy elhízottnak számít. (Magyarországon ma háromszor több a kövér gyerek, mint húsz éve.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Segítség, agresszív a gyerekem!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. január 13., szerda 16:54

Gyakori szülői panasz, hogy agresszív a gyerek. Kérdés, egyáltalán mi számít agressziónak, és mit lehet ilyenkor tenni.

A legtöbbször úgy határozzák meg az agressziót, hogy az egy tett a károkozás szándékával. Irányulhat más felé, vagy önmaga felé, azaz agresszió az önsebzés is, az is, ha a gyerek a falba veri a fejét. Ugyanakkor beszélünk proszociális agresszióról is, azaz a társadalom által elfogadott, sőt díjazott agresszióról, azaz tágabb értelemben agresszió az önérvényesítés is.

Nehéz szülőként megítélni, túlzottan agresszív-e a gyerek, hiszen nem nézhetjük felnőtt mérce szerint. A gyerek még őszinte, ha dühös, azt kifejezésre juttatja. A kérdés csak az, ez milyen gyakori, azaz van-e állandó, túlzott frusztráció az életében. A másik szempont, hogy hogyan kezeli az indulatait, hajlandó-e, képes-e fokról fokra megtanulni, mi az elfogadott határa az indulatai kifejezésének, és hogyan érvényesítheti más módon az érdekeit.

shutterstock 77810734
Távolról sincs vége, olvasson még »

Pár dolgot ön is tehet, hogy ne fogyjon a magyar!

Puskás Pálma 2016. január 12., kedd 15:12

Az utóbbi időben sok szó esik arról, hogy hazánkban túl kevés gyerek születik, a házaspárok nem teljesítik a népesség stabil fennmaradásához szükséges gyerekszámot. A jelenségre tavaly decemberben mind a politika, mind a popszakma jeles képviselői felhívták a figyelmet.

A KSH felméréséből kiderül, hogy a magyar nők eredetileg több gyereket terveznek, mint amennyi ebből végül megvalósul. Azaz nem arról van szó, hogy nem akarunk egy szekérderéknyi gyereket szülni, hanem arról, hogy az első gyerek után valahogy mégis elmegy a kedvünk ettől az egésztől. Azaz, ha azt szeretnénk, hogy több gyerek szülessen, akkor azon kellene igyekeznünk, hogy a kisgyerekes anyukák annyira élvezzék a dolgot, hogy meg akarják ismételni.

Azért pedig, hogy a kisgyerekes anyukák jól érezzék magukat (és még többször akarjanak majd kisgyerekes anyuka lenni) ön is tehet! Nem kell hozzá politikusnak vagy popsztárnak lennie, hétköznapi emberként is megtehet néhány apróságot. Mutatjuk, mik ezek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Három varázsszó, és nem lesz válogatós a gyerek

Becca 2016. január 11., hétfő 16:24

A Huffposton találtuk Leigh Anderson egyik írását, amiről úgy gondoltuk, hogy a legtöbb anyukát érdekelheti -- aki azzal küzd, hogy a gyereke nem hajlandó semmit megenni. Szóval ha elege van a sok könyörgésből, a „játékos” etetésből, és abból, hogy gyereke hülyét csinál önből, olvassa el hogy mit tanácsol egy anyuka, akinek arannyá változott az élete, miután rátalált egy nagyon hasznos rendszerre.

Sikeresen abszolválta mind a két gyermekénél, és ma már nyugodtan eheti meg vacsoráját úgy, hogy közben nem azt lesi, hogy a gyerek evett-e egyáltalán valamit. Tényleg hasznos írás, és így talán nem fog többet aggódni azon, hogy a gyereke nem eszik semmit vacsorára.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Randizni és étteremben viselkedni tanítja a fiát, leszólták

Primilla 2016. január 10., vasárnap 15:34

Hatalmas vitát kavart Facebook posztjával Nikkole Paulun, az MTV-n futó „16 éves, és terhes” című műsor egykori sztárja, aki ma már két gyerek anyukája. A vihart azzal az elképesztő bejelentésével gerjesztette, hogy kiposztolta: minden hónapban egyszer étteremben vacsorázik a hatéves fiával.

Paulun azt írta, a fia kinyitja előtte az ajtót, kihúzza neki a széket, mesél a napjáról, és érdeklődik az anyukájáéról. Sőt, a kisfiú fizeti a számlát, és ő ad borravalót is abból a pénzből, amit a házimunka elvégzéséért kap. A több millió ember által lájkolt posztról a Yahoo Parenting számolt be.

Paulun úgy véli, ezzel megtanítja a fiát arra, hogy hogyan kell bánni egy hölggyel, hogyan kell majd viselkedni, amikor élesben kerül a sor randevúra, hogyan mutassa ki a tiszteletét a szeretett nő iránt, aki alkalmasint éppen a mamája, de lesz ez még nyilván másképp is az anyuka szerint.

Ezeken az alkalmakon soha nem kerülnek elő a telefonok és tabletek, hanem csak ülnek, és beszélgetnek. Paulun az írja, megtanítja a gyerekének, hogyan kell rendesen viselkedni az asztalnál, és hogy mekkora neveletlenség a telefont nyomkodni, amikor együtt van valakivel egy ilyen szituációban. Emellett a kisfiú tapasztalatot szerez a pénz értékéről, és hogy hogyan bánjon vele, közben matekoznak is, míg kiszámolják, mennyi lesz a számla végösszege, és hozzáadják a 15 százalék borravalót is. (Ez mondjuk elég érdekes, hogy egy hatéves gyerek százalékot számít/oszt-szoroz, de az elv a lényeg: a tapasztalatszerzés.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

VIP vendég lett a hotelben az elveszett plüss

Becca 2016. január 9., szombat 12:52

Óriási veszteség egy kisgyerek számára ha elveszti legkedvesebb játékát, manapság viszont - amikor az internet már a mindennapjaink részévé vált - szerencsére az elkeseredettség nem tart sokáig. Több olyan esetről hallottunk, hogy egy gyerek a vonaton, étteremben, játszótéren elhagyta féltve őrzött „alvósjátékát”, majd az anyuka kétségbeesett, vagy humoros posztja és több ezer megosztás után, a játék visszakerült gazdájához.

Bárcsak 25 évvel ezelőtt is lett volna ilyen fórum, de abban az időben nem  hogy megtartották a talált játékokat, de szerintem egyenesen a kukába hajították őket. Ha ezt meg tudja cáfolni, írja meg nekünk történetét! Na, de visszatérve 2016-ba, egy roppant aranyos sztori kering a világhálón egy elveszett játéknyúlról, ami egy luxusvakáció után várja, hogy újra viszontláthassa gazdáját.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kórházfigyelő

  • Budapesti kórházak
  • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés