PORONTY

Kiskorunkban eldől, hogyan tudunk szeretni

Puskás Pálma 2015. november 25., szerda 19:04

Amikor csütörtök este hosszú, kígyózó sorokat látunk a Kazinczy utcán, nem feltétlenül az ugrik be, hogy biztosan egy híres pszichoanalitikus elméletalkotó tart ma előadást az ELTÉ-n, pedig ezúttal erről volt szó: az Áttétel Fókuszú Pszichoterápia képzés szervezői Otto F. Kernberget hívták meg előadást tartani.

A nyilvános előadás végül annyi érdeklődőt vonzott, hogy új helyszínt kellett választani, majd egy plusz termet megnyitni, és így is több mint egy órával az előadás előtt már hosszú sorok álltak az utcán a belépőjegyért. Őszintén tartottunk a H&M tervezői kollekcióit kísérőkhöz hasonló jelenetektől, amikor majd élemedett korú analitikusasszonyok kapnak hajba az utcán hipsztersálas pszichológushallgatókkal, hogy közelebbről hallgathassák, hogyan kell szeretni – de szerencsére a résztvevők szakmájukhoz méltó higgadtsággal viselkedtek.

Kernberg szerint az érett szeretet-kapcsolat, magyarul a jó párkapcsolat bonyolult téma és mindenkit érint, vagy legalábbis érintenie kellene. Mi nem tudjuk, hány embert érint valójában, de az biztos, hogy sokakat érdekel.

shutterstock 278786069

De hogyan kell szeretni?

Kernberg már az előadás első mondataiban figyelmeztet, hogy majd helyén kezeljük mondandóját. Hiszen ha arról beszélünk, ami ideális, akkor nagy a veszélye, hogy csak elszomorodunk, hogy mi nem tartunk itt. Ezért figyelmeztet arra, hogy ő csupán egy elméleti modellt vázol fel és nem kívánja a tökéletesség receptjét megadni. Kár.

Otto F. Kernberg pedig biztos tudja: első feleségével több, mint ötven évet élt le, annak haláláig, második házassága pedig jelenleg is tart. Emellett a professzor a múlt századi és a kortárs pszichoanalízis kiemelkedő alakja, nevéhez számos elméleti és gyakorlati újítás fűződik, többek között a tárgykapcsolat-elmélet továbbgondolása, a határeseti (borderline) személyiség terápiájának fejlesztése, a nárcizmus elméleteinek gazdagítása, valamint az áttétel-fókuszú pszichoterápia kidolgozása.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nagyapám fogdosott és nyalogatott éveken át

Mártonffy Zsuzsa 2015. november 24., kedd 12:07

Ágota harmincas nő, gyerekkorában éveken át családon belüli abúzust élt át, korábban imádott nagyapja zaklatta. Bár érezte, hogy ez nincs rendben, évekig tartott, mire segítséget mert kérni. Ekkor egyetlen rosszul megválasztott - bár nem rossz szándékú - mondat a saját anyjától elég volt ahhoz, hogy még jó tíz évig saját magát hibáztassa azért, amiről gyerekként egyáltalán nem tehetett.

Évtizedes lelki munka után mára úgy érzi, feldolgozta a történteket, mostanra segítő szakemberként is rálát a saját történetére. Az SOS Gyermekfalvak szexuális abúzusról szóló sorozatában beszélgettünk vele.

Mi történt veled?

A korábban imádott nagyapám molesztált. Behatolás nem történt, fogdosta és nyalogatta a nemi szervemet. Éveken át tartott, megszakítással bár, de 8-12 éves koromig.

Rögtön tudtad, hogy ez nincs rendben, vagy később jöttél rá?

Rögtön tudtam, nem csak testileg voltam fejlett a koromhoz képest. Viszont érzelmileg zsarolható voltam azzal, ha elmondom a szüleimnek, soha többé nem láthatom a nagyanyámat sem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti cuki: a gyerek, aki nem hisz a szemének!

Becca 2015. november 22., vasárnap 16:29

Nyilván önt is számtalanszor átverték rokonai mikor még kisgyerek volt, ezt nem lehet megúszni és persze, ön majd ugyanúgy fogja szívatni saját gyerekét. Nos, ez jól is van így, már csak azért is, mert ilyen cuki videók lesznek belőle, mint ez a baba, aki nem akar hinni a szemének. 

Ez az egy éves forma kisgyerek, nem bírja feldolgozni, hogy apja tényleg betuszkolta a szájába a piros kis játék kukacot, egyszerűen nem jut szóhoz a megdöbbenéstől. Száj tátva marad, pupillák tágra nyílnak, és csak az ártatlan megdöbbenés marad. Annyira kiakad a gyerek, hogy közelebbről is szemügyre veszi apja száját, hogy tényleg lenyelt-e a műanyag játékot.

This kid can not even believe what is happening right now

This kid can not even believe what is happening right now

Posted by Tintu-Mon on Wednesday, 14 January 2015
Távolról sincs vége, olvasson még »

Az apuka, aki dinónak érzi magát

Divany.hu 2015. november 21., szombat 08:52

Dinodad, azaz Dinoapa névre hallgat az a vicces, amerikai apuka, aki a világon mindenhova, értsd: mindenhova T-rex jelmezben viszi a lányát, legalábbis ezt találtuk a distractify-n. És ha lehet hinni a híreknek, a mindenhova alatt tényleg mindenhovát kell érteni, nem csak holmi baseball-meccseket, hanem például a bowling termet is, ahol pedig igen unpraktikus viselet egy ekkora jelmez: 

View post on imgur.com

Az apuka a lapnak egyébként elárulta, hogy csak mókának szánta a dolgot, de a lánya annyira megszerette, hogy végül elkezdte dinodadként bemutatni őt az embereknek. Így most a férfinek nincs más dolga, csak bevágja a csomagtartóba, és előveszi, akárhányszor is legyen rá szükség (elég gyakran van).

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért oltassa be gyerekét szamárköhögés ellen

Edicsek 2015. november 20., péntek 16:05

Rebecca Haremann elgondolkodtató videót töltött fel a facebookjára arról, ahogyan a 4 hónapos gyermeke szenved a szamárköhögéstől és ő nem tud rajta segíteni. A felvétellel arra szeretné felhívni a szülők figyelmét, hogy minél előbb oltassák be a gyereküket, hogy ne kelljen átélnie ugyanazt a szenvedést, amit az ő kisfiának. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan vigasztaljuk meg a hasfájós babát?

Puskás Pálma 2015. november 19., csütörtök 10:36

Még terhességem alatt olvastam az egyik kismamáknak szóló könyvben, hogy egészséges csecsemő átlagosan napi két órát sír.

Két órát? De hát az rengeteg, annyit nem fogok kibírni!

Aztán megszületett az egészséges csecsemő, aki sajnos sok kortársához hasonlóan hasfájós baba volt, és nem napi két órát sírt, hanem ötöt. A pálinkás kenyér és a máktejes cumi kivételével nagyjából mindent kipróbáltunk, amit a gyerekorvos, a védőnő, a barátnőink és az internet javasolt – a leginkább használhatónak a kendős hordozást és az idő múlását találtuk, a hasfájós sírás ugyanis általában a babák három hónapos korára jelentősen lecsökken vagy elmúlik.

A hasfájás mibenlétével kapcsolatban erősen megoszlik szakemberek véleménye. Fáj egyáltalán ezeknek a gyerekeknek a hasa? Dr. Harvey Karp a merikai gyerekorvos szerint nem. A hasuk nem fáj, okuk azonban mégiscsak van a sírásra: tudniillik az, hogy túl hamar a világra jönnek, konkrétan hiányzik nekik még egy trimeszter. Persze, ez túl sokat nem segít rajtunk, hiszen nem tudjuk egy kis csend érdekében 12 hónapig a hasunkban tartani a gyereket, de szerencsére Dr. Karp azt is kitalálta, mit kezdjünk az anyaméh után vágyakozó (és visító) gyerekkel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő vagy ciki a parahas?

mzd 2015. november 18., szerda 14:46

Ha bármikor a jövőben megkapná valakitől, hogy önnek milyen sok szabadideje van, csak mutassa meg neki ezt a cikket: a főszereplő, Marie Bradley ugyanis a saját terheshasát formázta meg úgy, mintha a születendő gyermeke ki akarna törni önnan, írja a DailyMail.

Távolról sincs vége, olvasson még »
szavazat szavazat

Ne jó szülő akarjon lenni, csak egyre jobb!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. november 17., kedd 21:15

Állítólag az ember hiába nem akarja elkövetni a szülei hibáit, úgyis meg fogja ismételni - sokan így gondolják. Mások azt mondják, azért jó, hogy el akarjuk kerülni a szülői hibákat, mert így egészen újakat követhetünk el. Abban mindenesetre teljes az egyetértés, hogy nincs szülőség komolyabb bakik nélkül. Na persze, ahogy nem létezik tökéletes pék, orvos, barát, szerető sem, úgy nyilván azt sem várhatjuk, hogy szülőként tökéletesek legyünk. De azért szeretnénk jók lenni.

A pszichológia dob egy mentőkötelet, mikor „elég jó szülőről” beszél. Olyanról, aki ugyan nem tökéletes, de alapvetően mégis képes ráhangolódni gyermekére, és adekvátan reagálni az igényeire. De ezt sem olyan könnyű teljesíteni! Ritka, hogy valaki azt mondja anyjáról, apjáról, hogy emlékei szerint szinte mindig ráhangolódott, meghallotta a szükségleteit, és kapott is választ ezekre.

shutterstock 311991953

Most ne beszéljünk a sematikus „nekem nagyon boldog gyerekkorom volt” állításról, ami egy vágyat fogalmaz meg, és azt a félelmet, hogy ne menjünk a részletekbe, mert ki tudja, mit találunk.

Életszerűbb és hitelesebb, ha valaki arról kezd beszélni, mi volt jó és mi kevésbé, és nincs is azzal baj, ha van, ami kevésbé: attól még lehetett elég jó a szülő. Ám a legtöbbektől nemcsak apró hibákról hallunk, hanem arról, hogyha belegondolnak, legalább egy-két területet találnak az életükben, ami tartósan problémás volt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Down-szindrómás gyerekeket akartunk

Mártonffy Zsuzsa 2015. november 16., hétfő 19:35

Némethné Baky Tímea és férje, Ádám két Down-szindrómás gyereket fogadtak örökbe. Samu négy és fél éves, Hanga öt hónapos. Szüleik arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy egy sérült gyerek nemcsak gondot, de rengeteg örömet is jelent. Tímeával arról beszélgettünk, mivel jár egy (két) Downos gyerek nevelése.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogy lehet együttműködésre sarkallni a gyereket?

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. november 15., vasárnap 18:22

A gyerekeknek erős az akaratuk – úgy tűnik, ez olyasmi, amit nem kell külön tanulniuk, jön magától. Két éves kor körül, a dackorszakban csak annyi a változás, hogy mintha tudatosabbá válna az önállóság gyakorlása (azzal együtt, hogy az én és a külvilág különválása is tudatosul), de valójában már előtte is nagyon tudja a gyerek, hogy mit akar, és félreérthetetlenül a külvilág értésére adja, hogy nem tetszik neki, ha gátolják benne: az legyen, amit ő gondol.

Együttműködni, engedni, kompromisszumot kötni viszont tanulni kell. Érdekes módon az nem jön magától.

Elvileg elmúlik a dackorszak, de akinek nem segítettek kinőni belőle, könnyen benne ragadhat, és csak akkor lesz elégedett, ha minden úgy alakul, ahogy ő akarta. De vajon miben, hogyan segíthetjük a porontyot, hogy átlépjen egy következő fázisba, amiben helye van az egyezkedésnek is, amiben néha képes engedni, és nem csak azért, mert fél a büntetéstől, hanem akár önszántából is?

shutterstock 82790542
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szülés közben is hárfázott a brit anya

Divany.hu 2015. november 14., szombat 20:01

Nemcsak hogy otthon szülte meg gyermekét Morwenna Rose Louttit-Vermaat gloucestershire-i lakos, de leghűségesebb partnerét, a hangszerét is használhatta – már amikor tudta – miközben éppen életet adott, tudhattuk meg a Mirror jóvoltából. A 29 éves hárfás még terhessége alatt jött rá arra, hogy a zene neki és a magzatnak is jót tesz, így komponált egy saját nótát születendő gyermekének, és annyit játszott, hogy végül még a négy órás szülés alatt is előfordult, hogy 31 húros hangszerét pengette. 

Az asszonyt, saját bevallása szerint annyira megnyugtatta a hárfájának hangja, hogy észre sem vette a fájásokat, úgy kellett rászóljon a bába, hogy már jön a baba. "Azt hittem sokkal rosszabb lesz" – mondta. "Az utolsó órában viszont már nem tudtam játszani, mert nagyon kellett koncentrálnom, akkor már erős fájásaim is voltak."

A mi értelmezésünk szerint ez annyit tesz,hogy ő sem úszta meg a tolófájásokat, viszont az azt megelőző három órában feltehetően nem szenvedett annyit, amennyit a nők ilyenkor szoktak, elmondása szerint az alábbiak miatt: 

"A kemény fájások alatt mindig játszottam, aztán tartottam egy rövid pihenőt."

"Csodálatos szülés volt, amit komolyan megkönnyített a zenélés."

"Ám amikor jöttek a tolófájások, már én sem mosolyogtam, úgy éreztem, most nagyon oda kell tegyem magam."

Távolról sincs vége, olvasson még »

D-vitamin terhesen - árt vagy használ?

Puskás Pálma 2015. november 13., péntek 13:44

A tél beköszöntével kevesebb napfény ér minket, ami azt is jelenti, hogy bőrünkben kevesebb D-vitamin képződik. Ez egészséges felnőttek esetében általában önmagában még nem vezet D-vitaminhiányhoz, a csecsemők pedig D-vitain pótlást kapnak. De mi a helyzet, ha épp az évnek ebben a szakaszában vagyunk várandósak? Érdemes a terhesség alatt D-vitamint szedni? Vagy éppen káros? Elmondjuk.

Egy nagyszabású brit felmérés, az Anyai Csontritkulás Vizsgálat szerint a terhesség alatt decembertől februárig, azaz a téli hónapokban szedett D-vitamin csökkenti az anyák csontritkulás-kockázatát és a születendő babák csontjainak erősségére is jó hatással van. Ugyanakkor a terhesség alatt túl nagy dózisban szedett D-vitamin épp ellenkező hatást ért el: csökkentette az anyák csontsűrűségét.

shutterstock 136637798
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ajándékozzon mesét, 24 történet adventre!

Varga Betti 2015. november 12., csütörtök 11:47

A leghíresebb népmesegyűjtők, Benedek Elek, Illyés Gyula válogatásai valószínűleg minden gyerekszobában megtalálhatók. Nyomdokaikban járó népmesekutatók ma is vannak. Például Bajzáth Mária, aki ezúttal 24 ünnepváró történetet válogatott össze, ez a kötet lett Az Adventi népmesék és legendák. A könyv ráadásul jótékony célt is szolgál, az abból származó teljes bevétel a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekeket támogatja.

24 ünnepváró történet a világ minden tájáról – ígéri a kötet alcíme, és valóban nem túloz. A magyar népmesék és legendák mellett például orosz, ukrán, perzsa és eszkimó mesék, egy Talmud-legenda és természetesen Szent Miklós története is bekerült Bajzáth Mária válogatásába.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Terhesség és nyitott méhszáj - ne pánikoljon!

ST 2015. november 10., kedd 21:37

A kismamáknak nagyon nem könnyű az élete. A terhesség komoly kihívásokat rejt magában, mind az alvás, mind az evés, mind pedig a mozgás tekintetében. Az ember az elején egy (folyamatosan émelygő) vadászkutya szaglásával van megáldva, a végén meg egy bálna, akinek folyamatosan melege van (nyáron), vagy nem fér bele semmilyen kabátba és cipőbe (télen).

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nagy böngészőcikk, ajánlatok 0-100 éveseknek

Varga Betti 2015. november 9., hétfő 19:25

Milyen a jó böngésző? Esztétikus, strapabíró, kellően nehezek a feladatok – de ezzel még nem mondtunk sokat. Már Magyarországon is szebbnél szebbeket lehet kapni, néhány közülük nemcsak könyvként, társasjátékként, de a gyerekszoba dizájntárgyaként is megállja a helyét. Éppen a dömping miatt nehéz választani közülük. Révész Emese művészettörténész segít eligazodni, milyen szempontok szerint érdemes választani a széles kínálatból, a legjobbakból pedig válogatást készítettünk.

Mit tudnak a böngészők?

A böngésző befogadásának metódusa alapvetően eltér a mesekönyv hagyományos olvasásától: nem lineáris, nem az elejétől a végéig feltáruló elbeszélés, és kizárólag képi elemekből épül fel. Mindebből következik, hogy az olvasónak nagy fokú szabadságot kínál, a könyvtérben való szabad, önfeledt kalandozás örömét, miközben az olvasót nézővé avatja.

A nézés sokféle formája közül itt szinte valamennyi kipróbálható: lehet szemlélődni, lehet megfigyelni, elbámulni és észrevenni. A böngésző tehát két olyan készséget fejleszt, amelyre igencsak nagy szükségük van a digitális világban felnövő gyerekeknek: a nagy és kaotikus információhalmazban való eligazodás képességét, valamint a „vizuális olvasás” készségét – foglalta össze Révész Emese, a Képzőművészeti Egyetem docense.

A művészettörténész szerint a böngészőt olvasó gyerek mohó érdeklődése is ebből a másságból fakad: ilyenkor a könyvtér a párhuzamos világok egyike (hasonlatos egy terepasztalhoz), ahol a gyerekek fantáziája és megfigyelése nyomán kelnek életre a megjelenített kisvilág szereplői.

A jó böngésző tehát nem pusztán egy mozaik, hanem olyan vizuális puzzle, aminek részei között az összefüggést a néző teremtheti meg. „Ez az a pont, ahol jól jöhet a szülő, akivel együtt figyelve, beszélgetve kaphat formát és történetet a böngészők világa. A böngésző (a képkönyvekhez hasonlóan) leveszi a szülőről az »olvasás terhét«, és utat enged a szabad beszélgetésnek” – emelte ki Révész Emese.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen a jó gyerekcipő - az orvos válaszol

Becca 2015. november 8., vasárnap 14:59

Elérkezett a téli cipővásárlás ideje, ami önmagában is elég nagy szívás, mert ugye nem mindegy, milyen az a cipő/csizma. Legyen vízálló, nagyon meleg, ne túl kényes és sérülékeny, legyen kényelmes, hajlandó és képes legyen a gyerek felvenni, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy mennyibe kerül, és hogy jövőre úgyis kinövi.

Először is ha jót cipőt akar venni – ami nem cseszi szét a gyerek egészségét –, muszáj pár szempontot figyelembe vennie. „Nagyon fontos a cipő anyaga, lehetőleg bőr legyen - mondja dr. Terebessy Tamás a Semmelweis Egyetem ortopéd szakorvosa. Az azonban ortopédiai szempontból lényegtelen, hogy milyen magas a szár, illetve, hogy tépőzáras vagy fűzős-e a lábbeli” – hangsúlyozza. Ami még fontos a szakértő szerint: zárt sarok, vastag és rugalmas talp.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Világhírt gründolnak a magyar anyák

Primilla 2015. november 7., szombat 09:00

Az egyedi, kézzel készült játékoknak most nagy divatja van, így alighanem már sokan ismerik a Freshka horgolt játékait. Ezeket a cuki állatkákat nagymamák, kismamák, munkanélküli és megváltozott munkaképességű nők horgolják, vagyis a tervezők részéről messze nem csak üzletről, hanem társadalmi szerepvállalásról is szó van.

Most pedig bővíteni szeretnének, ezért közösségi gyűjtést indítottak az Indiegogo-n. A terv az, hogy a termékeiket bemutatják a nürnbergi kiállításon, ami a játékszakma legnagyobb kiállítása és vására, és mindenki ott van, aki számít, vagy számítani szeretne. A céljuk pedig, hogy ismertséget és további piacokat szerezzenek a termékeiknek, amivel az is együtt jár, hogy ha több játék fogy, akkor több horgolni szerető nőnek tudnak munkát adni itthon. És nem mellesleg, lesz még egy világhírű magyar termék, amit talpraesett magyar nők gründoltak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Skandináv irodalmi top 5 gyerekeknek

Varga Betti 2015. november 5., csütörtök 15:01

A skandináv gyerekirodalom legkésőbb az Ami a szívedet nyomja svéd verseskötet óta a minőségi, vagány gyerekkönyvek szinonimája a magyar olvasók, szülők számára. A skandináv irodalom, különösen a krimik 2010 körüli nagy robbanása után kicsit ellaposodott ugyan ez a vonal, de a klasszikus és kortárs szerzők, illusztrátorok népszerűsége továbbra is jelentős.

Bár a skandinávokról mindenkinek Astrid Lindgren és Harisnyás Pippi, esetleg Nesbo és doktor Proktor ugrik be elsőre, nem csak ezek olvashatóak magyarul. A magyarul is elérhető skandináv dömpingből következik egy erősen szubjektív válogatás, melynek fókuszában a gyerekkönyv-sorozatok szerepelnek. Lehet kiegészíteni, folytatni, vitatkozni vele!

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 éven belül szült négy ikerpárt az új-zélandi anya

Dívány 2015. november 4., szerda 13:12

Orbán Viktor legyen a talpán, aki követni tudja annak a családnak az alakulását, ahol az anya öt év alatt négy ikerszülést zavart le gyors egymásutánban, így fordulhatott elő, hogy hét év alatt lett kilencgyermekes anyuka. Igen, a hangsúly ebben az esetben nem annyira azon van, hogy milyen sok gyereke van a családnak, hanem inkább azon, hogyan lett ilyen rövid időn belül ennyi, ráadásul állítólag természetes fogantatással. 

Az ausztrál yahoo-n találtuk a hírt a szegény/szerencsés (döntse el ki-ki maga) Emma és Loma Uhila nevű párról, akiknek ilyen rövid időn belül megadatott a gyermekáldás (eső).

Most egy matematikai szöveges példának is beillő történetben elmeséljük, hogy a pár 2007-ben jött össze, a legnagyobb fiuk, Micah 11 hónapos volt, amikor észrevették, hogy Emma terhes Avával és Lily-vel, akik 2010-ben meg is születtek. Még mielőtt igazán megélhették volna az ikerszülőség szépségeit, Islával és Edennel kopogtatott be a gólya 2011-ben, hogy aztán Indie és Emme megérkezzen 2013-ra. Idén júliusban Emma (a férje iránt érzett együttérzésből bízunk benne, hogy császárral) ismét ikreknek, Levinek és Miának adott életet, kérdés, ha ez így folytatódik hány gyerekük lesz 2019-re?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bögreteszt, avagy a nevelés egyetlen helyes útja

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. november 3., kedd 13:32

Sok helyen felbukkant az interneten az ún. bögreteszt leírása, aminek lényege, hogy az ember a reggeli kakaót odaadja a gyereknek mondjuk a piros bögréből. A csemete erre közli, hogy ő a kékből kéri. Itt jön a helyes és helytelen megoldás: helyes, ha az anya tartja magát eredeti döntéséhez, ragaszkodik a piroshoz, nem félve az esetleges hisztitől. A rossz megoldás, ha áttölti a kékbe, aminek az elképzelés szerint biztosan az az oka, hogy fél a gyerek haragjától. Aki szülő, már biztosan került a leírthoz hasonló helyzetbe, így aztán ki-ki azonnal eldöntheti, átment-e a teszten, azaz jól vagy rosszul neveli a gyerekét.

Kétségtelen, hogy a bögreteszt felhívja a figyelmet egy fontos értékre, ez pedig az, hogy a szülő képes legyen korlátot szabni, határt állítani. Ne féljen, mi történik, ha nemet mond, és ne adja át a kontrollt a gyerek kezébe. Tényleg van szülő, aki retteg a gyerek haragjától, hisztijétől. Nyilvánosság előtt különösen, de még a négy fal között is. És ez nem jó senkinek: a szülőnek sem, mert így nehéz jóérzéssel megélni az anyaságot, apaságot, hiszen olyan a helyzet, mintha egy kis méretű terrorista fegyvert szorítana a fejéhez, amit nem fél használni. De nem jó a csemetének sem, akinek valóban kellenek a korlátok, hogy biztonságban érezhesse magát.

shutterstock 172821497
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így szívja a kisgyermek orrát!

Puskás Pálma 2015. november 2., hétfő 20:02

Az ősz beköszöntével nálunk is, mint minden kisgyermekes családnál, előkerültek a gumicsizmák, a vízálló kezeslábasok meg a maci- és cicafüles sapkák. És az orrszívó.

Az orrszívóval kapcsolatban minimum ellentmondásos érzésekkel viseltetünk a családban, felnőttek és gyermekek egyaránt. A porszívóra szerelhető változat ugyanis hangos, ijesztő, használata mind a működtető, mind a célszemély számára kellemetlen, ugyanakkor rendkívül hatékony.

Mégis, miért van erre szükség, és főleg: hogyan tehetjük igazán hatékonnyá és valamelyest mégis elviselhetővé az orrszívást?

shutterstock 192877739
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szakirodalom: este 9-kor még tévézik az elsős

Primilla 2015. november 1., vasárnap 20:18

Iskolába megy jövőre a fiam, ezért előfizettünk az óvodában terjesztett Panda Peti iskolás lesz sorozatra, hadd szokja a gyerek a klímát. A kezdőcsomagban található könyv az első osztályos olvasókönyvre hasonlít, és egyébként jól összeválogatott mesék, versek vannak benne.  Csakhogy rögtön a hatodik oldalon a kisiskolás életmód csúnya félreértésére bukkantunk.

Részlet a NOVUM kiadó: Panda Peti iskolás lesz c. könyvéből
Részlet a NOVUM kiadó: Panda Peti iskolás lesz c. könyvéből

Az Ébresztő című vers részletének illusztrációja egy kisgyerek napirendjének a fontosabb állomásait mutatja be, meglehetősen liberális felfogásban. A képen a kislány reggel hétkor ébred, majd délben ebédel, ez még rendben is van, reális lehet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó a Halloween, mert könnyesre röhögheti magát

Becca 2015. október 31., szombat 10:50

Október utolsó éjszakája Halloween, a halott lelkek éjszakája, amit szerte a világon előszeretettel ünnepelnek gyerekek és felnőttek. A gyerekeknek még arról szól ez a nap, hogy rémisztő jelmezbe öltözve a lehető legtöbb édességet összegyűjtsék, a felnőtteknek meg plusz egy alkalom, hogy rémisztő jelmezbe öltözve jól berúghassanak. Win-win, tényleg.

És ahogyan az már lenni szokott, ilyenkor az amerikai anyukák teljesen extázisba esnek és megpróbálják a leglehetetlenebb helyzetekben nevetségessé tenni gyerekeiket. Ezekből válogattunk most, röhögjön a tökkel pózoló csecsemőkön és bólogasson elismerően a házi jelmezek láttán, a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Otthoni mérgezések: gyógyszer, tisztítószer, növények

Primilla 2015. október 30., péntek 14:47

Akinek kisgyermeke van, elzárva tartja a gyógyszereket, vegyszereket. Világos, nem? Hát nem. Évente több mint ezer kisgyerekkel történik mérgezéses baleset otthon, és az ilyen esetek több mint felét az 1-4 éves porontyok szenvedik el.

A gyermekeket ért mérgezéseket legtöbbször gyógyszerek okozzák, ezt követik az ipari és háztartási anyagok által okozott mérgezések. Kábítószer mérgezés tavaly mintegy kétszáz történt, (vagyis ennyi vált ismertté), valamennyi a 10-14 éves korosztály körében.

Vannak bizonyos mérgezés típusok, amelyeknél a pici gyerekek rendkívül nagy arányban érintettek. A növényi mérgezések két harmada az 1-4 éves kisgyermekekkel történik, tizede pedig az 5-9 évesekkel. A másik ilyen a rágcsáló irtó szerekkel való mérgezés: öt ilyen esetből négyszer a totyogók kóstolják meg a kiszórt szert. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Más gyerekére rászólni nem ér?!

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. október 29., csütörtök 15:51

Egy ideje közösségi oldalakon kering egy írás, ami egy brit dada azzal kapcsolatos véleményét foglalja össze, miért van válságban ma a gyereknevelés. Ennek több pontja van, ami megvitatásra érdemes. Először is, tényleg inkább válságban van-e ma a nevelés, mint korábbi időkben, vagy csak hajlamosak vagyunk azt hinni, régen minden jobb volt? De az egyik érdekes téma, hogy felhívja a figyelmet: régen természetes volt, hogy más is rászólhat a gyerekre, nevelheti, ha szükséges, míg ma kikérik maguknak a szülők az ilyesmit.

Hogy a régen és a most között mi a tényleges különbség, nem fogjuk kinyomozni, de érdemes elmerengeni, mi az oka, ha nem szeretjük, hogy mások próbálják nevelni a gyerekünket, és tényleg baj-e, ha így van.

shutterstock 250329640

Olyan helyzetekről van szó, hogy az utcán rászól a felnőtt a szemetelő gyerekre, rendre utasítja a buszon a hangoskodókat az idegen néni, bácsi. A szerző szerint azért nem tolerálják ezt manapság a szülők, mert mindenki azt hiszi, tökéletes a gyermeke, így személyes sértésként fogja fel az okítást. Átfogalmazva: eszerint ma nárcisztikusabbak az emberek, nem viselik el a kritikát, és egy idegentől jövő visszajelzést úgy vesznek, mintha ők maguk kapták volna.

Természetesen létező jelenség, amiről a dada beszél, azonban vannak más okai is annak, hogy nem mindig vagyunk nyitottak ismeretlen felnőttek nevelési törekvéseire. És ezek között előfordulnak olyan szempontok is, amik érthetők és jogosak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tökfaragás, lépésről lépésre

Dívány 2015. október 28., szerda 12:21

Rémisztő tökpofákat faragni jó móka, és nem csak instant jelent örömforrást, a világító szörnyek időjárás (és a kiinduló tök frissességének) függvényében még 2-3 hétig jól mutatnak esténként. Teamécses is jó bele, de ha szeles az idő, biztosabb a közepes (kb 8-10 centis házú) narancssárga, műanyag tokos temetői mécses, geekek akár ledes fényforrást is tehetnek bele, úgy egész éjjel világíthat.

Teljesen hidegen hagy a huhogás, hogy a Halloween nem is magyar ünnep - persze, hogy nem az. Ezzel az erővel egyébként a karácsony sem az, csak az kicsit régebben kapaszkodott meg. Tököt faragni gyerekekkel jó szórakozás, és a világító rémek vidámságot hoznak az ötórai sötétedésbe, szóval miért ne? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sör és cigi 3 évesen, ilyen egy igazi pasi!

ermiz 2015. október 27., kedd 15:46

Hülye videókból nem kevés kering a neten, mégsem tudunk szó nélkül elmenni két elmebeteg pasi mellett. A románul beszélő férfiak egy 2-3 év közötti gyereknek adnak cigarettát és sört, miközben arról beszélnek a videóban, hogy ez tesz férfivá egy férfit - írja a Mail Online.

A videót egy, vélhetően honfitársuk posztolta a Facebookra, arra kérve az embereket, hogy azonosítsák a két felnőttet. A felháborodott kommentelők közt volt olyan, aki a gyermekjóléti hatóságot szólította fel a cselekvésre, mások vizsgához kötnék a gyerekvállalást. Az indulatok forrnak, de a Spanyolországban felvett képsorok alapján még nem sikerült azonosítani a két férfit.

Ezekért szégyenkezünk anyaként

Primilla 2015. október 26., hétfő 16:27

Ahogy megszületik a gyerek, a szülők máris elkezdhetnek szégyenkezhetni, hogy mit, hogyan csinálnak. Mert nyilvánvalóan az anyaság minimum kritériuma, hogy szoptasson a nő, és a taníttatásnak is csak egy lehetséges módja van: ahogy azt a beszélgetőpartner elképzeli. Ugye ismerős? Az eredmény pedig, hogy mindenki jogot formál, hogy bírálja a szülők döntéseit, még akkor is, ha egyébként nem is volt más választásuk.

A Yahoo Parenting egy reprezentatív kutatást végzett, hogy megnézzék, mi a helyzet, milyen érzésekkel küzdenek az anyák, és mi minden miatt kell szégyenkezniük. Mert ahogy anyává válunk, örök társunkká szegődik a szorongással vegyes bűntudat, a szaranyaérzés, amiről korábban már pszichológusunk is írt.

shutterstock 173523602

És, hogy miért szégyenkeznek az anyák? Igen különböző okok miatt. Például:

  • Az anyák 12 százaléka elismerte például, hogy van kedvenc gyereke,
  • az 1978 és 1994 között született nőknek pedig több mint negyede úgy véli, jobb lett volna, ha még vár egy kicsit a gyerekszüléssel.
  • És egy meglepő eredmény: a megkérdezett anyák fele úgy gondolja, hogy nem gond, ha időnként letaslizza a gyereket, amivel kapcsolatban viszont a kutatók arra a következtetésre is jutottak, hogy a gyerek testi fenyítése csak a jéghegy csúcsa, amit gyakran éppen mások rosszalló tekintete vált ki.
  • A fehér anyák 90 százaléka érezte már úgy, hogy ítélkeznek róla anyaként, a feketék 76 százaléka, a latino mamáknál ez 87 százalék, az ázsiai anyáknál pedig 81 százalék.
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mindig az anyák viszik el a balhét. De miért?

Cziglán Karolina, pszichológus 2015. október 25., vasárnap 08:59

Sokszor sérelmezik, hogyha gyereknevelésről van szó, mindig az anya-gyerek kapcsolat kerül központba. Jogosan merül fel a kérdés: mi van az apával, és mi van az egyéb társas tapasztalatokkal: rokonokkal, pedagógusokkal? Ők nem számítanak? Igazságtalannak tűnhet minden felelősséget az anyák nyakába varrni. Ha kiegyensúlyozott a gyerek, akkor jól neveli az anya, ha szorongó vagy agresszív, akkor vacak anyja lehet. Hogy is van ez?

Annak, hogy gyakran megfeledkezünk az apákról, történeti oka van, ami kezdi aktualitását veszteni, de azért nem teljesen vesztette el. Állítólag egy komolyabb társadalmi változáshoz három generációnyi idő kell, így van ez az apák szerepének megváltozásával is. Az első nemzedék hall róla, hogy az apának is lenne keresnivalója a gyereknevelésben. A következő már elfogadja ezt tényként, de még nem tudja, hogyan. A harmadik generáció már csinálja is. Úgy tűnik, országonként és szubkultúránként is vannak komoly elcsúszások abban, hogy ez hol tart. Van, ahol természetes, hogy a gyereknevelés közös feladat, és ha a csemete beteg, összedugják a fejüket a szülők, hogy vajon ma éppen melyikük tudja könnyebben megoldani, hogy otthon maradjon. Azaz, nem adódik kapásból, hogy persze, hogy az anya. Máshol viszont csak valami homályos elmélet, hogy az apa is fontos, de ez nehezen realizálódik a mindennapokban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti cuki: a gyerek, aki nem evett muffint

Dívány 2015. október 24., szombat 09:11

Nem szükséges különösebb kommentár a következő videóhoz, amelyben az angyalarcú szőke kisfiú rezzenéstelen arccal ismétli meg tizedszer is, hogy ő biztosan nem evett mostanában sütit. Mielőtt világvégét vizionálnának, hogy már az ekkora gyerekek is hazudnak, mint a vízfolyás, inkább érdemes arra emlékezni, hogy ebben a korban a kamuzás még nem a világvége.

Kórházfigyelő

  • Budapesti kórházak
  • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Shopline

Travelo utazási ajánlatok

  • Csapatépítés, esküvő, legénybúcsú? Elindult a Travelo rendezvény melléklete, mely mostantól jobbnál jobb tippekkel könnyíti meg életét!
  • Látogatás Jáva és Bali szigetein, szafari Tanzániában vagy fotótúra Rajasthanban?
  • Repülős utazáson vett részt idén? Kiemelkedően emlékezetes szolgáltatást nyújtott a légitársaság?
  • Egy különleges mesekönyv a segítőkutyák világáról

Hirdetés