PORONTY

Az ön csecsemője is megőrül esténként?

Puskás Pálma 2016. szeptember 27., kedd 19:11

A legtöbb szülő így vagy úgy átvészeli az úgynevezett esti nyűgösség időszakát, de kevesen tudják, hogy mindez teljesen normális.

Persze, elméletben könnyű normálisnak tartani, hogy esténként elviselhetetlenné válik a csecsemő, egyfolytában „nyűgösködik” (határozottabb babák esetén ez valójában a torkaszakadtából ordítás szinonímája), és konstans anya mellén akar lógni, vagy épp beveszi, kiköpi, eszik két kortyot, visszakéri, és ez megy órákig.

A valóságban ilyenkor még a legtájékozottabb anya is elkezdi keresgélni az okokat a baba viselkedése mögött – fáj valamije? Beteg? Vagy „csak” a hasa fáj? Adjunk neki hasfájás elleni cseppeket? Anya evett valamit, ami átjutott a tejbe, és attól fáj a hasa? Nem kellett volna tejet inni, kávét inni, babot enni? Vagy inkább arról van szó, hogy kevés az anyatej, és éhes szegény?

Valójában a legtöbb esetben egyik sem a fentiek közül: csupán egy teljesen normális jelenségről van szó, amit a tudomány cluster feeding-nek, azaz kb. sorozat-etetésnek nevez.

shutterstock 137698970
Távolról sincs vége, olvasson még »

A menstruáció elengedés és teremtés, élje meg!

Schütz Gabriella 2016. szeptember 26., hétfő 08:28

A várandósság egyik legkellemesebb mellékhatásaként élik meg a nők, hogy elmarad a havi vérzésük. A szülés után pár hónappal azonban lassan visszaáll a rend. A kisbaba, a család ellátása, a napi logisztika mellett igazi csapásként élik meg a legtöbben a menstruációt.

A mai nőtől elvárják, hogy a menstruációja alatt is ugyanúgy viselkedjen, dolgozzon, eddzen, mint a ciklus más napjain. Sőt, mára már ő maga is ezt várja el saját magától. 

Pedig ha más szemmel tekintünk vérzésünkre, ha megengedjük magunknak a holdidő megélését nem csupán nőiségünk teljesedik ki, de valahogy minden könnyebb lesz, hiszen visszatalálhatunk önmagunkhoz, legősibb gyökereinkhez.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön okosabb, mint egy kétéves?

Becca 2016. szeptember 25., vasárnap 15:47

Még csak egy-két hónapja került fel a Youtube-ra ez a videó, de már most meghódította a külföldi újságok címlapjait és az internetezők világát. Nem is csoda, hiszen a világ egyik legédesebb gyereke, Noel látható benne, aki olyan magabiztossággal ismeri fel a már évmilliók óta kihalt dinoszauruszfajokat, mint gyakorló háziasszony a vöröshagymát.

De nem csak az őslényügyi tárgyi tudás lenyűgöző, a gyerek egyszerűen irtó cuki is a fekete keretes szemüvegében és a kék játszóruhájában (pizsamájában). És ha ez nem lenne elég, a cukiságmérőt végképp kiakasztja, ahogy minden egyes helyes megfejtést követő dicséretet megköszön. 

Tárgyi tudás és cukiság?

  • 130
    Cuki
  • 305
    Őrült cuki
  • 98
    Hagyjatok már, én sokkal több dinoszauruszt ismerek

A gyerek bátorításának művészete is tanulható

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. szeptember 24., szombat 18:48

A szülő egyik fontos szerepe, hogy segítsen feldolgozni a gyereknek a sikert és a kudarcot is. Már sokszor szóba került, nem mindegy, hogyan, mivel dicsérjük a csemetét. Ugyanígy az sem, mit mondunk, mikor rossz élmény érte, valami nem sikerült neki, szomorú vagy csalódott. Az, ahogyan a szülő reagál az efféle helyzetekre, mintaként szolgál: meghatározza, felnőttként majd hogyan viszonyul saját magához, az érzelmeihez, amikor ilyen helyzetbe kerül.

A „boldogság” nagy szó, elérhetőbb célnak hangzik, ha azt mondjuk, jó lenne, ha a gyerek megtanulna önmagával jóban lenni, akkor is, ha nem úgy alakulnak a dolgai, ahogy szerette volna. Akár így is meghatározhatjuk az egészséges lelkű embert: valaki, aki, ha nem is érte el a célját, ha olyasmi történt vele, ami megalázó vagy csalódást keltett benne, nem fordul szembe magával, hanem képes „jól bánni” önmagával.

Lehet, hogy elhangzik a belső párbeszédben, hogy „ej, de hülye vagyok, hogy ezt elszúrtam”, mégis ottmarad valami alapvető pozitív viszonyulás önmagával kapcsolatban. Ezt a bánásmódot eleinte kívülről, a szülőtől kapja meg az ember (jó esetben), és ha ez megvalósul, idővel bensővé válik. A szülő kezében tehát nagy lehetőség van, mikor a legkisebb kortól elkezdi formálni ezt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy szó mint száz: kéne egy kis sperma

Primilla 2016. szeptember 23., péntek 08:07

A spermadonorságot, akinek legfeljebb filmélménye van róla, úgy képzeli el, hogy fiatal férfiak szabadidejükben, jó programként időnként megjelennek, hogy mintát adhassanak, (elő a pornólappal!), természetesen a megfelelő ellentételezésért. Ami így nem tűnik egy rossz melónak.

Hát a valóság nagyon nem ilyen. Először is jelentkező sincs elég, így ivarsejt sincs elég, holott nagy szükség lenne rá. Sőt, ha tovább megyünk, Magyarországon már klasszikus értelemben vett spermabankok sincsenek, amelyek begyűjtik és tárolják az anyagot, majd szükség esetén rendelkezésre bocsátják.

Az aktuális statisztikák szerint a párok nagyjából 18 százaléka meddő (vagyis aktív szexuális élet mellett egy év alatt nem sikerül a terhesség). A meddő párok 40 százalékában a nők, 40 százalékban pedig a férfiak terméketlenek, és 20 százalékban a meddőség oka ismeretlen marad, vagy mindkét félnél gond van a termékenységgel. Persze ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek a donorsperma jelenti a megoldást. De ha az jelentené, akkor sem jutnának hozzá egykönnyen, mivel jelenleg hosszabb várakozási idővel kell számolni.

GettyImages-151041530
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

A valóság: 100 jelentkezőből 3 donor

Az ivarsejtbankok általában célzott kampányokat folytatnak a főiskolás, egyetemista férfiak körében. A sikerarány azonban meglehetősen alacsony. A jelentkezőket nagyon komoly orvosi vizsgálatoknak vetik alá, mivel ahhoz, hogy valaki donorrá váljon, minden tekintetben teljesen egészségesnek kell lennie (családfaelemzést, genetikai szűrővizsgálatot, andrológiai, pszichológiai, általános laboratóriumi vizsgálatokat kell elvégezni), és az ivarsejt mintának meg kell felelnie a WHO, illetve az adott ország törvényei által meghatározott kritériumoknak.

Az elmúlt évek statisztikái alapján végül 100-130 jelentkezőből 3-4 fő az, aki alkalmas is, és ki is tart, vagyis aki a végén valóban vállalja a donációt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mit mondjunk és mit ne egy vetélésen átesett nőnek

(bj) 2016. szeptember 22., csütörtök 19:26

A vetélés borzasztó dolog. Megviseli a testet és a lelket. És van még egy ismérve; általában nem beszélünk róla. Egy korábbi cikkben arról írtam, hogy beszéljünk róla, ezáltal kicsit megkönnyebbülhetünk.

A cikkhez érkezett átgondolt, együttérző, sőt, magukat megnyitó, anyázások nélküli hozzászólásokból is látszik, milyen sokak számára fontos a téma.

És ha már arra biztatok mindenkit, hogy beszéljen róla, nem árt a többi embernek is tisztában lennie azzal, hogyan reagálhat, mit mondhat, ha szembe kerül egy olyan nővel, aki már átélte a tragédiát, és igenis beszél róla.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért nyírja ki az iskola a kisgyerekek hátát?

Schütz Gabriella 2016. szeptember 21., szerda 08:04

Mindenki tudja, ha sokat ülünk egy helyben, ha görnyedünk, ha nehéz terhet cipelünk, azt a hátunk bánja. Fokozottan igaz ez a kisgyerekekre, akiknek teste, gerince még fejlődésben van. Kíváncsi voltam, hogy konkrétan miért is rossz, ha annyit ül egy helyben a kisiskolás, hogy kamu-e az ergonomikus iskolatáska, hogy vajon hány kilós terhelést bír ki a hat éves háta, és milyen asztal, szék való az elsősnek? Dr. Zsiska Beáta reumatológussal beszélgettem. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mindegy mit teszek, valakinek úgyis szar szülő leszek

ST 2016. szeptember 20., kedd 17:44

Amikor az ember még gyerek, lépten-nyomon találkozik a különböző szabályokkal, amiknek a felnőttek szerint meg kell felelnie. Persze néhány szabály rendben is van, de a többségük ellentmond egymásnak, és sok köztük emeletes marhaság is. (Ne igyál vizet a leves után!)

Aztán az ember felnő, önálló szabályokat alkot, erős lesz és feltartóztathatatlan. Egészen addig a pillanatig, amíg nem lesz felelős egy másik életért, mert akkor megint szorongó gyerekké változik, aki megpróbál minden szabálynak megfelelni, amit csak talál. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tizenkét éves kor előtt érdemes gyerekkel külföldre költözni

Mártonffy Zsuzsa 2016. szeptember 19., hétfő 09:54

Legalább 2-3 évet tanácsos külföldön maradni, ha az szeretnénk, hogy a gyerek is profitáljon, és anyanyelvi szinten megtanulja a nyelvet. Ha pedig a magyarságát is megőriznénk, akkor még kamaszkor előtt haza is kell térni. Schrammel Ivett pszichológussal beszélgettem arról, mit érdemes a szülőknek figyelembe venni a külföldre költözés kapcsán. Nyelvtanulás, beilleszkedés, kétnyelvűség. Ivett maga is élt külföldön három kisgyerekkel. Az SOS Gyermekfalvak Gyereksorsok blogjának interjúja.

Ön mennyi időt töltött külföldön?

Három különböző országban összesen több mint négy évet. Éltem három és fél évet Gibraltáron, fél évet Ausztriában és három hónapot Máltán, mindezt a három lányommal, akik most 7, 8 és fél és 12 évesek. Egy hónapja tértünk vissza a családommal Magyarországra. Pszichológus vagyok, a külföldi életünk során kezdtem Skype-on is tanácsadással, coachinggal, terápiával foglalkozni. Elsősorban külföldön élő magyarokkal  dolgozom, így a saját élményeimen kívül számtalan, családdal együtt költöző kliensem tapasztalata is rendelkezésre áll.

Schrammel Ivett
Fotó: Schrammel Ivett

Hogy hat a gyerekre a külföldre költözés?

Ez függ a gyerek életkorától, és az alapszemélyiségétől is: mennyire nyitott, mennyire könnyen barátkozik, hogy viseli a változásokat. Nagyon nagymértékben befolyásolja a szülők hozzáállása, ők hogy készítik fel a gyereket a változásra, hogy támogatják a beilleszkedés folyamatát. A gyerekek elsősorban utánzás útján tanulnak, nem az számít, mit mondunk neki, hanem hogy milyen viselkedést lát a szülőtől. Ha a szülő is nyitott, törekszik a kapcsolatok építésére, a gyerek ezt utánozza.

Gondolom, az is számít, hogy a szülő milyen érzésekkel megy ki…

Sokaknál ez egzisztenciális kényszer, itthon nem tudnak megélni. Ez más motiváció, mint aki a szakmai kihívásokat keresi, vagy egy régi vágya teljesül a költözéssel. Nagyon nem mindegy, beválnak-e a szülők várakozásai. A gyerekeknek nagyon jó antennáik vannak a szülő lelkiállapotára, át is veszik minden rezdülését. Ha a költözés sikertörténet, a szülők állást találnak, beilleszkednek, lelkileg kiegyensúlyozottak, ez megkönnyíti a gyerek helyzetét is. És persze függ attól is, milyen a befogadó ország, mikrokörnyezet, mennyire nyitottak, elutasítják vagy bevonják a külföldről érkezőket. Léteznek nagyon zárt kisközösségek, ahol nehéz elfogadtatni magát az embernek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 jótanács, hogy a gyerekünkből magabiztos felnőtt váljon

Dívány 2016. szeptember 18., vasárnap 18:05

Az tud érvényesülni magánéletben és szakmailag egyaránt, aki rendelkezik a megfelelő, egészséges önbizalommal. A túl kevés se jó, mert nem tud kiállni magáért, a túl sok se jó, mert az már nem önbizalom, hanem elbizakodottság, amit nehezen tolerál a társadalom. Megkérdeztük Habis Melinda klinikai pszichológus, terapeuta szakértőt, mit tehetünk azért, hogy az önbizalomra nevelés minél korábban elkezdődjön.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

A válogatós gyerek csak a szüleit utánozza

Brownie 2016. szeptember 17., szombat 13:23

Márpedig addig nem kelsz fel innen, amíg meg nem eszed a főzeléket! Mindennaposak az ehhez hasonló ultimátumok és a kaja körüli civakodások azoknál a családoknál, ahol válogatós, vagy alig akar enni a gyerek, hiszen a szülők rettegnek, hogy beteg lesz, mert nem kapja meg a szükséges tápanyagokat.

Pedig léteznek ennél békésebb és hatékonyabb módszerek a probléma orvoslására, amikről többször is írtunk már, egy új kutatás szerint ráadásul a kétségbeesés helyett a szülőknek érdemes lenne azon eltöprengeni, hogy hol tanulta a gyerek az evéssel kapcsolatos fura szokásait...

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 szó, amit csak csecsemők szülei ismernek

Puskás Pálma 2016. szeptember 16., péntek 14:05

A szülővé válás tanulási folyamat: el kell sajátítanunk az alvásmegvonás melletti hatékony létezés képességét, meg kell tanulnunk feltétel nélkül szeretni, és profin pelenkázni minden körülmények között. Emellett a szókincsünk bővítése is elengedhetetlen, hiszen egy csecsemő szüleiként olyan szavakba, kifejezésekbe botolhatunk, amelyeket azelőtt soha életünkben nem használtunk, most azonban akár napi rendszerességgel a szókincsünk részévé válhatnak.

Tudja Ön, mit jelent a kifogó, a koszmó, a tutyi vagy épp a magzatszurok? Fejlessze velünk a szókincsét! Ha babát vár, érdemes megtanulni őket, ha meg épp nem tervez gyereket, jól jönnek majd Scrabble-ben (Szókirakó), amikor az összetett mássalhangzóktól szeretne szabadulni.

Tíz szó, amit csak kisgyerekes szülők ismernek.

1. Bukik, bukás

Természetesen mindannyian tudjuk, mit jelent a bukás, amennyiben épp az államvizsgáról, a síugró bajnokságról, a Forma 1-ről vagy épp a Hitler utolsó napjait bemutató filmdrámáról van szó. De hogyan és miből bukik meg egy újszülött? Csecsemőszlengben a bukás arra utal, amikor evés után a baba gyomrából visszajön egy kis anyatej / tápszer. A hányástól abban különbözik mindez, hogy nem kíséri hányinger, sem öklendezés, és hogy többnyire nem kóros, hanem teljesen normális jelenségről van szó. Emiatt szokás a baba büfiztetésekor textilpelenkát teríteni a vállunkra, hiszen máskülönben a baba lebukhatja a ruhánkat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Boldog gyerekeket nevel majd az AKG új általános iskolája

Dívány 2016. szeptember 16., péntek 09:36

Új, az ígéret szerint nagy odafigyeléssel és modern pedagógiai módszerekkel boldog gyerekeket nevelő iskolát indítana az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumot fenntartó alapítvány jövő szeptemberben - írja a HVG

„Az AKG tantestülete megtette az első lépéseket, hogy megszülessen a már rég tervezett általános iskola. Nekiláttunk, hogy mielőbb kezdhessünk. Most, a megvalósítási folyamat előtt, várunk minden olyan szakembert, szülőt, érdeklődőt, aki szívesen segítené az iskola létrejöttét. Hívjuk azokat, akik ingatlannal, befektetéssel, jogi ügyekkel, építészettel, pedagógiával, akár még gyerekkel is foglalkoznak” - olvasható az iskola Facebook-oldalán a felhívás.

Azt, hogy milyen lesz a „kis AKG”, ahogy korábban is, az alapító pedagógusok határozzák majd meg. Az AKG tantestülete ugyanis arról már döntött, hogy az új intézmény teljes autonómiát élvez, önálló általános iskolaként, saját pedagógiai program szerint működik majd. Az is eldőlni látszik, hogy nem lesz automatikus átjárás a gimnáziumba.

Az első megbeszélés után, az iskolaalapításban segédkező szülők elvárásai nyomán azonban már körvonalazódik, hogy milyen iskola készül. Elvben olyan, amelyik intenzíven foglalkozik a gyerekek mentális állapotával, ahol biztosan lehet elsajátítani az alapkészségeket, a tanárok külön is figyelnek, a nem mellesleg boldog gyerekekre, akiket korszerű és modern pedagógiai elvek mentén nevelnek, s akik magabiztosan tudnak majd megszólalni felnőtt tárgyakban is.

A tervek szerint jövő szeptemberben elinduló új iskolának még keresik a helyét. „Egyelőre több ingatlanajánlatot vizsgálunk” – mondta a HVG-nek Horn György, az AKG pedagógiai programjának vezetője. Az viszont már tudható, hogy az AKG-hez hasonlóan az általános iskolában is fizetni kell majd, a költségtérítés összege legkevesebb havi 75 ezer forint lesz. Ám ebből pénzből jut majd arra is, hogy a rászorulók költségmentességet kapjanak

Igény az lenne

Az elmúlt évek központosítása nyomán egyre inkább felértékelődnek az alapítványi iskolák: a központi régióban és néhány nagyvárosban, 1,9 százalékról 2,7-re nőtt az alapítványi iskolákban tanulók száma, ami már 27 ezer diákot jelent. Már nem fenyegeti őket a megszűnés veszélye sem, kikerültek ugyanis a jövő évi költségvetési törvény tervezetéből azok a passzusok, amelyek az alternatív iskolák végét is jelenthették volna. Az egyik módosítás szerint ugyanis ezek a központilag meghatározott kerettantervtől csak akkor térhettek volna el, ha úgynevezett többletszolgáltatást nyújtanak, ám az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete (AME) szerint nem volt tisztázott, hogy ez mit is jelent pontosan, így annak egyedi értelmezési lehetőségei rosszul érinthették volna az intézmények támogatását.

Otthonszülős videó az internet új kedvence

dívány.hu 2016. szeptember 14., szerda 17:38

A 444 szúrta ki egy kaliforniai bába, Lisa Marie Sanchez Oxenham otthonszülős videóját, amit még szeptember 3-án töltött fel.

A felvételen az látható, ahogy Oxenham egyik kliense, bizonyos Audra feltehetően otthon, egy kis medencében vagy nagy kádban megszüli a gyerekét, a videóhoz tartozó leírás szerint második szülésről van szó. A felvétel elképesztően népszerű lett, tíz nap alatt több mint 17 milliószor töltötték le, több mint százezer megosztásnál és közel 25 ezer kommentnél jár.

Ahogy terjed a videó, úgy születnek a poszt alatt egyre változatosabb nyelveken hozzászólások, a többségnek egyébként nagyon tetszik, hogy egy ilyen felvételen mutatja be valaki a születés csodáját.

Gyerekkísérlet: egy napig nem mondtam nemet

(bj) 2016. szeptember 14., szerda 11:25

Emberkísérlet. Vajon milyen hatása lehet az anyai elmére az, ha egy teljes napon át nem mondja gyermekének, hogy NEM. (És a gyerekére?) Nem tilt semmit, mindenbe beleegyezik, amit a gyermek kitalál. Ezt a kérdést tettem fel magamnak, és léptem; vasárnap, amikor az egész napot a négy és féléves kislányommal tölthettem, elhatároztam, hogy nem tiltok meg neki semmit. Kíváncsi voltam, meddig megyünk el, de azért reménykedtem, hogy nem kell megszakítani a kísérletet, mint ahogy azt történt a híres, Zimbardo-féle börtönkísérletnél.

shutterstock 378763093

Annának nem mondtam meg, hogy milyen „játékot” űzök, vagyis tudatosan nem játszott rá, hogy minél teljesíthetetlenebb kérésekkel bombázzon. Számítottam rá, hogy egy kicsit el fog csúszni a nap, mert az időhúzásban ő az egyik legprofibb szakember, akit ismerek. Arra is fel voltam készülve, hogy lesznek olyan kérések, amiket fizikailag lehetetlenség teljesíteni, de minden kétségemet félretettem, felvérteztem magam türelemmel, és belekezdtem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Beüsse, vagy ne? – Mennyire hagyjuk esni a gyereket?

ST 2016. szeptember 13., kedd 14:00

Sokszor gondolkodtam rajta, mikor is lennék igazán jó apa: akkor, ha a kisfiamat minden bajtól megóvom – és itt főleg az esésekre, fej-beverésekre gondolok, hiszen 8 hónaposan főleg ezekkel találkozik -, vagy hagyom, hogy megtanulja, hol is vannak a határai.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeket mondja a gyereknek, ha jön a kistesó!

Puskás Pálma 2016. szeptember 12., hétfő 17:51

A nép bölcsesség szerint az első gyerektől örökre megváltozik az életed, a másodiknál pedig megszűnik. Ezt enyhe túlzásnak tartjuk, az azonban igaz, hogy a kistestvér (és minden újabb testvér) érkezése megváltoztatja a családi dinamikát. Sok esetben az új baba a legnagyobb változásokat a nagyobb testvér életében okozza, ezért érdemes a nagyobbat már időben felkészíteni a változásra. ehhez adunk néhány tippet.

Míg nagyobb gyerekek esetén többnyire a szülők számára is egyértelmű, hogy kell beszélgetni a születendő kistestvérről, addig a fiatalabb nagytesók esetén hajlamosak vagyunk ezt elhanyagolni. Hiszen még csak egy-két éves, úgyse értené! A tapasztalatok szerint a gyerekek természetesen egy csomó mindent már azelőtt értenek, hogy megtanulnának beszélni – egyrészt értik a szavainkat, másrészt mimikánkból, gesztusainkból rögtön ráéreznek, ha valami baj van vagy változás készül. Ezért a szakemberek szerint a család fontos változásait, mérföldköveit a picik felé is érdemes kommunikálni – természetesen az ő szintjükön.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez lányos, az fiús?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. szeptember 11., vasárnap 11:54

Hosszú, többlépcsős folyamat, míg valakiben kialakul a nemi identitás, azaz, hogy mit jelent számára fiúnak, lánynak lenni. Tulajdonképpen soha le nem záruló folyamat, hiszen felnőtt életünk során is érnek olyan testi, kapcsolati élmények, amik jelentősen befolyásolják ennek a megélését. Más-más tulajdonságok kimunkálását követelik meg az újabb életszakaszok, például más nőnek lenni kamaszként, frissen szült anyukaként, nagymamaként.

Nagyok az egyéni különbségek abban is, ki mennyire fogadja el a társadalmi elvárásokat, vagy lép külön utakra. És persze az elvárások is változnak: például lehet, hogy otthon egészen más értékeket tanít a család a kisfiúnak, mint amivel majd a munkakörnyezetében vagy a párkapcsolatában találkozik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Feketeöves időhúzók: best of trükkök ovisoktól

(bj) 2016. szeptember 10., szombat 18:56

A gyerekek az időhúzás feketeöves mesterei. Ezzel valószínűleg minden anyuka tisztában van, és pillanatnyi idegállapot kérdése, hogy meddig bírjuk; rögtön megálljt parancsolunk a folyamatnak, vagy egy ideig tűrjük, és csak utána vetünk véget az idegőrlésnek.

A gyerekek az időhúzási technikák hatalmas tárházával rendelkeznek, és ha nem vagyunk elég határozottak és következetesek, a végtelenségig tudnak játszani velünk és az idegeinkkel. Ez is olyan dolog, mint a hiszti; próbálgatják határaikat (és a miénket), meddig mehetnek el, meddig bírja anya-apa a gyűrődést, és mi az a pont, amikor a szülő azt mondja, elég.

Vagyis ez is hozzátartozik az egészséges lelki fejlődéshez, és tudnunk kell, hogy ez nem ellenünk irányul - még ha az adott pillanatban, (mondjuk az időben elindulás utáni tizedik perc utáni pillanatban) az előszoba padlóján kúszó testet kell is a hónunk alá kapni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tabletes játék szűri ki az autizmus korai jeleit

Brownie 2016. szeptember 9., péntek 09:10

Európában és Észak-Amerikában 68 gyerekből egynél észlelhetők az autizmus enyhébb vagy erősebb tünetei, egy diagnózis felállítása azonban nem csak hosszas, de igen költséges és idegőrlő folyamat is.

A skóciai Strathclyde egyetem kutatói ezért megpróbáltak kifejleszteni egy egyszerűbb és élvezhetőbb, szó szerint játékos módszert arra, hogy már kora gyerekkorban ki lehessen szűrni az autizmus jeleit - írja az IFLScience.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fogzás ellen nincsen csodaszer, hiába keresem?

ST 2016. szeptember 8., csütörtök 13:27

A kisgyerekes szülők rendszerint alvási rémálomból esnek alvási rémálomba. Kezdve a csecsemőkori hasfájással, aztán az első mozgásfejlődési ugrás következik 3 hónapos kor körül, és persze nem szabad elfelejteni a két éves korig kísértő mumust, a fogzást sem.

A fogzás, az különösen jó, a gyereknek patakokban ömlik a nyála, szerencsés esetben vérvörös a feneke, éjjel-nappal nyűgös, és bármit a szájába töm, hogy masszírozza vele az ínyét - kivéve az erre a célra gyártott rágókákat. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Házi kedvencet? Oké, de milyet?

Schütz Gabriella 2016. szeptember 7., szerda 18:44

Tombol a mozikban, és persze az összes papír írószer boltban is a Házi kedvencek titkos élete című film utáni őrület. Egyre csak azt hallom a környék kisgyerekes anyukáitól, hogy háziállatra vágyik a gyerkőc. Sokféle kedvtelésből tartott kedvenc közül választhatunk, mielőtt azonban elrohannánk a legközelebbi állatkereskedésbe érdemes átgondolni pár dolgot. Melyik házi cukiság passzol leginkább a mi családunkhoz? Segítünk választani!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A császár, mint a könnyebbik út? Lószart!

Divany.hu 2016. szeptember 6., kedd 08:06

Futótűzként terjed annak a fiatal amerikai kismamának a Facebook-bejegyzése, aki sokkoló fotókon és egy zavarba ejtően szókimondó levélen keresztül beszélt császárral lezajlott szüléséről. Raye Lee története egyáltalán nem egyedi, ám úgy tűnik, jól tette, hogy beszélt róla, mert még mindig rengeteg nevetséges téveszme kering a témával kapcsolatban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha kis baj van, gyermeksos.hu, ha nagy, akkor mentő

Primilla 2016. szeptember 5., hétfő 18:23

Önöknél történt már olyan, hogy hétvégén vagy ünnepnapon a gyerek feldugott valamit az orrába, esetleg valami megsértette a szemét, vagy egyre terjedtek rajta a piros foltok és gőze sem volt, hogy hová forduljon segítségért? Ha még nem, akkor örüljön! De ha igen, akkor már jól tudja, hogy ez mekkora stresszhelyzet.

Addig persze mindenki eljut, hogy ha nagy baj van, akkor hívja a mentőt, ami vagy kijön, vagy nem. Ha pedig nincs akkora vész, akkor felhívja az ügyeletes gyerekorvost, aki nagyokat hümmög, és azt tanácsolja, hogy mutassák meg a gyereket a szakorvosi ügyeleten. Hát kösz, és az hol van, merre induljunk, jobbra, balra, vagy egyenesen? Erre az ügyeletes gyerekorvos felhívja a mentőket, akik (bizonyos hibahatáron belül) meg tudják mondani, hogy hol van a szakorvosi ügyelet.

Egyszerű, nem? Mindezt képzeljék el olyan stresszhelyzetben, amikor a gyerek ordít, vérzik vagy bágyadtan fekszik, a szülőknek meg a fülén jön ki az adrenalin.

shutterstock 174168860

Hát ebben a helyzetben szeretne segíteni a gyermeksos.hu. A weblapon egyszerűen fel vannak sorolva, hogy milyen esetekben és milyen szakügyeletre tanácsos vinni a gyereket, és oda kattintva ki lehet választani a lakhely szerint illetékes szakellátót. Azt gondolná, nahát, milyen szuper szolgáltatás ez a magyar egészségügytől? Részben igaza van, szupernek tényleg szuper. Csakhogy ezt két civil hozta létre és frissíti önszorgalomból.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi volt a leghülyébb gyereknevelési tanács, amit kapott?

Dívány 2016. szeptember 5., hétfő 07:57

A Mumsnet.com az egyik legnagyobb gyereknevelés témájú oldal és fórum, ahol a kismamák megoszthatják a tapasztalataikat. Itt indított külön topicot az egyik anya azokról az leghülyébb tanácsokról és bölcsességekről, amivel környezete eddig a gyereke kapcsán megtalálta. A topic elképesztően népszerűvé vált, nagyon gyorsan nagyon sok édesanya számolt be hasonló tapasztalatokról, amikor ismerősöktől, családtagoktól sőt - ami még szomorúbb - akár körzeti orvostól, védőnőtől, vagy egyéb, magát szaktekintélynek tartó embertől hasznos tanácsok helyett egészen elképesztő hülyeségeket kaptak. A legjobbakból/legszomorúbbakból a Daily Mail is szemezgetett.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért nem tudja figyelmen kívül hagyni a gyereksírást

Dívány 2016. szeptember 2., péntek 18:37

Az emlősök közül nemcsak az embergyerekek sírnak, számos más fajnál is tapasztaltak ilyen viselkedést, és akár hiszi, akár nem, a hangbeli jellemzőkben sincs nagy eltérés, és abban sem, hogy milyen helyzetekben "vetik be" ezt az utódok - írja a Daily Mail. De miért pont sírással jelzik, hogy éhesek, fáradtak, magányosak vagy fáj valamijük? Nos, azért mert hatására a felnőttek agyában olyan területek aktiválódnak, amelyek az empátiáért és a figyelemért felelősek - állítják a kutatók.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Néha csak simán békén kell hagyni a gyereket

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. augusztus 31., szerda 09:41

 Több pszichológus tett már kísérletet arra, hogy összegyűjtse az ember legfőbb szükségleteit. Talán azok a legteljesebb elméletek, amik az emberi kapcsolódás, a megismerés és az alkotás igénye mellett azt is megfogalmazzák, időnként szükségünk van az ingerektől való visszavonulás lehetőségére is. Szülőként nem mindig jut az ember eszébe, hogy nemcsak a szükséges alvásmennyiséget kell biztosítani a gyereknek, de az ébren töltött időben is lehet, hogy valami túl sok, túl közeli, túl intenzív számára. Igénye lehet a porontynak az egyedüllétre, a kevesebb zajra, de akár a kevesebb testi kontaktusra vagy kommunikációra is. Sokféle árnyalata van ennek, lényeg, hogy már a kisgyerek is jogosan igényli, hogy neki is legyen hatása arra, mikor mennyi ingert, közelséget kap.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elvetéltem. És most beszélek róla.

(bj) 2016. augusztus 30., kedd 11:47

„Elvetéltem, de ezt ne mondd el senkinek, jó?” - szólt a telefonba egy barátnőm. „Jó” – válaszoltam. Pedig nem is jó. Miért nem merünk beszélni erről a témáról? Miért számít még ma is tabunak a vetélés? Miért hagyjuk, hogy magunkra maradjunk a mázsás teher alatt? Miért jobb ez így nekünk? Jobb ez így nekünk?

Én kétszer elvetéltem, úgyhogy nagyjából tisztában voltam azokkal az érzésekkel, amikkel barátnőm szembesült az utóbbi pár hétben. És amikkel eddig csak magát emésztette. Mert amíg nem beszélünk egy bizonyos problémáról, addig magunkra maradunk azokkal a „bűnös” gondolatokkal, amikről valószínűleg azt gondoljuk, hogy csak mi vagyunk ennyire szemetek/hülyék/önzőek, hogy ilyenek egyáltalán eszünkbe jutottak. Csak azoknak az embereknek tudunk megnyílni (vagy azoknak sem), akikről tudjuk, hogy már átestek egy vetélésen. És ezáltal az sem derül ki, hogy mennyi nőt és párt érint ez a probléma. Pedig sokat. Nagyon sokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Überanyu uzsonnát csomagol

Edicsek 2016. augusztus 29., hétfő 08:07

Most, hogy hamarosan kezdődik az iskola, és újra jön a "mit adjak tízóraira, ami egészséges is, és hogyan csomagoljam úgy, hogy guszta és fogyasztható is legyen?!" problémája, egyre több olyan praktika jön szembe mindenfelé arról, hogyan csinálják ezt mások. Na és persze ezek közt ott vannak a Tökéletes Anyák ötletekben gazdag videói is arról, hogy mennyi szuper, jópofa, egészséges és tápláló ételt és milyen fantáziadús tálalásban adhatna a gyerekének ön is, ha nem akarna önzőn 8 órát aludni, meg úgy egyáltalán, élni is kicsit néha a gyereknevelés mellett. Ha ön is úgy érzi az ilyenek láttán, hogy soha nem lesz ilyen csodálatos anya, akkor van egy jó hírünk: ezek is csak olyanok, mint az IKEA-katalógus, abból sem kell mindent megvásárolnia, elég, ha csak néhány ötletet merít.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ki akar otthon szülni, amikor szülhet, mint egy császárné?

Dívány 2016. augusztus 27., szombat 13:00

Semmiképpen sem szeretném állítani, hogy a nők nem tudnak jól helyezkedni a szüléshez, de mondjuk abszolút tévedésben él, aki más lehetőség meglétekor is mondjuk egy hegy csúcsán, bogarak és kosz között csinálja. Oké, csak viccelni próbáltam, nem kellett volna. Tőlem mindenki úgy vajúdik és szül, ahogy akar; ha a folyamat végén minden érintett életben marad és boldog, akkor a dolog kétségtelenül sikeresnek mondható.

A magam részéről persze kihagynám a köveket, a hangyákat meg a koszt, és a következő szülésemnél (már ha valami csoda folytán lenne még olyan, és addig rémesen meg is gazdagodnék) meg sem állnék Japánig.

Van ott egy „szülőszoba”, ami egy 19. századi palota, és egy fehérneműüzlet keresztezéseként írható le a leginkább – hozta le a Mommyish.com, mi pedig lefordítottuk a cikket.

ep-1.png
Fotó: mizuguchi-hospital

A Rocket News 24 szerint a világ legelegánsabb szülészeti és nőgyógyászati kórháza a Japánban, Tokió egyik legmenőbb negyedében található Mizuguchi Hospital. Az intézmény az haute couture divat által inspirált ultra-luxuskivitelű szülésekre specializálódott. A betegeket „vendégeknek” hívják, és természetesen teljes körű kiszolgálásban részesülnek, a magzati vizsgálatoktól a délutáni teához felszolgált süteményig. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kórházfigyelő

  • Budapesti kórházak
  • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Bookline

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés