PORONTY

Nyolc gyereket nevelek, de csak egynek vagyok az anyja

Mártonffy Zsuzsa 2016. április 29., péntek 14:54

Milyen más gyerekét nevelni? Emese nevelőanya, az SOS Gyermekfaluban olyan gyerekekről gondoskodik, akiket a saját szüleik nem képesek ellátni. Összesen nyolc gyereket nevel. Traumatizált, nehéz sorsú, fejlesztésre szoruló kisgyerekek beillesztése a családba, folyamatosan tele határidőnapló, és egy örökmozgó anyuka. Az SOS Gyermekfalvak interjúja.

Nevelőszülő

A nevelőszülő állami gondozott gyerekekről gondoskodik a saját családjában, munkájáért fizetést kap, a gyerekek után pedig ellátmányt. Tartania kell a kapcsolatot a gyerek vér szerinti családjával, ha úgy adódik, a gyerek visszakerülhet a szüleihez, vagy örökbefogadókhoz. A gyerek így családban él, nem intézetben. Magyarországon egy új rendelet szerint 12 év alatti gyerek már csak nevelőszülőkhöz kerülhet, intézetbe nem.

Hány gyerekkel élsz itt?

Van egy saját gyerekem, aki 15 éves, és hét nevelt gyerek, a legkisebb hároméves, a legnagyobb 14. Van egy hármas és egy négyes testvérsorom.

Miért lettél nevelőanya?

Nekem nem lett több gyerekem, és szerettem volna gyerekek közt lenni. Előtte idősek otthonában dolgoztam, és úgy gondoltam, hogy gyerekek között jobb dolgozni. Ott azt is láttam, az életünk végét nagyon meghatározza, hogy 30 és 60 között hogy töltöttük, és próbálom ezt az időt minél jobban kihasználni. Három éve dolgozom itt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pollenallergia terhesen - teendők

Puskás Pálma 2016. április 28., csütörtök 19:58

Néhány hete megkezdődött a pollenszezon, gyakorlott allergiások már rég előrelátóan elkezdték szedni a gyógyszerüket, mi, kevésbé előrelátó allergiások pedig nem kapunk levegőt az orrunkon. A pollenallergia az esetek túlnyomó többségében nem okoz súlyos betegséget, csupán a kellemetlen orrfolyást-tüsszögést-szemviszketést kell túlélni, ugyanakkor előfordulhat asztmás rosszullétekkel járó formája is.

shutterstock 175072418
Fotó: Shutterstock

A gyógyszeres kezelés általában hatékonyan csökkenti a súlyosabb és az enyhébb tüneteket is, de mi a helyzet, ha épp babát várunk? A terhesség alatt sok esetben szerencsére csökkent formában jelentkeznek csak az allergiás tünetek, de ez nem törvényszerű. Lehet szedni terhesen az allergiagyógyszert? Árt a babának, ha kezeletlenül hagyom az allergiámat? Utánajártunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyedülálló szülő: az államra ne számítson

Primilla 2016. április 27., szerda 16:24

Egyedülálló szülőnek lenni az esetek többségében érzelmileg, anyagilag és praktikusan is szívás, valamiért azonban úgy látszik, ez sem tartozik azok közé a hátrányok közé, amelyeket az állam hanyatt-homlok, és hatékonyan enyhíteni szándékozna.

Holott ez egyáltalán nem egy elszigetelt probléma, jelenleg a gyerekek 27 százaléka egyszülős családban él, ami lefordítva nagyjából azt jelenti, hogy mondjuk az ön gyerekének a 28 fős osztályából heten az egyik szülőjükkel (és esetleg a testvérükkel) alkotnak családot. Közelebbről hatan az édesanyjukkal, és egy pedig az édesapjával, és akkor most kerekítettünk, hogy elkerüljük a személyekre értelmezhetetlen törtszámokat, valójában a képzeletbeli 28 fős osztályból csak 0,84 gyerek él az apjával statisztikailag, vagyis a gyerekek 3 százaléka. Az anyával meg a 24 százalékuk, vagyis négyből egy. 

shutterstock 259673669

Jelenleg az egyszülős családok az átlagnál kétszer nagyobb eséllyel élnek szegénységben, ami azt jelenti, hogy minden harmadik egyszülős család a szegénységi  küszöb alatt él.

Melinda egyedül vállalta a gyerekét, mivel az apa a terhesség alatt meggondolta magát. Az apaság ellen ugyan nem volt kifogása, csak a vele járó feladatokhoz nem volt kedve, így Melinda a szülés után másfél évig, amíg a gyereket föl nem vették a bölcsődébe, egy lépést sem tudott tenni a baba nélkül, mivel nem igazán volt őt kire bíznia. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így neveljen zöldségevőt!

Schütz Gabriella 2016. április 26., kedd 16:07

Babakorában megette a brokkolit, és a spenótot is, sőt a sütőtök volt a kedvence. Amióta óvodába jár, válogat, a top három pedig nem más, mint a pizza, a sült krumpli és a sajtos tészta. Dr. Kollár László gyermekorvossal beszélgettem arról a dilemmáról, hogy a hozzátápláláskor alapvetően zöldség- és gyümölcsevő babákból hogyan lesz oviskorra egyoldalúan étkező kisgyerek. A folyamat elkerülhető, illetve visszafordítható, így tippeket és trükköket is megosztunk az olvasóinkkal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Meg tud különböztetni egy nyolcévest egy péktől?

Primilla 2016. április 25., hétfő 13:43

Szeptemberben elsős lesz a fiam, hamarosan megtartják a nulladik szülői értekezletet. Az erre szóló meghívón jelezték, hogy addig az időpontig mindenki menjen el az okmányirodába, és kérje ki a gyerek NEK azonosítóját, aminek az birtokában az iskola megigényelheti a központtól a gyerek diákigazolványát.

Az évek óta tartó, kölcsönösen gyümölcsöző együttműködés okán bízom az iskolában, de erre azért már felhúztam a szemöldökömet: minek egy hétéves gyereknek diákigazolvány? Nyilván első ránézésre is látni fogja rajta a MÁV kalauz, hogy a kis 120 centisem nem szabadnapos vájár, sem költségoptimalizáló punk, hanem azért utazik kedvezményes árú diákjeggyel, mert gyerek. És mivel Magyarországon minden gyerek 16 éves korig tanköteles, vajon minek kell külön igazolvánnyal bizonyítani, hogy mellesleg diák is?

Megkérdeztem az iskola alsósokért felelős igazgatóhelyettesét, aki szintén nem érti, hogy miért van szükség a kicsiknek diákigazolványra, de „meg szoktuk csináltatni a gyerekeknek, mert van, ahol kérik” - mondta. Viszont legalább jó sok plusz adminisztrációval jár, mire a dolog végére járnak, de nincs mit tenni.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kik lógnak mindig Facebookon? A kisgyerekes szülők!

Primilla 2016. április 24., vasárnap 10:15

Ha úgy érzi, hogy Facebook hírfolyamát elárasztják az ismerősök gyerekeiről készített fotók, akkor önnek tökéletesen igaza van.

A Facebook IQ, a közösségi média társaság kutatócsapata, az Ipsos MediaCT-vel és a Sound Research-csel karöltve végzett egy kutatást, amelyben világszerte különböző korú gyerekek szüleit kérdezték meg (25 és 65 éves kor között) – adta hírül a Yahoo. A kutatók nyolc országban elemezték a szülők Facebook és Instagram aktivitását is: az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában, Ausztráliában, Brazíliában, Mexikóban, Németországban és Spanyolországban, és 8300 fő visszajelzéseit gyűjtötték össze.

A kutatók arra jutottak, amit magától is tud minden Facebook-felhasználó: „A szülőség ma már egy digitálisan megosztott élmény”, az apák és az anyák világszerte több fotót, videót és státuszfrissítést posztolnak, mint azok, akiknek nincs gyerekük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha gyermekszemészt keres, ne Budára menjen

Edicsek 2016. április 23., szombat 14:36

A felére esett vissza a gyermekszemészeti kapacitás a Budai Gyermekkórházban és a Szent János Kórház Diós árok telephelyének szemészetén - írja az Inforádió. Nagy Péter a Szent János és Észak-Budai Egyesített Kórház orvosigazgatója a magánrendelőket okolja a kialakult helyzet miatt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pikler módszer, a gyerekemen tesztelve: működik!

anyatest 2016. április 22., péntek 10:33

Nemrégiben jelent meg itt a Díványon egy cikk a Pikler Emmi által kidolgozott gyerekgondozási elvekről, amiben több félreértést is tisztáznak. A mi családi bébiszitterünk végzettsége szerint Pikler- csecsemőgondozó, úgyhogy a cikk kapcsán felcsillant a szemem: végre elmesélhetem, milyen klassz is ez a módszer a gyakorlatban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szülés is okozhat poszttraumás stresszt

Puskás Pálma 2016. április 21., csütörtök 19:52

Az orvostudomány mintegy száz éve ismeri a Poszttraumás Stressz Zavar (PTSD) fogalmát: eleinte háborúk, később természeti katasztrófák, autóbalesetek túlélőinél fedezték fel a tünetegyüttest, amely az életveszélyes esemény újraéléséből és kapcsolódó hangulatzavarból, szorongásból áll. Az utóbbi évtizedekben világossá vált, hogy PTSD-t nem csak a fentiek, hanem például bántalmazás, szexuális abúzus, sőt, a traumatikusan megélt szülésélmény is okozhat.

A szülés utáni PTSD-t nehéz elkülöníteni a szülés utáni depressziótól, és nem is mindig lehetséges, mivel a két zavar gyakran mutat átfedést: PTSD-s anyáknál a szülés utáni depresszió is gyakoribb. A poszttraumás stressz zavar tünetei és hajlamosító tényezői mégis valamennyire különböznek a depresszió tüneteitől és okaitól. Egy friss összefoglaló tanulmány során a szülés utáni PTSD hajlamosító tényezőit vizsgálták a kutatók.

shutterstock 200194286
Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudnivalók mimózalelkű gyerekek szüleinek

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. április 19., kedd 21:41

Ki ne tapasztalt volna olyat, hogy félreértett egy viccet a kisgyerek, és vérig sértődött, noha a szülőben vagy más családtagban nem volt a legkisebb rossz szándék sem. Máskor azon bántódik meg a csemete, hogy éppen akkor nem rá figyelnek, mikor nagyon szerette volna – lehet, hogy csak fél percig tartott az egész, de neki épp akkor nagyon kellett volna.

Felnőtt logikával nézve néha nehezen követhető, miért azon bántódik meg, amin, míg máskor egészen nagyvonalú, amikor egy felnőtt nem lenne az. Vannak érzékenyebb és kevésbé érzékeny gyerekek, de aligha kerülhető el anyaként és apaként az élmény: az ember néha akaratán kívül megsérti a csemetét.

shutterstock 331383020
Távolról sincs vége, olvasson még »

Bárányhimlő és ibuprofen = horrorisztikus képek

Puskás Pálma 2016. április 18., hétfő 18:56

Nemrég járták be a netet egy brit anyuka rémes fotói, amelyeket kiütéses, beteg gyermekéről készített. A gyerek bárányhimlős volt, lázcsillapítás és gyulladáscsökkentés céljából ibuprofen tartalmú gyógyszert kapott. (Ezen hatóanyagú gyógyszerek közül nálunk a gyerekgyógyszerek között a Nurofen a legismertebb.)

Ennek hatására alakult ki a képeken látható súlyos állapot, ami akár halállal is járhatott volna. Hayley Lyons, az anyuka azért posztolta ki szerencsétlen gyerek fotóit a Facebookra, hogy ezúton figyelmeztessen más szülőket is a gyógyszer veszélyére. De tényleg nem szabad ibuprofent adni bárányhimlőben? És mi baja lett pontosan a Lyons-gyereknek? Elmagyarázzuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt a lehetőség, bármit kérhet, teljesül

Primilla 2016. április 16., szombat 14:39

Pár héttel ezelőtt itt a Porontyon levezettük, hogy hogyan tehetnék egyetlen lépésben könnyebbé az anyák életét, és a megoldás az volt, hogy hagyjanak fel végre ezzel a vasárnapi boltzárral. Az anyáknak ugyanis igenis probléma, hogy nem tudják vasárnaponként beszerezni a hétfői tízórainak valót, vagy megvásárolni azokat a dolgokat, amikre hét közben nem jut idő, mivel dolgoznak, a gyerek meg iskolában van. Azt írtuk,  ha másképp nem megy, fogják fel úgy, hogy a boltzár eltörlésével nekünk segítenének abban, hogy a jövő nyugdíjjárulék-fizetőit etessük és ruházzuk.

Nos, már megint nem éltünk hiába. A kormány a minap valóban úgy döntött, hogy nem erőltetik tovább a vasárnapi boltzárat, Rogán Antal pedig a döntést szinte szóról szóra azzal indokolta, amit pár héttel ezelőtti cikkünkben leírtunk. Azt mondta, amit mi: a nők nem tudták elfogadni, hogy vasárnap nem tudtak bevásárolni, és megfelelően gondoskodni a családjukról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Levendulavíz a pelus alá, muskotályzsálya hiszti ellen

Schütz Gabriella 2016. április 15., péntek 11:19

Milyen illóolajakat és hány éves kortól használhatunk biztonságosan a gyerekeknél? Hogyan kell a gyerekszobában profi módon párologtatni? Ja, és majdnem elfelejtettem, melyik illóolaj jó a hiszti ellen? Most első kézből tudhat meg mindent az illóolajakról a kisgyerekekre fókuszálva.

Hollódi Gergely aromaterapeuta gyógymasszőrrel, az Aromatika magazin főszerkesztőjével, a tavaly ősszel megalakult, és idén márciusban bejegyzett AME (Aromaterapeuták Magyarországi Egyesülete) elnökével beszélgettem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szandra vagyok, egyedülálló, így vállaltam gyereket

Mártonffy Zsuzsa 2016. április 13., szerda 11:24

Milyen lehetőségei vannak egy egyedülálló nőnek a gyerekvállalásra? Szandra negyvenévesen döntötte el, hogy belevág egyedül. Sikertelen inszeminációk és lombikok következtek, majd örökbefogadás révén érkezett meg a kislánya. Lombikozás spermadonorral, mesés egymásra találás a kétéves Fannival, majd a család szétszakadása a gyerek roma származása miatt. Szandrával beszélgettem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Felnőttként elég fura a másik fenekét szagolgatni

mzd 2016. április 12., kedd 19:26

Szinte természetes, hogy ha valaki kisgyerek közelébe kerül, akkor rögtön hangtónust változtat és gügyögve beszél hozzá, azzal szórakoztatja, hogy csikizi, az asztalnál pedig helikopternek vagy vonatnak álcázza a kanálon kínált falatokat.

Ennek a humoros mivoltát (pont azért, mert gyakori) nehéz külső szemmel észrevenni – na, most ebben segít a HuffPost oldalán talált videó. Ugyanaz a csapat készítette akik ezt a videót- amerikai színésznők, akik egyben anyák (írók, rádiósok stb) is. 

Ebben megnézheti, milyen abszurdnak tűnik, ha egy anya egy másik felnőtt fenekét szagolgatja és gatyájába nyúl bele, ha érdekes szagot érez, de azt is, hogy milyen vicces az, amikor egy nő rágni tanítja a másikat. A csikiháborúba már bele sem megyünk. De a legviccesebb az egészben a vége, a kimaradt, szétröhögött jelenetek. Íme a kisfilm:

4+ 1 tévhit, ami pokollá teszi egy friss anya életét

anyatest 2016. április 11., hétfő 15:09

Ne egyél kelkáposztát! Egyél vitamindúsan, idényzöldség, idénygyümölcs! Pihenj sokat, hogy legyen tejed!  Szedj vitamint, különben tönkremennek a fogaid, legyengülsz!  Ne szedj vitamint, hizlal! A gyereket is!  Ne emelj! ( de azért lásd el a háztartást és a másik gyereked)  Mozogj sokat, sétálj a friss levegőn, hogy mielőbb erőre kapj!  Igyál sokat, hogy legyen tejed! Egyél madártejet! Ne szexelj, úgysincs kedved! Szexelj mielőbb, hogy helyrerázódjanak az idegeid!

Nem kell attól félni, hogy a frissen szült kismamát információhiányban hagyná a környezete. Evés-ivás-pihenés-szoptatás, csak úgy kapjuk az ívet, mit hogyan kéne, nem kéne. Az információk forrásaként általában az egyéni tapasztalatok szolgálnak, ami klassz, de mi van, ha velem máshogy van? Vagy mi van akkor, ha sokféleképpen van?

Ilyenkor jól jönne a szaksegítség, de azon csak az elsőgyerekes anyák csodálkoznak (egy ideig), hogy a védőnő, a gyerekorvos meg az internetes fórumok háromfélét javasolnak. Úgyhogy anya ilyenkor mérlegeli az információkat, forráskritikával él, idegen nyelvű szakirodalmat olvas. Az anyaság az új egyetem!

shutterstock 375178963

Jöjjön most néhány, az anyai testet érintő tévhit cáfolata.

Tévhit 1:

Fő a nyugalom! Lényeg az anyatej!

"Az első féléveben a legjobb, ha az anya pihen, sétál, nem erőlteti meg magát, nem mozog, nem kezd semmi testmozgásba, „élvezi az anyaságot”. Az anyák maradjanak nyugton szépen!"

Kezdjük ezzel, mert a tapasztalataim szerint ha valamivel igazán fel lehet húzni, és ki lehet akasztani a egy friss anyát, akkor az a fentiekhez hasonló mondatok hangoztatása! Természetesen semmiféle „aktivitás” nem lehet előírás a kismamáknak, ez oké. Viszont az első időszak általában sokkal inkább szól az új helyzetbe való belerázódásról, az ezzel járó hullámvölgyekkel együtt, mint az idilli, gondtalan pihenésről.

Másrészt miért ne lehetne mozogni, akár napi szinten sportolni? Szoptatási tanácsadók számtalan helyen cáfolták, hogy a sport negatív hatással lenne a tejmennyiségre.

A szülés utáni első félév ilyen „pihenőidőnek” való tekintése valójában inkább kultúrafüggő.

Az a belga, francia vagy amerikai anya, aki szoptatás után 2-3-4 hónappal visszatér a munkahelyére, aligha engedhetné meg magának ezt a hosszú, idilli elzárkózást, de a második-harmadik gyereknél is életszerűtlen, hogy az anya hónapokig kizárólag a kisbaba és az otthona köré szervezze az életét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért van mindig kiközösítősdi a gyerekek között?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. április 10., vasárnap 19:22

A szülők igyekeznek arra okítani gyermekeiket, hogy beszéljenek szépen egymással, ne undokoskodjanak, csúfolódjanak. Ugyanakkor, szokták mondani, hogy a gyereknél nincs kegyetlenebb lény a földön. Máskor pedig ártatlannak és romlatlannak látjuk őket, de elbizonytalanodunk, mikor például azt látjuk, a játszótéren remekül szórakozik két csemete, megjelenik egy harmadik, szintén ismerősük, és az egyik rögtön igyekszik kirekeszteni: „te nem játszhatsz velünk”. Ha könny szökik a másik szemébe, az sem hatja meg őket.

Bármilyen gyerektársaságról van szó, nagyon könnyen alakul úgy rövid idő alatt a csoportdinamika, hogy lesz, aki az ellenségeskedés céltáblájává válik. Aztán válogatott csúfolódások záporoznak rá, gúnyos rigmusokat faragnak a nevéből, előkerül – mármint verbálisan-, a kaki, a pisi. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti cuki: ha a lányok kevesebb pénzt kapnak ugyanazért

Primilla 2016. április 8., péntek 21:07

Gyerekeken tesztelték le, hogy mi történik akkor, ha ugyanazért a munkáért a lányok kevesebb pénzt kapnak, mint a fiúk – csakúgy, mint a való életben. A tesztről filmet is forgattak (vigyázat, cukiságfaktor az egekben!): mindenki egyformán elvégezte a munkáját, majd amikor fizetésre került a sor, a fiúk elégedetten lobogtatták a pénzüket, a lányok viszont értetlenkedve kérdezték, hogy mi ez, ők miért kapnak kevesebbet?

Pár másodperccel később azonban, amikor a felnőttek megpróbálták elhitetni velük, hogy ez normális, már a fiúk sem érezték magukat olyan jól, és fiúk-lányok együtt magyarázták, hogy egyenlő munkáért egyenlő bér jár, ez így igazságos. Sőt az egyik kisfiú megígérte, hogy ha felnőtt lesz, tenni fog azért, hogy ez megváltozzon, ha el nem felejti addig. Nincsenek rá szavak, hogy ez milyen rossz érzés – mondta az egyik kislány.

A kisfilm célja persze az, hogy ráirányítsa a figyelmet a nemek közti egyenlőtlenségre. A nők világszerte 36 százalékkal kevesebb pénzt keresnek, mint a férfiak, és habár a munkaerő 40 százalékát ők adják, a javaknak csak 20 százaléka fölött rendelkeznek, a felső vezetők között pedig kevesebb, mint 20 százalék a nők aránya. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mindig örülünk-e, hogy anyák vagyunk?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. április 7., csütörtök 15:04

Sokszor lehet hallani nőktől, hogy „én nem vagyok az a tipikus anya”, vagy „nekem nem mindig van meg az az anyaság-érzésem”. Van, aki semlegesen, tényszerűen mondja ezt, van, aki pironkodva vagy szorongva. Akármilyen is az érzelmi színezet, a közös, hogy ezek szerint hisszük: létezik egyfajta anyaság-érzés, ami jobb esetben jön, és folyamatosan rendelkezésre áll. Ha nem, az pedig valamiféle handicap.

Gyakran hivatkozunk rá, de ritkán határozzuk meg pontosan, mit értünk ezalatt. De ott van a fejekben valami burkolt háttérgondolat, milyen az igazi anyaság-érzés. Talán állandó öröm azzal kapcsolatban, hogy az ember anya, állandó készenlét arra, hogy minden egyebet háttérbe szorítson a gyermekével, gyermekeivel szemben, egy olyan érzet, hogy inkább választja az anyasággal kapcsolatos foglalatosságokat, mint bármi mást, és sokkal több öröme származik ebből, mint bármi egyébből. Azt hiszem, valami ilyesmire gondolhat, aki hiányolja magából az anyaság-érzést. És persze arra, hogy a gyerekkel közös tevékenységek, mint az együttes játszás, programokon való részvétel, közös sütés-főzés mind élvezetes kell, hogy legyen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Balesetveszélyes az ikeás denevérköpeny, vigye vissza!

Becca 2016. április 6., szerda 11:50

Az IKEA arra kéri a vásárlóit, hogy aki LATTJO denevérköpenyt vásárolt, mielőbb vigye vissza a terméket bármelyik IKEA áruházba, mert három olyan esetet is jelentettek, amikor a gyermekek nyakán zúzódások és horzsolások jelentkeztek a köpeny használata közben. A köpeny a gyermekek nyakára szorult, emiatt pedig nem lehetett elég könnyen levenni.

2
Fotó: Ikea

Az áruházlánc visszahívja a LATTJO denevér köpenyt, miután „az IKEA nem engedheti meg, hogy játék közben bármilyen sérülés kockázata álljon fenn. A bejelentések nyomán folytatott vizsgálataink nem csak azt igazolták, hogy a tépőzár nem nyílt szét elég könnyen, de azt is világossá tették, hogy tisztáznunk kell az IKEA elvárásait ezekkel a tépőzárakkal kapcsolatban. Azonnali és elővigyázatossági lépésként visszahívjuk a terméket, de tovább dolgozunk a jövőbeli termékeinken, ezáltal pedig a gyermekek biztonságán azzal, hogy új követelményeket támasztunk” – mondta Cindy Andersen, az IKEA gyermektermékekért felelős üzletág vezetője.

A denevérköpenyt bármelyik IKEA áruházba visszaviheti, ahol a vételár teljes összegét visszafizetik akkor is, ha már nincs meg a blokk.

Így változtatták meg a világot a védőoltások

Divany.hu 2016. április 6., szerda 10:30

Szerencsére ma már egyre kevesebb (de annál hangosabb) az oltásellenző a nagyvilágban, ami azért is szuper, mert mára végre megvan a kézzel fogható bizonyíték arra nézve, hogy az oltások igenis szükségesek. A visualnews.com talált rá a Wall Street Journalban erre a három diagramból álló térképre, ami azt mutatja, hogyan alakultak a különböző betegségek előfordulásai a vakcinák felfedezése előtt és után. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Piknik, élőzene, játszótéri buli és még jót is tesz vele

Edicsek 2016. április 5., kedd 10:49

Április 30-án tart adománygyűjtő piknik lesz, a mulatság célja az Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészeti Iskola támogatása. Szombat délután háromkor várnak mindenkit a Hollósy Simon utcai játszótéren élőzenével és piknikkel. Az adományokat a berettyóújfalui kistérségben élő hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű családok gyermekeit segítő Igazgyöngy számára gyűjtik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jövőnk egy része már magzatkorban eldől? Interjú.

Puskás Pálma 2016. április 4., hétfő 16:01

 Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kap a szülés és a gyermekágy magzatra gyakorolt hatása mellett a várandósság időszaka. Míg korábban azt gondolták, a magzat ilyenkor nem lát, nem hall és nagyjából hermetikusan el van zárva a külvilágtól, ezek a hiedelmek napjainkra nagyjából megdőltek. Kiderült, hogy a magzati életben szerzett élményeink – illetve anyánk élményei – hatással lehetnek későbbi életünkre, sőt, még felnőttkorunkban is befolyásolhatják egészségünket. Ilyen például a terhesség alatti anyai stressz, de az sem mindegy, hogy anyánk akart-e minket, vagy épp mit evett, amíg a pocakjában voltunk.

A Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság (MPPPOT) épp ezekkel a témákkal, azaz a születés előtt, közben és közvetlenül utána szerzett élmények, tapasztalatok hatásaival foglalkozik tudományos igénnyel. A Társaság fontos alapvetése az interdiszciplinaritás, azaz a tudományterületek közötti párbeszéd elősegítése, hiszen az anyával és a magzattal ebben az időszakban sokféle szakember foglalkozhat. Így a tagok között pszichológusok, szülésznők, védőnők, gyógypedagógusok, gyermekgyógyászok és szülész-nőgyógyászok is vannak. Andrek Andrea pszichológussal, a Társaság alelnökével és az ELTE PPK oktatójával anya-magzat kapcsolatról és a terhesség alatti élmények magzatra gyakorolt hatásairól beszélgettünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Autista kisfiúval jófejkedett a MÁV

Dívány 2016. április 4., hétfő 15:35

A hétvégén volt az Autizmus Világnapja, melynek alkalmából egészen meglepő hálálkodó levél tűnt fel a Facebookon, a MÁV alkalmazottak klubja nevű csoport oldalán. Egy anyuka meghatottan arról számolt be, hogy nyolcéves, Asperger-szindrómás (ez az autizmus spektrumzavarok közé tartozó pszichiátriai kórkép), vasútimádó kisfiának kért levélben a MÁV-tól ereklyéket, és nemcsak hogy kapott, de milyeneket kapott!!

A meghatott levélből kiderül, hogy az anyuka a kisfiú rajzait mellékelve levélben különböző kiselejtezett mávos kellékeket kért, de arra ő sem számított, hogy pár nappal később, némi telefonos egyeztetés után beállít hozzájuk 5 MÁV alkalmazott, és telepít az udvarukba egy igazi fénysorompót, tolatólámpát, helységjelző táblát és még egy telefonos irányítóközpontot is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Varázskastély: itt egy új szuperkiállítás gyerekeknek!

Becca 2016. április 3., vasárnap 11:18

Azt gondoltuk nehéz lesz überelni a „Kaland a dzsungelben” és a „Titokzatos szavanna” című kiállításokat a szervezőknek, de azért szuper dolgot vártunk a Varázskastélytól is. Eddig mindig olyan időpontban mentünk szemlézni a kiállításokat amikor az iskolások éppen tanulnak, így el tudtuk kerülni az embercunamit, most viszont éppen a tavaszi szünet kellős közepén estünk be a Vajdahunyadvárában lévő Mezőgazdasági Múzeumba

Szóval nem találkoztunk még itt kígyózó sorral és meghökkenve nyugtáztuk, hogy igenis nagy a kereslet a kiállításra. 

Jó, abból a szempontból talán pozitív a dolog, hogy így legalább képet tudunk adni arról is, hogy mire számíthat munka-, vagy iskolaszüneti napon. És bár hátborzongatónak tűnik ez a rengeteg ember, szerencsére bent a kiállításon ez nem volt érzékelhető.

Korlátozott a személyek száma akiket egyszerre beengednek; viszont amíg várakozik, körbejárhatja a múzeumot és megnézheti az állandó kiállításokat

Távolról sincs vége, olvasson még »

A leendő apák kávéfogyasztása is hat a terhességre

mzd 2016. április 2., szombat 08:25

Azt már tudjuk, hogy bár szabad terhesen kávézni, azért érdemes odafigyelni a mennyiségre. Egy új, a Refinery-n talált és a Fertility&Sterility kiadványban megjelent kutatásban viszont arról írnak, hogy a gyerekcsináló szakaszban az apának is szabályoznia kell a kávéfogyasztását.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért halt meg kilenc koraszülött két hét alatt?

Divany.hu 2016. március 31., csütörtök 20:05

Kevesebb mint két hét leforgása alatt kilenc koraszülött halt meg 2013 augusztusában a BAZ Megyei Kórház Koraszülött Centrumában. A babák halálát vírusfertőzés okozta, a szakemberek már akkor is járványra gyanakodtak. A történtek miatt rendkívüli vizsgálatot rendeltek el, az ÁNTSZ vizsgálatról készült jelentése azonban titkos maradt. A jelentés nyilvánossá tételéért az Átlátszó.hu pert indított, melyet megnyertek, így a történtekről és a kivizsgálásról készült több mint 50 oldalas dokumentum már elérhető. Elolvastuk, mi áll benne.

Az ÁNTSZ-jelentés tanulsága szerint a szóban forgó koraszülött osztályon súlyosabb szakmai hibák nem fordultak elő, ugyanakkor a jelentés többször is említi, hogy a kórház – mint gyakorlatilag szinte minden magyar kórház – humánerőforrás-problémákkal küzd.

A szóban forgó időszakban ugyanúgy kevés volt a személyzet, mint bármikor máskor, ugyanakkor a szokásosnál több koraszülött baba érkezett. A másik fontos tényező, amelyre a jelentés felhívja a figyelmet, hogy hiába léteznek szigorú higiénés szabályok egy koraszülött (vagy bármely más) kórházi osztályon, ha azt a látogatók nem feltétlenül tartják be.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem volt könnyű leszbikusként gyereket vállalni

Mártonffy Zsuzsa 2016. március 30., szerda 08:40

Zsófi és Eszter harmincasok, hat éve élnek együtt, két gyereket nevelnek közösen, egy kamaszt és egy kisbabát. Coming out az ingatlanközvetítőnek, a lehetséges apák tenderezése, két anyatigris a szülés után. Hogy lehet egy leszbikus párnak gyereke? Akkor most két anyja van a gyereknek? Mit szól egy kamaszfiú, hogy az anyja egy nővel él? Az SOS Gyermekfalvak interjújából választ kapunk a felmerülő kérdésekre.

Honnan vannak a gyerekek?

Eszter: Van egy fiunk, Ármin, aki 14 éves, ő Zsófi előző házasságából van, és egy kislányunk, Hanna, aki 14 hónapos, őt én szültem, őt már Zsófival közösen vállaltuk egy apuka segítségével.

Mióta vagytok együtt?

Eszter: Hat éve. Mi külföldön találkoztunk, mindketten épp kinn dolgoztunk Olaszországban. Aztán hazajöttünk és rájöttünk, hogy nem tudunk egymás nélkül élni, kimentünk még két évre Angliába, aztán hazajöttünk, letelepedtünk és úgy éreztük, kell még egy gyerek.

Mióta nevelitek ti a nagyfiút?

Zsófi: Három éve. Én az édesapjával együtt éltem 2009-ig, akkor volt Ármin nyolcéves. Aztán külföldön dolgoztam, 2013-ban költöztem haza, akkor váltam el jogilag, és akkor hoztam el Ármint.

Harmincéves korod óta vagy leszbikus?

Zsófi: Igen, nekem Eszter az első, nem volt tapasztalatom lányokkal. Most már nem vonzódom már a férfiakhoz, de nem akarom magamat beskatulyázni, én Eszterbe vagyok szerelmes hat éve. Nem azért szeretem, mert ő lány, hanem azért, amilyen.

Eszter, te mindig tudtad, hogy leszbikus vagy?

Eszter: Egy ideje már tudtam. Éltem korábban egy fiúval három évig, de éreztem, hogy valami nem jó, voltak más lánykapcsolataim is.

Mit szólt a volt férjed, hogy egy nőért hagytad el?

.

Távolról sincs vége, olvasson még »

28 évesen szül először a magyar

mzd 2016. március 29., kedd 09:52

2014-ben összesen 5,1 millió baba született élve az Európai Unióban, a nők pedig átlagosan 29 éves korukban váltak anyává – derül ki az Eurostat egyik friss sajtóközleményéből. Az adatokat országos szintre bontva is közölte a szervezet, így megtudtuk, hogy Magyarországon 2001 és 2014 között mindössze 0,13-mal nőtt a teljes termékenységi ráta és azt is, hogy a magyar nők átlagosan 27,7 éves korukban adnak életet első gyereküknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mutatjuk hol kap szupináló cipőt, ingyen!

Becca 2016. március 28., hétfő 17:10

Rengeteg kisgyereknek van szüksége szupináló cipőre ami korrigálja a boka bedőlését, a bökkenő csak annyi, hogy ezek a gyógycipők elég sokba kerülnek. Persze nem mindig, ugyanis van rá OEP-támogatás szerencsére. De csak egyszer egy évben. És hát ugye mit kezd egy gyerek egy pár cipővel? Hordja azt télen, nyáron? És akkor még nem is beszéltünk a kinti és benti cipő mizériáról.

A helyzet az, hogy pár éve még évente két ilyen cipőt írhatott fel az orvos – ami még mindig nem sok, ugye – viszont ezt a kis támogatást is sikerült csökkenteni, hiszen most már csak évi egy pár cipőt kaphat a rászoruló kedvezményesen. Szóval a szülők fizethetnek tízezreket, hogy gyerekükön olyan cipő legyen, amelyik körülöleli és stabilizálja a lábtő csontokat, tartja a bokát és megoldást nyújt a befelé dőlő lábfejre. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kórházfigyelő

  • Budapesti kórházak
  • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Travelo utazási ajánlatok

  • Kiruccanás Hévízre Nálunk garantáltan lendületbe jön! 3+1 ajánlat az Ön kényemére!
  • Szálláshely ajánlatok, programok, rendezvények, látnivalók a napfény városában.
  • Vegyen ki egy-két hét szabadságot, és barangolja be Amerikát! Életre szóló élményben lesz része.

Hirdetés