PORONTY

Segítünk eligazodni: magzati genetikai szűrések

Puskás Pálma 2016. június 24., péntek 13:35

júli 19 13.15

Hazánkban nagyjából az újszülöttek 3-4 százaléka születik valamilyen fejlődési rendellenességgel. Ezeknek egy része genetikai eredetű rendellenesség, azaz a magzat örökítő anyagában (DNS, kromoszómák) található olyan eltérés, amely a tüneteket, szindrómát okozza. A genetikai rendellenességek közül a legismertebb és leggyakoribb a Down-szindróma, amelynek kockázata az anyai és az apai életkor növekedésével is nő. A Down-on kívül egyéb kromoszóma rendellenességek okozhatnak enyhe vagy súlyos fejlődési zavarokat.

A fenti genetikai rendellenességek ma már jó hatékonysággal a terhesség alatt is kimutathatók. A szűrővizsgálatok egy része a várandósgondozás keretében mindenki számára biztosított, más részük plusz költségek mellett vehető igénybe. Egy részük kockázatbecslést jelent, azaz nem arra ad választ, hogy az adott magzat egészséges-e vagy nem, hanem arra, hogy az adott anya-magzat páros esetében pontosan mennyi az egyes fejlődési rendellenességek kialakulásának matematikai esélye.

A vizsgálatok között vannak invazívak, azaz fizikai behatással járók, amelyek pontos diagnózis adását teszik lehetővé; vannak, amelyek már a terhesség igen korai szakaszában elvégezhetők, és vannak, amik csak később.

shutterstock 261991445

A kromoszóma-rendellenességek kiszűrésére irányuló vizsgálatok célja, hogy minél pontosabban határozzák meg a rendellenességek előfordulásának kockázatát, hogy ennek alapján lehessen dönteni az invazív, azaz orvosi beavatkozással járó, diagnózist adó vizsgálatok szükségességéről. De milyen vizsgálatok léteznek, melyiket válasszuk és mikor? Segítünk eligazodni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

„Le a bugyit és pucsíts!” – tanárok aláztak meg gyerekeket

(va) 2016. június 22., szerda 11:21

Komoly botrányt kavart az a májusban történt eset, amelyben a dömsödi általános iskolában egy azóta kirúgott takarítónő és néhány tanárnő úgy próbálta meg kideríteni, ki piszkolta össze a lányvécét, hogy a másodikos és harmadikos diáklányokkal lehúzatták a bugyijukat és felszólították őket, hogy pucsítsanak.

A Blikkhez eljutott információk szerint amikor a szülők panaszkodtak az eljárás miatt, az egyik tanár csak ennyit felelt flegmán: „öt év múlva úgyis lehúzzák a bugyiját.”

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha sárkányhimlőnek hívnák, többen oltatnának?

Brownie 2016. június 22., szerda 08:05

Poénból, de felmerült ez a költői kérdés is azon a sajtótájékoztatón, aminek apropója egy kevésbé vicces adat volt: az Országos Epidemológiai Központ friss jelentése szerint 2016. első negyedévében több mint 13 ezer bárányhimlős beteget regisztráltak. A súlyosan ragályos betegség fertőzési aránya az egy háztartásban élők között 87, a kórházi osztályon pedig 70 százalék.

Sok szülő továbbra is azon az állásponton van, hogy a gyerek igenis essen túl a bárányhimlőn, így egy életre védett lesz, mások azzal érvelnek, hogy ez az ártatlannak hitt betegség tüdőgyulladáshoz és agyvelőgyulladáshoz is vezethet.

Korábban már írtunk a betegséggel kapcsolatos elterjedt tévhitekről, ezt itt olvashatja el.  A beteg gyerek gyógyszerezésével kapcsolatos tényleg fontos tudnivalókat pedig itt találja, a lényeg, hogy aszpirint bárányhimlősnek soha!!!!.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Videó a csodáról: gyerek, aki önként zöldséget fal

ermiz 2016. június 21., kedd 09:08

A Daily Mail fedezte fel azt a videót, ami minden kisgyerekes anyának reményt adhat. Legalább egy gyerek létezik ugyanis a földön, aki megeszi a zöldségeket, sőt imádja őket. A két év körüli kínai kislány két tányérból válogathat, és még három adag levest is megiszik az étkezés során. A Facebookra kikerült videó alatt sokan mondták meg a tutit, pro és kontra a kislány evési szokásairól. "Túlsúlyos lesz" "Legalább nem zsírban sült zöldséget eszik" és más nyalánkságok ellenére mi csak irigykedünk, hogy van aki brokkolit, mindenféle leveles zöldet és gombát eszik ennyi idősen. 

Normális-e, akinek a gyerekére az úszómester sem szólhat rá?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. június 21., kedd 08:02

Nemrég arról írt valaki egy blogban, ahogy tanúja volt, hogy egy öntudatos apuka felháborodottan ordítva kérte ki magának, hogy az úszómester rászólt a gyerekére, amiért a medence szélén rohangál.

Felmerül a kérdés: milyen hatással lesz a csemetére ez a fajta sajátos „túlóvás”, ha egyáltalán annak nevezhetjük. Megóvjuk ugyan egy számára kellemetlen visszajelzéstől, ugyanakkor nem segítjük sem azt, hogy biztonságosan használhassa a medencét, sem azt, hogy képes legyen beilleszkedni a társadalomba, és elfogadni bizonyos szabályokat és tekintélyeket.

Korábban már beszéltünk róla, hogy lehetőleg ne neveljük a másik gyerekét (kivéve persze, ha kifejezetten ránk bízták), és átgondoltuk, milyen problémák fakadhatnak belőle, és mi az oka, hogy sokan nem szeretik, ha rászólnak a csemetére. Érthető, ha valaki szeretné megtartani a család és a gyerek privát szféráját, és nem kedveli, ha az idegen néni kéretlenül megosztja a véleményét a buszon arról, szabad-e így beszélni anyával, jó helyen áll-e, nem túl hangos-e, miközben a szülő is ott van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha idegroncs akar lenni, diagnosztizáljon Dr. Google-lel

ST 2016. június 20., hétfő 08:15

Nem egyszerű az élet, ha a párunk történetesen egy kissé túl komolyan veszi a betegségeket. Amikor egy meleg okozta lábdagadás, hip-hopp, trombózissá válik. Ennek a transzformációnak a katalizátora kivétel nélkül a google találati lista.

Hiszen ki is tudhatná jobban, mi a gond: egy doki, esetleg egy nyugodtan gondolkodó ember a környezetünkből, vagy a mindenható internet? Ha megvan a pánik, amit a magunk diagnosztizálása tud okozni, akkor hunyjuk be a szemünket, és borzongva képzeljük el azt, amit a gyerekünk google-ös diagnosztizálása tesz velünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeket a növényeket ne tartsa gyerek mellett!

ST 2016. június 19., vasárnap 16:02

A gyerekszoba kialakításánál igen körültekintőnek kell lenni, hiszen a kicsik olyan helyeken, és olyan dolgokkal is kárt tudnak tenni magukban, amire mi nem is számítanánk. Ennek megfelelően a sarkokat, éles szegélyeket érdemes lefedni, az ajtókat, fiókokat pedig úgy biztosítani, hogy azokat a gyerek ne csaphassa az ujjára.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Akkor is sérül a gyerek, ha "csak" az anyját verik

Puskás Pálma 2016. június 18., szombat 18:06

Elég elterjedt tévhit, hogy a bántalmazó kapcsolatokban a terhesség alatt a bántalmazás alábbhagy vagy akár megszűnik. Sajnos ez nem így van, sőt, épp ellenkezőleg: a felmérések szerint a partnerkapcsolatban jelen lévő bántalmazás a női partner várandóssága alatt inkább erősödni szokott vagy épp ekkortájt kezdődik. 

A terhesség alatti szóbeli és fizikai bántalmazással kapcsolatban két fontos kutatás is napvilágot látott az elmúlt hetekben.

shutterstock 251370439

A kutatások arra irányítják rá a figyelmet, hogy a családon belüli erőszaknak ezen formája súlyos hatásokkal járhat a születendő magzatra, később pedig az anya-gyerek kapcsolatra nézve is. Ezek a hatások pedig nem „csak” pszichések: terhesség alatt szóban és/vagy fizikailag bántalmazott nők babáinál gyakoribb a koraszülés, az alacsony születési súly és az ezekből adódó összes komplikáció. Sajnos ráadásul azok a nők, akiket terhességük alatt bánt a párjuk, nagyobb eséllyel bántják később a megszületett babát – azaz a probléma súlyosan károsítja az anya-gyerek kapcsolatot is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kiszámoltam, mennyi időm jut a gyerekre. Sírok.

(bj) 2016. június 17., péntek 10:25

A cikkben kísérletet teszek arra, hogy bemutassam és egzaktan kiszámoljam, hogy egy 8 órás munkarendben dolgozó anya (én) mennyi időt tud óvodás korú gyermekével tölteni (Anna), és ebből mennyi a minőségi idő, vagyis amikor nem a kaja-pisi-kaki-fürdés témakörben kell szolgálatot teljesíteni.

Leírom, hogy miről nem fog szólni a cikk; feminista kiáltványról, a női emancipációról, illetve arról, hogy miért kellett, illetve miért nem kellett volna a női egyenjogúság kiharcolása és az ezzel együtt jött 8 órás meló; panaszáradatról; miért, illetve miért nem kellett volna gyereket szülnöm erre a világra; miért, illetve miért nem gondolkodtam el ezen, mielőtt megszültem volna a kislányom.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekre szüksége lesz, ha babával utazik

ST 2016. június 16., csütörtök 08:17

Amíg az embernek nincsen gyereke, addig az utazást egy könnyű dolognak tartja. Őszintén szólva, amíg meg nem érkezett a fiam, én is azt gondoltam, hogy a babás párok csak szenvednek, és nem is igazán akarnak utazni, fontosabb nekik, hogy sírhassanak egy kicsit, hogy milyen nehéz dolguk van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teendők, ha nem jó a szex a szülés után

ST 2016. június 15., szerda 12:39

A szex az egyik legfontosabb kapocs, ami a házastársakat, párokat összeköti. A jó szex alapfeltétele a jó kapcsolatnak is, bármennyire is szeretnénk azt hinni, hogy nélküle is lehet harmonikus egy kapcsolat. Hosszútávon a kielégítetlen vágyak sajnos biztosan a kapcsolat halálát okozzák.

Nem véletlen, hogy nagyon sok nő félve gondol arra, mi lesz, amikor megszületik a gyerek. Azt tudjuk, hogy a szex a terhesség alatt a legtöbb esetben nem ellenjavallt, sőt! Nem is ezzel van a gond, hanem sokkal inkább azzal, ami a szülés után következik.

És legtöbbször nem az a baj, amitől előre félünk, a megváltozott test, a másmilyenség, hanem a megváltozott szerepek, a megváltozott kapcsolat, amire nem vagyunk felkészülve. Esetleg az, hogy hiába lenne kedvünk szerelmeskedni, testileg mégis vannak nehézségek, mint a fájdalmas közösülés, vagy éppen a kitágult hüvely. De ezek odafigyeléssel mind orvosolhatóak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elballagott az oviból? Nem baj, tovább jár

Primilla 2016. június 14., kedd 08:21

Hamarosan, egy szép, szerdai napon elballag a gyerekem az óvodából. Másnap, csütörtök reggel pedig feladom rá a mackónadrágot, és elviszem őt az óvodába, mintha mi sem történt volna egy nappal korábban.

nyerni ovi

Nem mintha azt gondolnám, hogy az óvodai ballagásnak – ami mögött közel sincs akkora teljesítmény, mint mondjuk egy diplomaosztó mögött – sátoros ünnepnek kellene lenni. Bár miért is ne, de hát ettől végül is mindannyian hajlandóak vagyunk eltekinteni, mivel úgysem sikerült összetrombitálni a családot. Osztálykirándulásra, fuvolavizsgára, munkaidőre hivatkoznak, ami eléggé indokolt távollétnek tűnik. Szóval tényleg nem a csinnadrattát hiányolom, amikor ennyire nem adják meg a lehetőséget, hogy ünnepeljünk, hanem a korszakhatárt, valaminek a lezárását.

Egyébként nem is olyan nagy baj, hogy nem húzunk éles határt, mivel ekkor kezdődik még csak az óvodai élet legjava. Szombaton buli lesz az oviban ugrálóvárral, és egy csomó jó programmal, a következő héten pedig kezdődik az óvodai úszásoktatás, oppardon, játékos vízhez szoktatás.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerekjóga otthon - egyszerűen mesés!

(bj) 2016. június 12., vasárnap 20:16

A jóga jó, testnek és léleknek. És a gyereknek is. Ha csinálja. Ha csináljuk. Együtt. És ehhez nem kell több ezer forintot egy-egy felkapott jógastúdióban hagyni, elég, ha egy kicsit összeszedjük magunkat, és otthon vagy a szabad levegőn jógázunk együtt, megkötések nélkül.

Hogyan álljunk neki?

Először is tisztáznunk kell, hogy mi a gyerekjóga, illetve miben különbözik a „felnőtt jógától”. Erről részletesen írtunk ebben az interjúban, érdemes elolvasni.

Ahogy az egyik legelismertebb gyerekjóga-oktató honlapon írják, a gyerekjóga nemcsak testmozgás, sőt. Inkább játék, mese, drámajáték. Mindez egy időben, nagyjából 45 percen keresztül, de ha otthon vagyunk, úgyis felesleges az időt mérni, a gyerek tudatni fogja velünk, mikor elég neki a jógamóka! Az elején bizonyosan kevesebb ideig tud majd koncentrálni, de idővel és gyakorlással ez az idő kibővíthető.

A jóga nem vallás és nem is sport. Ez a mozgáskultúra, illetve inkább életfelfogás Indiából ered, ahol a jógik a természetben megfigyelték az állatokat és a növényeket, majd a legjobb tulajdonságokat elsajátították, leképezték, ezekből erednek az ászanák, a testtartások.

A gyerekjógánál azonban a test „mozgatásánál” sokkal többről van szó. Játékos formában hangokat utánzunk, pl. az mackóbrummogást, bagolyhuhogást, stb., amivel a felgyülemlő feszültségeket nagyszerűen le lehet vezetni, és közben a jógalégzés gyakorlására is fel lehet készülni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti cuki videó: egy igazi focista kezét foghattam

Edicsek 2016. június 12., vasárnap 16:24

A Máltai Szeretetszolgálat és a Mol halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket segített hozzá, hogy életre szóló élményt kapjanak: a Magyarország  - Elefántcsontpart mérkőzésen a monori Máltai SE kis focistái kísérhették a magyar válogatottat. A kalandjukról kisfilm is készült, melyet Reich Dániel, az Isteni Műszak című film operatőre készített. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bréking: terhesen egyen sok gyümölcsöt!

Puskás Pálma 2016. június 11., szombat 19:02

A várandósság alatt érdemes sok gyümölcsöt fogyasztani – ezt a tanácsot már évekkel ezelőtt sokat hallottam a védőnőtől, az anyukámtól, és a szomszéd nénitől is, hiszen abban van a vitamin. Ráadásul itt a nyár, amikor nem muszáj beérnünk az almával és a banánnal, hiszen sorra érnek a jobbnál jobb gyümölcsök.

Egy, a témában megjelent friss kutatás ráadásul újabb érvvel támogatja a dolgot: kiderült, hogy ha sok gyümölcsöt eszünk a terhesség alatt, akkor okosabb is lesz a gyerek. Úgyhogy elő a fonott kosárral és irány a piac! Jelenleg kapunk még epret, de már megjelent a cseresznye és talán néhány sápadt barack is, vagyis mindent megtehetünk a magzat IQ-jáért. De mi köze az étkezésünknek és a vitaminfogyasztásnak a gyerek későbbi szellemi képességeihez? 

shutterstock 173867840
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne üljön a vagyonán, most adja el az Anna, Peti és Gergőket!

Primilla 2016. június 10., péntek 14:27

Ha ön azok közé az (utólag már egyértelműen) szerencsések közé tartozik, aki annak idején megvásárolt egy csomó Anna, Peti és Gergő könyvet, de a gyerekei már kinőtték, ön kincset őriz otthon. A sorozat könyveit ugyanis jelenleg újonnan már nem lehet megvásárolni, csak a másodlagos piacon, vagyis használtan, méghozzá aranyárban.

Az eredetileg 2500 forint körüli összegért megvásárolható mesésköteteket most ötezer forint körül viszik el az online aukciós oldalakon, de volt, amelyiknek tízezerre is feltornászták az árát, sőt, a bookline-on a használt példányokért már 20 ezer forintot kérnek a szemfüles tulajdonosok.

20110501001702192

A hivatalos weboldalon egy szűkszavú tájékoztató található: „A sorozatot a szerző átdolgozza, jelenleg nem kapható. A kötetek elfogytak, az újranyomásig, bizonytalan ideig kérjük türelmüket.” Ennyi.

Milyen kár, hogy az összes Annapetigergőnk lapjaira esett szét, most végre én is lehúzhattam volna egy-két bőrt Bartos Erikáról - mondta lakonikusan egyik munkatársunk.

További információ nincs, de pletykák szerint két dolog állhat a háttérben. Az egyik, hogy a gyerekek, Anna, Peti és Gergő megnőttek, és már nem szeretnék magukat viszontlátni ebben a formában. A másik magyarázat pedig üzleti jellegű, és a kiadási jogokkal kapcsolatos. Lényeg, hogy az Anna Peti Gergőkhöz csak használtan, az új ár legalább kétszereséért lehet hozzájutni jelenleg.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Videó: kipróbáltuk a kisgyerekmentő iPhone funckiót

Dívány 2016. június 9., csütörtök 11:36

A BBC-n láttuk a cikket, (itt pedig az ugyanerről szóló videót) amelyikben egy a szoba másik végében ledobott telefon mentette meg - pontosabban segített az anyának megmenteni - egy gyerek életét. Az anya a bébimonitoron vette észre, hogy a gyerek elkékült, odarohant, ellenőrizte a légutakat, majd megkezdte az újjáélesztést. A telefonja viszont a szoba másik végében volt, ahol elejtette a pánikszerű berohanásban.

Az asszonynak volt annyi lélekjelenléte, hogy eszébe jusson, létezik a telefonjának (nem, nem fizetnek a reklámért) az a funkciója, amivel a személyi asszisztens Siri távolról, hangutasítással is aktiválható. Csak annyit kell neki odakiabálni, hogy "Hey Siri, call the ambulance", vagyis Hé Siri, hívd a mentőket! A videó szerint a telefon meg is tette ezt, így az anyának nem kellett félbeszakítani a gyerek újraélesztését, aki köszöni, jól van.

Természetesen nem hittem el a sztorit, még kevésbé azt, amikor a BBC-re feltett videóban elmondták, hogy azért sípolták ki a filmben a Siri szót, nehogy a nézők telefonja is elkezdjen mentőt hívni, úgyhogy kipróbáltam. 

Ha önnek Iphone-je van, vagy vigye nagyon messzire, vagy tartsa kézközelben, amikor nézi a videót, mert mi nem sípoltuk ki, nálam a telefon a videó hangjára általában nem kezdett segélyhívásba, aztán egyszercsak mégis. Ha az öné is így tenne, öt másodperce van, hogy törölje a hívást.

Biztosan én élek vödör alatt, hogy ezt eddig nem tudtam, de a funkció működik, igaz, csak angolul, ha magyarul szólok neki, hogy Hé Siri, hívd a mentőket!, akkor különféle vicces megoldásokkal próbálja megfejteni, mit szeretnék. ("Hey Siri, the month of good" vagy "Hey Siri, can you Demento cat" vagy Hey Siri, the Mento good") Viszont az angol utasítást csont nélkül megértette öt próbából ötször.

Erről csináltam is egy rövid videót. Soha ne legyen rá szükség, de hátha egyszer valakinek még jól jön. A segélyhívás működik a "Hey Siri, call the police" és a "Hey Siri, call the cops" utasításokra is.

Létezik hasonló trükk más telefonokon is? Hogyan kell őket aktiválni? 

Szoptatós melltartó – nem lógna, ha hordtam volna?

Dívány 2016. június 8., szerda 18:04

Életem egyik legmeghatározóbb korszaka, legjobb döntése, leggyümölcsözőbb kapcsolata volt az a tizennégy hónap, ameddig kislányomat szoptattam. Szerencsésnek érzem magam, mert a szoptatással kapcsolatos legnagyobb problémák elkerültek, a kezdeti nehézségek után minden gördülékenyen ment, és olyan sok tejem volt, hogy adtam is le belőle. Kislányom hat hónapig kizárólag anyatejet kapott, ezt az időszakot nem cserélném el semmiért.

Most, négy év elteltével viszont szembesülnöm kell a szoptatás – esetemben – negatív hatásával is; nevezetesen a melleim, amik a terhességem előtt bár kicsik, de formásak voltak, most is kicsik, viszont jócskán megereszkedtek. Én belenyugodtam ebbe a helyzetbe, és – mivel a férjem elfogadó, támogató társ – talán ő is belenyugodott a változásba.

Mégis álságos lenne leírni azt, hogy egy cseppet sem zavar az a látvány, ami a tükörbe nézve fogad. E kettősség, az érzelmek pozitív és negatív irányú kiterjedése nálam az egész anyaságot végigkíséri, mégis elgondolkodtam, hogy ha valamit másképp csináltam volna, akkor elkerülhető lett-e volna ez a végeredmény.

Mivel én alapjáraton is gyűlölöm a melltartót, csak akkor viselem, ha nagyon muszáj. Terhességem előtt a melleim mérete és alakja nem indokolta a viselést, csak a szégyenlősségem, amit nyáron, az ujjatlan trikókban éreztem. Ezért a melltartót szinte csak kánikula idejére korlátoztam, de ha hazaértem, a legelső mozdulatom a kellemetlen ruhadarab letépése volt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Simán ráereszthetik az oltatlan gyerekeket az óvodára

Primilla 2016. június 6., hétfő 11:47

Nem utasíthatja el az óvoda a kisgyerek felvételét azzal az indokkal, hogy az nem kapta meg a kötelező védőoltásait – erre a következtetésre jutott az ombudsman..

Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy az oltásellenesek elkezdhetnek kórusban naugyézni, hanem egyszerűen csak arról van szó, hogy nincs olyan jogszabály, ami szerint gyerekközösségbe, oktatási intézménybe csak az azok vehetők fel, akik megkapták a kötelező oltásokat.

Az ombudsman egy konkrét ügy kapcsán járta körül a kérdést, a szülők ugyanis panaszt tettek, amiért az óvoda a saját szabályzatára vonatkozva elutasította a be nem oltott gyerek felvételét. A szóban forgó kisgyerek egyébként már a kéthónapos korban esedékes oltását sem kapta meg. A szülők többszöri bírság kifizetésével gyakorlatilag „megváltották” az immunizálási kötelességet, és egy bécsi orvostól, (aki nem a gyerek háziorvosa) hoztak egy igazolást, hogy egészséges, közösségbe vihető a poronty.

Az óvoda viszont az Országos Epidemiológiai Központ által kiadott Védőoltás Módszertani Levélre hivatkozott, és elutasította a gyerek felvételét. Ebben a módszertani levélben az áll, hogy gyermekközösségbe, közoktatási intézménybe csak az előírt oltásokkal rendelkező gyermekek vehetők fel. Emellett az iskolai, óvodai orvosok kötelesek az oltások meglétét ellenőrizni, és a hiányzó oltásokat pótolni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A gyerekek öltöztetik az elsős tanítónénit, és milyen menőn!

Becca 2016. június 4., szombat 11:17

Egy amerikai tanárnő, Sha-Ree' Castlebury irtó kedves ajándékot kapott év végén elsős osztályától: egy általa vásárolt ruhát rajzoltak össze neki a gyerekek. 

„Az Amazonon megvettem ezt a fehér ruhát, aztán szereztem még filctollakat a gyerekeknek, hogy azt használják a ruha kipingálására. Miután megvoltak vele, lefújtam a ruhát egy védőréteggel, hogy később is szép maradjon.” – olvasható a tanárnő Facebook oldalán.

A ruhát szívek, szivárványok, virágok, autók, bogarak és sok más gyerekrajz díszíti, illetve a gyerekek szignója is szerepel  a ruha hátoldalán. A tanár egyelőre az öltözőszekrényében tartja a ruhát és az a terve, hogy majd csak akkor veszi fel újra, mikor a gyerekek elballagtak az ötödik osztályból. „Fel tudom fogni a hajamat és így simán olvasható lesz a gyerekek neve a ruha hátulján. Nagyon büszke vagyok rájuk!” – mondta Castlebury.

Az ötlet valóban nagyon kedves, de mégsem újdonság: Angelina Jolie az esküvői ruháját „áldozta be” gyerekei rajzainak

Cumi vagy nem cumi, az itt a kérdés

ST 2016. június 3., péntek 13:56

Amikor megérkezik a csecsemő a családba, az valami egészen különleges érzés. Esetemben ez azzal is járt, hogy karácsony előestéjén rohanhattam a feleségemmel a kórházba, majd az ünnepek alatt ki – be ingázhattam a kórház, a nagymama, a dédi, és más rokonok házai között.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Gyerek Sziget a legjobb ingyenes program júniusra

Edicsek 2016. június 3., péntek 11:53

Ismét a gyerekeké lesz hétvégente a Hajógyári-sziget június összes szombatján és vasárnapján, hétvégén indul ugyanis a Generali Gyerek Sziget sorozat. Négy hétvégén keresztül készülnek a szervezők változatos programokkal, amik ráadásul ingyenesen látogathatóak.   

Távolról sincs vége, olvasson még »

A maximalistáknak nehezebb a gyereknevelés

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. június 2., csütörtök 10:16

Napjainkban támogatott érték a teljesítményelvűség. Legyünk maximalisták, ne hibázzunk, legyünk a legjobbak, fő a hatékonyság! Ebben a légkörben nevelkedünk, ez hatja át a munkahelyünket, ezt díjazza a környezet, hiszen akkor jönnek a sikerek. Csakhogy, aki magáévá teszi ezt a szemléletet, vagy eleve ilyen a habitusa, az komoly nehézségekkel fog szembenézni a gyermeknevelés során. A poronttyal nem lehet mindig hatékonynak lenni, egy csomó „haszontalan” időt kell vele tölteni, nem feltétlenül jönnek a sikerek, hiába fektet bele az ember sok energiát.

Nézzük, mi nehezebb egy maximalista szülőnek, és hogyan lehet enyhíteni a problémákon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

100 magyar kisgyerekből csak 15 jár bölcsődébe

mzd 2016. június 1., szerda 21:35

CSOK, családi adókedvezmény, gyed extra – néhány gyermekvállalást ösztönző intézkedés, amit a kormány 2010 óta bevezetett és amitől (nem meglepő módon) a születések számának csökkenését szerették volna megállítani. 

Ennek ellenére az Eurostat egyik friss gyorsjelentéséből kiderül: Magyarországon tavalyelőtt 2000-hez képest közel 20 ezerrel kevesebb három év alatt gyermek volt. Ha érdeklik a részletek, a korcsoport szerinti bontás és az, hogy milyen arányban nevelik a gyermeket a szülők, illetve a bölcsőde, óvoda, akkor olvasson tovább.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyedül hagyott gyerek - ugyan mi történhetne?!

(bj) 2016. május 31., kedd 18:58

A Daily Mailen akadtunk egy cikkre, illetve vitaindítóra. Egy anya egy baba-mama fórumon azt a kérdést dobta be a közösbe, hogy egyedül hagynánk-e egy 10 hónapos gyereket egy lakásban 10 percre. A kérdés felvetője leírta, hogy ő bizony egyedül hagyja a babát pár percre, amit úgy magyaráz, hogy a baba mindig, minden nap ugyanabban az időben alszik egy órát, ébredés nélkül. Addig a kedves szülő kiugrik az 50 méterre lévő boltba, hogy beszerezze a legszükségesebbeket. Valószínűleg neki sem lehet teljesen egyértelmű ez a dolog, ha felvetette a témát a fórumon.

Mint azt sejteni lehet, rövid idő alatt 800 vérmes felhasználó szállt be a vitába, a legtöbben egy határozott „nem” -mel feleltek. Sokan közülük a hírhedt, és máig megoldatlan Madeleine- ügyet említették, mint a tízperces nem-odafigyelés lehetséges kockázata illetve eredménye. Madeleine McCann 2007-ben tűnt el egy portugál üdülőhely apartmanjából, ahol szülei hagyták, míg ők egy 120 méterre lévő étteremben ebédeltek. A kislány azóta sem került elő, bár már a világ minden szegletén látni vélte valaki. Olyannyira foglalkoztatta az ügy a közvéleményt, hogy a wikipédián már külön szócikk van a kislány eltűnéséről, és amikor a google keresőjébe beírtam a Madeleine szót, kiegészítésként a kislány vezetékneve jött fel először.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hamarosan már legócsecsemőt is vehet!

Edicsek 2016. május 31., kedd 16:29

Ha eddig nem tudta, hogy mi hiányzik a gyerek készletéből? Akkor megmondjuk, egy legócsecsemő! A dán cég Facebookja szerint ugyanis a június egytől kapható LEGO City 60134 Fun in the Park készletnek ez a figura is a része lesz, sőt, egy babakocsi is, és abban tologatja majd a legómamája vagy - papája a műanyag bébit.

Ha örül annak, hogy legócsaládja új taggal bővülhet, akkor nyomjon a menőre, viszont ha azon stresszel majd ezentúl, mikor lép bele otthon egy elhagyott minifigurába, nyomjon egy cikit. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
szavazat szavazat

Gyógyulás a születés traumájából

Puskás Pálma 2016. május 29., vasárnap 12:16

Nemrég írtunk róla, milyen traumatizáló lehet esetenként az anya számára a rosszul sikerült, rossz élményként megélt szülés, arról azonban sokkal kevesebbet lehet tudni, mit fog fel, mit érez és mit visz magával ezekből az élményekből a megszületett baba. Vannak elméletek, amelyek szerint a születésünk mikéntje nagy hatással van későbbi pszichés fejlődésünkre, és egy-egy magzatkori vagy születéskori trauma akár életre szóló nehézségeket is okozhat.

A svájci terapeuta, Franz Renggli elsősorban ezekkel a pre- és perinatális, azaz születés előtti és születés körüli sérülésekkel foglalkozik, terapeutaként többek között a nehéz születésből adódó későbbi pszichés zavarokat kezeli. Tapasztalatai szerint a szülési trauma hatásai ugyanúgy megfigyelhetők lehetnek kisgyerekeknél – rossz alvás, szorongások, kapcsolati zavarok képében - , mint felnőtt, sőt, idős személyeknél.

shutterstock 78559918
Távolról sincs vége, olvasson még »

Rászóljak-e a gyerekre?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. május 28., szombat 14:28

A villamoson az utazóközönség hosszasan hallgathatta, amint egy apa folyamatosan instruálta hatévesforma kisfiát. „Ide állj, ne oda, itt fogd meg a kapaszkodót, vigyázz a táskáddal, oda lépj, ne dőlj oda...”. Némi feszültség kiérződött a hangjából, de inkább azé a munkásé, aki szeretné nagyon alaposan végezni a feladatát, mint a dühé. Egyszóval: ő így gondolta el az apaságot, neki ezt jelentette a törődés. Folyamatosan irányítani a gyermeket, ha kell, ha nem. Nehéz eldönteni, ezt egész nap csinálni, vagy az elszenvedőjének lenni fárasztóbb-e.

shutterstock 391840906

A másik véglettel is gyakran találkozik az ember, mikor mindenki azt várja, mikor szól már rá az anyja, az apja a hangoskodó, dobálózó, köpködő, galambokat kaviccsal szóló gyerekre, mert szeretnének nem beleavatkozni idegenként, de egyre kínosabb a helyzet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tűzoltószertártól Rutkai Boriig - gyereknapi programok a hétvégére

Primilla 2016. május 27., péntek 16:41

Ez idő tájt nemcsak azért jó gyereknek lenni, mert belátható időn belül itt a tanév vége, hanem mert hétvégén gyereknap is lesz ráadásul. Ajánlónkban azokra a helyszínekre koncentrálunk, ahol a kötelezőnek számító ugrálóvár-csillámtetkó-bábjátékon túl is van mit csinálni, mégsem kell rákölteni egy fél minimálbért. Sőt, ahol még a felnőttek is könnyen feltalálják magukat, amitől máris órákkal meghosszabbodik a kint töltött idő, szóval mindenki jól jár. Vágjunk bele!

Örök Jolly Joker: tűzoltók!!!

Idén nagyjából országszerte bevethető Jolly Joker, egyben a fiúgyerekek álma a tűzoltósági gyereknap, de nálunk a lánygyerek se tiltakozott a progi ellen egyáltalán. Idén már harmadszor, az ország 283 helyszínén, hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóságokba, tűzoltószertárakba juthatnak be a gyerekek és a szüleik. Megnézhetik és kipróbálhatják a felszerelést, sőt, a bevállalósabbak még a csúszdán is lecsúszhatnak (bár én soha többet). A felnőttek sem fognak unatkozni, kipróbáltuk, tudjuk, miről beszélünk, jó lesz.

A program ingyenes, nem kell bejelentkezni, és 29-én, vasárnap 10-16 óráig várják a látogatókat.

wm
Fotó: Katasztrófavédelem

Elektromos autók, száguldás!

Bizonyos fokig szintén extrémbe hajló kategória az Arena Plazába szervezett próbavezetés, ahol 16 km/órás végsebességű, HENES típusú elektromos kisautókon élhetik ki a gyerekek a vezetési vágyukat. A Plaza első emeletén, biztonságos tesztpályán „száguldhatnak”a kölkök, a szülők pedig akár kívülről, távirányítóval is beavatkozhatnak a folyamatokba, ha a gyerek véletlenül még tizenhattal is képes lenne ön- és közveszélyes lenni.

Ez is egy ingyenes rendezvény, szombaton és vasárnap is lehet menni, 10-18 óráig. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vekerdy Tamás: Az iskolának fogalma sincs, milyen egy gyerek

Primilla 2016. május 25., szerda 14:21

A gyereket nem kell fejleszteni, ezt a legtöbb szülő tudja, csak hülyék vagyunk, és nem tudjuk megállni. Pedig éppen hogy abból lesz jó eséllyel topmenedzser, aki gyerekkorában szabadon játszhatott, akit dögönyöztek és csiklandoztak, és nem volt baj, ha kamaszkorában lerontotta a jegyeit. Az iskolának pedig semmi köze a gyerekekhez: a lányokat megbetegíti, a fiúk önvédelemből rosszalkodnak.

Vekerdy Tamás pszichológussal a nem régen megjelent Kisgyerekek, óvodások című könyve kapcsán beszélgettünk, de bőven belefolytunk a kisiskoláskorba is. Ha ön szülőként sokat izgul amiatt, hogy nem lesz rendes ember a gyerekéből, mert nem követeli meg, hogy rendet rakjon maga után, vagy késsel-villával egyen otthon is, még életében nem rajzolt egyetlen embert sem, és a házi feladatát is a szülei csinálják meg helyette, akkor megnyugodhat, ezek mind nem fontos dolgok. A fontos dolgok látszólag mind haszontalanok. 

Hogy veszi észre, jól működnek az anyák nevelési ösztönei?

Van, akinek igen, sőt, nagyon jól. Van, akinek egyáltalán nem, hanem, bár ő is tudná magától is, de hagyja, hogy a társadalmi nyomás sodorja, és azt higgye, hogy teljesíteni kell, fejleszteni kell. Teljesítményelvű világban élünk.

Ez így marhaság, mert az lesz nyugodt, épkézláb, viszonylag kiegyensúlyozott ember, aki lehetett teljes értékű kisgyerek, sok szabad játékkal, rohangálással, szabad levegővel, mindennapos mesével. A legfontosabbak a haszontalan dolgok, nem az, hogy „Mosd meg a kezed!, Vedd le a cipőd! Vedd fel a tréningnadrágod! Rakd el a játékot!” Ez mind hülyeség.

Viszont az, hogy dögönyözöm a gyereket, vagy csiklandozom, vagy marháskodok vele, ez mind egész életre kihatóan adhat érzelmi biztonságot. Tehát a haszontalan dolgok a fontos dolgok. A hasznosak lényegtelenek. Az anyák egy része ezt tudja, a másik része szintén tudná, de nem engedi meg magának.

Harmadik része pedig annyira elgyötört és ideges, hogy az okozza a problémákat.
A világon nem volt olyan civilizáció, amennyire tudjuk, visszanézve 8-10-12 ezer évre, hogy egy anya egyedül küzdött volna 1-2-3 gyerekkel, mert vagy nagycsaládban élt, dédikék, nagymamák, nagynénik, nővérek vették körül, vagy nagy cselédség volt.

Tessék olvasni az arisztokraták emlékiratait, ott volt a szoptatós dada, aki ott marad a szoptatás után, de már beáll a pesztonka, a gyereklány, az is ott marad, de már jön a madame, a miss, a fraulein, a nevelőnő, miközben van szobalány, szakácsnő.

Tehát ez a gondolat, hogy egy anya egyedül küzd, ez nekünk jutott eszünkbe ebben a civilizációban, és társadalmilag nem vagyunk elég szervezettek, hogy azt mondjam, hogy átdobom a szomszéd nőnek, vagy játszótéri ismerősnek a gyereket, és elfogadom, hogy ő is ide dobja az övét. Nem mindig van nagymama vagy a húgom, vagy nem tudom ki.

És ha még tehetnénk is – és ez Magyarországra jellemző – még ha tehetnénk is anyagilag, nem veszünk segítséget, bébiszittert.


Beleszakadunk inkább.

Igen, beleszakadunk. A házasságunk szétmegy a második gyerek után, mert annyira vagyunk, hogy a férjünk keres valami jobb mulatságot.

Nem kellene az apákat egy kicsit jobban bevonni a gyereknevelésbe?

Az apák ma már sokszor jobban segítenek. Ez a nyugati trend, hogy az apa is részt vesz teljes értékűen, ez azért bekúszóban van, de ők pénzt keresnek, lényegében. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kórházfigyelő

  • Budapesti kórházak
  • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés