PORONTY

A magatartászavaros gyerekek csak ne zavarják a többieket a tanulásban!

Primilla 2017. február 27., hétfő 07:13

Ön mit tenne, ha a rendes, szorgalmas gyereke jól együttműködő osztályába egyszer csak betennének egy figyelemzavaros, hiperaktív gyereket, aki órán mindig rosszalkodik, nem hagyja a többieket nyugodtan tanulni, és mindent szétzilál maga körül?

És mit tenne akkor, ha önnek lenne egy hiperaktív, figyelemhiányos gyereke, akit a baja miatt minden iskolából kiutálnak, és senkitől sem kapna segítséget, pedig, mint minden anya, ön is csak azt szeretné, hogy a gyereke megtalálja a helyét az iskolában?

A minap egy nyílt levél jelent meg a Gyerkőcökkel suttogó blogon, „Integráció! Minek, de főleg kinek az árán?” – címmel. A szerző, Pribánszki Marianna azt írja, azokért a gyerekekért emeli fel a hangját, akiknek nap mint nap el kell szenvedni egy beilleszkedési problémával küzdő gyerek öntörvényű viselkedését. Ahogy fogalmaz: „Nem szenvedhet 20-25 gyerkőc azért, mert az osztályába, csoportjába olyan társ került, aki speciális nevelést igényel! Ám ennek nincsenek meg a feltételei!”

shutterstock 303878834

A poszt, amit a szerző több szakmai Facebook-csoportban is megosztott, "bátran" kimondja: az integráció nem jó sem az SNI-s (speciális nevelési igényű) gyereknek, sem a többieknek, mert az előbbi nem fejlődik, az utóbbiak pedig szenvednek, és sérül az igazságérzetük, mert az egyik gyereknek mindent elnéznek, amit a többieknek nem. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Papolás helyett válasszon jól barátokat a gyereknek!

Böszörményi Edina 2017. február 26., vasárnap 18:17

A kisgyerekek személyiségét nagyban befolyásolja kik a barátaik, de jó hír, hogy többnyire csak a pozitív viselkedési mintákat veszik át egymástól – derült ki a Journal of Personality and Social Psychology új tanulmányából, írja a Nymag

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így segítenek a horgolt polipok a koraszülötteken

Böszörményi Edina 2017. február 25., szombat 10:32

Szuper kezdeményezés, irtó aranyos fotókkal.

Gondolta volna, hogy azok a koraszülött babák, akik horgolt polipokat ölelgethetnek, nagyobb biztonságban érzik magukat, és gyorsabban fejlődnek, mint polip nélküli társaik? Pedig így van! De miért éppen a polipok, és hogyan is hatnak az apró figurák? A Babble-n bukkantunk rá a szuper kezdeményezésre. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyógynövényekkel javítható a korai magömlés

Puskás Pálma 2017. február 24., péntek 17:27

Az orvosi értelemben vett meddőségnek számtalan oka lehet: meddőségnek ugyanis azt nevezzük, amikor egy pár egy évnyi rendszeres szexuális együttléte mellett sem fogan meg a baba. A szervi és pszichés okok között előfordulhatnak szexuális zavarok is, amelyek közül elsősorban a férfi szexuális zavarok hátráltathatják a fogamzást, illetve tehetik szükségessé a mesterséges megtermékenyítési eljárások valamelyikét. Nem beszélve arról, hogy a teljesítménykényszer okozta stressz általában ront a tüneteken – a gyerekcsinálás pedig elég komoly teljesítménykényszerrel járhat.

Az egyik, a fogamzást súlyosabb esetekben hátráltató zavar a korai magömlés: előfordul ugyanis, hogy a problémának köszönhetően a pár a megszokott módon nem tud megtermékenyülni, így orvosi segítségre szorulnak. Egy új kutatás szerint a korai magömlést alternatív gyógymódokkal is lehet javítani: ritka az olyan tanulmány, amikor a tudományos kutatásokkal sikerül igazolni a természetgyógyászati módszerek hatékonyságát, itt mégis épp ez történt.

shutterstock 252989053
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön megszoptatná más gyerekét?

nemoszi 2017. február 23., csütörtök 06:59

A Daily Mail videós kísérlete szerint a londoni nők nagyobb része megszoptatná - vagy valamilyen más módon megetetné - más gyerekét, ha az kétségbeesetten kérné:

A megkérdezett anyukák 62 százaléka segített a lap által kiküldött színésznőnek. Az igazsághoz persze hozzá tartozik, hogy összesen 8 nőt kérdezett meg az állítólagos bajban lévő anyuka, közülük hárman pattintották le. „Sose mondok nemet egy segítséget kérő nőnek” – indokolta tettét az egyik kedves asszony. A nyolc kisgyerekes nőből öten valamilyen módon azonnal segítettek volna, nem csak szoptatással, volt, aki hazament volna lefagyasztott tejért, más pedig az otthonlévő, csecsemőtápszert ajánlotta fel.

„Az érzékenységük, nagylelkűségük és empátiájuk nagyon meghatott!” – áradozott a kísérletbe bevont színésznő, aki nagyon jól alakította a kétségbeesett anyát. Vajon itthon hányan segítettek volna? Például ön megszoptatná egy idegen nő gyerekét?

Ön megszoptatná vagy máshogyan megetetné más gyerekét?

 • 852
  Igen.
 • 182
  Nem.
 • 210
  Nem tudom.

Venne menő képet, ha gyerek rajzolta?

Dívány 2017. február 22., szerda 15:12

Szuper esemény lesz csütörtökön koraeste Óbudán: az I. Jótékonysági Gyermekrajz Aukció. Az árverésen a 2016. karácsonya előtt "Rajzolj, hogy adhassunk” címmel meghirdetett rajzpályázaton kiválasztott 15 alkotásra lehet licitálni. A befolyó bevétel jótékony célra megy, a Cseppkő Gyermekotthonnak adományozzák.

De ennél többről is van szó: a rajzoló gyerekek részesei lehetnek valami fontosnak, a saját eszközeikkel járulhatnak hozzá a szülők nélkül felnövő társaik mindennapjainak szebbé tételéhez.

És mire jó egy ilyen gyerekrajz, már azon túl, hogy megveregetjük a saját vállunkat, hogy megint jó fejek voltunk? A kiállított képek között jó pár darab van, amit bekeretezve simán bármilyen lakásba betehetünk, egy részük szuperül mutatna egy baba/gyerekszobában:

16831035 1793967417520729 2874045574224944937 n

Vagy akár ez is:

16831076 1793967480854056 2198304916022530042 n

De nem csak gyerekszoba-hangulatú képek vannak, hanem olyanok is, amiket a lakás felnőtt részében is el tudnék képzelni, ez például tökéletesen mutatna egy galériafalon, ha színben-hangulatban amúgy is vannak már hasonló képeink, de kisebb falon önállóan is megállja a helyét:

16649439 1793967540854050 480235688515336565 n

A pályázatok közül Kentaur – Erkel László díszlettervező, jelmeztervező, festő vezetésével összeült szakmai zsűri által választotta ki azt a 15 alkotást, amire holnap licitálni lehet. De nem csak ennyi, rengeteg olyan remek kép van, ami végül nem került be a 15 közé, de megtekinthető, és egységes, 3 ezer forintos áron megvehető. Ki tudja, lehet, hogy éppen most bukkanhatunk rá a jövő egyik befutott képzőművészének egy korai alkotására. 

Ez talán sci-finek hangzik, de nem teljesen az, hiszen mindenki kezdte valahogy, ebben a listában például megtaláljuk Dalí egy képét, amit hat évesen készített, Picasso egy 9 éves kori művét, itt pedig azt is megnézhetjük, mit csinált Paul Klee 7 évesen, és Michelangelo, amikor 12 volt. Szóval hajrá, ha adna egy esélyt az egyszer talán majd vagyonokat érő kép megvételének, itt az esély.

A "Rajzolj, hogy adhassunk" – I. Jótékonysági Gyermekrajz Aukciójára február 23-án 18:30-kor kerül sor Óbudán, az Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont- Szindbád Rendezvénytér helyszínén (1033 Budapest, Fő tér 2.). Az árverést Krizsó Szilvia vezeti.

A pályamunkák közül a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokat, köztük az árverezésen megvásárolható 15 képet is megtekinthetik egy kiállításon február 6. és március 3. között az aukció helyszínén, hétköznapokon 9,00-18,00 között.

Hat alternatív iskola - nagy vonalakban

(bj) 2017. február 22., szerda 12:07

Már az alternatív iskolák bemutatkozásának facebookos meghirdetésekor látszott, hogy itt valami nagyon aktuálisra tapintottak a szervezők, és akkora lesz az érdeklődés, amit nehéz kordában tartani. Iszonyú sok érdeklődő jelölte be, hogy ott akar lenni a Pagony könyvesboltban a szombati eseményen. A szervezők előtt kalapot le, rögtön észlelték a hatalmas érdeklődést, ezért két turnusba szervezték a résztvevőket, a regisztrációhoz kötött jelentkezésekkel pár óra alatt be is telt a kétszáz hely. A tömeges jelentkezés miatt streamelték is a bemutatkozásokat, a videókat ezen a linken lehet megnézni.

Ezek a szomorú tények. Hogy miért szomorúak? Mert az állami rendszer iskolái annyira kihúzták egyeseknél a gyufát, hogy a még óvodás korú gyerekek szülei elképzelni sem tudják, hogy betegyék a gyereket az állami húsdarálóba. 

A szombat délután tehát az alternatív iskolák bemutatkozásáról szólt a Pagonyban: hat iskola képviseltette magát, velük kisebb csoportokban ismerkedhettek a szülők, bárki kérdezhetett, és kapott is rá választ azonnal. 

A bemutatkozáson részt vett egy Waldorf iskola, egy Montessori, a Rogers, a Tág Világ, a Lauder Javne és a MOA. 

És hogy mitől alternatív egy iskola?

Szinte minden alternatív iskoláról el lehet mondani, hogy próbál egyénre szabottan, differenciáltan oktatni, vagyis minden gyereket saját képességei szerint végigvezeti a tananyagon. Jellemző még ezekre az intézményekre, hogy minimum alsóban, illetve negyedik osztályig -van ahol ennél tovább is – csak szöveges értékelés létezik, nincs osztályzat.

Valahol azért százalékosítják a tudást, de a szöveges értékelések minden esetben építő kritikát fogalmaznak meg, melyek megerősítik a gyereket, és nem arra fókuszálnak, hogy mit nem tud a gyerek.

shutterstock 153671990

A projektalapú oktatás is szinte minden itt megjelent alternatív iskola oktatási stratégiáját képezi, illetve a kis létszámú osztályok is hozzájárulnak a hatékonysághoz. Több iskolában kiemelték a választás és a döntés szabadságát, valamint azt, hogy ezzel hogyan kell megtanulni élni. A tanulás iránti belső motiváció kialakítása, és az egyénre szabott, leghatékonyabb tanulásstratégia kiválasztása is fontos kérdés ezekben az intézményekben.

A Waldorf és a Rogers kivételével mind a négy iskola a Nemzeti Alaptantervet (NAT) követi, vagyis a tananyag ugyanaz, mint egy állami iskolában, csak a módszerek mások.

És a pénz: igen, a piszkos anyagiak. Rossz hírünk van: az összes iskola fizetős, annyi a különbség, hogy a Waldorfban a tandíjat támogatásnak nevezték el. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lehet abból baj, hogy megteltek a gyerekintenzívek?

Puskás Pálma 2017. február 20., hétfő 12:58

Megteltek a budapesti gyermekintenzív ágyak, ezért a tisztifőorvos a Népszava értesülései szerint előreláthatóan a jövő hét közepéig nem engedi, hogy máshol ellátható intenzíves beteget a közép-magyarországi régióba hozzanak.

Az országos tisztifőorvos körlevélben utasította az egészségügyi intézményeket, hogy Budapestre lehetőleg ne küldjenek lélegeztetőgépre szoruló beteget, mert megteltek a fővárosi gyermekintenzív ágyak. Ennek az az oka, hogy az utóbbi hetekben jelentősen megnőtt a lélegeztetésre szoruló bronchiolitises gyerekek száma.

De mit jelent ez? El fognak zavarni a kórházból a fulladó gyerekkel? Dehogy.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Beszólt az óvónő a szülőnek, mert csokis sütit csomagolt

Koncz Andrea 2017. február 20., hétfő 06:24

Egy ausztrál nő posztolt a Facebookon egy képet, a leírás szerint a barátnőjének gyereke hozta haza az írásbeli figyelmeztetést, miszerint az anya csokis süti helyett lesz szíves valami egészségesebbet csomagolni a gyereknek. A kislány Kindergartenbe, vagyis a mi fogalmaink szerint nagyjából oviba jár. (Viszont a pedagógust angolul ott is teacher-nek, vagyis tanárnak hívják, bár korban a mi ovisainknak megfelelő a dolog)

"A barátnőm - 8 egészséges gyermek anyja, a következők a hetedik gyerekre vonatkoznak - ezt kapta ma a 3 évese ovijából. Mondtam neki, hogy holnap csomagoljon két szelettel, és közölje velük, hogy elmehetnek a francba." 

A jelenségre azonnal lecsaptak, mint foodshaming, vagyis kb. kaja általi megszégyenítés, és máris áradnak a hozzászólások, hogy hova menjen és mit csináljon a tanár, és mégis mit képzel magáról az ilyen. Pedig szerintem igaza van. Ezzel nem leszek túl népszerű, de elmondom, miért gondolom ezt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tippek, hogy megóvhassuk a gyerek világát

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. február 19., vasárnap 16:28

Vigyázzunk a gyerek világára!

Ha egyetlen mondatban kellene megfogalmazni, mi a legfőbb dolga a szülőnek, akkor többféle változat adódhatna, sok válaszban benne lenne a szeretet, az elfogadás és az érzelmi biztonság, de röviden úgy is mondhatnánk: hagyja a gyermeknek, hogy gyerek lehessen.

A gyermekkor ellopásának vannak durva módjai, de észrevétlenül, a legnagyobb jóindulattal is előfordulhat, hogy megcsorbítjuk. Amikor Michael Jackson azt mondta, tőle elvették a gyerekkorát, az szélsőséges példa, hiszen a legtöbb szülő nem dolgoztatja, trenírozza gyermekeit, nem veri őket, ha tökéletlenül teljesítenek. De ha alapvetően gyermeknek való életet is él a csemete, akkor is elkövethetünk hibákat, például a legjobb családban is előfordul, hogy elkerüli a figyelmünket, valamilyen információ túl sok, túl megterhelő a kicsi számára.

shutterstock 289839680
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekben tér el az első- és másodszülöttek teste

Brownie 2017. február 19., vasárnap 11:25

Sok érdekes kutatási eredmény látott már napvilágot arról, hogy az elsőszülött gyerekek vagy kisebb testvéreik vannak-e jobb helyzetben a mentális, az érzelmi vagy a fizikai fejlődés tekintetében. A szakértők gyakran hivatkoznak arra, hogy a szülők osztatlan figyelmének - amit a rangidősek és az egykék élvezhetnek - a pozitívumok mellett bizony vannak hátulütői is. 

Egy újabb vizsgálatból például kiderül, hogy az elsőszülötteknél sokkal nagyobb az esélye a magas vérnyomásnak és trigliceridszintnek, valamint az elhízásnak. Ha kíváncsi a részletekre, görgessen tovább!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyenek a mai gyerekek a háziorvos és az ortopédus szerint

(bj) 2017. február 17., péntek 07:43

Korábban már írtunk arról, milyenek a mai gyerekek az óvónők és a gyermekpszichológus szemével. A harmadik részben arról kérdeztünk egy gyermek háziorvost és egy ortopéd gyerekorvost,  hogyan változott egészségi állapotuk az elmúlt pár évben, milyen trendeket figyeltek meg az orvosok, és ezek minek köszönhetők, illetve mi az oka a változásoknak.

A háziorvos véleménye

Dr. Kuti Mária, budapesti gyermek háziorvos szerint valóban változtak a betegségek az elmúlt néhány évben, mert új kötelező védőoltást vezettek be, és a fakultatív oltóanyagok elérhetősége is könnyebb lett.

A baktériumok és vírusok igen „okosak”, és mindig újabb és újabb törzseket fejlesztenek ki. Például amióta bárányhimlő ellen sokan oltanak, sokkal gyakoribb a szintén herpeszvírus által okozott kéz-láb-száj (amit az anyukák gyakran száj- és körömfájásnak hívnak), vagy a háromnapos láz betegség.

Ami még feltűnő, hogy ezek megjelenésükben súlyosabbak, hosszabban elhúzódnak, és durvább tüneteket okoznak, ami ugyan részéről egyéni megfigyelés, de a relatív esetszám nem kevés.

A szakember szerint persze az éghajlati és légköri viszonyok is nagyon sokat számítanak: ha nedves, hideg ősz van, a frissen közösségbe került gyerekek gyorsabban megbetegszenek, lassúbb a gyógyulás, és az otthon maradt kisebb testvérek kerülnek súlyosabb állapotba. Sok a légúti szövődmény és a visszaesés is. Így sajnos sokszor hónapokig, évekig tartó gyógyszerelés lesz a megoldás.

shutterstock 360816872

A doktornő szerint az is baj, hogy a közösségekben kis légtérben nagyon sok a gyerek, túl száraz és meleg a levegő, emiatt sokkal gyorsabban terjednek a kórokozók. A másik baj, hogy nincs idő meggyógyulni, az iskolásnak vissza kell menni, kisebbeknél a szülőnek kell visszasietnie dolgozni.

A szülők hozzáállása érdekes. Van, aki mindent ellenőriz interneten, vagy tüzetesen elolvassa a gyógyszerleírást, és nem adja be a gyermekének a felírt gyógyszert. A szövődmények gyakoriak: inkább a többszöri visszaesés után alakulnak ki a fül-orr-gégészeti, de alsó légúti szövődmények is (tüdőgyulladás, asztma).

Távolról sincs vége, olvasson még »

Költsük inkább oktatásra?

Koncz Andrea , Primilla 2017. február 16., csütörtök 15:50

Az olimpia vagy nem olimpia vitában gyakran elhangzó érv, hogy ezt a pénzt költsük inkább az oktatásra vagy az egészségügyre. De minél többet gondolkodtunk ezen, annál inkább arra jutottunk, hogy nem tudjuk felmérni, miről is beszélünk. Az egyszeri ember fejében az egy-két-három-tízezer milliárd forint olyan nagyságrend, amivel nem tudunk számolni. Az ország költségvetése szintén. Magyarul: nagyon kíváncsiak lettünk, hogy ha tényleg oktatásra költenénk az olimpia helyett, az mire lenne elég? Sok ez? Kevés? Csodát lehetne vele tenni? Meg sem látszana?

Ezért aztán olyan szakembereket kerestünk, akik átlátják az oktatás teljes helyzetét, és megkérdeztük őket, mire lenne ez elég.

Azt, hogy hogyan jött ki az általunk kérdezett 1700 milliárd forint, a cikk végén részletesen is elmagyarázzuk, de ehhez mindenképpen kelleni fog egy kis matek meg pár táblázat, tehát ha valakit ez nem érdekel, annak nem kell magát átrágnia rajta. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szakértőt kérdeztünk, van-e érték a mai rajzfilmekben

Primilla 2017. február 14., kedd 13:54

Leültem a minap a gyerek mellé tévét nézni. A gyerekcsatornán futó rajzfilm sztorija a következő volt: a tökéletes ételt kereste egy gasztrokalandor, és a férfi valahogy elvergődött Sanjay és Craig városába. (Sanjay és Craig a főszereplők, egy fiú és egy kígyó, akik legjobb barátok.)

A gasztrokalandor állandóan úgy érezte, hogy már nagyon közel jár a tökéletes ételhez, emiatt például majdnem megette Craig-et, de Sanjay-nek szerencsére sikerült őt megmenteni. És ekkor jött az ételkritikus nagy felismerése: a tökéletes étel ő maga, úgyhogy fogta, és felfalta saját magát.

Ez volt az a pont, amikor úgy éreztük, hogy itt az ideje megkérdezni egy gyermekpszichológust és meseterapeutát, hogy mi a véleménye azokról a mesékről, amiket a gyerekek nap mint nap néznek a különböző gyerekcsatornákon. Ideértve  Sanjay és Craig mellett a Spongya Bob, a Gatyás Bagázs, a Boci és Pipi, vagy az Én vagyok Menyus részeit, és még sok más, hasonló kaliberű rajzfilmet.

Végül is, a klasszikus mesékben és a népmesékben is bőven vannak hajmeresztő dolgok, mi van akkor, ha ezeknek a rajzfilmeknek is vannak rejtett értékeik, csak laikusként nem vesszük észre?

shutterstock 520281448

Jó hírünk van. Peer Krisztina gyermekpszichológus gyakorlatilag felmentett minden lelkiismeret-furdalás alól (vö. szaranyaság, amiért hagyjuk, hogy ezt nézzék). Azt mondja, ezek a rajzfilmek egyáltalán nem olyan rosszak, mint ahogy sok szülő gondolja. Mondjuk annyira nem is jók, kifejtjük hajtás után. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekkel ne szekálja a gyereket nevelés címén

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. február 12., vasárnap 16:14

Ha elhangzik a szó: gyermeknevelés, első asszociációnk talán egy összevont szemöldökű anyuka, aki csípőre tett kézzel meginti a gyereket, hogy miért nem rakott rendet a szobájában, hogy hátul is rendesen mossa meg a fogait, hogy tessék megenni a spenótot is. Szerencsére az anyák és apák nagy többsége ráérez, hogy ez a legkevésbé fontos (bár kétségtelenül szükséges) része a gyermekkel való kapcsolatnak, annak, ahogy hatnak rá, sőt: ahogy hatnak egymásra.

És az ember rájön arra is, hogy sokszor eltávolít minket egymástól a túl sok rászólás, magyarázás, éppen, hogy ellentétes a hatása. Van néhány tipikus terület, ami ilyen: ami kapcsán minden nap vég nélkül nevelhetnénk és nevelhetnénk, de jobban jár a gyerek és a szülő is, ha nem visszük túlzásba.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mutasd a kosarad, megmondom, van-e gyereked!

Primilla 2017. február 11., szombat 13:09

Vannak bizonyos élelmiszerek és italok, amelyekről bárki kapásból megmondja, hogy kinek lesznek. Mondjuk, ha egy üveg Hennessy kerül a kosárba, akkor elég biztosak lehetünk benne, hogy felnőtt buli lesz, vagy, például a disznósajtról sem feltételezzük, hogy a három hónapos baba hozzátáplálását kezdik meg vele a szülők.

A Nutella, habár édes, mégis inkább semlegesnek nevezhető. Tapasztalatom szerint bárki, bármikor szívesen rávetné magát, ha bízhatna benne, hogy valami csoda folytán abban a fél percben, amíg nyalogatja, éppen nem hizlal.

shutterstock 290587421

És vannak azok az élelmiszerek, amiket szinte teljesen biztosan csak a gyerekesek vásárolják. Az ilyen magas labdákat, mint mese keksz, kindertojás, nyuszis kakaó, és társai, le sem csapjuk, akkora evidenciák, az érdekes dolgok ezen túl kezdődnek.

Persze előre szólunk, hogy bizonyos hibaszázalékkal dolgozunk, mert mindig vannak kivételek és csodabogarak. Emlékszem például, hogy mennyit nevetgéltünk csoporttársunkon, Gyurin, aki mindig porcukorral kérte a túrós tésztát szalonnapörc helyett. Ja, Gyurival nem az óvodában jártunk egy csoportba, hanem a főiskolán. Szóval simán lehet, hogy felnőtt férfiak élnek-halnak a színes cukorkás krémtúróért, de azért ez nem olyan gyakori. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Abortuszmentes szülészetek állami milliárdokból a kereszténység nevében

Primilla 2017. február 10., péntek 10:22

A minap jelentették be: a fővárosi Bethesda, és a Magyar Irgalmasrendi Kórház  8,7 milliárd forint támogatást kap új osztályok létrehozására. Cserébe a két intézmény azt vállalta, hogy az új osztályokon nem hajtanak végre abortuszt (és hálapénzt sem szabad elfogadni, de ez nem a mi asztalunk).

Habár csak most jelentette be Lázár János, a téma nem olyan új, már tavaly áprilisban rebesgették, hogy a Bethesdában kialakítanak majd egy olyan részleget, amelyben a természetes szülést helyezik előtérbe (ez nagyon jó), abortuszt viszont nem végeznek.

A kórház főigazgatója a következőképpen indokolta a lépést: sok család kereste meg a kórházat azzal, hogy a szülészeteken az abortuszra várók a gyermekét váró vallásos anyáknak nehezen kezelhető helyzetet okoznak. „Mivel egyházi kórház vagyunk, jelezték nekünk, hogy a szükség van olyan szülészetre, ahol ezekkel nem kerülnek szembe a várandós anyák."

shutterstock 460687024

Mármint úgy érti, hogy a terhes nők nem akarják látni az abortuszra váró nőket, mert az nekik törést okoz a lelkükben, ott, ahol keresztényként az irgalmat is tartják egyébként.

Szerintem meg pont fordítva van: az abortuszra váró nők nem szeretnének találkozni azokkal, akik boldogan simogatják a pocakjukat, és várják a kisbabájuk megszületését.

Tudom, elsőre nehéz ezt megérteni, elmagyarázom egy történettel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lego-batman: az elmúlt évek legviccesebb szuperhősfilmje

Miklya Anna 2017. február 9., csütörtök 11:27

A helyzet az, hogy az elején szerettem őket. Mármint az „igazi”szuperhősfilmeket. Nolan rendezésében a Batmanek komorak voltak, de élvezhetőek, imádtam Ledger Jokerét, nyilván Tom Hardy Bane-je nehezen tudta volna túlszárnyalni a legendás alakítást, de majdnem sikerült neki. És közben a többit is, a Marvel filmeket is, a vasembereket, Thorokat, még az első Avengerst is moziban néztem.

Aztán beleuntam a dologba. És az új Batman??? Ben Afflecktől már korábban is egyszerűen mindenem viszketett, és nem a jó értelemben. Aztán a Batman vs. Superman a legalja volt. Henry Cavill egy isten, de a vásznon nagyjából annyi kisugárzása van, mint egy zsömlének. Legalábbis azt gondoltam, hogy a legalja, amíg ki nem jött a Suicide Squad, aminél zavarosabb katyvaszt még életemben nem láttam.

LegoBatman jelenetfoto (1)
Fotó: Courtesy of Warner Bros. Picture / intercom

És hogy miért nézem végig mindezt, ha már egyszer nem tölt el akkora örömmel? A válasz nagyon is egyszerű. Van egy fiam, aki imádja a képregényfilmeket, és nagyon nem mindegy, hogy mit engedek megnézni neki. Van, amit még be tud fogadni, van ami túl erőszakos, túl komor, vagy egyszerűen már tényleg az a szint, hogy akkor is fölösleges megnézni, ha valaki rajongó. (Mielőtt valaki a szívéhez kapna: nem, a Deadpool szóba se jöhetett.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rosszat teszek, ha tejjel itatom a gyereket?

Puskás Pálma 2017. február 8., szerda 06:59

A tej egészséges, különösen a gyerekeknek kell sokat inni belőle, hiszen tartalmazza a csontfejlődéshez szükséges ásványi anyagokat. Vagy nem? Egy barátnőm nemrég teljesen kiborult, amikor megtudta, hogy három éves lányom naponta 3-4 dl tehéntejet iszik meg (az igazsághoz hozzátartozik, hogy ennek egy részét kakaó formájában).

Egész eddig azt hittem, jót teszek vele, hiszen kiváló fehérje-, D-vitamin- és kalciumforrás – most mégis utánanéztem, hol tart a tudomány.

Ami a csecsemőkort illeti, egyértelmű a kérdés, egyéves kor alatt ne igyon tehéntejet senki. De káros-e a tehéntej az óvodás gyerek esetében, vagy kifejezetten előnyös? Mint kiderült, vannak előnyei és hátrányai is, azaz nem árt némi óvatosság.

shutterstock 172821500
Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő tanár: ahány gyerek, annyiféle kézfogás

Dívány 2017. február 7., kedd 16:58

Jerusha Willenborg, egy szőke amerikai tanárnő a net új sztárja, aki harmadikosai mindegyikét egyedi, csak neki szóló koreográfiával indítja haza a nap végén. A videót már csaknem 60 millió ember látta mostanáig, és ha megnézzük, milyen bonyolultak az egyes figurák, hát nem tudunk mást mondani, mint, hogy le a kalappal.

Távolról sincs vége, olvasson még »
szavazat szavazat

Megúszható, hogy a gyerek a reklám csapdájába essen?

Brownie 2017. február 7., kedd 14:49

Ki felel azért, hogy a gyerek ne váljon a reklámok áldozatává? Nyilván a szülők. A reklámtörvény. Meg az iskola. Az utcán, az üzletekben bóklászva, a buszon ücsörögve, netezés, tévézés, rádiózás vagy újságlapozgatás közben hirdetések százai bombáznak minket nap mint nap, ezért sem olyan egyszerű teljesen függetleníteni magunkat azoktól. Ráadásul sokszor annak ellenére dőlünk be a reklámoknak, hogy jól tudjuk, mi a legfőbb szándékuk: manipuláció és a (z indokolatlan) vásárlásra ösztönzés.

A döntés a mi kezünkben van, és már a kisiskolásokat is meg lehet tanítani a tudatos fogyasztói magatartásra, de mi a helyzet a legkisebbekkel, akik még csak különbséget sem tudnak tenni a tévében látottak és a valóság között?

Mennyire élnek vissza a gyerekeknek szóló hirdetések ezzel az életkori kognitív korlátozottsággal? Lenne-e értelme annak, hogy a műsorokhoz hasonlóan a reklámokat is kor alapján kategorizálják? Vagy eltúlzott a reklámok veszélyei miatti aggodalmunk? Hasonló kérdésekkel fordultunk Sas István reklámpszichológushoz és a Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központ munkatársaihoz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tőlük pont nem kellett volna elvenni a gyereket

Mártonffy Zsuzsa 2017. február 6., hétfő 17:23

Gyakran lakhatási problémák vagy szegénység miatt kerülnek állami gondozásba a gyerekek, ennek költsége azonban jóval magasabb, mint amennyibe a családok támogatása kerülne. Az SOS Gyermekfalvak Gyereksorsok blogjának riportja.

Bosch Erzsébet egy hete nem látta másfél éves kislányát, Gabriellát. Kedd reggel elvitte a bölcsődébe, majd délelőtt telefonáltak neki a gyámhivatalból, hogy a kisbabát kiemelték a családból, és nevelőszülőnél helyezték el. Az erről szóló határozatban arra hivatkoztak, hogy a munkásszálló, ahol az anya él, nem alkalmas a gyereknevelésre.

Bosch Erzsébettel már egy ideje kapcsolatban volt a gyermekvédelem, azonban épp pár hete állapította meg a XIII. kerületi gyámhivatal, hogy a munkásszálló megfelel a gyereknevelésre, a kiemelésről viszont a XVIII. kerület döntött.

Erzsébet története címszavakban: szegénység, eladósodás, közüzemi tartozások, válás, régi lakásának elvesztése, új kapcsolat egy férfival, aki bántalmazónak bizonyult, menekülés három gyerekkel. A legidősebb gyereket a nagymama neveli, a középső lányát már korábban elvették az anyától és nevelőszülőnél helyezték el.

Ugyanakkor a számos hivatali jelentés szerint az anya pszichésen ép, gyerekeit nem bántalmazza, a kiemelések oka egyedül a szegénység, a rossz lakhatási helyzet volt. Erzsébet takarításból él és folyamatosan keres albérletet, de a piaci árakat nem tudja megfizetni. A gyámhivatal közleményt adott ki az ügyről, amelyben azt írják, a konkrét esetről személyiségi jogi okok miatt nem árulhatnak el többet, de szerintük indokolt volt a gyerekeket elvenni.

Bosch Erzsébet
Bosch Erzsébet

Magyarországon nagyjából 20 ezer gyermek él gyermekvédelmi gondoskodásban, lánykori nevén állami gondozásban. Azok a gyerekek kerülnek be, akik olyan súlyos bántalmazást, elhanyagolást szenvednek el a családjukban, hogy csak kiemeléssel lehet orvosolni a helyzetet. A Gyermekvédelmi törvény is kimondja, hogy pusztán anyagi okokból tilos egy gyereket elvenni a családtól.

A gyakorlatban azonban nagyon sok gyereket pusztán anyagi vagy lakhatási okból vesznek állami gondozásba, budapesti adatok szerint például a kiemelések 20 százaléka emiatt történik. Ha a szülők hajléktalanok, akkor szinte mindig elveszi a gyámhivatal a gyereket, vagy a szülésnél már nem is adja ki a kórházból.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így utáltassuk meg az éneklést a gyerekkel

Primilla 2017. február 4., szombat 14:12

Jön haza a gyerek az iskolából, hívom, süssünk együtt valami finomat, mire hazaérnek a fiúk. A lányom néz rám nagy, kerek szemekkel: - De anya, nekem még házim van, énekből egy oldalt kell írni holnapra.

Állok vele szemben lefagyva, testem egy élő kérdőjellé görbül, mi van? Énekből? - Hát, igen, szokott lenni, mindig ad valamit a Móni néni, csak most többet adott, mert rosszak voltunk, hangoskodtunk órán – magyarázza a gyerek az énektanár bizonyítványát, mert ha a tanító osztotta, akkor biztos jogos a büntetés.

- És énekelni szoktatok énekórán? – teszem fel a kérdést, mivel kezd egy kissé gyanússá válni a dolog.

- Hát, nem nagyon. Mondjuk néha igen, de főleg szolmizálni, meg ritmust tapsolni. Anya, én úgy utálom az énekórákat – fakad ki a gyerek, én meg csak hápogok hülyén, utálod, gyerekem, te, aki két kórusba is jársz énekelni, önként és …ööö, dalolva, és ki nem hagynád a zongoraóráidat?

- Igen, de az más. Énekkaron énekelünk, zongoraórán zongorázunk, és sokat nevetgélünk. Énekórán meg csak a házit ellenőrizzük, felelünk az elméletből, meg dolgozatot írunk, abban aztán nincs semmi szép, se buli. Na, jól van, most már hagyjál tanulni, mert holnap is doga lesz!

shutterstock 448696888

A zene lényege az öröm!

Oké, bevallom, vannak bennem indulatok. De nem azért, mert a gyerekemet fölöslegesen terhelik, mert ő az iskolai tananyagnál, mondjuk úgy, jóval előrébb jár zeneelméletből. A házi feladat nála inkább csak időrablás.

Hanem azért, mert ha hátralépünk egyet, hogy lássuk a lényeget: a zenének, az éneklésnek a világon egyetlen értelme van: az öröm. Nem hasznos, mint a nyelvek, vagy a matek, egyszerűen azért fontos a zene, mert örömöt ad az embernek. A házi feladat pedig nem öröm, ahogy a ritmustapsolás, meg a dolgozat sem. Az énekóra meg, úgy, ahogy van, a sok elmélettel és kevés énekléssel, még a muzikális gyereknek is csak púp a hátán.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Túlélő vagyok, nem áldozat

Puskás Pálma 2017. február 3., péntek 18:27

Takács Hajnal bántalmazott nő, mégsem áldozatként, hanem túlélőként tekint magára. Amikor korábbi párja megverte, a mélyponton megoldások és túlélőtársak keresésébe kezdett, ebből született két évvel ezelőtt Az asszony verve című első könyve.

A második könyv, amely Bántalmazottak igazsága címmel a napokban jelenik meg, kevesebb személyes történetet tartalmaz, sokkal inkább kiáltványszerű, figyelemfelhívó. Olyan fontos témákat jár körül, mint a hatóságok kétes szerepe a bántalmazás fenntartásával, illetve a bántalmazó kapcsolat utáni élet. Ezekről beszélgettünk a szerzővel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Baj, ha az óvodás gyerek nem rajzol?

(bj) 2017. február 2., csütörtök 13:03

Középsős gyerek anyjaként rapportra hívtak az oviba: nem rajzol pálcikaembert a gyerek, leszünk szívesek gyakorolni. Az én lányom nem nagyon szeret rajzolni, és elbizonytalanodtam, baj ez? Mikortól "kell" tudnia szabályos pálcikaembert rajzolni? Megkérdeztem Endrédi Gabriella klinikai  gyermek szakpszichológus és pszichoterapeutát, jelent-e valami problémát, esetleg tünete lehet-e valaminek az, ha egy óvodás gyermek nem rajzol?

Én pszichológust még nem hallottam így örülni kérdésnek. Endrédi Gabriella szerint rendkívül fontos a téma. Elmondta, ez a kérdés általában a beiskolázás előtt merül fel a szülőkben, ekkor kezdődik a szorongás az iskolai teljesítménytől és helyzettől, amiben meg kell majd felelnie a gyereknek.

Egy gyerek "működése" három pilléren áll: az érzelem, a mozgás és a gondolkodás. És ezek a jellegzetességek úgy kapcsolódnak egymáshoz, mint egy hajfonat szálai: ami az egyikben történik, az fog történni a másik kettőben is a fejlődés során, ez jellemzi szinte végig az óvodás kort.

Ha dühös egy kisgyermek, akkor az a mozgásban is leképeződik, vagyis mérgesen toppantani, esetleg rugdosni, csípni, marni fog. A gondolkodás hat éves kor körül veszi át a főszerepet, ekkortól már ez fogja irányítani a mozgást és az érzelmeket. Bár itt is lehetnek egyéni eltérések a fejlődésben, és ez természetes.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért ugrunk, ha beszólnak a gyereknevelésre

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. február 1., szerda 15:28

Ki jobban viseli a kritikát, ki rosszabbul, de úgy tűnik, amikor a gyereknevelésre tesz valaki megjegyzést, a többséget igencsak érzékenyen érinti. Különösen az anyákat, ami persze nem jelenti, hogy az apákat ne érdekelné a dolog, de bármennyit is változott a világ, és már nem cirkuszi látványosság, ha az apukára van kötve a baba, és már nem mindenki kérdezi meg a kisgyerekes anyától döbbenten, ha gyerek nélkül látja, hogy „És a babára ki vigyáz?”, azért még mindig több szigorú értékelő visszajelzést kapnak a nők arról, jól csinálják-e a gyereknevelést, és talán valamivel érzékenyebben is veszik ezeket.

Valahol ott a különbség, hogy mikor egy apa kapja meg, hogy például „Három éves a gyerek? És még pelenkát hord?”, akkor nem elsősorban őt teszik felelőssé, lehet úgy is hallani a kérdést, hogy „Három éves? És még nem szoktatta bilire az anyja?” A nők inkább gondolják, hogy minden az ő felelősségük, és nekik tudniuk kéne mindent, és nem hibázhatnak.

shutterstock 357637607
Távolról sincs vége, olvasson még »

Aki boldog gyereket akar, tanítsa hálára

Cziglán Karolina, pszichológus 2017. január 31., kedd 12:54

Az ember szeretne boldog lenni, és boldog gyereket nevelni. Igen ám, csak nem olyan egyértelmű, mitől leszünk boldogok. Tehát mire is kellene nevelni a gyereket? Ha néhány embert megkérdeznénk, szerintük mi a forrása a boldogságnak, bizonyára sok mindent felsorolnának, de nem biztos, hogy szerepelne közöttük az, hogy tudjunk hálásak lenni az életünkért, és mindazért, amit kapunk. Holott tudjuk, mennyire nem az objektív eseményeken, történéseken múlik, az ember elégedett-e az életével, sokkal inkább a látásmódunkon, azon, hogy értékeljük-e az életünket, kapcsolatainkat, a pillanatokat. Más szavakkal: hogy tudunk-e hálásak lenni.

Ennek ellenére hajlamosak vagyunk attól várni a jóérzésünket, hogy mink van, vagy, ha ezen túllépünk, és nemcsak a tárgyi világban keressük a boldogságot, akkor a mai kor embere leggyakrabban a sikereivel szeretné megteremteni a boldogságát. De, ahogy azt az elsősorban papként ismert, de emellett mentálhigiénés szakember Pál Ferenc lényegre törően megfogalmazta, a siker sikerélményt okoz, ami nagyszerű érzés, de boldog senki sem lesz tőle.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A jó gyerekkornak nem elszenvedője a gyerek

Koncz Andrea 2017. január 31., kedd 07:43

Hagyományos tanterem, tankönyv és tananyag nélkül, játszva tanulva, együttműködve szerzik meg a gyerekek ugyanazt a tudást, mint más iskolákban, és amit kapnak, egy életre szóló útravaló: a jó gyerekkor, aminek nem elszenvedői, hanem alakítói voltak. Ez nem egy oktatási sci-fi, hanem az AKG leendő általános iskola működésének sarokköve. Niedermüller Annával, az alakuló intézmény vezetőjével beszélgettünk.

A gyerek nem az életre készül, hanem él - így szól az AKG mottója. Az iskola és a tanár feladata pedig az, hogy mindegyiküknek segítsen felismerni és kibontakoztatni erősségeit és tehetségét, függetlenül azok akadémikus jellegétől.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Klassz lenne egy helyátadásra figyelmeztető app, nem?

Dívány 2017. január 30., hétfő 17:39

A Mashable írt egy appról,, amely a tömegközlekedési eszközön telefonjukba feledkező utastársaknak küzd értesítést, ha olyan van a közelükben, akinek jól esne, ha átadnák neki a helyet.

Elsőre talán röhejesnek tűnik, egészen addig, amíg meg nem nézzük ezt a képet, ami pár napja jött szembe velem a Facebookon, és (valószínűleg) a budapesti metrón készült:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan neveljük jól a testvéreket?

Puskás Pálma 2017. január 29., vasárnap 12:29

Bevallom, amikor a második gyerekemet vártam, azt hittem, könyv nélkül is megbirkózom majd a testvérféltékenységgel és a gyerekek közti dinamikával: el tudom majd fogadni, ha a nagy nem kedveli a kicsit, esetleg barátnőm gyerekéhez hasonlóan naponta megkérdezi, mikor visszük már vissza a kórházba.

Nem így történt: a hároméves az első pillanattól kezdve imádja a csecsemőt, ugyanakkor velem elviselhetetlenül undok lett. A védőnő és a gyerekorvos szerint mindez teljesen normális – ez igazán megnyugtató, mégis úgy éreztem, kellene valami eszköz, hogyan tudom mindezt kezelni, illetve milyen meglepetések várhatóak még a testvérek további élete során.

Két könyvet találtam a könyvesboltban a testvérkapcsolatokról, mindkettőt elolvastam. Megérte.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kórházfigyelő

 • Budapesti kórházak
 • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Bookline

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés