Papolás helyett válasszon jól barátokat a gyereknek!

A kisgyerekek személyiségét nagyban befolyásolja kik a barátaik, de jó hír, hogy többnyire csak a pozitív viselkedési mintákat veszik át egymástól – derült ki a Journal of Personality and Social Psychology új tanulmányából, írja a Nymag

Madarat tolláról, embert barátjáról? 

A tanulmány szerzői arra voltak kíváncsiak, hogy mennyiben határozza meg a kicsiket az a közeg, amiben sok időt töltenek el. Két óvodai csoportot figyeltek meg év közben, azon belül is különböző személyiségű gyerekek mindennapjait kísérték végig.

A kísérletben három dologra összpontosítottak: a gyerekek reakciója a pozitív érzelmességére, ami az extrovertált személyiségjegy kialakulásában segíthet, a negatív érzelmességére, ami a szorongáshoz vezethet, és az önszabályozásra, ami körülbelül három éves korunkra alakul ki, és olyan fontos dolog alapja, hogy például mennyire vagyunk képesek keményen dolgozni.

A kutatásból kiderült, hogy a megfigyelt gyerekek csak a pozitív dolgokat vették át egymástól, míg a negatív érzelmességet nem adták át a gyerekek egymásnak.

shutterstock 337675364

Tanítás helyett, válasszuk meg jól a barátokat!

A tanulmány nem mondható komplexnek, de nagyon fontos dolgot tanulhatunk meg belőle szülőként: "Szülőként rengeteg időt töltünk azzal, hogy próbáljuk a gyerekünket tanítani különböző tulajdonságokra: megértésre, empátiára." - kezdi Emily Durbin pszichológus professzor.

"De ennél van egy hatásosabb  módszer is: ilyenkor nem a szülők, és nem a tanárok hatnak rájuk a legjobban, hanem a velük egykorú barátaik." Így szülői leckék helyett jó ötlet lehet bevezetni egy-két délutánt, amikor átjönnek a gyerekek barátai.

Oké, mi is tudjuk, hogy ez elég életszerűtlenül hangzik, de a pisikakis poén, a csúnya szavak, a fújpaprikanemeszemmeg, meg az üvöltve rohangászás a jelek szerint nem tartozik az érzelmi viszonyulások körébe, ezért azt eltanulhatják egymástól. Vagy mi, felnőttek értékeljük rosszul, és az is a pozitívumok körébe tartozik, és ezért tanulják el egymástól. Akárhogy is, üdvözöljük a kutatókat, és innen javasolnánk, hogy terjesszék ki vizsgálódásukat a fenti, egymástól lelkesen eltanult jelenségekre is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek