Az asztmás gyerekek nagyobb eséllyel híznak el

Korábbi kutatásokból kiderült, hogy az elhízott fiatalok körében - részben a D-vitamin hiányának köszönhetően - gyakoribb az asztma és az allergia. Újabb vizsgálati eredmények pedig arra mutatnak rá, hogy az asztmás gyerekeknek jóval nagyobb az esélye az elhízásra, mint társaiknak. Akkor most melyik okozza melyiket?

És, hogy miért fontos ez? Azért, mert az asztma és a túlsúly együttes megléte más anyagcsere-betegségek, például a prediabétesz és a 2-es típusú diabétesz kialakulását is előidézheti, ez pedig nem csak az egyén szintjén súlyos probléma, hanem a társadalom számára is lényegesen olcsóbb lenne megelőzni, mint élethosszig kezelni.

Az asztma a gyermekkor leggyakoribb krónikus betegsége, ami a gyermekpopuláció mintegy 8-10 százalékát érinti, és előfordulása folyamatosan nő a fejlett országokban. A statisztikák szerint Nagy-Britanniában ötből egy 10-11 éves gyerek túlsúlyos, és tizenegyből egy rendszeresen használ asztma elleni készítményeket.

„Igen gyakori a fiatalkori asztma és az elhízás együttes előfordulása, de egyelőre nem teljesen világos, hogy az asztmás gyerekeknél nagyobb a kockázata az elhízásnak, vagy a túlsúlyos gyerekeknél esélyesebb az asztma kialakulása.

Jelenlegi kutatási eredményeink azonban alátámasztják azokat a feltételezéseket, amik szerint a korai életszakaszban jelentkező asztmás tünetek növelik a gyerekkori elhízás kockázatát” - nyilatkozta a Daily Mailnek Dr. Zhanghua Chen, az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője.

shutterstock 402307153

A Dél-Kaliforniai Egyetem Keck Orvosi Karán végzett kutatás során 5-7 éves gyerekek (összesen 2171 fiú és lány) egészségügyi adatait figyelték meg és elemezték éveken keresztül. Egy párhuzamos vizsgálatban pedig egy 9-10 éves gyerekekből álló csoport egészségügyi állapotát kísérték figyelemmel egészen az érettségi idejéig.

Az eredmények azt mutatják, hogy középiskolás korra az asztmás gyerekek között 51 százalékkal több volt elhízott, mint a nem asztmás gyerekek közül. 

Szerencsére van megoldás

A kutatók szerint ugyanis az inhalációs hörgőtágítók használata viszont 43 százalékkal csökkentheti körükben az elhízás esélyét. „A fő problémát az az ördögi kör jelenti, hogy az asztma és az elhízás negatívan hatnak egymásra. Meglepő felismerés volt azonban, hogy az asztma tüneteit enyhítő - de nem megelőző – inhalációs készülékek csökkentették az elhízás kockázatát.

Bár további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy még több következtetést levonhassunk, nagyon fontos, hogy az asztma és az elhízás közötti összefüggés megállja a helyét függetlenül olyan tényezőktől is, mint a fizikai aktivitás vagy más asztma elleni gyógyszerek használata. Ezért is van nagy jelentősége a korai diagnózisnak és az asztma megfelelő kezelésének, ami segíthet a járványszerű elhízás megelőzésében is” – magyarázta Dr. Frank Gilliland, a Dél-Kaliforniai Egyetem professzora, a megelőző orvostan kutatója.

Az asztmáról dióhéjban

Az asztma a tüdőbe vezető főbb légutak - elsősorban a hörgők - krónikus gyulladásos megbetegedése. A hörgők simaizomzata felszaporodik, és a tüdőben található sejtek túlzott mennyiségben termelnek nyákot, ami tovább fokozva a légutak szűkületét.

Tünetei kisfokú nehézlégzéstől kezdve súlyos légzési elégtelenségig terjedhetnek. Az asztma elsősorban a fiatalkorúakat érinti, és az esetek kétharmad részében allergiás eredetű. A leggyakoribb kiváltó ok a házi poratka, a kutya- vagy macskaszőr, a gombaspórák, a pollen, de léteznek felnőttkori, 40 év után jelentkező formák is, amelyekre nem jellemző az allergiás háttér.

Forrás: www.webbeteg.hu

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek