Vérnyomása elárulja, hogy fia vagy lánya lesz!

Jó néhány régi mendemonda kering arról, milyen trükkökkel befolyásolható fogantatás előtt, és jósolható meg fogantatás után a születendő gyerek neme: egyes testhelyzetekről már az ókorban azt tartották, hogy segítenek fiút nemzeni, de olyat is hallottunk, hogy ha a nő csak hasra hízik, azaz hátulról nem is látszik, hogy terhes, akkor fiút vár, ha viszont csípőre és fenékre is, akkor lányt. Aztán vagy bejön a jóslat vagy nem.

Valamennyi hiedelem közül a fogantatás időzítésének van némi tudományos alapja, amit a '60-as években Landrum B. Shettles dolgozott ki, bár erről az elméletről is megoszlanak a szakértői vélemények. Egy új kutatás szerint azonban a nők vérnyomása alapján már a fogantatás előtt egész jó eséllyel megjósolható, hogy a születendő gyerek fiú lesz-e vagy lány.

A torontói Mount Sinal Kórház kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy mi minden határozza meg a fiúk és lányok arányát egy populációban, és a 2009 óta tartó vizsgálataik során felfedezték, hogy az anya vérnyomása már hetekkel a fogantatás előtt megbízható előrejelzője volt annak, hogy később fiuk vagy lányuk születik – írja az IFLScience.com. Azt találták, hogy a magasabb szisztolés vérnyomás (a szív összehúzódásakor mért nyomás) nagyobb eséllyel fiút, míg az alacsonyabb vérnyomás lányt „eredményez”. Minél nagyobb az eltérés az átlagostól, annál nagyobb eséllyel lett a gyerek fiú vagy lány.

shutterstock 425598076

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy a háború, a gazdasági válság, a természeti katasztrófák vagy más stresszel járó események egy-egy lokalizált régióban hatással vannak a fiúk és lányok születési arányára, bár az okok egyelőre nem teljesen világosak.

Az American Journal of Hypertension című szaklapban nemrég megjelent tanulmányba 1411 nőt vontak be, akik a kutatás elején még csak tervezték a teherbe esést, feljegyezték az életkorukat, a testtömegindexüket, a koleszterinszintjüket, a vérnyomásukat, a triglicerid- és a glükózszintjüket, valamint a dohányzási szokásaikat. Ők aztán (átlagosan 26,3 héttel később) terhesek lettek, és összesen 739 fiút és 672 lányt szültek. 

Az eredmények alapján pedig megállapították, hogy azoknak a nőknek, akik később fiúgyereket szültek, 26 héttel a terhességet megelőzően átlagosan magasabb volt a szisztolés vérnyomása (106.0 Hgmm) – szemben a lánygyermeket szülő anyukákkal, (átlagosan 103.3 Hgmm).

„A nők terhesség előtti vérnyomása tehát egy olyan, korábban nem ismert tényező, ami összefügg a születendő gyermek nemével. Ez a felfedezés pedig döntő fontosságú a családtervezésben, valamint annak megértésében, hogy milyen alapvető mechanizmusok játszanak szerepet a nemek arányának eltérésében” – állítja Dr. Ravi Retnakaran, a kutatás vezetője.

De van itt még valami

Az egyik legvitatottabb kérdés az új felfedezés kapcsán, hogy vajon a nők képesek-e a vérnyomás szándékos emelésével vagy csökkentésével befolyásolni születendő gyerekük nemét – ami egyes társadalmakban (ahol előnyben részesítik a férfi nemet) kimondottan hasznos információ lenne. A vizsgálat azonban nem tért ki erre a kérdésre – valószínűleg pont ebből az okból kifolyólag.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek