Akik az állam helyett csináltak gyerekügyelet-keresőt

Este nyolc óra. Túl vagyunk a vacsorán. A gyerekek nekirohan a szekrény sarkának, és ömlik a fejéből a vér. Pánik. Hova kell menni? Vagy nem nyolc óra van, hanem 10:30, és a gyerek sikítva ébred fel a fülfájástól, és hiába rakom rá a meleg sót, nem segít. Pánik. Hova kell menni? És még sorolhatnánk az esti, hétvégi, a saját orvosunk rendelési idején kívül eső helyzeteket, amikor hirtelen azt sem tudjuk, hova kapjunk. Mentőt nem hívunk, mert annyira nem nagy a gáz, de akkor mit csináljunk?

Egy ideális világban világos, átlátható szabályok alapján mindenki számára egyértelmű lenne, mikor mit kell tenni, mikor hova kell menni. De a google három első találata három különböző dolgot mond. Bethesda, Heim Pál, János kórház? Páros hét páratlan kerület, teliholdkor az egyik, páratlan hét páros kerület újholdkor a másik. Hívjuk a gyerekorvost szabadkozva, ha mákunk van, felveszi, ha mákunk van, tudja fejből.

Na, ezt a helyzetet elégelte meg két fiatal nő, Németh Franciska és Kovács Barbara. Korábban már mi is írtunk róluk: ők hozták létre a GyermekSOS nevű gyerekorvosi ügyelet-kereső oldalt, ahol átláthatóan fel van sorolva, milyen tünetekkel kell sebészetre, traumatológiára, szemészetre, stb menni, és két kattintással azt is megtudhatjuk, az adott időpontban éppen hol fogadnak.

Egyszerű, átlátható, informatív
Egyszerű, átlátható, informatív

Az oldalt Franciska és Barbara a szabadidejében üzemelteti, egyszerűen azért, mert látták, hogy mekkora szükség van ilyenkor az információra, ezzel szemben mennyire lehetetlen hozzájutni. Sőt, legtöbbször még a gyerekorvos sem tudja, hogy hová küldje a beteget.

A két fiatal nő több mint egy éve önszorgalomból dolgozik azon, hogy az oldalon található információk mindig naprakészek legyenek. Mindezt azért teszik, mert segíteni szeretnének, és úgy látják, hatalmas szükség is van rá. Helyettük ugyanis nem csinálja senki. Olyan ez, mint a megőrülésmentes okmányirodai foglalórendszer, amiről az index írt, amit szintén egy magánember hozott létre, holott akár az állam is csinálhatta volna eleve működőre a sajátját.

shutterstock 450568075

A GyermekSOS-es csapatnál azt is pontosan tudják, hogy mi minden jönne még jól az oldalon, hogy még több információt tudjanak nyújtani. Például nemcsak a budapesti, hanem a vidéki családoknak is szeretnének segíteni, aztán például összegyűjtenék a nem ügyeleti ellátókat (leírással együtt), vagy hogy legyen az oldalon navigáció, hogy a szülők rögtön a telefonjukon lássák az útvonalat, merre kell menniük a legközelebbi ügyeletes patikához/kórházhoz, és az is jó lenne, ha angolul is elérhető lenne az oldal. 

Az ehhez szükséges fejlesztésekhez pedig közösségi finanszírozással szeretnék összegyűjteni a szükséges pénzt. 

Szóval ötleteik vannak bőven, ezek megvalósítása viszont azon múlik, hogy mennyi pénzt tudnak összeszedni a most indult közösségi kampányban. A bűvös 15 ezer dollárt célozták meg, ha ez összejön, már nagyon sokat tudnak fejleszteni, kevesebből pedig értelemszerűen kevesebbet. (Jelenleg a programozóik is szívességből dolgoznak az oldalon.)

Mivel ez nem üzleti vállalkozás, nem dizájner lámpát vagy színváltós órát szeretnének a piacra bevezetni, "csak" segíteni szeretnének másokon, a közösségi gyűjtésük is eltér a megszokottól, már látványában is.

A közösségi gyűjtésű kampányok általában színesek-szagosak, tele vannak profi fotókkal és a nagyon látványos és szívhez szóló kampányvideó is minimum. Na, hát itt egyik sincs. A Generosity.com az IndieGoGo oldalprojektje, kifejezetten a nem üzleti alapú, társadalmi célú és/vagy jótékonysági kampányokra létrehozva, ami a támogatók nagylelkűségére alapoz. A GyermekSOS támogatására pár nappal ezelőtt létrehozott oldalukon a lányok egyetlen, törött lábú őzikével, és az őszinte üzenetükkel kérik azoknak a segítségét, akik szerint fontos, hogy az oldal a jövőben is létezzen, és segíteni tudjon a pánikban kapkodó szülőknek, akik mellett adott esetben vérezve ordít a gyerek.

Éppen ezért a felajánlott támogatásokhoz sem rendeltek ajándékot (egy dollárért két csomag géz? ötszáz dollárért egy fonendoszkóp vagy ilyesmi? – bocsánat), egyszerűen leírták, hogy egy adott összegből mire futja. Sok kicsi sokra megy, az sem baj, ha valaki kevéssel tudja csak támogatni a kezdeményezést. Adakozni lehet névtelenül is, és tetszőleges összeg választható (tehát nem kell elriadni az oldal által javasolt 50 dolláros felajánlástól, ez egy belekattintással akármekkorára átírható).

Bennünket már fél évvel ezelőtt is őszintén lenyűgözött ez a jóindulat és önzetlen segíteni akarás, szóval, ha ön elhiszi, hogy az életben még bármikor szüksége lehet az oldal által nyújtott információkra, és azért, hogy még akkor is létezzen, áldozni is hajlandó, vagy egyszerűen csak úgy gondolja, hogy szívesen támogatna egy igazán jó ügyet, akkor csak biztatni tudjuk! 

Oszd meg másokkal is!
Mustra