Antidepresszánsok terhesen? Mi baj lehet?

A terhesség alatti és a szülést követő depresszió nem ritka jelenség, és elég komoly következményekkel is járhat. Tudta, hogy az Egyesült Királyságban az öngyilkosság az anyai halálozás elsődleges oka?

Ugyanakkor "az elmúlt tíz évben több vizsgálat is rávilágított arra, hogy a terhesség ideje alatt szedett antidepresszáns gyógyszerek veszélybe sodorhatják a magzat egészségét. Szedésük többek között koraszüléshez, kisebb születési súlyhoz, valamint komoly születési rendellenességekhez például szívbetegségekhez vezethet, de az autizmus kialakulásának kockázatát is növeli” – írja a The Conversation oldalon Ian Jones, a Cardiffi Egyetem professzora, aki többek között a perinatális depressziót kutatja.

shutterstock 280556879

Régebben úgy hittük, hogy a terhességi hormonok megvédik a nőket a depressziótól, de ma már jól tudjuk, hogy ez nem így van, sőt; a tudomány álláspontja az, hogy a várandósság számos olyan érzelmet válthat ki, amelyek megnehezítik a depresszió elleni küzdelmet. Mindemellett egyre többször hallani arról, hogy a várandósság ideje alatt szedett bizonyos gyógyszerek fejlődési rendellenességeket okozhatnak.

Egy a JAMA című szaklapban megjelent friss tanulmány is megerősíti az eddigi megfigyeléseket, az újabb kutatás eredményei szerint ugyanis az antidepresszánsoknak való kitétel csekély mértékben ugyan, de növeli a nyelvi- és beszédzavarok kialakulásának esélyét.

Vagyis, ha a várandós - vagy családot tervező - nők antidepresszánsokon élnek, azzal a születendő gyermek egészséges fejlődését kockáztatják, ha viszont felhagynak a gyógyszeres kezeléssel, azzal saját magukat, és ezáltal a gyereket is veszélybe sodorják. Nem csoda, ha sok szülő képtelen mérlegelni és értelmezni ezeket az összetett vizsgálatokat.

De akkor melyik is a kisebbik rossz?

Hogyan érdemes hozzáállni ehhez a kérdéshez?

„Először is fontos tudni, hogy a nőknek nem szabadna gyógyszereken élniük a terhesség ideje alatt, hacsak nem a saját vagy a magzat érdekeit szolgálják ezzel. Egy antidepresszáns gyógyszereken élő, és családot tervező nő számára a várandósság egy kiváló alkalom arra, hogy átértékelje, továbbra is szükségesek-e az adott gyógyszerek.

Érdemes az érintetteknek más kezelési lehetőségeket is számításba venniük a gyógyszerhasználaton kívül. Különösen az enyhe, mérsékelt depresszió esetén jobb megoldás lehet egyesek számára a pszichoterápiás kezelés, a pánikbetegséget pedig pánikcsökkentő légzéstechnikákkal, autogén tréninggel is kordában lehet tartani” – érvel Jones.

Azonban számos országban, így hazánkban sem mindenki számára elérhető a pszichoterápia vagy a relaxációs módszer.

"A pszichoterápiák nagy része magánpraxis keretében és döntően a fővárosban érhető el - így sok esetben az anyának lehetősége sincs ilyesmit igénybe venni. Ezért fontos, hogy minden esetet külön, egyedileg kell mérlegelnie a szakembernek: az anya előző (pszichés) betegségeinek, a tünetek súlyosságának, az egyéb kezelési módok elérhetőségének fényében kell dönteni a gyógyszerszedésről." - magyarázza dr. Polgár Patricia pszichiáter, pszichoterapeuta.

"A mérlegelés során azt is számításba kell venni, hogy a terhesség alatt kezeletlen depresszióval küzdő nők nagyobb hányadának lesz később szülés utáni depressziója. Az anya szülés utáni depressziója súlyosabb esetekben szintén káros lehet a baba későbbi fejlődésére nézve, hiszen tünetei között szerepel a baba iránti túlzott aggodalom vagy az érdektelenség, a közöny és a romló válaszkészség.

A depresszió meghatározza a korai anya-gyerek kapcsolat kialakulását, rosszabb esetben kötődési zavarokat, fokozott stresszérzékenységet okozva. Ezért kell alaposan átgondolni, hogy mivel teszünk jobbat egy anya-baba párosnak" - tette hozzá dr. Polgár Patricia. 

Mi az, amit kerüljünk?

Egy összefoglaló kutatás szerint az SSRI-k között vannak olyanok, amelyek nem károsítják a magzat fejlődését, és vannak, amik igen – azaz nem mindegy, hogy ha már gyógyszer szedésére kényszerülünk, akkor a babatervezés vagy a várandósság ideje alatt melyik hatóanyagot vesszük be. Az eredmények alapján a fluoxetin- és a paroxetintartalmú antidepresszánsok megnövelték a szívfejlődési zavarok arányát azokban az esetekben, amikor az anyuka a teherbeesés előtti egy hónapban vagy a terhesség első trimeszterében szedte a gyógyszert. A fluoxetin emellett a koponyavarratok idő előtti elcsontosodására is hajlamosított. A paroxetin pedig a hasfal fejlődési rendellenességeinek gyakoriságát növelte (köldöksérv és a gyomorfal fejlődési zavarai). A kutatók kiemelik, hogy az anenkefália nevű, élettel összeegyeztethetetlen agyfejlődési zavar például tízezer terhességből két esetben fordul elő, a paroxetint szedő nők esetében pedig tízezer terhességből hét esetben. Vagyis az antidepresszánsok megjelenése miatt ugyan nem kell a fejlődési zavarok társadalmi méretű emelkedésére számítani, az egyén szintjén ugyanakkor nyilvánvalóan elengedhetetlen az óvatosság.

A vizsgálatok hiányosságai

Egyre többet hallani a terhesség és az antidepresszáns gyógyszerek szedése közötti negatív kapcsolatról, az összefüggés pontos oka azonban egyelőre tisztázatlan. Lehetséges, hogy a problémákat az antidepresszánsok okozzák, de az is elképzelhető, hogy a hangulatzavar hatásai vezetnek fejlődési rendellenességekhez.

Egy sor vizsgálat eredményei szerint azoknál a várandós nőknél, akiknél a depresszió tüneteit nem kezelték gyógyszerekkel, ugyanolyan egészségügyi problémákkal való összefüggéseket észleltek, mint az antidepresszánsokon élő nők esetében. Lehetséges tehát, hogy mindez a gyógyszereken élők súlyosabb depressziójával áll összefüggésben - még akkor is, ha a legújabb tanulmány szerint kockázati tényezőnek számít, ha egy depresszióval küzdő, várandós nő antidepresszánsokat szed.

"Mindemellett valószínű, hogy a gyógyszeres kezelésben részesülő nők körében olyan gyakori tényezők is hozzájárulnak a kockázat növekedéséhez, mint például az étrend, az elhízás illetve az alkohol- és drogfogyasztás. Sok tanulmány nem számol ezekkel a faktorokkal, mivel az adatok nem elérhetők a kutatók számára. Megnyugtató azonban, hogy minél több vizsgálat során veszik figyelembe ezeket a mérvadó tényezőket, annál nagyobb az esély arra, hogy csökken az antidepresszánsok szedésének kockázata" – írja Ian Jones.

shutterstock 18257989

Van, hogy ez a legjobb megoldás

Bár még mindig nem egyértelmű, hogy az antidepresszánsok ártanak-e (vagy mennyire árthatnak) az anyáknak és a babáknak, a legtöbb tanulmány csekély vagy mérsékelt kockázatról számolt be. A depressziós epizódok viszont az enyhétől és átmenetitől a súlyos és tartós állapotig sokfélék lehetnek, és az is lényeges kérdés, hogy az anya pontosan mire is szedi az antidepresszáns gyógyszereket.

"Az enyhe és a közepes depressziós tünetek, valamint a pánikbetegség esetén ugyanis a gyógyszerhez hasonló mértékű javulást lehet elérni sporttal, étrendkiegészítőkkel, de akár placeboval is, ezért ilyenkor hatásos a pszichoterápia. Súlyos depresszió esetén azonban az antidepresszívumok szedése sokkal hatékonyabban gyógyít, mint bármi más, ráadásul ezek azok az esetek, ahol anya betegsége jó eséllyel veszélyes lehet a magzatra nézve is. Ezért súlyos, öngyilkossági gondolatokkal vagy pszichotikus tünetekkel járó depresszió esetén mind az anya, mind a magzat "jobban jár", ha a betegséget kezeljük, hiszen a kezeletlenül hagyás nagyobb kockázattal jár, mint amekkorát az antidepresszívumok jelentenek" - figyelmeztet dr. Polgár Patricia. 

A brit Egészség és Klinikai Kiválóság Nemzeti Intézetének (NICE) ajánlása szerint is a súlyos mértékű depresszióval - vagy korábban valamilyen komoly mentális betegséggel – küzdő nők esetében a gyógyszerszedés lehet a legjobb megoldás, aminek azonban a baba és az anya érdekében következetesnek kell lennie.

"Ha a terhesség alatt végig, vagy az utolsó trimeszterben szedünk antidepresszánsokat, szüléskor a csecsemő ideiglenes elvonási tüneteket - szorongás, ingerlékenység - tapasztalhat. Nem javasolt azonban a várandósság vége felé csökkenteni az adagokat, mivel attól nem fognak enyhülni az újszülött elvonási tünetei. Arról nem beszélve, hogy mekkora kihívás elé állítja magát az anyuka abban az időszakban, amikor általában (leg)erősebb a szorongás mértéke és gyakoribbak a hangulatingadozások" - állítják a Mayo Klinika szakemberei.

A terhesség alatti gyógyszerszedés nem könnyű döntés és tény, hogy az antidepresszánsoknak megvan a maguk helye és ideje. Egyrészt az öngyilkosság veszélye miatt, másrészt azért, mert a depresszió hatásai nagymértékben érintik az anyát, a babát és az egész családot. Lehetnek kockázatai az antidepresszánsok várandósság alatti szedésének – csakúgy, mint más gyógyszerek alkalmazásának -, ugyanakkor az is rizikós lehet, ha az érintettek nem kapnak semmilyen kezelést. A baba és az anya egészségének érdekében tehát nélkülözhetetlen a tájékozottság, éppen ezért fontos, hogy a várandós nők minden döntésük előtt konzultáljanak kezelőorvosukkal.

Oszd meg másokkal is!
Mustra