10 szó, amit csak csecsemők szülei ismernek

A szülővé válás tanulási folyamat: el kell sajátítanunk az alvásmegvonás melletti hatékony létezés képességét, meg kell tanulnunk feltétel nélkül szeretni, és profin pelenkázni minden körülmények között. Emellett a szókincsünk bővítése is elengedhetetlen, hiszen egy csecsemő szüleiként olyan szavakba, kifejezésekbe botolhatunk, amelyeket azelőtt soha életünkben nem használtunk, most azonban akár napi rendszerességgel a szókincsünk részévé válhatnak.

Tudja Ön, mit jelent a kifogó, a koszmó, a tutyi vagy épp a magzatszurok? Fejlessze velünk a szókincsét! Ha babát vár, érdemes megtanulni őket, ha meg épp nem tervez gyereket, jól jönnek majd Scrabble-ben (Szókirakó), amikor az összetett mássalhangzóktól szeretne szabadulni.

Tíz szó, amit csak kisgyerekes szülők ismernek.

1. Bukik, bukás

Természetesen mindannyian tudjuk, mit jelent a bukás, amennyiben épp az államvizsgáról, a síugró bajnokságról, a Forma 1-ről vagy épp a Hitler utolsó napjait bemutató filmdrámáról van szó. De hogyan és miből bukik meg egy újszülött? Csecsemőszlengben a bukás arra utal, amikor evés után a baba gyomrából visszajön egy kis anyatej / tápszer. A hányástól abban különbözik mindez, hogy nem kíséri hányinger, sem öklendezés, és hogy többnyire nem kóros, hanem teljesen normális jelenségről van szó. Emiatt szokás a baba büfiztetésekor textilpelenkát teríteni a vállunkra, hiszen máskülönben a baba lebukhatja a ruhánkat.

2. Cumizavar

A cumizavar azt a problémát jelöli, amikor a csecsemőt cumisüvegből és anyamellből is táplálják, de a cumisüveg miatt elfelejti, hogyan kell anyamellből szopni. A cumisüveg és a mell hatékony kezelése ugyanis más technikát (szájtartást és szívóerőt) igényel, és a cumisüvegből könnyebben kinyerhető a folyadék. Egyes babáknál elég, ha néhányszor találkoznak a cumisüveggel és máris összezavarodnak, míg másokat hónapokig lehet felváltva üvegből és mellből táplálni és mégsem lesz semmi bajuk. A cumizavar megelőzésére úgynevezett szoptatásbarát cumikat és egyéb eszközöket is kifejlesztettek, ezekről korábban írtunk.

shutterstock 153947837

3. Előtej vagy kolosztrum

A szülést követő két-három napban az anyának még nincs teje, ennek beindulásához néhány napra szükség van. Ezalatt az anyamellben néhány csepp, sűrű, sárgás folyadék termelődik, ami azonban a kisbaba számára létfontosságú összetevőket tartalmaz – ezt hívják előtejnek. A benne lévő immunanyagok védik a csecsemőt a kórokozóktól. Összetétele változó, ellenanyagtartalma közvetlenül a szülés utáni órákban a legmagasabb, ezért érdemes mihamarabb mellre tenni az újszülötteket. Utótej létezéséről nem tudunk.

4. Kifogó

A kifogó az, amivel a fürdetés után kihalásszuk a gyereket a vízből. Tényleg. Valójában egyfajta törölközőről van szó, ami azonban nem frottírból, hanem a textilpelenkához hasonló szövésű pamutból készül. Az újszülötteket ezzel szokás megtörölni, mivel könnyen felitatható vele a nedvesség az érzékeny bababőrről.

5. Koszmó

Hangzása alapján valami piszkos dologra gondolnánk, de valójában a koszmónak nincs köze a koszhoz: ez az újszülötteknél viszonylag gyakori fejbőr-gyulladás neve. A jelenség oka a hajas fejbőr faggyúmirigyeinek túlműködése – a koszmó megelőzéséről és kezeléséről itt írtunk.

6. Magzatszurok

A magzat a méhben magzatvizet nyel, és születés után az újszülött baba bélrendszerében még ez a lenyelt magzatvíz van jelen. Ez iszonyú furcsa színű és állagú székletet eredményez, azaz az 1-3 napos újszülöttből zöldesfekete, ragacsos cucc jön, amelyet a népnyelv igen találóan hasonlít szurokhoz.

7. Rácsvédő

A rácsvédővel nem a rácsot védjük, hanem a babát a rácstól: a rácsos kiságyba tett csecsemők ugyanis hajlamosak elkúszni a rácsig és puha kis fejüket a kemény rácsnak nekinyomni. A babafej védelmében ezért az előrelátó szülők puha textilből készült falvédőszerű anyagot köthetnek a rácsra. A rácsvédőt (és minden egyéb, gyerekneveléssel kapcsolatos témát) illetően nagyjából két tábor létezik: akik szerint rácsvédő nélkül ágyba tenni a babát életveszélyes; és akik szerint a rácsvédő életveszélyes, mert alá szorulva megfulladhat a baba.

8. Rugdalózó, napozó

Valószínűleg mind tudjuk, hogy ez valami csecsemő-ruhadarab, azonban bevallom, első gyermekem születése előtt nem voltam tisztában a rugdalózó, a body és a napozó közötti különbségekkel. Ezen segítünk most. A rugdalózó olyan, többnyire pamut kezeslábas, amely a baba lábát és lábfejét is takarja. Többnyire elöl, ritkábban hátul, patentsorral gombolódik, többnyire hosszú ujjú. A napozó ezzel szemben rövidujjú vagy ujjatlan és a baba lábán is rövidnadrágszerűen végződik, térd alatt a lába meztelen. Értelemszerűen az időjárásnak megfelelően variáljuk a kettőt.

shutterstock 397223029

9. Szélcső

A szélcsőnek nincs köze a szélcsatornához és a szélzsákhoz sem, van azonban köze a hasfájáshoz. A puffadt, a bélgázoktól vagy széklettől megszabadulni képtelen csecsemő szenvedéseit enyhíthetjük azzal, ha a fenekébe dugunk egy kifejezetten e célra gyártott, néhány cm hosszú, piros, gumi csövet. A szélcső használatáról megoszlanak a vélemények, a gyerekorvos csak indokolt esetben és kellő óvatossággal ajánlja.

10. Tutyi

Bevallom, sikerült egészen az óvodás korig felnevelnem egy gyereket anélkül, hogy tudtam volna, mi az a tutyi, pedig, mint kiderült, neki is volt ilyenje a megfelelő életkorban. A tutyi az a cipő, aminek nincs rendes cipőtalpa, csupán szövetből vagy bőrből készült talpa van, mivel olyan babákra adjuk rá, akik még nem tudnak járni; esetleg már járni tanuló babák beltéri szettjének részét képezheti. Népszerű viseletről van szó: világmárkák, mint a Dr. Martens vagy az Ugg is gyártanak tutyit. Valójában egyes vidékeken minden (felnőttek számára készült) talpalatlan zárt lábbelit régies nevén tutyinak hívtak, ma már inkább csak a csecsemőöltöztetés területén használatos a kifejezés.

Oszd meg másokkal is!
Mustra