Folyton a szájában matat? Legalább nem lesz allergiás

Nem szeretnénk senkit arra bátorítani, hogy dicsérje meg a gyereket a rossz szokásaiért, de egy harminc évig tartó vizsgálat nemrégiben közölt eredményei szerint azoknál a kisgyerekeknél, akik nem tudnak ellenállni az ujjszopásnak vagy a körömrágásnak, a későbbi években sokkal kisebb eséllyel alakulnak ki allergiás tünetek. A pozitív hatás ráadásul a felnőttkorig kitart.

Az új-zélandi Otago Egyetem kutatói egy a mai napig folyamatban lévő vizsgálat eddigi eredményeiből szemezgettek, amelybe több mint ezer, 1972-ben és 1973-ban született kisgyereket (azóta már felnőttek) vontak be. A szülőket összesen négy alkalommal, a gyerekek 5, 7, 9 és 11 éves korában kérdezték a két rossz szokás mértékéről, majd 13 éves korukban egy bőrteszt segítségével az allergiára való hajlamukat is megvizsgálták. Mintegy húsz év elteltével pedig újabb vizsgálatokat végeztek el az alanyokon.

shutterstock 24967420

Kiderült, hogy a gyerekként az ujjukat szopó vagy a körmüket rágó alanyok 38 százalékánál alakult ki később legalább egyfajta allergia, míg ez az arány 49 százalék volt azoknak a körében, akiknek kisgyerekként nem voltak ilyen káros szokásaik. Az összefüggés az alanyok 32 éves korában is ugyanígy kimutatható volt, sőt akkor is, amikor a kutatók figyelembe vettek olyan tényezőket, amik befolyásolhatják az allergiák kialakulásának kockázatát: például azt, hogy tartanak-e otthon háziállatot, hogy csecsemőként anyatejjel vagy tápszerrel etették-e őket, vagy hogy a szülők dohányoznak-e, illetve allergiások-e bármire, 

Mindemellett a szakértők azt is megállapították, hogy 13 éves korukra még kisebb valószínűséggel alakult ki allergiája azoknak, akik korábban a körmüket is rágták és az ujjukat is szopták – azokkal szemben, akiknél „csak” az egyik káros szokást figyelték meg. (Ez az összefüggés azonban felnőttkorban már nem volt kimutatható.)

A következtetések összhangban vannak egy korábbi tanulmány eredményeivel, amely szerint kisebb a kockázata az allergiák kialakulásának azoknál a csecsemőknél, akiknek szülei a szájukba veszik a gyerek cumiját, hogy megtisztítsák. „Bár a kórokozóknak való kitettség a mechanizmustól és az életkortól függően változik, mindkét tanulmány azt sugallja, hogy az immunválaszt és az allergiák kockázatát a szájüregi baktériumoknak vagy más mikrobáknak való kitettség is befolyásolhatja” – írják a Pediatrics című szaklapban megjelent tanulmány szerzői.

A vizsgálati eredményeket az úgynevezett higiénia hipotézis is alátámasztja, amely szerint a tisztább környezet összefügg bizonyos allergiák és autoimmun betegségek nagyobb kockázatával, mivel az ártalmatlan, velünk élő baktériumok hiánya csökkenti az immunrendszer működését.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek