Vannak gyerekbarát alternatívák cukros üdítők helyett!

Pár évvel ezelőtt egy életre szóló hibát követtem el. Kislányom, aki akkor nem volt több kétévesnél, megkóstolta az egyik szülők és gyerekek körében nagy ismertségnek örvendő narancssárga löttyöt, ezzel magunkra szabadítva cukrozott üdítők vs szülők örök csatáját.

Mert ezek után hiába kínáltam vízzel, csak heves fejrázás volt a válasz, és mindig csak édes lónyálakat követelt. Persze az élelmiszerüzletekben ezek az italok pontosan a gyermekek szemmagasságában vannak elhelyezve, szóval ember legyen a talpán, aki minden esetben, minden körülmények között le tudja beszélni hisztiző, földön fetrengő sarját az efféle innivalókról.

Ezen tapasztalatokra támaszkodva kezdtem kutatni, hogy mivel lehetne helyettesíteni a cukros italokat egészségesebb, mégis az ízlelőbimbók számára élvezetesebb élményt nyújtó alternatívákkal.

A kép azt mutatja, mennyi cukor van az italban. A többi gyártmány sem jobb ám!
A kép azt mutatja, mennyi cukor van az italban. A többi gyártmány sem jobb ám!Dívány

De miért ne igya, ha szereti?!

Előtte vegyük sorra, miért nem ajánlatos a cukrozott üdítők fogyasztása; ezek az italok feleslegesen sok szénhidrátot (egyszerű, finomított cukrokat) tartalmaznak, amelyek amellett, hogy hizlalnak, el is veszik az étvágyat, ezért a sok felesleges cukor elfogyasztása után a „normális ételt” már nem is kívánja a gyerek.

Manapság az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma az elhízás, sajnos a gyerekek körében is, és a cukorbetegség kialakulásának kockázata is nő. 

Továbbá növelik a koleszterinszintet és az ízlelést is negatívan befolyásolják, hiszen minél édesebb dolgokat fogyaszt valaki, annál inkább szeretne még cukrosabbakat, és már benne is vagyunk a 22-es csapdájában.

Mindezen felül fogszuvasodáshoz is vezet a cukrozott üdítők fogyasztása – ki ne látott volna olyan gyereket, akinek már pár éves korában feketéllettek az első fogai a folyamatosan, a folyamatosan cumiból nyammogott cukros üdítő -illetve teafogyasztástól.

shutterstock 181664066
Shutterstock

Sajnos a száz százalékos gyümölcslevekben is van cukor, még ha gyümölcscukor is, és ezek is ártanak a fogzománcnak, hiszen a gyümölcsben lévő savak is rombolják azt, ezért csak óvatosan velük!

Kislányom fogorvosa például azt javasolta, hogy ha mindenképpen édes innivalót vagy gyümölcslevet szeretnék itatni vele, akkor az legyen egy-egy étkezéshez kötve, utána pedig fogmosás!

Azt már csak én teszem hozzá, hogy a legjobb, ha étkezés után kapja meg az üdítőt, és akkor az étvágy is megmarad. A fogmosással viszont várnunk kell legalább fél órát, hiszen a fogzománc szempontjából nem szerencsés, ha közvetlenül a savas behatás után kezdjük el dörzsölni, ezzel ugyanis még nagyobb kárt okozhatunk.

Na, de mivel itassuk a gyereket a cukros italok helyett?

Természetesen az egyhangú vélemény az, hogy vízzel. Haha. 

Ha már elkövettük a hibát, és a gyermek rákapott a lónyálra, akkor tudjuk, hogy ez nem olyan egyszerű. Első lépésként próbáljuk fokozatosan – észrevétlen - csökkenteni a cukortartalmat; ezt vízzel hígítással tudjuk elérni.

Otthon könnyű dolgunk van a gyümölcslé felvizezésével, és némi kitartással eljuthatunk a 3 egység gyümölcslé 1 egység víz aránytól ennek pont fordítottjáig, és ha elég fokozatosak vagyunk, a gyerek sem fog kiakadni. Sőt, egy idő után még az is előfordulhat, hogy ő maga kéri, hogy higítsuk fel kicsit a gyümölcslevét - ha másért nem, azért, mert elég hamar rájönnek, hogy úgy sokkal több lesz belőle.

Ha úton vagyunk, mindig legyen nálunk egy fél literes flakon vízzel, és ha nem is tudtunk mindig ellenállni egy-egy üdítő megvásárlásának, öntsünk le belőle, és pótoljuk vízzel; így megmarad a „szopókás” üdítők fogyasztásának élménye, viszont mégis kevesebb cukorhoz jut hozzá a szervezete.

És ha sikerül a kölyköt a „szopókás” fogyasztásról is lebeszélni, máris ászok leszünk. Ezek ugyanis a fogszuvasodás szempontjából különösen veszélyesek, hiszen az üdítő folyamatosan a foggal érintkezik, így a rombolás egyértelmű.

Étteremben, büfékben is nyugodtan kérjük felesben vízzel mondjuk az almalevet, higgyék el, nem fognak furán nézni a pincérek, ők is találkoztak már a jelenséggel. 

A rizstej és társaik, (mandulatej, kókusztej, szójatej) szintén jó alternatívát nyújtanak a cukros italokkal szemben; mindenképpen győződjünk meg arról a boltban, hogy a növényi tej amit választottunk, tényleg nem tartalmaz hozzáadott cukrot; a természetes rizstejnek nagyszerű, édeskés íze van, és egyúttal kikerüljük a laktózt is.

Tapasztalataim szerint a növényi tejek közül a rizstejnek van a legédesebb íze, de bátran kísérletezzünk a többivel is, sok gyereknél átmegy a natúr kókusztej is, és sokszor a zabtej sem reménytelen! A nem édesített mandulatej is jó lenne, csak ezek általában konkrétan sósak, ami nem menő az ovis korosztályban.

shutterstock 138591479
Shutterstock

Ami nálunk a legjobban bevált, az a vitaminos víz”, amelyet könnyedén elkészíthetünk; előző este öntsünk egy nagy pohárba szénsavmentes ásványvizet, és adjunk hozzá egy pár szem idénygyümölcsöt; szerencsére egyre olcsóbban tudunk már hozzájutni a magyar eperhez, ez tökéletes megoldásnak tűnik!

Ha éppen nincs kéznél eper, választhatunk narancsot, citromot, de a mélyhűtött gyümölcsök is szóba jöhetnek. És itt jön a csavar; a pár szem gyümölcs mellé rakhatunk egy marék mentát, egy rúd fahéjat, egy-két szem csillagánizst és hasonló fűszereket, gyógynövényeket, majd egy mozsártörő pálca segítségével egy kicsit megdolgozzuk őket.

A keveréket hagyjuk állni egy éjszakán át a hűtőben, majd reggel szűrjük le, és máris kész a vitaminos vizünk! Ízes a hozzáadott gyümölcs és fűszer egyvelegétől, de mégsem tartalmaz annyi gyümölcssavat, ami ártalmas lehet a fogzománcnak. Ráadásul a vízben oldódó vitaminok, antioxidánsok és másodlagos növényi anyagok átkerülnek a vízbe.

Itt egy pár ízes párosítás;

  • uborka friss mentával,
  • alma egész fahéjjal,
  • áfonya eperrel,
  • eper friss mentával,
  • narancs uborkával és citrommal,
  • friss menta friss levendulával és citrommal,
  • szeder friss zsályával,

és sorolhatnám még, de mindenki készítse el a saját ízlésének és vérmérsékletének megfelelő keveréket!

Önöknek van bevált tippje lónyálak ellen/helyett?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek