Autizmus felismerő app kicsiknek

A Playcare applikációja azt ígéri, tizenöt perc alatt kiszűrheti, hogy érintett-e a gyerek valamilyen autizmus-spektrum zavarban, erről azonnal értesítést is kap, és időről-időre felmérheti a képességeit, mindezt a legkülönbözőbb játékok segítségével. Ennek azért lehet különös jelentősége, mert az érintett gyerekek nagy részénél a diagnózis éveket késik, ami pedig megnehezíti a fejlesztés, integráció folyamatát - és sokszor a családi életet is.

Az applikáció leöltése, és a profil megalkotása után a gyermek két olyan oktatójátékon vesz részt, amit direkt a motorikus, a szociális és a kognitív szokások fejlesztésére találtak ki. A játék alatt az applikáció motorja folyamatosan méri a gyerek teljesítményét másodpercenként több mint 340 paramétert figyelembe véve, mindezt úgy, hogy begyűjti az érintőképernyő, a mozgásérzékelő szenzor, valamint a játék menetének történéseit. 

11988407 952503658153997 3788205160727595207 n
playcareapp.com

A mozgási sémákat tipikus autizmusra jellemző mintákkal hasonlítják össze, az értékelésben automatikusan felderítve azokat a viselkedési okokat, amik növelhetik az autizmus esélyét. A játék készítői azt is megígérik, hogy az értékelés közérthető és széleskörűen mutatja be a gyerek képességeit, kiszűrve az autizmusra utaló legfőbb jegyeket.   

Magyarországon már létezik amúgy autista gyerekeket segítő alkalmazás, ebben speciel nem vagyunk lemaradva a környező országokhoz képest. A Gubbio nevű, pár éve indult magyar startup lényege a kommunikáció segítése az autista gyerekek és szüleik között. Az applikáció ebben az esetben a szülőtől jövő információkat segít eljuttatni a gyerekhez, mivel az autista gyerekeknek a vizuális kommunikáció sokkal fontosabb, mint a beszéd.

Oszd meg másokkal is!
Mustra