5 dolog, amit terhesen is szabad

A várandósság csodálatos időszak, ugyanakkor ez az időszak a tiltásoké. A legtöbben azt tanácsolják, hogy a kismama folytassa nyugodtan addigi életmódját, csak épp hagyjon fel a dohányzással, ne igyon alkoholt, aludjon sokat, csökkentse a koffeinbevitelt, ne ugrándozzon, kerülje a kemény sportokat, ne menjen lefelé a lépcsőn, ne fürödjön kádban, ne üljön repülőre, ne egyen halat vagy penészes sajtot, ne szaunázzon, ne egyen medvecukrot, és kerülje a stresszt. Természetesen ezek közül sok a valóban megalapozott tiltás, de mi most inkább arról szeretnénk beszélni, ami nem tilos: azaz mik azok a dolgok, amiket a közhiedelemmel esetleg ellentétben terhesen is nyugodtan csinálhat az ember?

1. Sport, ésszel

Valóban nem túl jó ötlet a pozitív teszt kézhezvételét követően beiratkozni kezdő kettlebell-re, de sportolni azért szabad. Hogy mit és mennyit, az elsősorban attól függ, hogy a terhesség előtt mit és mennyit sportolt az illető: ha ugyanis harminc éve jógázik / síel, akkor bátran fejenállhat / lecsúszhat terhesen is, de ha tegnap kezdte, akkor inkább ne tegye, mert fölborul.

shutterstock 114603478

A terhesség alatti sportolásnak számos előnye van: csökkenti a császármetszések arányát, segít egészséges szinten tartani mind az anya, mind a magzat testsúlyát és segít a terhességi cukorbetegség kezelésében is. Emellett lehetséges, hogy a terhességi magasvérnyomás és a szülés utáni depresszió kockázatát is csökkenti, de ezeknek még további bizonyítása szükséges. A sport intenzitásának, gyakoriságának és típusának kiválasztásában saját edzettségünk ismeretében a józan észre és az orvosunk/edzőnk tanácsaira érdemes hagyatkozni.

2. Kistestű halak

A terhesség alatti halfogyasztást a tengeri halakban található higany miatt szokás elkerülni. Ugyanakkor a terhesség alatti halfogyasztásnak rengeteg előnye is van: a halban található omega-3 zsírsavaktól nem csak a gyerek lesz okosabb, de még a kismama szülés utáni depressziójának a kockázata is csökken.

A halfajta kiválasztásánál arra kell figyelnünk, hogy alacsony higanytartalmú halat együnk, ezek pedig jellemzően a kis testű, nem ragadozó halak. A nagy, ragadozó halak szervezetében ugyanis felgyűlik a higany. Így terhesen érdemes kerülni a cápát, a tonhalat, a kardhalat és a királymakrélát. Ugyanakkor bátran lehet enni lazacot, szardíniát, pisztrángot, sima makrélát, harcsát és tilápiát.

3. Bolti camembert

A penészes sajtok azért jelenthetnek veszélyt a kismamára, mert hagyományosan pasztörizálatlan tejből készülnek, a pasztörizálatlan tejben és tejtermékekben pedig Listeria baktérium fordul elő. A Listeria különösen a terhes nőkre veszélyes: ők eleve gyakrabban kapják el, és ha elkapják, vetélést vagy fejlődési rendellenességeket okozhat.

A jó hír, hogy a boltokba kerülő lágy sajtok többsége ma már pasztőrözött tejből készül, ezeket pedig megehetjük. A Listeriát a megfelelő hőkezelés is elpusztítja, így rántott camembert-t, vagy más, belőle készülő sült vagy főtt ételeket már szabad enni. A lényeg, hogy kerüljük a kézműves, házi készítésű penészes sajtokat, és ha boltban vásárolunk ilyet, olvassuk el a címkéjét. Ha rá van írva, hogy „pasztőrizált tejből készült”, akkor megehetjük.

shutterstock 155115986

4. Kávé

A koffeinbevitelt sokáig tiltották a várandós anyáknak, sőt, szigorúbb védőnők és weboldalak még a tea, kakaó és csokoládé bevitelét is korlátozták a koffeintartalom miatt. Az igaz, hogy ezekben is van koffein, és az is, hogy nem szabad azt mértéktelenül tolni. Ugyanakkor egy friss kutatás szerint napi nagyjából négy kávényi koffeint még büntetlenül megihatunk terhesen is.

5. (Nem túl) forró fürdő

Na jó, attól függ, mennyire forró. A kutatások szerint ugyanis, ha az anya testhőmérséklete hosszabb ideig legalább két Celsius fokkal meghaladja a normál testhőmérsékletet, az károsíthatja a magzatot. Mindez független attól, hogy mitől emelkedik meg az anya testhőmérséklete, csak a hőhatás erőssége és annak a hossza számít. Azaz káros lehet a magzatra nézve, ha az anya többször vagy hosszú ideig magas lázzal járó betegségben szenved, vagy ha rutintalan szaunázóként beköltözik a szaunába (minél gyakrabban szaunázik valaki, annál jobb a hőszabályozása, és így annál kevésbé emeli meg a szaunázás a testhőmérsékletét).

A forró fürdő esetén tehát arra kell vigyáznunk, hogy ne melegedjünk fel huzamosabb időre 38,9 C fölé. Ha nem akarunk fürdés közben lázat mérni, akkor ezt a legegyszerűbben úgy érhetjük el, ha mondjuk 38 fokos fürdővizet készítünk. A kellemes fürdővíz hőmérséklete egyébként 36-37 fok, a 40 C-os vagy annál melegebb fürdővizet csak pár percig bírjuk elviselni, mert éget, szóval az átlagos, kellemes meleg fürdővíz még a biztonsági határokon belül van.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek