A családok negyede nem nyaral idén

Ha az ön gyermeke most éppen táborban van, akkor a szerencsés kétharmadba tartozik, ugyanis a Profession.hu felmérése szerint minden harmadik család számára komoly megterhelést jelent a gyermek nyári elhelyezése, és a megkérdezettek közel negyede nem is tervez idén közös kikapcsolódást.

Az oldal 1700 embert kérdezett meg és kiderült, hogy a legtöbb gyermek vagy nagyszülőknél vagy sporttáborokban tölti a szünidőt. Az online kérdőívet kitöltők közel negyede egyáltalán nem tervez nyaralást, az emberek fele azonban ha csak pár napra is, de elmegy kikapcsolódni valahova. Közülük minden második itthon nyaral, a legtöbben pedig legalább egy hetet. Viszonylag sokan mennek külföldre, legalább egy hétre nyaralni (14%), de előfordulnak olyan családok is, ahol csak a gyermek nyaral (8%).

shutterstock 136184756
Shutterstock

Jól jönnek a nagyszülők

A gyermekek 40 százaléka valamilyen táborban tölti a nyár egy részét, minden harmadik gyermek „ottalvósat”, minden tizedik pedig napköziset választ. A kisebbek viszont a szünidő nagy részét otthon töltik. A gyermekek fele nagyszülőknél, lakóhelyükön kívül alszik ilyenkor, de majdnem ugyanennyi családnál fordul elő az, hogy a gyermekre csak napközben vigyáznak a nagyszülők. A nyári szünidő alatt tízből nyolc gyerek otthon eszik - azt, amit a szülő elkészít nekik.

A készsésgfejlesztés és a kockulás a menő

A szülők túlnyomó több mint fele sporttáborokba küldi gyermekét, de népszerűek a készségfejlesztő táborok is (30%) - különösen a 8 és 14 év közötti gyermekek körében. A nyelvi táborok főleg 14 év feletti gyermekeknél válnak népszerűvé: minden ötödik tölti a nyár egy részét nyelvtanulással. A szülők fele az alapján választ, hogy hol tud tanulni, hasznos élményeket szerezni gyermeke, de ugyanennyien vannak, akiknél anyagi megfontolások fontosabbak.

 

A kutatás eredményei szerint a nyolc évnél idősebb gyerekek a szünidő nagy részét otthon tölti, a 15 és 18 év közöttiek fele egyedül. Ugyanez a korosztály a fiatalabbaknál átlagosan 20 százalékkal többen töltenek több időt a számítógép előtt, mint év közben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek