Óvodákat nyit ősszel a Prezi társalapítója

Halácsy Péter, a Prezi társalapítója és technológiai vezetője a Facebook-oldalán jelentette be, hogy három másik családdal együtt két óvodát (preschoolt) indít még az idén 4-6 éves gyerekeknek Budapesten: egyet a Gellért-hegy, egyet pedig Újlipótváros közelében.

Az ok nem is inkább a férőhelyhiány (itt írtunk arról, hogy az állam hol mennyivel támogatja a bővítést), hanem az, hogy „még több frissen végiggondolt óvodára, iskolára van szükség". A tervek szerint már most szeptemberben kezdenének és olyan gyermekeket várnak, akiket felmentettek az óvodai nevelés alól: az intézmény ugyanis nem lesz akkreditált óvoda 2015 szeptemberétől. Hogy mit jelent ez? Annyit, hogy a gyerekek szüleinek engedélyt kell kérniük a jegyzőtől, hogy a kötelező óvoda helyett kisközösségben tölthessék el ezt az időszakot. Szintén tervben van az is, hogy később iskolát alapítanak, hogy könnyű legyen az átmenet.

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.Anadolu Agency / Europress / Getty

Hogy mi jellemzi majd az óvodát? Halácsy szerint boldog és alkotó tanárok, kis csoport, perszonalizált oktatás, projekt alapú tanulás, kevert életkorú csoportok és a szociális és érzelmi képességeknek legalább akkora jelentőséget tulajdonítanak, mint a tudománynak és a környezetnek. Érdekesség: nem lesznek fiús és lányos játékok – ezzel valószínűleg már most nyitottságra nevelnék a gyerekeket, hogy aztán később elkerüljék a szexista beszólásokat. „Nálunk az írás-olvasás oktatása a megértést szolgálja és egyszerre vezet be a szavak és a kódok világába. A mi sulinkban digitális nyelv és a beszélt nyelv kiegészítik egymást, és a felszabadult önkifejezés eszköze a forrasztás is lehet, nem csak a dalolás. Nincs szegregáció, sőt: minden két jelentkező fizeti a helyét egy sorsolt harmadiknak" – olvasható a posztban.

A szegregáció és előítéletek lebontása egyébként is fontos Halácsynak: most szombaton például ellátogat a Skool délután 3-kor kezdődő programjára, amelynek célja, hogy minél több lányt és nőt inspiráljanak, oktassanak és motiváljanak technológiai területen ingyenes workshopjaik és tanfolyamaik segítségével. Elvégre nem csak férfiak lehetnek a Szilícium-völgy zsenijei!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek