Tűzcsapra esnek, hogy elvetéljenek

Vannak azok a témák, amelyekről bár nem kellemes beszélni, mégis muszáj - az egyik ilyen az abortusz, ezen belül is az „önabortusz". Így hívjuk azt, amikor a nők szándékosan idéznek elő vetélést, többek között mondjuk azért, mert az országukban törvényileg tiltják a magzatelhajtást – és erre hívja fel a figyelmet egy friss kampány is. 

Chilében betiltották ezt az orvosi beavatkozást, kizárólag a baleset következtében létrejövő vetélés nem számít bűncselekménynek.Társadalmi szervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy a nők ilyen módon elképesztő veszélyeknek és kínoknak teszik ki magukat, hogy létrejöjjenek ezek a „véletlen" balesetek. Becslések szerint akár 150 ezer ilyen eset is történhet évente, ezek közül számos a nő halálával végződik.

Idén februárban azonban egy indítványt nyújtottak be a parlamentbe, amelyben ennek eltörlését kérik, és a lobbierőt növelendő, Grey Chile és a Miles Corporation nonprofit szervezet videókampányt is készített hozzá.

Ezekben a kisfilmekben nők mesélik el, milyen módszerekkel lehet előidézni a vetélést: nekieshetünk tűzcsapnak, leeshetünk a lépcsőn, és el is üttethetjük magunkat (fontos, hogy szemből!) egy autóval. A hatás tényleg nem maradt el, előre szólunk, hogy csak akkor nézze meg őket, ha tényleg felkészült és bírja az ilyet. Egyet beszúrunk ide lentre, ha a többire kíváncsi, ide vagy ide kattintva megtalálja őket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek