Itt a fulladásveszélyes gyerekruhák listája

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) a napokban hívta fel a figyelmet arra, hogy néhány forgalomból kivont ruha veszélyes lehet a csecsemőkre és kisgyermekre. Harminckét terméket vizsgáltak, ebből harmincegy esetben találták a portékát veszélyesnek. Megmutatjuk melyek ezek az árucikkek.

De nem tudunk elmenni szó nélkül amellett, hogy a hatóság indoklását látva úgy tűnik, hogy a gyerekruhák általában életveszélyesek, és vélhetőleg csak azért nem büntették még meg az összes gyerekbikini, tréningruha és kapucnispulóver forgalmazóját, mert még nem ellenőrizték őket.

„A kisgyermekek, ruháikra rávarrt vagy ragasztott díszítéseket, flittereket, strasszokat, gyöngyöket könnyen leszedhetik, és szájukba vehetik. Ezek az apró elemek a légutakba kerülve fulladásveszélyt jelenthetnek. A vizsgált termékek közül egy kivételével valamennyi gyermekruha a fulladásveszély szempontjából súlyos kockázatot jelent. ” - mondta el a Díványnak dr. Fülöp Zsuzsanna az NFH szóvivője.

Majd hozzátette: „a nyakbakötős fürdőruhánál a rendeltetésszerű használatakor a nyakrészen megköthető szabadvégződésű funkcionális pánt fojtást, a háton megköthető funkcionális pánt beakadása balesetet okozhat. Az említett veszélyek szempontjából a termék súlyos kockázatot jelenthet a gyermekek részére.

A tréningek és a pulóverek esetében ketté kell választani az érintett korcsoportokat:

1. fiatal gyermek (0-7 éves, illetve minden gyermek  134 cm magasságig) – ennek a korosztálynak szánt ruházati termékeken nyakrészen és derékrészen húzózsinór nem lehet a fojtásveszély, illetve a (játék v agy utazás közbeni) beakadásból adódó balesetveszély miatt.

2. idősebb gyermek (7-14 éves, illetve a fiúk 134-182 cm, lányok 134-176 cm ) – ezen korcsoport ruhadarabjainak kapucni és nyakrészen lévő húzózsinórjainak nem lehet szabad végződése, a kapucnit kifektetve az összehúzó-zsinórnál nem képződhet kiálló hurok, illetve behúzott állapotában a hurokkerület  150 mm  lehet. Az előző követelményeknek meg nem felelő ruha a beakadás lehetősége miatt balesetveszélyes.

A funkcionális és díszítő zsinórok nem készülhetnek elasztikus anyagból, kivéve a vállpántos és nyakpántos ruhánál. Nyak- és kapucnirészen fojtási veszélyt jelent, illetve visszacsapódva arc-és szemsérülést is okozhat, derékrészen pedig balesetveszélyt jelenthet a gyermekek számára.”

Ezeket ne adja a gyerekére:

Forrás: nfh.hu

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek