no

Sokat sír a gyereke? Pólyázza be!

Egy síró csecsemőt megnyugtatni sokszor embert próbáló feladat. Ismerjük azt, amikor nem éhes, nem szomjas, nem beteg, a pelenka is tiszta, de a gyerek csak üvölt. És üvölt. És üvölt. És ringatjuk, babakocsiban toljuk, kendőbe kötjük, felvesszük, letesszük, de ugyanúgy üvölt. Na, nem csoda, hogy népszerű egy olyan módszer, ami azt ígéri, 3 perc alatt megnyugtatja a síró csecsemőket. Mivel a következő porontyközeli bébi csak szeptemberben érkezik, ezért nem tudtuk kipróbálni az új csodamódszert, de ha önök igen, mindenképpen kíváncsian várjuk a tapasztalatokat.

A pólyázás jó időre feledésbe merült, viszont manapság egyre inkább kezd visszakúszni a köztudatba. Angliában hódít az "Öt s" módszer, melynek része a pólyázás is. Az öt s a következőkből jön össze: Swaddling (pólyázás), Side pozition (oldalt fekvő helyzet), Shushing sounds (susogó hangok), Swinging (ringatás) és Sucking a dummy (cumizás).

A Daily Mail szakértője elmagyarázta, hogyan nyugtatja meg a csecsemőket ez öt S, ami sajnálatos módon magyarul nem foglalható össze öt, alliteráló szóval.

Viv Rogan, akit Baby Calmer (Baba Nyugtató) néven is emlegetnek, azt állítja, amióta Katalin hercegné egy pólyában vitte ki a nagyközönség elé a kis György herceget, egyre több nő alkalmazza hosszú idő után újra ezt a módszert, ám a legtöbben nem tudják, hogyan is kell megfelelően bebugyolálni, majd elringatni ebben a gyereket. Ugyanis ez több, mint egy egyszerű takaró, hiszen ha jól hajtogatja össze, akkor akár három perc alatt megbékítheti benne a sírdogáló babát. [Viv Rogan biztosan többet tud mint mi, mert az általunk látott képeken mi csak egy fehér kendőt láttunk, azt nem, hogy alatta be volt-e pólyálva a herceg. a szerk]

Maga az ötlet, hogy hogy lehet hatékonyan megnyugtatni a gyereket, dr. Harvey Karp-tól származik, aki szerint öt dolog kell ahhoz, hogy a sírás abbamaradjon: pólya, oldalára fektetés, susogó hangok, ringatás és persze az elmaradhatatlan cumi. Szerinte ugyanis a babák 0 és 3 hónapos között az úgynevezett negyedik trimeszterben vannak, és akkor kiegyensúlyozottak, nyugodtak, ha hasonló közeget tud a szülő biztosítani nekik, mint amilyen az anyaméhben volt.

Sokan azt gondolják, hogy vannak olyan emberek, akiknek külön tehetségük van ahhoz, hogy megnyugtassák a babákat, így hamar fel is adják a próbálkozást, ám az igazság az, hogy erre lényegében bárki képes - véli Vivien Rogan.

Szerinte dr. Karp tanácsai mind kipróbált és bevált praktikák, amiket némi ősi technikával vont össze- ilyen pl. a pólyázás, ami még a bibliai időkhöz nyúlik vissza, de sokáig kikopott a köztudatból, mivel több anyuka tartott attól, hogy ha túl szorosan tekerik be a gyereket, akkor a csípőjük elmozdulhat. Így tehát nem is alkalmazták, egészen mostanáig! Pedig, ha jól van pólyázva, a csecsemő csípője szabadon mozoghat.

Hogy pontosan miért is jobb a pólya, mint bármi más? Először is így tovább alszik a kicsi éjszaka, hamarabb csillapodik le, sőt, szoptatni is könnyebben lehet így! A bepólyázott bébiket az 5S módszer szerint kézben oldalt fekvő pozícióban érdemes ringatni, úgy, mint ezen a képen látszik.

Azonban mint már említettük, nem ez az egyedüli praktika, amit alkalmazhat, hiszen a sustorgás ugyanilyen fontos a gyereknek, hiszen az édesanya hasában sem volt teljes csend: hallgatta a szülők beszélgetését, a külvilág zaját, a belek mozgását, véráramlást, egy szóval mindent. Éppen ezért rémisztő lehet számukra az, ha némaság veszi őket körül, így ha lehet, sokszor legyen valamilyen fehér zaj körülöttük! És, ha elfogadja, eszerint az iskola szerint adjon neki bátran egy cumit is, hátha az is segít neki megnyugodni.

Ezekre ügyeljen, ha pólyát használ

  • Ebben a nagy hőségben ha nem muszáj, akkor inkább ne pólyázza be a babát, nehogy túlságosan melege legyen – ha mégis szeretné, akkor kizárólag pelenka legyen rajta, semmi más, viszont ebben az esetben rendszeresen ellenőrizze, nem hevült-e fel túlságosan a gyerek
  • Ne feledje, amint leteszi aludni, akkor mindenképp a hátára fektesse, továbbá bizonyosodjon meg arról, hogy biztonságosan csavarta be a pólyába
  • Amennyiben a gyerek elmúlt 2-3 hónapos és már sokat mozog, már ne használjon pólyát, mivel hátráltathatja a mozgásfejlődését
 
Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek