no

Árthat a gyereknek a terhesen szedett D-vitamin

Bár eddig minden hír szinte az egekig magasztalta a D-vitamint, hiszen többek között csökkenti a diabétesz kockázatát, erősíti az immunrendszert, valamint segíti a csontképződést is, azonban az etelallergiasoknak.hu szerint a legújabb kutatások igazolták, hogy ha a terhesség alatt szedi a kismama, akkor az veszélyes lehet a babára nézve!

Az Allergy című folyóirat februári számában megjelent német tanulmányban azt taglalták, hogy összefüggés van a terhesség alatt szedett D-vitamin és a gyerekkori ételallergia között. Bár erre a tényre már az 1990-es években is felfigyeltek, ám ezidáig nem néztek utána alaposabban, most azonban a Luther Márton Egyetem és a Helmholtz Környezetkutató Intézet bepótolta ezt, és utánajárt a kérdésnek.

A kutatásba 622 édesanyát és gyermekeit vonták be, melynek során megmérték az anyukák, valamint a köldökzsinór vérének D-vitamin tartalmát, majd két éven keresztül figyelték az újszülötteket, hogy kialakul-e náluk ételallergia.

A vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy a magas D-vitamin szint növelte ennek kockázatát, míg az alacsony csökkentette. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy ez a vitamin visszafogja az úgynevezett T-sejtek termelődését, melyek pedig szabályoznák a túlzott immunműködést.

Dr. Kristin Weiße, a kutatás vezetője hozzátette, hogy bár nem lehet száz százalékosan a D-vitamin számlájára írni az ételallergia kialakulását - hiszen rajta kívül még sok más egyéb tényező is hozzájárulhat-, azonban figyelmezteti az anyákat, hogy terhesség alatt lehetőleg ne szedjék pluszban, kivéve persze akkor, ha valami ezt indokolja.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra