Kecsketejszappan, biopamut, mosható pelus

Minden évben Nürnbergben rendezik meg a világ egyik legnagyobb öko szakkiállítását, a BioFach-ot, és mellékrendezvényét a Vivaness-t, idén 24 országból 204 kiállító érkezett ide, hogy bemutassa ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó összetevőkből készült kozmetikumait, babaápolási és fair trade termékeit.

noik

A bio, fairtrade dolgokkal kapcsolatban elég vegyes hozzáállást találhatunk a magyar családoknál. Sokan hisznek benne, sokan nem, de még a szkeptikusok is gyakran mondják azt, ha megengedhetik, megengedhetnék maguknak, vennének bio dolgokat, mert abból baj nem lehet. Készítettünk egy válogatást, miket kínál a gyerekes családoknak ez az órási Nürnbergi biokiállítás, és melyik termékcsoportot miért szokták ajánlani.

Babakozmetikumok

Hiba lenne azt gondolni, hogy akik itt kiállítanak, mind egyetértenek egymással. A kiállításon beszélgettem egy szicíliai, kétszáz éves olviaültetvényt tulajdonló nénivel, aki azt mondta, hogy nem is kell semmiféle kence, főleg nem a gyereknek, elég a natúr olíva olajjal kenegetni a bőrt, ha száraz. De persze, mondta a néni, nem azokra az összevegyített keverékekre gondol, amelyeket bármelyik hiperben vagy diszkontban levehetünk a polcról, hanem az igazi minőségi termékekre.

Aki itt kiállíthat, az mind természetes, káros vegyi anyagtól mentes termékkel érkezett. A növényi összetevők jelentős része biogazdálkodásból származik, nem tartalmaznak mesterséges tartósítószert, illatanyagot, színezéket sem. Összességében ezek nagyobb eséllyel barátai a bőrnek, de persze előfordulhat, hogy valaki valamilyen növényi összetevőre allergiás, ezért ezek között is keresni kell a neki megfelelőt.

A csecsemőknél, gyerekeknél különösen fontos, hogy ne rontsuk el a bőr veleszületett egyensúlyát, ezért nem tanácsos olyan tisztálkodó- és ápolószereket használni, amelyek irritálják a bőrt (alkohol, színezék, parfüm), eltömítik a pórusokat (kőolajszármazékok, vazelin, paraffin), vagy kiszárítják a bőrt. Hogy ehhez pontosan milyen összetevőket használnak az egyes gyártók, az változatos, annyiféle, ahogy termékkel találkozunk.

Van, aki tiroli hegyi forrásvízből, bio mogyoróvajból, bio napraforgó olajból, bio alma léből készült testápolót kínál, más a bio kecsketejből és gyógynövényekből készült szappanra esküszik. De az egyik nálunk is ismert baba natúrkozmetikai márka például a termékeibe bio búzakorpát használ, mivel a korpa képes az irritált, gyulladt bőrt megnyugtatni, s nedvességet szállít a száraz bőrnek, illetve a bőr sejtjeit is segíti regenerálni. Ők folyamatosan fejlesztik a termékeiket szülésznőkkel, gyerekorvosokkal szorosan együttműködve.

A Vivaness egyetlen magyar résztvevője az egyetlen hazai natúrkozmetikai cég, a Biola volt, akiknek van külön gyerekeknek készült termékcsaládjuk is. A fürdető és ápolószerek mellett fogkrémet is készítenek, illetve popsikrémet is. Az ő kenőcsük orvosi somkóró és a körömvirág, cink-oxid és az allantoin keveréke, amelyek természetes bőrnyugtató és hámosító összetevők. Ezt kiegészíti még a vadárvácska, lenmag-kivonat, a shea vajjal és jojoba olaj. Ez a termék mentes mindenféle szintetikus konzerváló, színező és illatanyagtól.

A kiállításon egy olyan termékcsaládjukat is bemutatták, amely itthon egyedülálló, de nemzetközi szinten is kiemelkedő, hiszen nagyon szigorú szabályoknak és ellenőrzéseknek kell megfelelni. Éppen emiatt ezeket a termékeiket nagykereskedés Magyarországon nem is forgalmazhatja, mert nincs ennek a szabványrendszernek megfelelő nagyker, így, ha valaki ilyet szeretne, közvetlenül tőlük rendelhet.

Bio babaruhák

A textíliák csak úgy hemzsegnek a káros anyagoktól, miután a textilipar több mint 6000 vegyszert használ, és 4000 színárnyalattal festi, kezeli a ruhaneműket, a legtöbb vegyszert a fekete színű dolgok kapják. Egy átlagos fekete színű bugyi akár 400 vegyi anyaggal kapcsolatba lépett, mire eljut a vásárlókhoz, aminek egy része a bőrrel érintkezve bejut a szervezetünkbe. Azok a ruhaneműk, amelyek égésgátló, vasalákönnyítő, gyűrődésmentes, vagy éppen vakítóan fehér tulajdonságokkal rendelkeznek, extra adag vegyszert tartalmaznak.

Gondoljunk csak vissza a pár hónappal ezelőtti Greenpeace jelentésre, amely rámutatott arra, hogy a nagy divatcégek is mennyi veszélyes anyagot használnak. Azóta több nagyobb divatcég is nyilatkozatban vállalta, hogy 2020-ig kivonják a gyártásból ezeket az anyagokat.

De azért nem kell pánikba esni, a hagyományos ruhaneműknek is van egy minősítő textil tanúsítványa, az Öko-tex standard 100, amely a veszélyes vegyszerektől való mentességet igazolja, az ezeknek megfelelő áruk mára már elég elterjedtek, és teljesen megfizethetőek.

De persze ennél is van jóval bióbb. A Vivaness egyik gyártója, a német Lotties például Dél-Amerikából importált bio gyapotból  németországi gyárában készíti el megváltozott munkaképességű dolgozókkal a ruházati termékeiket. Stílusukra a visszafogott natúr színek jellemzőek, és inkább a praktikumot tartják szem előtt. Elég sokféle hálózsákjuk van, amelyek általában 20-30 cm-es  növekedést is elbírnak, mert úgy lehet állítani a hosszukat, ahogy a baba nő. Olyan extráik vannak hozzá, mint a kivehető bélés, az autósülés láb közötti becsatolását lehetővé tevő „lyuk” vagy a lecipzározható ujjak. Anyagjuk bio pamut, selyem és vékony gyapjú bélés. A hálózsákok ára elég húzós, 60-160 euró között mozog.

De a babaruhák között szétnézve már barátibb árakkal találkoztunk, a fehér vagy natúr színű pamut body 5 euró, a rövid ujjú 6, a hosszú ujjú 7. A gyapjú és selyem keverékből készült body-k ára már jóval több, ezek 20 eurónál kezdődnek. A pamut-selyem keveréket megsimogattatták velünk, és tényleg annyira puhák, hogy biztosan szeretik a babák a bennük töltött időt. Naná, én is szeretném. Ezekből 20 euró környékén vehetünk kezeslábasokat, rugdalózókat. Ez a gyártó nagyon szimpatikus, a képviselőikkel beszélve is lejött, hogy nagyon komolyan veszik az elveiket.

A másik érdekes kiállító a svédNaty babaruházati márka volt, amely lényegében ugyanazokkal az eszközökkel operál, mint a felnőtt divatipar. Beállított képek, minden apró részletre figyelő stylist, profi fotók, divatkatalógus. Mégsem érezzük a katalógusban, plakátokon szereplő gyerekeket olyannak, mint az amerikai gyerek szépségversenyek résztvevőit, ebben a gondosan megrendezett környezetben is természetesen bájosak, gyerekek maradnak. A ruhák divatosak, a fazon, a színek, a díszítés mind azt a cél szolgálják, hogy a szülő és a gyerek ezekben a  ruhákban nagyon menőnek érezze magát.

Lehet, hogy ezek a termékek irreálisan drágának tűnnek, ezért azt gondolhatjuk, hogy az átlagember számára nem versenyképesek a hagyományos termékekkel, egyszerűen nem fér bele egy átlag család büdzséjébe. De azért megnyugtatásként elmondom, hogy mindig vannak akciók, ezeket érdemes figyelni, ilyenkor féláron vagy még olcsóbban beszerezhetőek a termékek, illetve vadászhatunk használt ruhákra akár turkálókban, akár az interneten. Aki tudja, mit kell keresni, tud is találni.

Bio mosószerek

És természetesen mit sem ér egy bio ruhanemű, ha otthon vegyi anyagokkal mosnánk és öblítenénk ki. Ezért a bio ruhákra, de mondhatjuk, hogy általában véve minden ruha mosásához ajánlottak a természetbarát mosószerek, melyek nem is terhelik a környezetet úgy, mint a tévében látható társaik, de még csak nem is irritálják a bőrt. Ennek a piaci szegmensnek is vannak márkatermékei, ezek beszerezhetőek drogériákban, bio boltokban, egyes nagyobb áruházakban. De aki még ennél is olcsóbban szeretne bőr- és természetbarát mosószerrel dolgozni, annak a mosószóda, mosószappan, szódabikarbóna, mosódió, ecet, illóolaj puritánnak hangzó kombinációi tökéletesek lehetnek. (Egy korábbi cikkben már volt arról szó, hogyan készíthet olcsón házi mosószert)

Mosható pelenka, lebomló pelenka, intim betétek

A mosható és az eldobható pelenkának hívei mind jó pár érvet tudnak felhozni a maguk igaza mellett. De az tény, hogy az eldobható pelenkával nem kis veszélyes hulladékkal gazdagítjuk a környezetünket, s ehhez képest jelentős enyhülést jelentenek az öko pelenkák, amelyek egy idő után lebomlanak. De talán a leginkább környezet-és pénztárca kímélő megoldás a mosható pelenka, amelynek változatai mára már annyira kiforrottak, hogy nem is emlékeztetnek az anyáink korában gyűlölt mosható pelenkához. És még tovább megyünk, ezen belül is van bio változat, amely bio gyapotból készül. Ezeknek a pelenkáknak az előnye, hogy biztosítja a bőr szabad légzését, nem tartalmaz káros anyagot, és nem terheli a környezetet, valamit olcsóbb is, mint az egyszer használatos. Az egyik mosható öko pelenkát gyártó cég szerint egy gyerek pelenkázása kb. 1800 euróba kerül, ha eldobható pelenkát használnak, míg a mosható pelenkával 750 eurót kell erre költeni (mosással együtt). Ez elég jelentős különbség. És ez a szám minden további gyereknél csak további 150 euró mosási költséget jelent, mivel ezek a termékek örökölhetőek, több gyereket is kiszolgálnak. A gyerek egész pelenkás pályafutásához elegendő csomag ajánlat 600 eurót kóstál.

[Azért azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az ilyen számításokat általában a mosható pelenkák gyártói végzik, akiknek nem fog vékonyan a ceruzája. Megpróbáltam utánanézni, más számítások szerint azért meg lehet úszni egy gyerek két és fél évnyi pelenkázását eldobhatóval nagyjából 900-1200 euróból. Persze, drágább, de azért nem biztos, hogy annyival. A szerk.]

A női intim betéteket gyártók között is voltak itt kiállítók, akik olyan természetes anyagokból készült intim betéteket és tamponokat mutattak be, amelyek bio pamutból készülnek, mentesek a klórtól, illatosító- és műanyagoktól, így bőrbarátnak mondhatók. A német nőgyógyászok ajánlásával készült termékek azoknak kiemelten jó alternatíva, akik candidások, vagy akiknek a bőre nagyon érzékeny és irritálódik, kipattog, illetve mindazoknak, akiknek fontos a természetesség és a környezetvédelem. A menstruáció idejére intim tölcséreket is ajánlanak. Ezek olyan kis felhelyezhető szilikon mini tartályok, amelyek összegyűjtik a vért, és csak ki kell öntetni, öblíteni őket, például zuhanyzáskor. Ezek élettartama 10-15 év, ezért jó pár évnyi betét, tampon árát megspórolhatjuk használatukkal.

Oszd meg másokkal is!
Mustra