Online cicák gyógyítanak a gyerekkórházban

Online macskák (és kutyák, nyuszik, kecskék) segítik a legyengített immunrendszerű, daganatos beteg gyerekek gyógyulását egy Seattle-i gyerekkórházban. Az új, kísérleti terápia során a gyerekpáciensek egy online játszószobában állatozhatnak, írta a c-net.

A gyerekek a cicák játékait távolról irányíthatják
A gyerekek a cicák játékait távolról irányíthatják

Mivel ezek a gyerekek a fertőzésveszély miatt nem kerülhetnek kapcsolatba valódi állatokkal, ezért valami olyan módszert szerettek volna találni, ami legalább részben pótolhatja számukra ezt az élményt.

Update: Elnézést kérünk, valóban hiba csúszott a gépezetbe, a gyerekek nem robotmacskákat, hanem valódi macskák robotjátékait irányítják távolról. Egy jó leiter időnként nekünk is befigyel, sajnos.

A virtuális állatkertben a gyerekek távirányítóval irányíthatnak szőrös, plüss robotjátékokat. "Bár ez nem olyan, mint egy valódi állat, de ez a legjobb, amit ahelyett ki tudtunk találni. A gyerekek így biztonságos körülmények között, szórakoztató és személyes módon kerülhetnek kapcsolatba ezekkel a játékokkal", magyarázta az indokokat a kórház alapítványának elnöke közleményében. A távirányítású kórházi állatkert létrehozásában segített az Open Lab Idaho nevű, etikus hackereket és "ezermestereket" tömörítő szervezet is.

A módszert az Egyesült Államokban máshol is bevezetik a közeljövőben, köztük felnőtteket kezelő egészségügyi intézményekben is.

A Seattle-i kórház régóta ismert arról, hogy a gyerekek gyógyulása során igyekszik az állatokkal való kapcsolat pozitív hatásait is kihasználni. A legújabb kísérletet az hívta életre, hogy a közelmúltban volt egy olyan csontvelő-transzplantált gyerekbetegük, akinek nagyon hiányzott a cicája, de legyengített immunrendszere miatt nem jöhetett nála szóba valódi állat társasága.

Ekkor a kórház arra kérte meg a Facebook híveit, hogy küldjenek nekik macskás képeket. Háromezer fotót kaptak, ebből hozták létre aztán a  (körülbelüli fordításban) a mindenünk a macska projektet, amelyben a kislány köré egy fehér sátorra vetítették a cicákat. Erről szól ez a videó:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek