Csupa természetes babaolaj, házilag

Nem kell azonnal a boltba rohanni, ha elfogyott a babaolaj. Masszázsolajat készíthet házilag is, főleg, ha zavarja, hogy az üzletekben kapható készítményekben nem csak természetes összetevő van. A babamasszázs nem csak segíti a bébi ellazulását, de néhány természetes olaj, illóolaj segítségével a görcsök és az ekcéma is eltűnhetnek.

coco

Három hónaposnál kisebb babáknak

Házi babaolajnak használjon makadámdió-olajat vagy sárgabarackmag-olajat. A makadámdió-olaj remek bőrtápláló, bőrpuhító tulajdonságú, illetve gyulladáscsökkentő és csökkenti a bőrvörösséget is. A sárgabarackmag olaj pedig tápláló, nagy az A-vitamin-tartalma és emiatt  jó a vízhiányos, érzékeny bőrre. Az olajokat használhatja külön is, de össze is mixelheti őket.

Néhány hetes babáknál csak a bázisolajokat használja, mivel nagyon érzékeny a szaglásuk. Ha elkészíti a masszázsolajokat, használat előtt kérje ki szakértő tanácsát, és mindig végezzen előzetes próbát a baba bőrén.

Öt-hat hetes kortól már adhat egy csepp aromavizet az olajhoz. Ez lehet: levendula,- rózsa,- vagy citromfűvíz.

A levendulavíz gyulladáscsökkentő hatású, nyugtatja a bőrt, és gyógyítja a sérüléseket. A rózsavíz tökéletes a vízhiányos bőrre, emellett csökkenti a stresszt, szorongást, álmatlanságot. A citromfűvíz gyulladáscsökkentő, és kiváló ha a gyermekének hasgörcsei vannak. Soha ne használjon túl sok aromavizet, három milliliter olajhoz elég egy csepp aromavíz.

Három hónapnál idősebb babáknak már jöhet az illóolaj

Külön-külön is használhatja ezeket az olajokat is, de természetesen össze is kutyulhatja őket. A mandulaolaj például mindegyik olajjal jól vegyíthető. Az organikus shea vaj tökéletes ekcémás és száraz a bőrre, a kókuszzsírtól puha és hidratált lesz a bőr, a mandulaolaj ahogyan a shea vaj is, bőrnyugtató: enyhíti a viszketést, a bőr gyulladását. A jojobaolaj sebek fertőtleníti és nyugtatja a bőrt. És végül ami szinte minden háztartásban fellelhető: az olívaolaj nyugtatja a bőrt és növeli az immunitását, sok benne az A és E-vitamin.

Ezekhez az olajokhoz is keverhet aromavizet, de három hónapos kor felett már nyugodtan használhat egy kevés aromaolajat is. Természetesen kizárólag tiszta, száz százalékban természetes, aromavizet, illó- és bázisolajat használjon! Ne felejtse el azt sem, hogy néhány olaj főleg nagyobb mennyiségben irritálhatja a baba bőrét, ilyenek például a citrusfélék.

Így készítse el

A szilárd halmazállapotú zsírokat vízgőzben vagy mikróban olvassza fel, várja meg míg egy kicsit kihűl, majd csepegtessen bele az olajat. Az olajok közül használhat római kamillaolajat amely az emésztési görcsökre kiváló, rózsa- és levendulaolajat (hatásuk ugyanaz mint aromavízként), teafaolajat ami szuper az őszi és téli hidegben ugyanis a légúti betegségek tüneteit enyhíti.

Fontos a próba!

Mielőtt bármelyik szert alkalmazná, győződjön meg róla, hogy nem vált-e ki allergiás reakciókat a babánál. Tegyen a könyökhajlatára egy keveset és várjon egy pár órát. Ha nem lát semmiféle irritációt, elkezdheti a masszázst.

Oszd meg másokkal is!
Mustra