Egymillió kicsi lego Pesten

Szimpatikusan szenvedélyes legomániások rendeznek a hétvégén kiállítást Mátyásföldön, az Erzsébetligeti Színház nagytermében. A vasárnap este hétig látogatható villámeseményen a szervezők elmondása szerint valamivel több, mint egymillió darab lego látható, mindenféle lenyűgöző formába építve természetesen. A gandiózus építményeket csak megcsodálni lehet, a szomszédos teremben viszont építhetnek is a gyerekek, igaz, némileg kisebb léptékben. A dán Lego felajánlásával itt tíz kilónyi építőelemből dolgozhatnak a kölykök. Ez a megnyitón jelenlévő gyerekmennyiségnek elég volt, de óriási tömeget nem tudna kiszolgálni.

A kiállítási darabokat egy teljes napig építették a Klikk Lego közösség tagjai, legtöbbjük a megnyitó előtti éjszakán nemigen aludt, a várakat, csatajeleneteket, építményeket eddig tartott összeállítani a helyszínen.

A legfőképpen fiatal srácokból álló társaság elmondta, a legománia ezen a fokon már leginkább a családtagok türelmét teszi próbára, legtöbbjüknek ugyanis szobányi területet foglal el a szenvedélye.

A kiállítás mellett látható egy minitárlat is, ami a legó történetét mutatja be. Itt megtudhatjuk, hogy a játék neve a dán "leg godt" vagyis játssz jól kifejezésből ered. A legotörténelem 1932-ben indult, amikor Ole Kirk Kristiansen asztalosüzemében miniatűr fabútorokat, fajátékokat kezdett gyártani. 1947-ben, amikor a világháború után nehézkessé vált a faanyag beszerzése, Kristiansen a cég profilját műanyag játékokkal is bővítette, és 1949-ben született meg a lego-t máig világhírűvé tevő találmány, az egymáshoz automatikusan kapcsolódó kocka, mely ma ismert formáját végül 1958-ban nyerte el.

Talán nem csak nekem meglepő, hogy a lego a fa játékok gyártásával csak három évvel később hagyott fel, és ugyanekkor, 1961-ben jelentek meg az első lego kerekek is. Az első legoland 1968-ban nyitotta meg kapuit , a ma ismert kis legoemberkék pedig 1978 óta léteznek.

A kiállítás vasárnap estig tart, és valójában maguk a szervezők sem tudták megmondani, miért csak ilyen rövid időre rakták össze a tárlatot, különösen azután, hogy egy teljes napig épült a kiállítási anyag. A belépőjegy gyerekeknek 500, a felnőtteknek 700 forint, a családi jegy (2 gyerek, 2 felnőtt) pedig 2000 forintba kerül. A jegyek egy napon belül többszöri belépésre is feljogosítanak, így, ha valakinek úgy jön ki a lépés, ebédelni, aludni gond nélkül le lehet lépni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra