Féken tartani a fékezhetetlent – otthon beteg gyerekkel

Mindig komoly macera, ha a gyerek beteg. Ha kórházba kell vinni, pláne. Na de mi van akkor, ha csak egy kicsit beteg, netán orvosi utasításra nem mehet közösségbe? Olyankor van, hogy anya három héten át megőrül otthon.

Olvasónk, Szandra számol be élményeiről.

stockfresh 289376 bad-day-for-mommy sizeM

Hogy is van ez? Talán az egyik legnehezebb feladat minden szülő számára, amikor gyermeke el van tiltva a közösségtől, sőt, még a szabadban tartózkodástól is, viszont érdemben nincsen semmi baja. Na ez a tuti. Így jártunk mi is Bendegúzzal.

Gyakori fülgyulladások, állandó nátha (takony), brutál horkolás és persze néhány antibiotikum-kúra után úgy döntött a János kórház fül-orr-gégész főorvosa, hogy az orrmandulától meg kell válni. De először is a zöld váladékot kell kiiktatni a rendszerből. Hogy makulátlan egészségnek örvendjen gyermekem mire a műtétet elvégzi, a javaslat szerint tilos közösségbe, bölcsibe vinni. Legfeljebb játszótérre, de ha lehet azt is akkor, amikor nincs csúcsforgalom. Ez volt négy hete.

Négy hét otthon, egyedül

Kreativitásom teljes tárházát megpróbáltam bevetni, hiszen a náthán, ami 10 nap alatt elmúlt (szuper antibiotikumos orrcseppet adnak a János Kórházban), semmi, azaz semmi baja nem volt a gyereknek, illetve ez így nem igaz, baromira kezdte unni a játékait, a képemet egy idő után.

Néhány ötlet a túléléshez

Főzés

Kell hozzá:
- valami, amit rá tudsz adni, hogy ne legyen vizes az egész gyerek, és ne kelljen az amúgy is népszerű öltöztetést többször megejteni (én vettem a nagy sárga áruházban egy festőköpenyt, de egy szemeteszsák fejénél nagy lukkal is megteszi, amit ráhúzol).
- mosogató :)
- lábos, fakanál, habverő, amit csak kér, és nem törékeny, nem sajnálod
- no meg olyan valami, amit keverhet, nem dugítja el a szűrőt, pl., száraztészta. Mivel kemény marad a langyos vízben, simán ki tudod venni a mosogatóból, és ő mégis keverhet, főzhet, vizezhet.

Ezzel akár 30-40 percig is elfoglalja magát, és addig legalább Te is megtudod főzni az ebédet.

Takarítás

Kell hozzá porszívó, felmosó, szivacs, porrongy. Ha jól irányítjuk, akkor akár még hasznos is lehet gyerekünk, hiszen törölgetni tényleg tudnak, igaz, figyeljünk értékeinkre....

Virágültetés

Na ez ugyan baromi nagy kosszal jár, de nemcsak egy alkalommal, hanem akár minden napra nyújt némi elfoglaltságot. Ültetésnél a földezés, szülőknek a virág megmentése okoz örömöt, ugyan a kicsi óriási igyekezetében hajlamos némileg leamortizálni a botanikát, a locsolás, ápolás, az elszáradt levelek, virágok lecsipkedése mindig jó szórakozás (és akár többórás muri is lehet).

Kemény

Imádott gyermeked, akiért életed adnád, fél perc alatt képes elérni, hogy úgy érezd, vagy ő vagy én alapon világgá mész. Már-már ott tartottam, hogy felhívom a 17XX emberi hívószámot, amikor is eljött a nagy nap: a műtété.

Lássuk be, azokban a kórházakban, amik még nem estek át a rehabilitációs programon, (sajnos ezek vannak többségben) meglehetősen lepukkant körülmények várnak a betegekre. Öreg, koszos, koszlott, és csak a mellékhelyiséget ne kelljen igénybe venni. Sajnos itt sem volt ez másképp. A gyermek- és csecsemőosztály gyakorlatilag zsúfolásig tele, és a tüdőgyulladásos, kruppos, hányás-hasmenéses, műtétre váró, műtött kis betegek mint egy helyes kis tavaszi csokor élik mindennapjaikat, egy szinten, egy folyosón, egy légtérben. Onnan lehet tudni, hogy már a sebészeten járunk, hogy egy retro íróasztalnál ül egy tüneményes nővér, Margó néni, a folyosó kellős közepén. A műtő a földszinten, lift nincs, tehát a műtős bácsi kézben cipeli le-, illetve fel a csemetéket, és a tizenévesek, súlyukra való tekintettel, a műtétet követően saját lábukon kénytelenek felsétálni a lépcsőn a kórtermükbe.

Az már csak hab a tortán, hogy miután a kismaszatok kezdenek magukhoz térni, játszószoba hiányában azon az egy azaz egy nyűveteg rajztáblán kénytelenek osztozni, amit hol máshol mint a folyosón helyeztek el – és ahol természetesen egészséges és fertőző gyerekek egyszerre próbálják lekötni felesleges energiáikat. Ezt próbálta volna az én fiam is, és hiába vittem be meséket, laptopot, könyveket, folyamatosan vívtunk, mert az a rajztábla, annak letörlése, krétázása volt minden idők legérdekesebb teendője.

Értik a dolguk

Mi csak egy éjszakát töltöttünk bent, tehát igazán szerencsések vagyunk. Ami szomorúsággal tölt el, hogy az ott dolgozó remekül összeszokott orvosi, ápolói, csapat ilyen áldatlan állapotok között kell végezze munkáját. Egy elsőosztályú, nagyon profi team. Szakértelmük vitathatatlan. Értik, tudják a dolgukat, és a rutinon kívül, ami laikusként is nyílvánvaló, a figyelmesség, kedvesség, a gyorsaság társul. Nem csak a gyermeket, hanem annak szülőjét is emberszámba veszik. Az orvos az aneszteziológus doktornővel karöltve felkészített mindenre.

stockfresh 338980 sick-child-in-hospital-fever-and-flu sizeM

Nemcsak magát a beavatkozást ismertették, hanem a narkózis körülményeiről is minden információt megkaptam, és készségesen válaszoltak kérdéseimre. A gyermeket az én kezemben altatják el, és az én kezemben ébred majd fel. Nem kell megijedni, rossz lesz a látvány amikor az altatót beadják, és kis rongybabaként fekszik majd a karjaimban, de ez a gyermek érdeke, tehát ki kell bírni. És hála a felkészítésének, ugyan picit elsírtam magam, de jól tudtam kezelni a helyzetet. Megnyugtató volt, hogy minden tekintetben jó kezekben van a világ legdrágább kincse, mert MINDENKI tudja, érti a dolgát! Ehhez még társul a jó hangulat, humor, tehát tényleg csak szuperlatívuszokban tudok az ott dolgozókról nyilatkozni, és ezúton is szeretném megköszönni mindazt, amit értünk tettek. Bízom abban, hogy előbb-utóbb hozzájuk méltó helyen végezhetik dolgukat.

Látszik az alagút vége

Hát itt tartunk most, még 10 nap itthon, amit megspékel  a mit nem szabad a gyereknek csinálni lista. Nem szaladhat, biciklizhet, kiabálhat, ugrálhat, stb. Aranyos volt a doktorbácsink, mert mikor elengedett minket, csak annyit mondott: a neheze még most következeik, féken tartani a fékezhetetlent. Igen, igen. Valahogyan azért féllábbal is kibírjuk, hiszen látszik az alagút vége. És különben is. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, minden megoldható,  csak egészség legyen.

Szandra, 3 éves Bendegúz anyukája

Oszd meg másokkal is!
Mustra