no

Hálapénzt fizettek a szülésért? Ki gondolta volna?!

- Bizonyára tudja, nálam egy szülés 120 000 forint.

- És számlát ad róla?

Vajon miből jár az összes szülészorvos vitorlázni meg síelni meg mittudoménhova? Belőlünk, hölgyeim.

stockfresh 719104 ski-resort-valley sizeM

Vádat emelt az Állami Egészségügyi Központ tizenegy nőgyógyász szakorvosa és két szülésznője ellen a Fővárosi Főügyészség. A vád szerint az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK, volt MÁV kórház) a kórház szülészeti és koraszülöttosztályán dolgozó orvosok 2007 áprilisa és 2008 júliusa között legalább húsz esetben pénzt kértek az osztályra felvett kismamáktól a szülések levezetéséért és az egyéb beavatkozásokért. A vádlottak között van az akkori osztályvezető főorvos is. (Tovább az index cikkére.)

Te fizettél?

Mennyire jellemző az, hogy fizetünk olyan szolgáltatásokért, amelyeket a kórháznak  az állam is kifizet?Miért tartjuk fontosnak azt, hogy fogadott orvosunk legyen, esetleg fogadott szülésznőnk? Tényleg segít, ha személyzetet veszel magadnak? Te is a rendszert erősíted, ha fizetsz, de vajon meg merjük-e kockáztatni, hogy ne fizessünk?

"Én nem mertem bevállalni azt, hogy nem fizetek. Fogadtam orvost, barátnők tanácsára szülésznőt is, bár ezt a 20 rugót megbántam. Az orvos viszont nekem biztonságot nyújtott, nekem jó volt, hogy nem egy ismeretlennél szültem. Hogy ért-e mindez hetvenezer forintot? Hát, nem tudom. Akkor úgy gondoltam, igen" - mesélte Judit a Kútvölgyiről (amikor még nem magánkézben volt).

stockfresh 1430195 veterinarian-costs sizeM

"Vajúdás közben fogadtam meg, hogy a második gyereknél is fizetünk az orvosnak. A mellettem lévő kezelőben egy olyan kismama vajúdott, aki nem fogadott sem orvost, sem szülésznőt. Kegyetlenség volt, amit műveltek vele, óránként egyszer ha benéztek hozzá, és egyáltalán nem reagáltak a kiabálására. Én az orvosnak 110 ezer forintot fizettem, a szülésznőnek harmincat. Nem volt olcsó, de úgy érzem, pláne a másik szobában történtek fényében, hogy megérte" - írta nekünk Katalin a SOTE 1-ről.

"Nagyon kiakadtam az orvosra, akit választottam: a hatodik hónapban derült ki, hogy a dokim, akinél az első gyereket is szültem, külföldre távozik, így új kórházat és új orvost is kerestem. Visszatekintve csak magamat hibáztatom, hogy nem kértem ki magamnak az elbánást: az orvos ezekkel a szavakkal vállalt el: ››Bizonyára tudja, hogy nálam egy szülés százhúszezer forintba kerül.‹‹ Majdnem visszakérdeztem, számlát ad-e róla. Pofátlan alak, és nem hiszem, hogy az ügyeleten rosszabbat kaptam volna. Persze féltem ettől eléggé annyira, hogy inkább fizettem." Ezt már Anikó meséli, meglehetőst keserűen. Na igen, nem is véletlen, hogy a hatodik hónapban már nehezen találsz magadnak szülészorvost: ő ugyanis ilyen későn érkező páciens esetében legalább öt alkalomnyi magánrendeléstől esik el. A' 10-12 ezer forint.

Mikor kell fizetni?

Ez is kódolva van a rendszerbe. A kismamák suttogják többnyire a folyosón, hogy az orvosnak a hathetes kontrollon illik átnyújtani a borítékot. A doki simán átnyúl az asztal fölött és zsebre teszi, vagy éppen megkér, hagyd az asztalán ahogy kimész. Ez már a rafi változat. És mi van, ha megegyeztek és nem fizetsz? Tulajdonképpen smmi. De ezt kevesen teszik meg.

Te fizettél az orvosodnak? Mennyit? És legfőképpen: miért?

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek