Súlytalan kismamák, azaz anya a vízben

A víz ismerős közeg, hisz igazából ebbe érkezünk: elsőként a magzatvíz óvó simogatását érezzük... Pocakosan vagy a kisbabával együtt a biztonságos vízi közeget megtalálva fantasztikus élményeket élhetsz át.

babauszas

Relaxáció a vízben: hogyan lazíts?

Ha fáj a lábad, a derekad (márpedig az mindenkinek fáj!), érzed a megnövekedett súlyt is, a legjobb mozgáslehetőséget a vízben találhatod meg. Kérd előtte orvosod tanácsát, de a problémamentes várandósnak szabad, sőt ajánlott (jó minőségű, higiénikus) uszodába mennie.

A víz felhajtóereje súlytalanabbá tesz, és ez sokat segít problémáidon. Ha csak úszkálsz vagy sétálsz, lebegsz a vízben, akkor is már nagyon sokat tettél testi-lelki egészségedért. Pláne ha még találsz speciális foglalkozást is, külön öröm lesz más kismamákkal együtt vagy akár egyedül vízben lazítanod. Érdemes információt szerezni a vízi kismama-tornákról, különösen az Aquanatal ajánlott vagy az ún. Watsu-foglalkozások kifejezetten kismamáknak (amikor
időpontot kérsz, feltétlen jelezd, hogy várandós vagy és hányadik héten tartasz!)

Hangolódj a bentlakóra

Ha van kedved az említett foglalkozásokon kívül (vagy azok előtt) egy picit ellazulni a vízben, menjetek el pároddal együtt egy uszodába és próbáld ki a következő gyakorlatot: kérd meg a társad, emeljen meg a vízben állva és tartson meg finoman a fejed és a térdhajlatod alatt. Te próbálj meg minél jobban ellazulni, érezd a biztonságot a karjaiban. Ha teljesen ellazultál, ringathat is a víz tetején, lassan, óvatosan, te pedig feküdj fel a vízre, párod kezébe és teljesen
engedd el magad! Meglátod, mennyire nagy élmény a „szabad“ lebegés! „Csendesítsd“ le magad, kezdj el figyelni a légzésedre: mélyről, lassan vegyél levegőt! Koncentrálj babádra, esetleg rátehed a pocakodra is a kezedet! Próbáld meg érezni a kicsit – ha sikerül kizárni a külvilágot (és nem ugrálnak éppen a fejetekre a kisiskolások), megtapasztalhatod, mi vár rád mondjuk egy watsu-foglalkozáson.

Vajúdás könnyebben

Számtalan helyen, egyre több kórházban megengedik és lehetőség is van rá, hogy vízben vajúdj! Sokaknak segíthet a vajúdókád, mert a szülő nő könnyebben mozog és le is tud lazulni. Ha van rá idő és lehetőség, próbáld ki bátran!

Ha egyszer rászoktál...

Ha megtapasztaltad ezt a csodálatos élményt, milyen is a vízben ellazultan, csendben lebegni, netán megérezted a vajúdás közben is, hogy mennyire segíti relaxációdat, ne feledd: babád éppen úgy kedveli ezt a közeget! Segíts neki, hogy ne veszítse el ezt az érzést! Miért hagynátok ki? Irány a nagy kád.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek