Mellek és szívás, szó szerint

Annyira nem durva a helyzet, viszont éjjel van, ülsz otthon (vagy a kórházban), és azon agyalsz, hogy a fenébe is megy ez. Egyik kézben a mell, másikban a mellszívó... ÉS MOST?!

Ha van lefejve tej, valamiért mindig nyugodtabb vagyok. Nagy baj nem lehet, a kicsi nem hal éhen – jelezte ilyenkor a bal agyféltekém, és én az első napok izgulása ellenére is képes voltam aludni. Legalább két órát. És ha nem volt elég a mellemben a tejci, akkor megmelegítettem a hűtőben lévőt. Juhéjj.

De hogy is megy ez?

Előszöris be kell szerezni egy mellszívó készüléket. Hogy melyik a legjobb, azt nem könnyű eldönteni, mert bár itthon jóval kisebb a választék, mint akárcsak a szomszédos Ausztriában, azért méret, forma és típus alapján van mit molyolni. Az alapvető, és egyáltalán nem annyira egyszerű eldöntendő kérdések a következők:

- hol fogod használni a készüléket? Mert ha midenhová magaddal cipeled, válassz egy könnyen kezelhető eszközt!

- milyen gyakran használod majd? Mert nem mindegy, mennyire időtállóak az anyagok.

- mennyire kell majd gyorsan a lefejt tej? Ikreket nevelők tudják, ez mennyire kardinális kérdés, és igen, van olyan elektromos pumpa, amelyik egyszerre mindkét mellből feji a tejet.

És persze az örök jolly joker: mennyi pénz van rá? Ez jellemzően a döntő kérdés.

Itt kanyarodhatunk vissza a korábbi kérdéshez, és választhatunk egy, a kórházban bérelhető mellpumpát. Ha még mindig nagyon tanácstalan vagy, keress meg egy szoptatási tanácsadót (pl. lll.hu), és gyakorlatias válaszokat kapsz majd minden különleges kérdésedre.

Gyakorolj!

Mert ez az egész azért nem annyira egyszerű. Időt kell adnod a testednek, hogy megszokja, akkor is kell a tej, ha nem az a pici száj kéri – elvégre is arra van berendezkedve, nem egy libabőrzően hideg műanyagra. Elsőre örülj, haéppen meg tudod tölteni az üveg alját – és ne add fel!

De ne is fájjon.

Oké a mellszívás nem a legszuperebb dolog az egész gyerekvállalásosdian, de azért korántsem szörnyű dolog. Ha fáj, húz, csíp vagy kínoz, hagyd abba, valamit rosszul csinálsz! Ilyenkor lassíts, helyezd át a készüléket, vagy - egyes kszüléknél - enyhítsd a szívóerőt. Ha sehogysem megy, ideje egy új pumpa után nézni.

Pozíció

Helyezkedj el kényelmesen és relaxálj. Nekem anno a délután közepe vált a legjobb mellszívási időszakommá, úgyhogy eldőltem a kanapén és néztem a Szívek Szállodáját. Mert például a tévénézés is segít, közben tényleg kiválóan lehetett fejni. Mások mondjuk babaképekre és -hangokra esküsznek, nekem az nem ment.

Mennyi az annyi?

Minél többet fejsz, annál jobban stimulálod a melleidben lévő mirigyeket a tejtermelésre. Persze az is számít, melyik szakaszban vagytok, nekem az elején nagy nehezen sikerült kifacsarni magamból 10-15 ml tejet, később (meg amikor a gyerek nem evett) simán ment a 1.5-2 deci.

A tej az arra való zsákocskákban vagy gyűjtőpoharakban tudod elhelyezni, és mélyhűtőben fél évig is eltartható.

Mikor hagyjam abba?

Ne fejd túl a melleid annak reményében, hogy majd egyszercsak beindul a dolog! Hagyd abba, ha már 2 percig semmi nem jött, vagy ha 20 percnél hosszabb ideig fejnél.

Van, aki akkor feji le a legtöbb tejet, amikor a babája a közelében van – és van, akinél az ellenkezője működik. Van, akinél kell a bőrkontaktus, és van, aki ettől függetlenül tud sokat lefejni. Találd meg azt a helyet, állapotot, amelyben jól érzed magad, és hidd el, nemsokára folyni fog a tejci...

Kiolvasztás

Mindig a legrégebben eltett tejjel kezdd. Állitsd a zacskót forró vizes pohárba és néha ellnőrizd a hőmérsékletet. Az anyatejet nem szabad mikrózni! - értékes tápanyagokat veszithetsz vele, ráadásul a mikró olyan forró pontokat építhet fel a tejben, amelyek aztán megégethetik a kicsi nyelvét.

Tisztaság

A mellszívót minden használat után alaposan el kell mosni és 4-5 naponta sterilizálni kell egy edény forró vízben (vagy otthoni sterilizálóban). Ha ezt nem teszed meg, a pumpában lévő tej besavanyodhat és komoly gyomorproblémát okozhatsz gyerekednek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek