Adj enni a gyereknek! (Akkor is, ha nem akarja)

A magyar tinédzserek naponta három órát töltenek a tévé vagy a számítógép előtt, és 15%-uk minden nap eszik gyorséttermekben – állítja egy friss kutatás.

A 10-12 évesek körében végzett kutatás azt is megállapította, a fiatalok nagy része teljesen elhanyagolja az étkezéseket: naponta tízből 4 gyerek reggeli nélkül megy iskolába, tízórait pedig csak a gyerekek fele eszik. A főétkezések is gyakran elmaradnak, vacsorázni például a gyerekek 20%-a egyáltalán nem szokott.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a gyerekek helyes táplálkozása: kihat a gyerek egészségére éppúgy, mint az iskolai teljesítményére. A webbeteg.hu cikke szerint minden negyedik gyerek túlsúlyos, elhízott, sok a cukorbeteg, a szív- és érrendszeri problémákkal élő, rosszak a fogaik, krónikus vashiányuk van, teljesítményzavarokkal, gyenge izom- és immunrendszerrel élik napjaikat. Az írás Rékasy Balázs orvos-közgazdászt is idézi, aki elrettentésként említi, hogy egy átlag magyar fogyasztó hetente másfél kiló cukrot eszik meg különféle ételekben, és a megengedettnél jóval több só, valamint zsiradék is kerül a szervezetébe.

Bár az alapokat egészen kicsi korban (1-3 év között) kell lefektetni, a tinédzserkori változások, dackorszak és a szülőktől való távolodás ezen sokat változtathat. De a gyerek étkeztetése a szülő feladata és felelőssége.

"Máté tízévesen elkezdte nagyobb iskolatársait utánozni: menő volt evés helyett a számítógépen lógni, és iskola után egyre többször evett a gyorsétteremben, egyrészt, mert bent kihagyta az ebédet, mondván az amúgy is szar, másrészt mert suli után a sarki étterem pultjánál költötték el a gyerekek a zsebpénzüket" – meséli Jutka (32), aki azóta tudatosan próbálja jó iránybe terelni Máté étkezési szokásait. A kutatások szerint is érdemes a tinédzser gyereket rábírni arra, hogy vegyen részt a közös családi étkezésekben. Azok a fiatalok ugyanis, akik hetente legalább háromszor a családdal együtt esznek, sokkal kevésbé valószínű, hogy bulímiában vagy anorexiában szenvednek majd – írja a Pediatrics orvosi szaklap. A tanulmány szerzői hozzátették: az együtt töltött idő ráadásul a családon belüli kommunikációt is segítette, hiszen a gyerekek az evés alatt jellemzően megoszották az iskolai történéseket a szülőkkel.

A következő napokban több étkezéssel kapcsolatos cikk is megjelenik majd a Porontyon, köztük az ismert gasztroblogger, Lila Füge uzsonnatippjei és az év dietetikusa díjat is elnyerő Schmidt Judit iskolakezdő elemózsia javaslatai, hamarosan pedig a lakásba szorult kismamák étrendbeli kényeztetéséről is szó esik majd.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek