Szárazon feltolt beöntőcső és gagyi borotva persze szárazon

Ezen a héten a SOTE I. sz. Női Klinikájának szülészetét vesszük anyai mikroszkópunk alá. Nem túl rózsás a helyzet az egykori élklinikán: bár a szaktudás megvan, emberileg olyan alacsony a színvonal, hogy a figyelő beküldője, Zsuzsanna 13 év egészségügyi tapasztalattal a háta mögött is csak kapkodta a fejét.

Figyelem, megvan a legalacsonyabb pontszám is, amit egy szülészet kaphat.

Fotó: Jon Ovington
Fotó: Jon Ovington

Segítsd a többi kismamát a kórházválasztásban! Küldd be te is kórházfigyelődet a poronty@divany.hu címre és nyerj ajándékcsomagot!

SOTE I. sz. női klinika

Mikor szültél itt?

2009. május

Általános tapasztalat

Régi épület, futószalag munka, a fogadott orvost leszámítva minősíthetetlen. Kaptam egy halom bon-bont, de legnagyobb jószándékom ellenére sem tudtam senkinek adni. A saját orvos nagyon rendben, de a többi orvos csak vészhelyzet esetén foglalkozik veled. Meg kell várni a saját dokidat. Takarítanak, de a rend nem tart sokáig. Gyakori a lopás, ráadásul még a takarító is letol, ha kicsöpögteted a teádat...

Terhesgondozás

Nem ide jártam, csak CTG-re, azt is csak 2x, mert korábban befektettek. Parkolót fél óráig kell vadászni, vagy sokat gyalogolni. Ezt így szülés előtt 3-4 héttel nem ajánlom. A CTG-re magára sokat kell várni.

Pontozás: 6/10

Szülőszoba

A szülőszobához kétszer is szerencsém volt vaklárma miatt, és csak rosszat tudok mondani. Vesegörcsöm volt és mivel ez nem szülési fájdalom, így megvonták a vállukat, hogy ez nem az ő asztaluk. Hidegrázásom lett, remegni kezdtem, majd hánytam. Na ekkor jött valaki megnézni. Itt jegyzem meg toxémia miatt fektettek be (magas vérnyomás, extrém ödéma, fehérjevizelés), szóval alapból nem voltam valami jól. A szülésznők a másik alkalommal éppen azt a témát vesézték ki, hogy tulajdonképpen szerintük ki mi miatt van itt és nem valami jó dolgokat beszéltek a „ betegekről”. Reggel ezt szóvá tettem, hogy máskor úgy, hogy mi ne halljuk, erre az volt a válasz, hogy köszönés sem volt amikor visszamentem a szobámba.

A szülésznők csak annyit tesznek meg, amit nagyon muszáj és semmivel sem többet. Az antibiotikumot amit legalább 20ml-re kellett volna hígítani és lassan beadni, megkaptam 5 ml-re higítva és sutty. Annyit mondtak: „csípni fog”. Ekkor nem bírtam tovább és szóltam, hogy eü-s vagyok és ezután óvatosabbak voltak (de a kézfejemen hónapokig ott volt a nyoma a vénagyulladásnak, amit ez okozott).

Szüléskor ezek után nem választottam senkit és maximális rugalmatlanságot kaptam. Szárazon feltolt beöntőcső és a gagyi borotva szintén szárazon. Hiába mondtam, hogy nálam van a szuper bontatlan női borotvám. Válasz: ezzel kell!

Ezeken túl 1x kaptam egy vesetálat, mert hánytam (már megint) a gyerkőc nagyon nagy volt és rossz helyen....és 1x egy vizes gézlapot összesen. Többet nem is volt a szülésznő a szülőszobában. A nehéz szüléshez aztán jött valami idősebb nő segíteni. Légvétel, szuszogás bátorítás = 0 ( más szüléseket is láttam, hallottam és ott sem)

1/10

Gyermekágy

A gyerekem az intenzívre került és miután a friss gátsebemmel min. 20-40 percet üldögéltem (minden alkalommal) a fém padon, mire közölte a nővérke, hogy most nem alkalmas. (Persze, mert zavarnám őket a csetelésben). Különben is, ha nincs még tejem akkor meg minek jöttem? Erre elsírtam magam és csodák-csodájára bemehettem. Semmi extra dolog nem folyt bent:(

Egyetlenegy dolgozó miatt adok nekik 3 pontot. Lehet, hogy szaktudásuk van, de szívük nincs.

Pontozás: 3/10

Szubjektív véleményed a kórházról, a részlegről és az ellátásról

Az orvosom fiatal volt, de maximálisan meg voltunk elégedve vele. Az jó dolog, hogy ott az újszülött intenzív, és ha bármi baj van, nagyobb biztonságban tudhatjuk a gyermekünket. Ez az egyetlen pozitívum, amit meg tudok említeni. A szülésem előtti két hét alatt pedig meggyőződtem a nőgyógyászati osztály nővéreinek lustaságáról és bunkóságáról is:

-       reggeli vizeletemet nem vittem ki megfelelő gyorsasággal, erre a nővér azt mondta, hogy legközelebb 3-kor fog felébreszteni, hogy időben sikerüljön (kb. 10 perc volt amíg felébredtem, pisiltem a pohárba, hozzáöntöttem a többihez, felírtam a gyűjtött mennyiséget, öntöttem egy kevés mintát, kezet mostam és kivittem a vizeletet... ez volt neki lassú)

-       a szobánkban mindenkinek mérték a vérnyomását és nem a nővér jött be többnyire, hanem betelefonált, hogy menjünk a nővérszobába. Ezt akár este tízkor is.

-       szülés után kértem új ágyneműt, mert véres lett, mire a nővér a kezembe nyomott egy adag textilt és szólt, hogy a szennyest majd hozzam ki...(kb. 4 órával szülés után)

-       a szobatársam úgy érezte, hogy beindult a szülés. Nővérke: „á, ez biztos, hogy még nem az, mert kiabálni szoktak ilyenkor”, jegyzem 4 óra múlva megvolt a baba

-        véleményem szerint az egészségügyben eltöltött 13 ledolgozott év feljogosít arra (nem állami intézményben, aktív belgyógyászati jellegű osztályon), hogy véleményem nem csak szubjektív. Jó nővérnek születni kell és ne a boríték miatt legyen velem kedves, sőt ne is legyen kedves, de legalább ne ártson a betegének. Szakmai szemmel számtalan helytelen, szabálytalan cselekedetet láttam és ezeket párszor szóvá is tettem. Lehet, hogy direkt akartak szívatni, de csak magukat minősítették ezzel a viselkedéssel. A következő babámat nem tudom, hogy hol szüljem majd, mert az orvosommal viszont maximálisan elégedett voltam.

Sajnos még most is felzaklat, ha szóba kerül ez a téma, és elnézést, ha a megfogalmazás nem volt túl szép.

Ajánlod más anyáknak?

Csak akkor, ha a babának szüksége lehet az intenzív osztályra.

Egyébként nem.

Zsuzsanna

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek