Kislányom, mindent meg kell enned, ami a tányérodon van!

Ismerős? És te mit teszel, ha a gyerek csak tologatja az ételt? Körkérdésünkből kiderült: a Tiszta Tányér Harcosai összecsapnak a Néha Én Sem Kívánom liberálisaival.

Fotó: Steve Karsch
Fotó: Steve Karsch

Panni ötéves kislánya, Flóra otthon mindig hisztit csinál az evésből: tologatja, nem kéri, kiborítja, játszik vele. Panni elmondása szerint a helyzet mindig rosszabb, ha a nagyitól jön meg a gyerek: "Anyósoméknál - persze - kényeztetik a gyereket: ezt egyél Flórikám, ha nem kérsz, egyél azt, Flórikám, és ha még az sem kell neki, akkor gyorsan összeüt a nagyi valami finomat. Én meg hiába próbálom a rendre szoktatni, meg arra, hogy meg kell ennie, amit elé teszek..." - panaszolja Panni. Gondjával nincs egyedül.

"Én nagyon nem szeretek ételt kidobni. Igyekszem minél jobban eltalálni a mennyiségeket, de hát nem mindig lehet – és ezért kétszeresen dühít az, ha a srácok (Bálint és Arno, 4 éves ikrek) nem eszik meg, amit főztem" – mondja el Kriszta. "A tiszta tányérok híve vagyok, vagyis sokszor ott ülnek az asztalnál addig, amíg meg nem eszik, amit eléjük teszek" – teszi még hozzá az anyuka. De vajon tényleg bele kell tömni a vacsorát a gyerekbe?

Kati nem ért egyet. "Én egyszerre mindig csak kis adagokat teszek Marci elé a tányérra, és néha kér még, néha nem. De ha kér, akkor viszont mindig meg is kell ennie azt, amit elé teszek." Sára mással próbálkozik. "Nálunk az a szabály, hogy legalábbis ki kell próbálniuk a lányoknak (Magda 3, Abigél 6) azt, amit főztem nekik. És ha desszertet is szeretnének, akkor az étel egy külön részét meg is kell enniük, addig nincs nasi!" A dietetikusként rálátással bíró Bea viszont fontos dologra hívta fel figyelmünket: "A felsorolt példákkal az a baj, hogy vagy a hatalomról szólnak (márpedig megeszed – márpedig ellenállok), vagy arról, hogy a gyerek akkor is tömje magát degeszre, ha nem éhes, vagy éppen nem kívánja azt, ami előtte van a tányéron. Hacsak nem akarod azt, hogy a gyerekek rossz mintákat rögzítsenek, amelyek aztán később fogják megbosszulni magukat – így lesz megannyi kisgyerekből evési problémákkal élő túlsúlyos felnőtt." Bea úgy tartja, egyszerűbb egészséges ételeket főzni, és a gyerek úgyis megeszi, ha éhes. Elmondása szerint ha a gyereknek elég volt, akkor náluk nem kell többet ennie, még akkor sem, ha amúgy Bea anyai ösztönei etetnék még a gyereket. "Ha éhesek, esznek. Ha nem, nem" – mondja. – "Kint hagyom az ételt az asztalon, és hamarosan amúgy is jön a három gyerek libasorban, mintha mi sem történt volna."

"Ki vagyok én, hogy megmondjam, éhes-e a gyerek?" – adja Bea alá a lovat Anikó. "Nem megyek bele a csatározásokba, egyszerűen meg van mondva Nettinek, hogy ha enne csokit vagy más édességet, akkor megteheti, ha előbb megeszi a vacsoráját – ha pedig nem eszi, hát akkor nem kap."

A tiszta tányérok sokakban hagynak mély nyomot

"Én huszonévesen jöttem rá arra egy étteremben, hogy akkor is megeszem az egészet, amit elém tesznek, ha nem kívánom" – meséli Judit. – "Ebben benne van a megannyi hosszú óra, amit magányosan töltöttem a tányérom fölött 6-8 évesen, de én azóta tudom, nem akarok ilyen felnőttet nevelni a gyerekeimből..."

Hogy mi a helyes megoldás? Mindenkinek gyereke és vérmérséklete szerint más és más. Érdemes változatosan, érdekesen főzni, de sokaknak nincs erre ideje vagy kapacitása. Van, aki úgy tálal, hogy az már eleve felkelti a kicsi érdeklődését (erre jó például a Mr. Food Face tányér), de ilyen kiegészítők nélkül is lehet szendvicsből kishajót, krumplipüréből krumplinyomóval hajat, husiból szemöldököt és szakállat készíteni...

Móka az evés: a Mr. Food Face tányér
Móka az evés: a Mr. Food Face tányér

Persze ha kivételesen kreatív vagy, és kivételesen sok időd van, olyan ételekkel is szórakoztathatod a gyereket, mint a Cute Food for Kids bloggere. Ha épp úgy alakul, nyúld le bátran az ötleteit, végül is azért csinálja a blogot.

Nutellás maciszendvics
Nutellás maciszendvics
Oszd meg másokkal is!
Mustra