Cipzáras ruhát ne válassz a gyereknek!

Apuka: laza vászonnadrág, állógalléros ing, vitorlás széldzseki, félcipő. Hároméves kisfia: laza vászonnadrág, állógalléros ing, vitorlás széldzseki, félcipő. Nagyon jól néznek ki együtt. De vajon tényleg ebben kell járatni a gyereket?! A lényeg itt most nem a stíl: a biztonság.

Trendfigyelő aggódós kismamáknak.

A különböző baba- és kisgyermekruhákat áruló üzletek széles választékban vonultatnak szinte minden alkalomra, minden igénynek megfelelő ruhadarabokat. Már az egészen kicsik ruhatárában is megtalálhatóak divatos, sportos, ünnepnapokra vagy csak a játszótérre való öltözékek. A választék óriási, határt csak a pénztárcánk szabhat. A márkás termékektől kezdve az egyszerűbb, „no-name” termékek hada szintén megtalálható az üzletek polcain. Aki pedig szűkebb anyagi helyzethez mérten próbál gyermekének elegendő ruhaneműt biztosítani, a használtruhaboltokban  is megtalálhatja a legmegfelelőbb darabokat.

Szerencsére a ruhaöröklési szokások is még mindig (újra?) közkedveltek. Ilyenkor főleg családon belül, illetve kisgyermekes baráti társaságok között történik a ruhacsere. Ezzel a módszerrel tulajdonképpen egy jó nagy adag anyagi terhet levehetünk a vállunkról, hiszen olyan ruhadarabokért, amiket egy csecsemő akár 2 hét alatt kinő, kár is nagyobb összegeket áldozni.

Azon kívül, hogy megfelelő források állnak rendelkezésünkre, hogy kedvünknek megfelelően és pénztárcánkhoz mérten válogassunk, gondolnunk kell arra is, hogy minőségében helyes holmikat választunk-e. Ez esetben természetesen nem arra gondolunk, hogy az adott darab esztétikailag megfelelő-e, a páréves viselője elégedett-e a pulóver mintájával, színével, anyagával, stb. A biztonság mindenek előtt való. És bármilyen hihetetlen, az ártatlannak tűnő, rózsaszín, virágokkal, és gyöngyökkel hímzett póló, vagy más mutatós ruhadarab valójában a gyermekre nézve veszélyeket is hordozhat.

A legveszélyesebb: gyöngy, flitter, kitűző

Az első helyen a veszélyesség szempontjából az olyan ruházati termékek állnak, amelyek valamilyen mozgatható, a ruha anyagától könnyen eltávolítható kiegészítővel rendelkeznek. Kislányoknak való pólókon, pulóvereken fordulnak elő legtöbb esetben az apró gyöngyökkel, flitterekkel kiegészített minták, vagy más textilből készült, a ruhadarabra felvarrt egyéb pl. virágszirmok, szív alakú elemek. Ezek, ha leválnak az anyagról, a gyermek szájába kerülve fulladást okozhatnak. Az ilyen apró kiegészítők egyébként nadrágon, és akár cipőn, csizmán is előfordulhatnak.

Veszélyes zsinórok

Általánosan igaz, hogy minden zsinóros kiegészítővel ellátott ruhadarab, függetlenül attól, hogy a zsinór a ruha mely részén található, veszélybe sodorhatja a gyereket azzal, hogy a madzag elakad valahol. Ilyen zsinórok, a kapucnikon kívül kabátok csukló részénél, kabátok aljánál összehúzóként, illetve deréktájban találhatóak. A sokak által kedvelt, kesztyűelhagyás ellen kitalált, zsinóros megoldás sem veszélytelen.

A kapucniba vezetett zsinórok jelentik az egyik legnagyobb veszélyt kisgyermekek számára. A zsinór elakadhat, illetve a gyermek nyaka köré tekeredve okozhat fulladást. A zsinórok végét védő apró, műanyag záróelemek is veszélyt jelenthetenek, ezek lenyelése szintén fulladáshoz vezethet.

És még: esőkabát, patentek és a cipzár

Némely ruházati cikk, mely egyébként funkcióját maximálisan betölti, mégis kellő elővigyázatosságot igényel, ha gyermekünk ezt viseli. A műanyagból készült esőköpenyek, amellett, hogy egy kiadós eső idején szárazon tartják a gyermeket, fulladást okozhatnak.

Csecsemők esetében a rugdalózókon található patentok leválása okozhat bajt, ha a kicsi lenyeli azt. Ügyelni kell arra is, hogy a ruhadarab sehol ne szorítsa a babát. Cipzáras darabok helyett próbáljunk patentos termékeket választani, mivel a cipzár, a gyermek nyakánál okozhat sérülést, illetve a nyak felé feljebb csúszva akár fulladást is, nem beszélve a cipzárhúzó elemről, amely szintén leválhat, és a baba vagy a kicsi gyermek lenyelheti azt.

Hogyan kerüljük el ezeket a veszélyeket?

A boltokban nézelődve vagy a rokonok, barátoktól kapott öltözékeket gondosan ellenőrizzük. Ha gyermek ruházati szakboltban vásárolunk, kérjük ki az eladók véleményét. Ha mégis fellelhető gyermekünk ruhatárában egy-egy kétes darab magunk is megoldhatjuk a problémát és biztonságossá tehetjük viselését. A kapucnik zsinórjai könnyen eltávolíthatóak. A műanyag záróelemektől is így egy csapásra megszabadulhatunk. A díszítésnek használt gyöngyökkel, apró elemekkel kiegészített ruhadarabokról is egyszerűen levághatjuk a nem biztonságosnak vélt darabokat. Minden olyan holmit, amin gomb vagy patent van, mosás után ellenőrizzünk, hiszen a mosógépben az aktív mozgást követően ezek meglazulhatnak, és később könnyebben leválhatnak. Hét éves korig egyébként nem ajánlott a zsinórt tartalmazó ruhadarabok viselése. Az apró kiegészítők lenyelése ellen pedig még egy módszerrel védekezhetünk. Egyszerűen meg kell tanítani a gyermeknek, hogy nem szabad mindenfélét a szájába venni – persze ez egy csecsemőnél még nem működik. Két-három éves korban azonban már okíthatjuk bátran a picit erre is. Természetesen az elővigyázatosság ilyenkor sem árt.

A fenti óvatosságra intő sorok talán túlzásnak tűnhetnek. Legtöbb esetben szerencsére nem történik baj, illetve a szülő nem is gondol bele abba, hogy egy-egy tetszetős ruhadarab gondot is okozhat. Viszont jobb félni, mint megijedni. Ki szeretné kockáztatni egyetlen szeme fényének épségét egy Apa-féle széldzseki miatt?!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek