Így szül a kismama, aki inkább fizet - 1. rész

Persze tudjuk, hogy szinte kivétel nélkül minden kismama fizet, mi azonban most egy magánkórház szülészetét kerestük fel, hogy megtudjuk, ott pontosan mit kapunk és mennyiért. Természetesen kedvességből és törődésből sokkal többet, de mi másra is kíváncsiak voltunk. Kórházfigyelő különkiadás, magánszülészetek, első rész.

A Dr. Rose Magánkórház Budapest belvárosában, egy irodaházban foglal el két teljes emeletet. Az elsőn van a szülészet, a liftből a posh fogadótérbe érünk, itt azonnal egy kedves recepciós segít az eligazodásban. Nagyon súlyos árakat vizionálunk, különösen, amikor minden arra járó orvos, nővér és takarító mosolyogva köszön ránk már öt méteres távolságból. Mielőtt az orvosigazgatónak szegezhetnénk kérdéseinket, a kórház egyik munkatársa körbevezet minket.

Olyan, mint egy ötcsillagos szálloda

Az enteriőr inkább emlékeztet egy luxusapartmanra vagy egy elegáns szállodára, mint egy kórház belső terére. Kellemes zene kíséri lépteinket, a világítás megnyugtató, kapkodás, idegesség nyomokban sem tapasztalható. Elsőként természetesen a szülőszobára vagyunk kíváncsiak, de a lefüggönyözhető, óriási ablakokkal, káddal és pihenőmatracokkal felszerelt szobába lépve inkább egy wellness szállóra asszociálunk. Ez tulajdonképpen a vajúdószoba, ahol akár hat-hét ember is kényelmesen kószálhat, a kismama pedig a kádban, de ha úgy szeretné, a hiperszuper, mozgatható szülőágyon is szülhet.
A vajúdószobából nyílik a valódi szülőszoba, ide persze - ha nincs komplikáció - nem is muszáj bemenni. A környezet steril, de nagyon barátságos, a legújabb technológiát képviselő műszerek és eszközök csillognak-villognak.


Persze műtőre is szükség lehet, a császármetszés például nyilván itt történik, ide csak bekukkantunk, nem akarunk bacilust szállítani. A következő ajtó már az egyágyas szobába nyílik, ahol a mama és a baba az első közös éjszakát töltik. Hordozható nővérhívó, saját, tágas fürdőszoba, babaágy és high-tech babakád szolgálja az anya és a gyermek kényelmét, ráadásul, ha úgy szeretnék, az egész család itt alhat. Van kétágyas szoba is, a felszereltség és a berendezés ugyanaz, a saját fürdőszoba itt is alap. Világos, hogy ha valaki megteheti, inkább ilyen környezetben szül.

Ok, klassz, de mennyiért?

Az orvosigazgatói szobában már szó esik terhesgondozásról, szolgáltatásokról és persze a pénzről is.
“Amiben a Dr. Rose különbözik más állami vagy magánkórházak szülészetétől, hogy mi a terhesség első pillanatától a születésig, illetve az azt követő néhány napban maximálisan figyelemmel kísérjük és segítjük ezt a folyamatot” - válaszolt Dr. Illanitz Elemér orvosigazgató az azt firtató kérdésünkre, hogy miben tudnak más kórházaknál többet nyújtani. “Már a terhesgondozás ideje alatt, a különböző vizsgálatok során is tapasztalhatják a jövőbeni szülők, hogy mindenben és mindenkor a rendelkezésükre tudunk állni, és a vizsgálatok idejét illetően is abszolút a kismama igényeihez tudunk igazodni. Ami fontos, hogy olyan csomagokat állítottunk össze, ami teljes biztonságot nyújt akár a kismamának, akár a babának, korlátlan mennyiségű konzultációra van lehetőség, bármikor eljöhet hozzánk, ha probléma van, de akkor is, ha csak kérdése van. Később, a szülés során is az ő igényeihez igazodunk. De ha valaki nem ide jár terhesgondozásra, akkor is lehetőség van arra, hogy a szülés már itt történjen, a MamaRose szülészeten.
Akik minket választanak, azoknál általában a törődés a legfontosabb szempont, és az, hogy a terhesgondozás ideje alatt megismeri az egész csapatot, akik a szülés idején a segítségére lesznek. Kapcsolatba kerül a bábától a szülésorvosig mindenkivel, így csupa ismerős veszi körül. Főleg a bábával fontos, hogy bensőséges viszonyt alakítson ki.”

A bába a legfontosabb

Az orvosigazgató szerint ideális esetben a szülészorvos munkájára nincs szükség, a legfontosabb feladatokat a bába látja el, így az ő szerepe kiemelt. A bába dolga, hogy világra segítse a gyereket, a szülészorvos feladata az, hogy ellenőrizze, hogy a szülés problémamentes-e, és ha esetleg nem az, segítsen megoldani azt. Kérdésünkre, hogy mennyire vannak felkészülve nem várt komplikációkra, így felel: “Mivel a műszaki felszereltség és az orvosok felkészültsége minimum ugyanolyan, mint más kórházak szülészetén, egy problémás szülés lebonyolítása sem jelent akadályt, a munkatársak között neonatológus is van, így csak akkor kell az újszülöttet elszállítani, ha NIC (Neonatális Intenzív Centrum) ellátást igényel, ilyen azonban amúgy is csak három van az országban, így a legtöbb állami és magánkórházban is így tennének.”

Persze motoszkál bennünk a kérdés, hogy vajon sokan azért jönnek-e ide, mert olyan kéréseik vannak, melyeket máshol nem feltétlenül vennének figyelembe.

“Mi minden kérést elfogadunk” - bólint Dr. Illanitz. “Ha valamilyen kéréssel nem értünk egyet, azt jelezzük, de ha a szülés biztonságát nem veszélyezteti, elfogadjuk. Ilyen például a tervezett császár, de mindig szakmai kritériumok alapján döntünk, és ha a kismama kérése ezek alapján elfogadható, akkor tiszteletben tartjuk azt.”
Az árakat firtató kérdésünket nem hárítja, ő úgy mindenestől kb. 1 millió forintos árat mond, a választott csomagtól függően. Ez magában foglalja a terhesség első pillanatától az összes vizsgálatot, konzultációt, a kontrollvizsgálatokat, és természetesen a szülést is.
“Nem vagyunk drágák. A leendő szülők így is, úgy is várhatóan több százezer forintot költenek el a kilenc hónap alatt, csak közben vagy utána már nem számolgatják. Sokan jönnek ide olyanok is, akik nem a felső tízezerbe tartoznak, de jó előre kiszámolták, és inkább erre költenek. A kismamák között sok a 35 feletti, elfoglalt nő, akiknek az idő is fontos tényező, és mivel általában órákat kell várakozniuk a terhesgondozáson, vagy napokat, heteket egy-egy vizsgálatra, jobban megéri nekik, hogy itt egy percet sem kell várniuk soha.”
Amikor az állami kórházakban dolgozó szülészorvosok tarifáiról beszélünk, védelmébe veszi a kollégákat. “Én mindig azt mondom - mert a másik oldalon is éltem -, hogy ha szombaton, hajnali 2-kor megszólal a telefon, és az orvos ilyenkor rohan a kórházba, és így telik az egész élete, nehéz elítélni azért, mert pénzt fogad el.”


Magánszülészetről még nem kaptunk beszámolót, de nagyon hálásak lennénk érte!
Akár itt, akár más kórházban szültél, és szívesen írnál róla beszámolót, várjuk leveledet! Kérünk, hogy az itt olvasható szempontrendszerünk szerint pontozd is az intézményt!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek