Ha nyugodt férjet akarsz, bízd rá a gyereket

Az anyák otthoni tehermentesítésére egy jó módszert ajánlottak a brit Lancaster Egyetem kutatói. Vizsgálatot végeztek az apák munkahelyi és otthoni életviteléről, és arra a következtetésre jutottak, hogy azok az apák sokkal boldogabbak, akik otthon több házimunkát végeznek, és több időt töltenek a gyerekeikkel.

Fotó: Francesca
Fotó: Francesca

Több mint ezer férfi vett részt a felmérésben, ahol arról kérdezték őket, hogyan hangolják össze a karrierjüket a családi életükkel. Kiderült, hogy legtöbben - a teljes munkaidőben dolgozók 82 százaléka – ha tehetné, több időt töltene a családjával, és egyre több apa gondolja úgy, hogy nem csak az anyák feladata gondoskodni a gyerekekről.

A kutatók azt remélik, hogy az eredményekre felfigyelnek a munkaadók, és talán megváltoztatható az a helyzet, hogy a nők karrierjét időnként azért gátolják a főnökeik, mert szerintük ők a gyerekek elsőszámú gondozói, a férfiak pedig szabadabban egyensúlyozhatnának a munkájuk és magánéletük között.

Szerintük az ideális az lenne, ha mindkét szülő ugyanannyi időt tölthetne a gyerekeivel. A kutatást vezető Caroline Gatrell kiemelte, hogy a leggyakrabban elhangzott vélemények szerint mindkét szülőnek igénye van arra, hogy egyformán kivegye a részét a gyereknevelésből.

Oszd meg másokkal is!
Mustra