PORONTY

A Poronty konyhája: Zöldséges-húsos egytálételek

2010. augusztus 27., péntek 19:19

Az elmúlt hetekben többen is kértek zöldséges-húsos egytálétel recepteket, most ilyenek következnek. Ez az ételcsoport a gyengém (az egyik), nagyon szeretem a különböző töltött-rakott zöldségeket. Általában tepsiben készítem az ilyen ételeket, amelyek a sütőben sütés alatt nagyon jól összeérnek. Előnyük, hogy ugyan az előkészítés igényel némi időt, de utána csak össze kell állítani az ételt, ezt pedig előre is meg lehet csinálni, és másnap mehet nyugodtan a délelőtti program, mert csak sütni kell, újramelegítve pedig talán még finomabbak.

Töltött tök

További pozitívum, hogy jól el lehet rejteni így a zöldségeket, ezért talán a válogatósabbaknál is sikert aratnak majd. A négy recept közül három darált húsos, itt szabadon lehet kísérletezni a hús fajtájával, bár én e téren a vörös húsokat részesítem előnyben. A csillagtökös csirke pedig akár hallal is elkészíthető, csak vastagabb húsú filét használjunk hozzá (pl.: harcsa, cápaharcsa).

Az első recept nagy családi kedvenc, ahogy megjelenik a zsenge tök, már tányérra is kerül, legutóbb a múlt héten készítettem ilyet. Az étel maradékokból is működik, ha a rizst 15-20 dkg maradék párolt rizzsel és 50 dkg maradék összevagdalt pörkölttel készítjük, ráadásul időt is nyerünk vele. A húsos rizses töltelékkel bármilyen tölthető zöldséget megtölthetünk, jó padlizsánhoz, paradicsomhoz, cukkínihez egyaránt.

Töltött tök

Hozzávalók

2 zsenge főzőtök (kb. 20-25 cm hosszú, kövér példányok)
50 dkg darált hús (sovány sertésből szoktam)
10 dkg rizs
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 nagy csokor kapor
3 dl tejföl
2 csapott evőkanál liszt
só, bors
csapott evőkanál fűszerpaprika
pár csepp friss citromlé

A tálaláshoz héjában sült újkrumpli (elhagyható)

A tököt vékonyan meghámozom, hosszában kettévágom és kivájom a szivacsosabb középső részét, hogy négy „csónakot” kapjak. A mélyedés legyen jó mély, hogy legyen elég hely a tölteléknek, de a tökök falát ne gyengítsük el, tartsa meg az alakját. Vizet forralok, megsózom és a fél tököket 3-4 percig főzöm. Óvatosan kiszedem, hogy ne törjenek szét, kicsepegtetem belőlük a vizet, tepsibe teszem és hagyom hűlni. A főzőlevet félreteszem. (Ha nagyon zsenge a tök, az előfőzés elmaradhat.)

Elkészítem a tölteléket, amihez a rizst sós vízben megfőzöm, majd félreteszem. Olajon hagymát pirítok, rádobom a húst és fehéredésig pirítom. Sózom, borsozom, megszórom a paprikával, beledobom a felaprított fokhagymát. Öntök rá egy-két merőkanállal a tök főzőlevéből és puhára párolom. Ha kész, a húsos ragut ráöntöm a rizsre. A lábosban hagyok egy-két evőkanálnyi pörköltszaftot, mert ebben az edényben készítem a kapormártást. Ehhez a pörköltszaftot visszateszem a tűzre, hígítom 2-3 merőkanál tök-főzőlével, beleszórom a nem túl apróra vágott kaprot. Felforralom, ízesítem sóval, citromlével és a liszttel elkevert tejföllel behabarom. A végén tetszés szerint teszem pikánsabbá további citrommal.

Ha minden alkotóelemmel megvagyok, összeállítom az ételt. A tökcsónakokat megtöltöm a rizses húsos raguval, mindegyiknek a tetejére teszek egy kis merőkanálnyi kapormártást és előmelegített 170 fokos sütőben kb. 20 perc alatt átsütöm. Tálaláskor mindenki kap egy fél tököt, amit sült újkrumplival körítek, és tetszés szerint lehet még mellé kapormártást enni.

A következő étel csillagtökből, alias patisszonból készül. Jó felhasználási módja ennek a zöldségnek, amit általában rántva szoktak elkészíteni. Az étel elkészítésében a zöldség pucolása a legnehezebb feladat köszönhetően az UFO-formának.

Csillagtökös rakott csirke

Hozzávalók

Egy nagyobb csillagtök (60-70 dkg)
50 dkg csirkemell filé
15 dkg reszelt sajt
egy mozzarellagolyó
6-8 dkg vaj
egy nagy pohár tejföl
2 gerezd fokhagyma
szerecsendió
só, bors

csillagtökös csirke

A csillagtököt meghámozom (negyedekre vágva a legegyszerűbb), kiszedem a magházát, és kisujjnyi vastagra szeletelem. A vaj felét serpenyőben megforrósítom, és a zöldségszeleteket aranybarnára sütöm benne, közben sóval ízesítem. A sült patisszonnal kirakom egy nagyobb tepsi alját.
Abban a zsiradékban (ha nincs elég, a maradék vajból teszek még hozzá), amiben a csillagtök sült, kisütöm a szeletekre vágott, sóval, borssal ízesített csirkemellet is. A húst elrendezem a patisszon tetején, meglocsolom a sütéshez használt vajjal, majd minden hússzeletre rakok egy szelet mozzarellát. Az öntethez a tejfölt a reszelt sajttal, áttört fokhagymával, sóval, szerecsendióval kikeverem, majd elosztom a csirke és a csillagtök tetején úgy, hogy mindenhova jusson.A tepsit 170 fokra előmelegített sütőbe tolom, és kb. 25 perc alatt készre sütöm az ételt. Aki nagyon éhes, készíthet mellé párolt rizst.

A következő recept egy, a hagyományostól eltérő rakott krumpli, amely nagy siker volt a családomban. Olyan, mint egy muszaka padlizsán nélkül, így ajánlanám a padlizsánt nem kedvelők figyelmébe is. Amelyik gyerek a bolognai spagettit szereti, feltételezhető, hogy ezt is kedvelni fogja. A római kömény és a fahéj a jellegzetes muszaka-ízhez kell, ha valaki idegenkedik, ízesítse a ragut úgy, ahogy szokta a spagettimártást., aki pedig nem akar besamelfőzéssel bajlódni, csak jó bőven szórja meg az étel tetejét sajttal.

Hozzávalók

1 kg krumpli
50 dkg darált hús
egy nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
egy ágacska rozmaring
egy nagy üveg passzírozott paradicsom (700 gramm) vagy két hámozott paradicsom konzerv
fél mokkáskanál római kömény
egy mokkáskanál fahéj
szerecsendió
só, bors
5 dl tej
5 dkg vaj
5 dkg liszt
olívaolaj

A krumplit héjában megfőzöm, még melegen megtisztítom, majd hagyom kihűlni, mert csak így lehet normálisan szeletelni. Ezalatt elkészítem a mártásokat. A húsos-paradicsomos raguhoz a felaprított hagymát és fokhagymát olívaolajon megfuttatom. Rádobom a húst, ízesítem rozmaringgal, római köménnyel, sózom, borsozom és morzsalékosra pirítom. Ráöntöm a paradicsomot, hozzáadom a fahéjat és kb. negyed óra alatt összerotyogtatom. A besamelhez a vajat felolvasztom, megfuttatom rajta a lisztet, felöntöm a tejjel és addig forralom, amíg besűrűsödik. Sóval, borssal, szerecsendióval és egy-két csepp citromlével ízesítem. Ezután összeállítom az ételt. Vajjal/olajjal kikent tepsibe lerakok egy réteg felkarikázott krumplit, bőségesen megöntözöm a raguval, utána megint krumpli, megint ragu, a tetejére krumpli kerüljön. A tepsit előmelegített sütőbe tolom és 180 fokon kb. fél órát sütöm. Ekkor kiveszem, ráöntöm a besamelt, visszatolom az ételt a sütőbe, amíg a teteje halványbarnás-rózsaszínes színt nem kap.

(Alaprecept: F.Nagy Angéla)

Végül, de nem utolsó sorban jön a rakott zöldbab. Egyébként ugyanígy készítem a rakott kelt, karfiolt, brokkolit is, csak ezek tetejére nem teszek paradicsomszeleteket.  Maradékból ugyanúgy összeállítható, mint a töltött tök.

Hozzávalók

Egy kiló zöldbab
40 dkg darált hús
10 dkg rizs
egy zöldpaprika
egy fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
köménymag
pirospaprika
egy (de inkább másfél) nagy pohár tejföl
1-2 paradicsom
15 dkg reszelt sajt

rakott zöldbab

A rizst megfőzöm dupla mennyiségű vízben. A zöldbabot megtisztítom, darabolom, sós vízben puhára főzöm. (Lehet fagyasztottat is használni.) Kevés olajon megpirítom a felaprított hagymát és a felkockázott zöldpaprikát, rászórok fél mokkáskanálnyi köménymagot is. Ha a hagyma már üveges, rádobom a húst, kevergetve pirítom. Hozzáadom a felszeletelt fokhagymát is. Amikor a hús már kifehéredett, rászórok két teáskanál pirospaprikát, sózom, jól elkeverem, majd aláöntök kb. egy deci vizet és pár perc alatt puhára párolom. Ha kész, a húst a rizzsel összekeverem.  Nagyon vékonyan kikenek egy kisebb tepsit olajjal, megszórom zsemlemorzsával. Beleterítem a bab felét, erre rakom a húsos rizst, majd ismét zöldbab következik. A tetejét bőven megkenem tejföllel, megszórom reszelt sajttal. A paradicsomot vékonyabb karikákra vágom és elrendezem a sajt tetején. Előmelegített 170 fokos sütőben kb. 35 perc alatt átsütöm.

Zsuzsi főz

KOMMENTEK

  • 2010.08.27 19:25:21zolnaid

    Ezt a rizses-húsos tölteléket én nagy mennyiségben készítem, egyszerre több kiló (nem vicc) húsból, aztán fél kilónként lefagyasztom. Egy nappal hamarabb kivéve már csak a zöldséggel kell összerakni, így igazán gyors ételnek mondható. És csak egy mosogatással jár.

  • 2010.08.27 19:29:57Zsuzsi főz

    Nagyon jó ötlet, sajna én nem tudom csinálni, mert mindig dugig van a fagyasztóm, de akinek van helye, érdemes.

  • 2010.08.27 19:36:25cozumel

    Zolnaid, te egy zseni vagy.

    Zsuzsi, koszonom az ihletet, mara ugysem volt, de ezek utan rakott bab lesz :)

  • 2010.08.27 19:41:02cozumel

    Akkora makunk van, a szomszed odajott a kertben hozzank vmelyik nap, hogy van egy fagyasztoladaja a garazsban, de ok nem hasznaljak, csak foglalja a helyet, kell e nekunk.
    Kellett :)

  • 2010.08.27 19:43:13Zsuzsi főz

    Coz, örülök, hogy megihlettelek. Küldhetnél egy ilyen szomszédot nekem is!

  • 2010.08.27 19:55:26nyina&mika

    az jutott eszembe a zsenge tökről így augusztus végén :)
    hogy van vhol olyan lista, ahol össze van szedve, mikor minek van szezonja? zöldség+gyümölcs. jó, ha az ember jár piacra, akkor azért ki lehet találni, de akkor sem mindig. 0-24/7-7/12-12 lehet kapni paradicsomot például, pedighát.

  • 2010.08.27 19:56:04Zsuzsi főz

    Nyina, esetleg ez?
    [link]

  • 2010.08.27 19:58:53bk

    Én jó sokáig rizses husiként adtam el a "jól evő" gyerekeimnek a rakott karfiolt, meg a rakott kelt is. De már vetemedtem rakott cukkinire is.

  • 2010.08.27 20:00:51nyina&mika

    kúl, köszi.
    egyébként a kelt tészta alaprecepted annyira tökéletes, hogy félelmetes :)

  • 2010.08.27 20:03:52Ziebi

    Mi mostanában a spárgára kattantunk rá.

    3-4 krumplit meghámozok, kockázom. Aztán megszórom sóval, kis csípős pirospaprikával, kaukukkfűvel rozmaringgal, mellé vágok pár gerezd fokhagymát, meglocsolom olivaolajjal, összekutyulom,kicsi víz hozzá és jénaiban lefedve megsütöm. Mikor majdnem kész rádobom a tetejére a spárgát, , lefedem, és 15 perc múlva kiveszem. Rántott hallal szoktuk enni, gyorsan megvan és nekünk nagyon ízlik. :)

  • 2010.08.27 20:12:33Pearl.79

    Off
    Megvan a genetikai eredmény és a beteg babánknak nem örökletes problémája van!!!
    Gondoltam világgá kürtölöm:)
    On

  • 2010.08.27 20:13:58zolnaid

    átkopogtam a szomszédba, de az enyémnek nincs fölösleges fagyasztója :(

    Cozumel azt is lehet hogy ha van a szomszédnak kidobásra ítélt sütőedénye, akkor komplett összerakva de nem átsütve fagyasztod le a rakott zöldséget, akkor ha felenged, átsütöd. Sajnos ezt még pari méretekben nem sikerült megvalósítani csak egy tepsivel egyszerre.

  • 2010.08.27 20:53:12bajor gizella

    Az en kedvencem az olyan hogy cukkinit es padlizsant gombat szeletelve megsutok serpenyoben, majd egy jo kis csirkes rizses alappal turbozom, tejszines korrianderes, vagy tarkonyos szosszal borzolom.

  • 2010.08.27 20:57:58oreille

    ez most nem az én menüm, de nem a te hibád :-)) a zöldbabon azért elgondolkodom, elég vékony barnarizsréteggel talán belefér.

    a zöldségesünknél nagyjából csak én veszem a patiszont (mi így hívjuk a csillagtököt), olyannyira hogy a múltkor egy egész ládával akartak adni és szóltak, hogy jövőre nem ültetnek. kár, hogy a család többi tagja is elég jól megvan nélküle :-/

    rakott cukkinit szoktam csinálni: karikára vágott előfőzött cukkini, kemény tojás, alaposan fűszerezett sütött húskockák (nem pörkölt alapú), mindez tejföllel a rétegek között.

  • 2010.08.27 21:06:47manka78

    A rakott zöldbabot én úgy csinálom, hogy a húst nem darálom meg, hanem kockázom, és lesütöm. Rizst sem teszek közé, hanem csak alulra zöldbab, rá a hús, tejföl, reszelt sajt, ezt rétegezem, és megsütöm.

  • 2010.08.27 21:30:04Bazsarozsa

    Ez most jókor jött, a kertünk csurig cukkinivel és pattiszonnal, a töltöttet én is csináltam már, de a csillagtökös csirke új, ki fogom próbálni:)))

  • 2010.08.27 21:40:17Zsuzsi főz

    Még ami nagyon finom és bármilyen zöldséggel jó, az a mascarponés csirkeragu.
    Csirkemellet felcsíkozom, sózom, borsozom, kevés olaj-vaj keveréken aranybarnára sütöm. Kiveszem, félreteszem. Helyére mehet bármilyen nagyobb darabokra vágott zöldség, nálunk ált. cukkini, gomba, szezonban spárga, ezeket roppanósra pirítom. Ha kész, megy rá 25 dkg mascarpone, vissza a csirke, és fűszernek friss petrezselyem/bazsalikom/kakukkfű. Pár perc alatt összefőzöm, rizzsel esszük. A legeslegvégén mehet rá egy-két kis paradicsom cikkekben, de ezt nem szabad szétfőzni.

  • 2010.08.27 22:07:15a szív fészkei

    Gyuvecs nálam:
    A kiolajozott tepsiben a kifőtt és felkarikázott krumpliágyra (kb. 1 kg, attól függ hány emberre készítjük; én általában 4 személyre főzök) rásimítjuk a lecsót (akkor a virsli/kolbász ki is hagyható belőle), arra rá a kiklopfolt, sózott-fűszerezett sertéskarajt/esetleg tarját - 6-8 szelet, ki mennyi húst szeret enni -, majd ismét lecsót-burgonyát, stb. pakolunk. Ahány emeletesre tervezzük, annyi réteget rakhatunk egymásra ebből a három összetevőből. De szerintem kétszer mindegyik fajta réteg elég: az már nyerő adag. Addig sülnek együtt minden ízt összeérlelve, ameddig a sertéshús teljesen ki nem fehéredik, nehogy nyers maradjon! Reszelt sajttal megszórva, ráolvasztva finom fedelet kap.

  • 2010.08.27 22:07:24loreal

    vakmacska, cukkinit én töltöttem már tonhallal és gombával is. Volt,hogy paradicsomos szószba tettem utána,volt,hogy tejföllel-sajtal csinálta.

    És ratatouilleba is sok cukkini kell és ráadásul isteni egy étel.

  • 2010.08.27 22:46:21bajor gizella

    cukkinit ugy is lehet ahogy a franciák szokták csinálni.
    nem piritott, hanem egy jó adag fonnyasztott póréhagymával indítanak, karikázott krumpli, karikázott cukkini, karikázott paradicsom. ezt lefedve félideig sütik, utána tesznek rá borsot, sót, szerecsendiót, tejfölt, és parmezánt a tetejére, és pirosra sütik.

  • 2010.08.27 23:20:25R2D2 & C3PO

    Idényzöldség: a tudatos vásárlón.

  • 2010.08.27 23:28:44R2D2 & C3PO

    Zolnaid, a sütőedény lehet aluminium tálca?
    Az egyik aluminium fólia-gyártó készít olyan alu-tálcát, aminek van egy teteje is (belül fém, kívül papír), összekészítéskor rá lehet hajtani a tálca szélét a tetőre,fagyasztóba be, és alkalomadtán mehet a sütőbe.
    Mi grillezéshez szoktuk használni, sült szósz készítéshez: nyersen beledobálom a zöldségeket (felaprított hagymától kezdve mindent, ami épp eszembe jut), kicsi olaj, grillezéskor feldobjuk a grill tetejére (ahol a melegen tartó részleg van), mire kész a kaja oltári jó szószunk is van.
    No, és lasagnehoz.

    Mondjuk kifolyik általában a cucc belőle, szóval a tepsi nem felejtős.

  • 2010.08.28 01:58:49cozumel

    Nem vo't bab... :(
    Mindegy, azert is ilyen egybesutoset keszitettem, mondjuk a legelemibb szintut:
    egy sor fuszerezett csirkecomb, egy sor gomba, egy sor szeletelt paradicsom, nemi hagyma es a tetejen aprokrumpli.
    Folia ala, sutobe, csa'.

  • 2010.08.28 02:55:55Felicitasz

    NYAAAAMMMMM!!!!!

  • 2010.08.28 08:47:24Brumibaby

    Az mitől van, hogy valahányszor én megpróbálok ilyen töltött izéket sütni, nekem a zöldség sülés közben rengeteg levet ereszt, amelybe az egész belefullad és ott állok egy nagy csomó zavaros szmötyiben úszó darált hús-rizs-tök cafattal?

  • 2010.08.28 08:59:44Lapis Lazuli

    Höhö, velem is ez szokott történni:))

  • 2010.08.28 09:01:31emma

    Brumibaby!

    Én mindig szórok a tepsi aljára zsemlemorzsát, ami jól felszívja a "vizet", illetve a tejfölbe mindig elkeverek egy tojást, és akkor a savó sem áztat el semmit.

  • 2010.08.28 09:08:26Brumibaby

    Lapis, keblemre, aszittem, nincs még egy ilyen idétlen konyhanémber, mint én

    emma, köszi, ezt nálam úgy kell érteni, hogy több deci levet ereszt, mármost ha szórnék egy kicsi zsemlemorzsát, azzal leginkább a szmötyiben úszó cafatok körét dúsítanám.

    Egyszerűen valamit alapvetően rosszul csinálok. A minap megtetszett egy recept, svájci rakott krumpli, nyersen kell tűzálló tálba szeletelni a krumplit, tejjel leönteni, míg elfedi, s abban megsütni.

    Na most nekem a tej konkrétan felforrt és kifutott az edényből és annak rendje és módja szerint szénné égett a sütőben, a harmadik szomszédnál is orrfacsaró bűz, stb.

    MINDENT ÚGY CSINÁLTAM, AHOGY LE VOLT ÍRVA.

  • 2010.08.28 09:17:08Lapis Lazuli

    Alapvetően egész jó szakácsnak tudom magam (most a süti sütési képességeimet ne firtassuk:)), de ez mindig kifog rajtam. A tojásos trükköt ismertem és alkalmazom is, rakott krumplinál pl. beválik, de kevés... a zsemlemorzsát nálunk senki nem eszi meg...úszik a tök, szmötyi stb. Pont most akarok töltött cukkínit gyártani, majd referálok.

  • 2010.08.28 09:32:10Brumibaby

    Ja, bocs, én alapvetően nem tartom magam jó szakácsnak... Viszont a rakott krumpli (a hagyományos) nekem pl. nem szmötyis, sőt gyakran kifejezetten száraz (hajábafőtt krumpli + főtt tojás + száraz (csabai v. gyulai kolbász, esetleg pulykakolbász a szárazságnak abban a stádiumában, amikor már élet kioltására alkalmas), a tetején 20 %-os tejföl és sajt, valamint pár vékony szelet szalonna (szeletelt bacon), ez persze el is hagyható. Persze egyik változat se a kímélő kategória

  • 2010.08.28 09:35:14Brumibaby

    Most egyébként éppen 4 méretes cukkini lapul a kamrában, gondoltam egy kis cukkinikrémlevest, abba ereszthet levet, ha akar. Elmegy két cukkini, aztán egyből meg talán csinálok olyan kenceficét, amit Zsuzsi a múltkori posztban ajánlott, és még van egy cukkinim, kéri valaki?

    És van még egy fél feta sajtom, mi lenne, ha belekockáznám a cukkinikrémlevesbe?

SZÓLJON HOZZÁ!

Kórházfigyelő

  • Budapesti kórházak
  • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

OnGo beszámolók

Hirdetés

Hirdetés