PORONTY

Ne az én nevemre írják a gyereket!

2010. április 1., csütörtök 09:57 |

A Nő meg a Férfi igazából nem voltak hivatalosan házasok, bár akár lehettek volna. Az egyszerűség kedvéért sokszor mutatkoztak be mint férj-feleség, végül is jegygyűrűjük volt, meg aztán mit is mondjon az ember, egy tizenöt éves párkapcsolat az ő korosztályukban nem barát-barátnő (azt a középiskolás együttjáráskor használták utoljára), az „élettárs” kifejezésnek valami enyhe végrendelet jellegű illata volt, a hetvenéves Manci néninek meg nem mutatod be Gézát úgy, hogy ő az én pasim. Úgy is éltek, mintha házasok lennének, a lehető legkonzervatívabb értelemben, meg is lepődtek sokan, hogy valójában nem is azok.

Ilyen esetekben nem feltétlenül tanácsos, ingatta a fejét az öreg ügyvéd, maga is két házassággal a háta mögött, boldog élettársi viszonyban. A hozott batyuban volt ugyanis mindenféle nem közös dolog: válás után eladhatatlan fél lakás, nem közös gyerek, testvérrel közösen örökölt családi himihumi, eltartási szerződés, anyós haszonélvezetével terhelt ingatlan, hosszú távú megtakarítás, mifene. Ráadásul a Férfi az adminisztrációt és a szervezést gyűlölte, a Nő pedig a rongyrázás-pénzkidobást és az idétlen hacukákat – szemében az uszályos menyasszonyi ruha is az volt, miután egy évfolyamtársa leánybúcsúján felpróbált egyet, és megállapította, hogy úgy néz ki benne, mint majom a köszörűkövön.

A saját gyereküknél nem volt nagy gond azért az anyakönyvezéssel. A Nő ugyan mulatott egy jót a „hajadonsági igazoláson”, tipikus magyar hozzáállás, férfi bárkinek csinálhat gyereket, míg a nő esetében akkor is az esetleges házastárs az apa, ha Béla végig Dominikán volt, és még a közértes Manci is tudja, hogy a gyerek apja Józsi a földszint hétből, akkor sem lehet rá anyakönyvezni, ha Béla és Józsi kézen fogva jelenti ki hivatalos személy előtt a tényálladékot.

Most pedig a Nő újra gyereket várt. Mi sem könnyebb, gondolta, hajadonsági izé meg apasági nyilatkozat, kérek időpontot, oszt jónapot. A Nő volt általában az adminisztrációs felelős, rámenős-nyomulós stílusát nem nagyon szerették az ügyintézők, de általában sikerrel járt, mert hamar akartak szabadulni tőle, míg a Férfi, ha hivatali sort látott, egyszerűen eloldalgott.

Amikor a Nő nagy nehezen megtalálta az épületet és az ügyintézőt, térdig érő hóban, miután kétszer is melléirányította valami portás, akkor még hátra volt a feketeleves. Miért nem tetszettek korábban jönni, jogszabály-változás volt, még mi sem látunk tisztán, hogy mit és hogyan kell csinálni. Hajadonsági igazolás az így már nincs, apaságit meg felvehetnénk ugyan, de nem teljes, mert kell a közjegyzői igazolás arról, hogy Ön nem szerepel az élettársi kapcsolatok névjegyzékében mint bejegyzett élettárs, valaki mással.

Mivaaaaan?

Az ügyintéző türelmesen, bár meglehetősen zavarosan magyaráz, el kéne előbb menni a közjegyzőhöz, aki (pénzért) kiállít egy igazolást, hogy nem szerepel a listában, utána megtenni az apasági nyilatkozatot. Ingyen nem lehet? De, ha nem tetszik megszülni február 13-ig, az anyakönyvvezető akkor ingyen kikéri a közjegyzőktől az igazolást, és utána kiállítja a papírokat, de akkor szülés után kell apasági nyilatkozatot tenni, addig a gyereket a maga nevére anyakönyvezik.

A nő fejében vad körtáncba kezdenek a gondolatok. Az, hogy még nincs eldöntve a gyerek keresztneve, az hagyján, de ezek szerint vezetékneve sincsen szegénynek. Közjegyzőnek fizetni, még csak az kéne, a múlt héten hagyatéki ügy kapcsán egy copy-paste műveletért kértek ötvenhétezret. De miért is kéne egy születési anyakönyvi kivonatért fizetni, vagy lecseréltetni egy rakás okmányt? Ki találta ezt ki? Néni kérem, a bejegyzett élettársi kapcsolat az nem az egyneműek kapcsolatát van hivatva regisztrálni? Nem, az a regisztrált élettársi kapcsolat. Vagy fordítva. Mér, a bejegyzett és a regisztrált az nem szinonima? És különben is, ha nem akarom, hogy rám anyakönyvezzék a gyereket, és fizetni sem akarok, akkor mit csináljak?

Házasodjanak össze, mondjuk szombaton, akkor adok maguknak házassági anyakönyvi kivonatot.

A Nőnek eszébe jut hajdani osztálytársa, aki szülés előtt egy nappal, bálnaként, kölcsönpulóverben esküvőzött, mert az elvált férjére akarták írni a gyereket, mondván nem váltak el elég régen. Hát ez elég röhejes volna, na jó, megbeszélem otthon, mi legyen, mondja a hivatalnoknőnek, és dühösen elviharzik, mérgében betér az első hipermarketbe, és vigasztalásul vesz egy sárga, micimackós rugit. Bocs, mondja a babának a hasában, Nemtudomkának mégsem nevezhetlek, és ne merészelj február 13-a előtt megszületni. Tovább tűnődik, nem, nem akarok bejegyzett élettárs lenni, a mintha-dolgokat nem szeretem, meg aztán ha összekevernek a regisztráltakkal, vagy fordítva, regisztráltat a bejegyzettel, akkor... hát a párom nagyon nem néz ki nőnek, úgyhogy nyilván én lennék akkor férfi, jelentkezem is valamelyik bulvárlapnál, mint kétszeres legényanya.

A Férfi otthon ugyanilyen tanácstalan. Mond egy cifrát a jogalkotók anyja köcsögéről, mire végiggondolná a lehetőségeket, már a kezében is tarthatja a saját fiát két hét múlva. Sanyarú arccal nézegetik a baba karszalagját, amin jobb híján az anyja vezetékneve díszeleg.

A Nő saját szakmájában félelmetes, nyomulós lobbistaként is ismert, szülés után másfél nappal előveszi ezt az arcát. A kórháziak segítenek, kezébe nyomják az anyakönyvvezető telefonszámát. Az anyakönyvvezető  is segíteni akar, jöjjenek akár a kórházból apaságit tenni. Szülés után két nappal a Nő ki is sántikál a Férfi oldalán a kórházból, a csecsemősök őrzik a babát, ő meg úgy érzi, mintha háromnapi tereplovaglás után akarna sétálgatni. Két hét múlva érdeklődjenek, mondja az anyakönyvvezető, de a Nő ezt a két hetet sem tölti tétlenül. Telefonál a Közjegyzői Kamarába, minek kellett ez maguknak, úgy hallottam, önök lobbizták ki, hogy magunknál legyen a nyilvántartás, de mi köze egy újszülöttnek az egyneműek élettársi viszonyaihoz? A fiatal jogásznő kedves és készséges a vonal túloldalán, a Nő magában, dühöng, hogy eddig egyetlen bunkó és ostoba hivatalnok sincs, akin a mérgét kitölthetné és elküldhetné az édes jó anyjába, de udvariasságra udvariasság a válasz. Higgye el, nekünk sem jó, mondja a közjegyzők jogásza, papíron küldték át az adatokat, informatikai rendszer nincs, jézusmária, a maguk kerülete hatvanat küldött!!! (naná, az ottani kórház Pest babagyára, nem tudod, kisanyám?), ígéri, hogy megteszi, ami tehető, amúgy kötelesek lettek volna felvenni az apasági nyilatkozatot nélkülünk is szülés előtt, mondja. Akkor is, teszi hozzá a Nő, kétezer-ötszázért futtatni mindenórás vagy frissen szült kismamákat, aki kitalálta, üzenem neki, szégyellje magát. A Nő ombudsmani beadványt fontolgat, a születési anyakönyvi kivonat ingyen van, nem fair, hogy aki nem akar majd egy hónapot várni, az fizessen érte, az előző gyereknek születése után 4-5 nappal adták ki.

Valamivel több mint két hét, amíg minden papír összeáll, pedig mindenki nagyon akart segíteni. A kórháziak ügybuzgóságának hála, a zárójelentés és a TB-kártya is rögtön a helyes névre szól, el lehet kezdeni igényelni tgyást, családi pótlékot, anyasági segélyt végre, jól néz ki, akinek azonnal szüksége lenne a pénzre. A nő megnyugodva ringatja a kicsit, édes csillagom, van már neved végre, nem mintha nekem nem lenne édesmindegy, mit írnak nyavalyás papírokra, apád-anyád eddig is tudta, kiktől származol, nekem azok küldtek, akik a Nagygöncöl középső rúdján várnak majd rám, igazából nem fontos semmi, nekem úgyis az vagy, aki, az én kicsi babám, a világ közepe.

A történet hőseihez hasonló sorstársaknak:

http://www.kozjegyzo.hu/upload/1266510906406_TajekoztatougyfelekreszereazElettarsiNyilatkozatokNyilvantartasaboltortenoadatigenylesrol-2010.02.18.pdf

http://nol.hu/belfold/20100324-alkotmanyos_a_bejegyzett_elettarsi_kapcsolat

KOMMENTEK

 • 2010.04.01 10:31:29zoxó

  Nancsi, ha valakik kényelemből házasodnak össze, de egyébként nem igazán jön be nekik ez az intézmény, vagy jól megvannak nélküle, az már régen rossz.

 • 2010.04.01 10:32:15nohabb

  nancsi

  Nem reg volt a svedeknel egy nagy nyilvanossagot kapott szivas:

  Stieg Larsson iro, Millenium trilogia, tobb millio eladott peldany, tobb millios vagyon.

  A novel 30 (harminc!!) evig elt egyutt, de nem hazasodtak ossze, vegrendeletet persze nem irt, es gyerek se volt.

  A no nem orokolt SEMMIT.

 • 2010.04.01 10:32:28Nancsi

  Auguszta Romanova_2: meg te keresed meg a pelenkára valót is, hát persze, a cári kincsekből futja rá. Borítsuk is fel az élet rendjét, ami f.szául működik millió éve (apa lelövi a mamutot, anya neveli a gyereket, meg megsüti a mamutot).

 • 2010.04.01 10:34:43animmam

  Ugyes ugyintezes. Baratnomnek csak a masodik fia szuletese utanra sikerult elintezni - apasagi nyilatkozat ide-oda - hogy a fiai az elettarsa nevere keruljenek, ne pedig a bortonben okirathamisitasert ulo volt ferj nevere. Agyreeem.

 • 2010.04.01 10:34:54Bruno

  Állni várni. Az se mindig elég, ha az ember nős. Harmadik gyerekünk szüöletésénél a kiváló önkormányzat egy 30 napnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonatot követelt. (Az eredeti nem volt jó neki). Mondtam, hogy akkor zulukaffer lesz a kölyök, de én nem megyek sehova. Eredmény: 3 nap múlva kiadták a születési bizonyítványt. Alá kellett írnom, hogy a házasság még ma is fenáll.

 • 2010.04.01 10:34:57Auguszta Romanova_2

  En jobban fogok keresni a faszinal.Sajnalom ez van,de nem ezert nem adtam az o nevet,hanem azert,mert minek??

 • 2010.04.01 10:35:52tengerzold

  2010.04.01 10:24:39másutt

  Akkor olvasd el még 1X! ;)
  A gyerek jogi helyzete szempontjából ( + társadalmi helyzet, de a kettő összefügg)írtam. Két felnőtt embernél tökmindegy, illetve akkor nem, ha szétmennek és osztozkodásra kerül a sor.

 • 2010.04.01 10:37:59BMaca

  en majd olyat szeretnek, hogy az en vezeteknevemet kapja a gyerek, ne az apjaet.
  bevallom, egyszeru "szepseg" okokbol. az enyem klassz, apjae tucat, de azt hiszem, erre - jelen pillanatban - nincs lehetoseg, esetleg ugy, hogy apja felveszi az en vezeteknevemet, azt pedig nem szeretne.
  nem ertem, miert nem kaphatja a gyerek akar az anyja nevet is, apasagi nyilatkozat mellett, hazassagban, vagy anelkul.

 • 2010.04.01 10:38:01Auguszta Romanova_2

  Ja es a piknateriaja,hogy rogton eljott GYESre,es soha egy hivatalban se kerdeztek,hogy hogy nincs a maga neven.
  Az en nevemen van,mert a torveny engedi,es az apa van gyesen,mert a torveny ezt is biztositja.

 • 2010.04.01 10:38:55gillian

  Rita, ez nem úgy volt régen, hogy ugye az anya a biztos, legalább a név jelezze az apát? :)
  Nálunk annyi gond van, hogy az én nevem ritka, egyke vagyok, senki nem viszi tovább, már nagyapámnak se volt testvére, senki nincs férfirokon, a férjem neve baromi gyakori. De valahogy neki is fontos volt, hogy az ő nevét viseljék a gyerekeink, holott azt ő maga javasolta, hogy én ne vegyem fel a nevét, mert a keresztnevem a korosztályomban szinte a leggyakoribb név, így együtt a tucatnévnél is tucatabb lett volna az eredmény. Fura ügy ez. De annyira fontos volt neki, hogy ezek után fel sem merült, hogy a gyerekeink ne a tucatvezetéknevűek táborát gyarapítsák. :)))

 • 2010.04.01 10:39:44mazsola84

  Na, azt is megtudtam, hogy konformista vagyok, érdemes volt ma felkelni.
  Kíváncsi vagyok mikor jön a zsigerből megcsalás.

  Másutt, neked tényleg elb...ott ismerőseid vannak.

 • 2010.04.01 10:40:57Auguszta Romanova_2

  Kaphatja az anya nevet a gyerek.Felteve ha az megorizte a regi nevet hazassagban.

 • 2010.04.01 10:41:45Auguszta Romanova_2

  Rita, ez nem úgy volt régen, hogy ugye az anya a biztos, legalább a név jelezze az apát? :)


  Jellezze kinek?
  nem eleg ha mi tudjuk,hogy ki az apa?
  vagy oroksegnel?

 • 2010.04.01 10:42:00Rosa Rugosa

  2010.04.01 10:37:59BMaca

  De kaphatja, csak kérni kell.

 • 2010.04.01 10:42:22tengerzold

  2010.04.01 10:31:29zoxó
  Akkor sajnálom,hogy megfosztottalak az illúzióidtól, mert az utóbbi néhány évben csak és kizárólag "jön a gyerek"- típusú esküvőről tudok.:) Ennek továbbfejlesztett változata, amikor a menyasszony úgy gördül be, szülés előtt egy perccel az anyakönyvvezetőhöz.:))

  Na ILYEN esküvőre én sem vágyom.Csak az ember lány gondol ám a gyerekére is, aztán.....szóval nem tudom, mi lenne, ha ilyen helyzetbe kerülnék.Azért tolatós hassal nem vennék habos-babos ruhát, az tuti, szerintem irtó röhejes,akkor jönne ESETLEG a két tanú+anyakönyvvezető-kombó.

 • 2010.04.01 10:43:07mazsola84

  BMaca
  Kaphatja a gyerek az anya nevét, házasságban is, csak a házasságkötés előtt az anyakönyvvezető előtt jelezni kell, hogy mi lesz a gyerek vezetékneve (ezt akkor is kell, ha konformista módon az apáét kapja).

 • 2010.04.01 10:45:13gillian

  Rita, a többieknek. Akik nem tudják :)
  A falunak, a városházán, az ismeretleneknek, a társadalomnak.

 • 2010.04.01 10:46:02Nancsi

  zoxó: a házasság intézménye mint úgy nem létezik. Egyszerűen annyi történik, hogy ha az egy normális kapcsolat volt előtte is, akkor olyan jogszabályok lépnek életbe a házasságkötéssel, amelyek ezt a kapcsolatot magasabb szinten szolgálják ki. Pl házasság esetén a megszerzett vagyon közös. Ez olyan szempontból praktikus, hogy "papíron" el lehet osztani a két fél között a vagyont (ami vagyonadó esetén praktikus lehet), viszont ha válásra kerül a sor, akkor úgyis újraosztódik az egész. Ez nem csak gazdagéknak fontos, de pl a nevemen is van egy fél családi ház, a lakásunk meg a feleségem nevén fut, pont azért hogy az enyémen ne legyen 1-nél több ingatlan. Namost ugyanezt egy bejegyzetlen, regisztrálatlan élettársi kapcsolatban eleve nem tudod megcsinálni (nincs rá mód).
  Ezenkívül amit még hoz a házasság (vagy bejegyzett/regisztrált élettársi kapcsolat, amelyik nem a homo), hogy a gyerekkel kapcsolatos ügyekben bármelyik fél eljárhat. Pl van egy baleset, amiben ott az egész család, ha az anya eszméletlen, nem az apa nevén van a gyerek, akkor az apa nem tud pl engedélyt adni műtétre. Meg van még 1001 olyan dolog, ami miatt jobb egy kapcsolatot hivatalossá tenni. Ha nem az, akkor meg megérdemli aki benne él, hogy úgy szívjon mint a cikkben szereplő anyuka, mivel pont ő utasította el az állam segítségét amikor az egyszerűbb ügyintézést (házasság/bejegyzett/regisztrált élettársi kapcsolat) ajánlott fel neki.

 • 2010.04.01 10:46:28BMaca

  tenlyeg? dejo :)
  vegre egy jo hir ma, az eddgi benazasaim melle: ma mar megegettem magam, bevertem a labujjam, letortem a kormom, leontottem magam joghurttal.. es megcsak 3/4 11
  bar kollegam felvilagositott, hogy apr. 1-je van, lehet azert

 • 2010.04.01 10:47:08Miss Marple

  Na hát így járnak, akik csak úgy összeállnak, mint a túró! Bagóhiten élnek, oszt csodálkoznak, hogy a Méltóságos Állam nem teszi könnyűvé az életüket! (VICCELEK!)

  BMaca,
  teljesen nyugodtan kaphatja a gyerek a te vezetéknevedet, az egyik barátnőméknél is ez volt, mert a papa külföldi és ez bonyolította a névadást. Azt hiszem, annyi a feltétel, hogy az ugyanattól a pasitól származó gyerekeidnek mindnek ugyanolyan nevűnek kell lenni, tehát akkor mindnek a te nevedet kell viselni.

 • 2010.04.01 10:48:01Nancsi

  nohabb: ez az amiről beszélek - a házasság pont ilyen esetekben könnyíti meg az ember életét. Amit persze nem kötelező mindenkinek igénybe vennie, de akkor utólag már ne verje a nyálát, hogy szívatja a hivatal. Nem a hivatal szívatja, ő szívatta meg saját magát, amikor a hivatal által felajánlott könnyített ügyintézést (házasság) elutasította.

 • 2010.04.01 10:48:42babó

  és azzal mi van, hogy az én hasamban volt, az én mellemet szívja, hozzám kötődik jobban (eleinte) és mégis pont annyira az apja gyereke és _ÉN_ is szeretném, ha a neve is jelezné ezt? konzervatív, lehet. szeretem az apjukat, no.

  a posztra visszatérve: nem tartom tragédiának ha az anyja nevét kapja (nálunk, ha jól hangzott volna a két családnév együtt, lehet, hogy megfontoljuk, de nem volt szép), de a fenti történetben az a szép, hogy adott két gyerek, ugyanazoktól a szülőktől, ugyanolyan családi állapotban, ugyanolyan névadási szándékokkal, oszt mégis más nevet kapnának kapásból.

 • 2010.04.01 10:49:16kriszi

  Nancsi,
  jóindulatúan figyelmeztetlek, hogy ezzel a mammuttal meg az "élet megszokott rendjével" még ma gáz lesz. Az is lehet, hogy pár óra múlva én magam fogok itt lövöldözni.
  Csak előbb megyek, begyűjtöm a mai adag magot, gyümölcsöt, gyökeret, gumót, rágcsálót, halat meg madártojást, mert amíg a fiúk megjönnek a reménybeli mammuttal egy hét múlva (ha egyáltalán találnak), bizony felkopik a família álla :D

 • 2010.04.01 10:49:45Nancsi

  Auguszta Romanova_2: akkor az élettársad eléggé here, ha annyit se tesz le az asztalra, mint a gyed.

 • 2010.04.01 10:50:00Auguszta Romanova_2

  Pl van egy baleset, amiben ott az egész család, ha az anya eszméletlen, nem az apa nevén van a gyerek, akkor az apa nem tud pl engedélyt adni műtétre.

  Es forditva?
  Ha a bartom fekszik eszmeletlenul a gyerekemmel,es en masneven vagyok,ki a franc hiszi el,hogy az enyem??

  Mondjuk ok ketten Horvath-ok ,es meg Szabo?
  nos Szabo Oralia hogy adjon engedelyt,hogy Horvath Bayazidot mutsek meg?

 • 2010.04.01 10:51:32kriszi

  Nancsi, basszus, az élet rendje az, hogy házasságban élj, micsoda profánság ezt egyszerűen lekönnyítettügyintézésezni! Hol marad a magasztos tartalom, az ősi szükségszerűség???

 • 2010.04.01 10:51:57Auguszta Romanova_2

  Eleg here,de azert annal jobban tett le,de en be kellett fejezzem az egyetemet,es az o semmi karrierjenel tobbet ert hogy en befejezzem az orvosit.
  Vegulis szultem neki egy kolyket ennyit megtehetett volna, nem?
  Azota visszemnt, mar nagy a baba.

 • 2010.04.01 10:52:12mazsola84

  Egy alomból való kölyköknek csak ugyanaz a vezetéknév adható.

 • 2010.04.01 10:52:31kriszi

  Rita, hát úúúúúgy, hogy Horváth Bayazid minden okmányába be van írva, hogy anyja neve Szabó Orália.

 • 2010.04.01 10:53:23babó

  2010.04.01 10:49:16kriszi

  ott a pont :))

 • 2010.04.01 10:53:47kriszi

  Ugyanis - itt nálunk legalábbis, és amennyire tudom -, házasságkor sem köteles az ember felvenni a párja nevét.

 • 2010.04.01 10:55:14Auguszta Romanova_2

  De forditva is.
  Az en Szabo Bayazidom minden okmanyaba (marmint a szuletesi bizonyitvany,ugyanis nincs jogositvanya) be van irva,hogy apja neve Horvath Tarziciusz.
  ugyanott vagyunk,nem?

  Amugy ki hordja magaval a babaj szuletesi bizonyitvanyat?

 • 2010.04.01 10:55:26mazsola84

  Rita, te tudod igazolni, hogy Horváth Bayazidnak te vagy az anyja, de, ha nem vagytok házasok és a gyerek a te neveden van, az apa hogy igazolja, hogy ő az apa?

 • 2010.04.01 10:55:40Nancsi

  Auguszta Romanova_2: Anyja neve rajta van a gyerek okmányain szerintem. Apjáé nemigen.

 • 2010.04.01 10:56:21babó

  azt nem is, de TAJ kártya, lakcímkártya azért van nálunk a gyereknek is, és nem is árt magunkkal hordani

 • 2010.04.01 10:57:03mazsola84

  Kriszi, kb. 15 változat szerint lehet mostanában nevet fölvenni vagy nem venni. Barátnőm is maradt a lánykori nevén.

 • 2010.04.01 10:58:02Auguszta Romanova_2

  milyen okmanyain?
  mert egy szamit igazan az a szuletesi bizonyitvany.
  azon pedig rajta van

  Anyja neve: Szabo Oralia
  Apja neve: Horvath Tarzicusz
  Kiskoru neve: Szabo Bayazid Lajos

 • 2010.04.01 10:58:34babó

  bocs, a TAJon nincsen rajta

 • 2010.04.01 10:59:40Auguszta Romanova_2

  nalunk is van TAJ kartya, es ott van a ket szulo neve.
  lakcimkartya gyereknek?
  olyan nincs.

 • 2010.04.01 11:00:54babó

  a születésin rajta van, valóban de azt az ember tényleg nem hordja magával.

  de: nekem lánykori név, gyereknek apja neve, nálam a saját személyim + lakcímkértya + TAJ és a gyerek lakcímkártyája + TAJ. így igazolható apa is (név alapján) és anya is, lakcímkártya alapján. elég tiszta ügy, nem?

 • 2010.04.01 11:01:01Brumibaby

  Nancsi, a házaysság jogilag annyival "tud" többet, mint az egyebek, hogy beállnak bizonyos törvényi vélelmek, pl. az apaság, meg a közös szerzés vélelme.

  Amelyekkel szemben persze van helye ellenbizonyításnak.

  A házassági életközösség alatt szerzett vagyon a felek közös vagyona, a tényleges hozzájárulás arányától függetlenül. Na ebből a szempontból az anyagilag gyengébb házastárs részére nyilván előnyösebb.

  Azt, hogy az ingatlanokban a tulajdoni hányadokkal így-úgy variáljatok, semmi se sárja ki, se a házasságban, se egyébként. Szerződéskötés kérdése.

  És tudod mit, vannak érzelmi megalapozottságú kapcsolatok, amelyekben az a fél lövi a mamutot, aki közelebb van hozzá, akinél jobb fegyver van, aki ráér,stb. Tekintve, hogy mamutot a legritkább esetben lövünk ivarszervekkel, azt hiszem, ezt férfi vagy nő kötelezettségévé tenni ma már kissé meghaladott. Van ám aztán olyan is, hogy valakit, jóllehet remek mamutvadász, leépít a Mamutkilövő Zrt., s addig is, amíg esetleg állást kap a Kardfogútigris-hasznosító Kkt.-nél, bizony kénytelen a család arra hagyatkozni, amit a másik a Bogyó- és Mohagyűjtő Kft.-nél keres.

 • 2010.04.01 11:02:29Nancsi

  kriszi: ne kóstolgass. 1x válaszolok, mert 1 csúsztatásra szoktam topik/fő szinten, a többi amit írsz meg le van tojva.

  Az élet rendje az, hogy az anya szül, neveli a gyereket (mert mondjuk ő tudja szoptatni, meg jobban meg tudja nyugtatni mint az apja, főleg eleinte, stb). Az apja meg lövi a mamutot. Ez az élet rendje, ami semmit se változott millió év alatt, és addig nem is fog, amíg az anyja szívverését fogja a gyerek hallgatni a pokcakban, meg az anyja tudja megszoptatni. Persze ezt meg lehet próbálni felülírni, ott hagyhatja az anyja a pár napos csecsemőt az apjára, és mehet ő többet keresni, végül is úgy is fel fog nőni a gyerek, ha más nem is, felnőtt lesz belőle. De ez olyan szinten nem okos viselkedés, mint széllel szemben pisálni. Az egyik a biológiával való szembemenés, a másik a fizikával. Mindkettő ősi tudomány:-)

  A házasságnak ehhez kb semmi köze, csak pár 1000 éves fogalom, amelynek lehet hogy volt magasztos tartalma (meg lehet hogy van akinek ma is van), de elsősorban a kezdetektől arra szolgál hogy a hivatalban könnyítse az ügyintézést. Eleve akkor alakult ki, amikor a hivatal kialakult, addig nem volt semmi értelme sem.

  Szóval két dologról beszéltem, amit nem kell összemosni. Tudod vannak emberek, akik képesek erre.

 • 2010.04.01 11:02:38Auguszta Romanova_2

  Bogyó- és Mohagyűjtő Kft.-nél keres. :DDDD

 • 2010.04.01 11:02:40kriszi

  Rita, igen, ha rajta van az apja neve, akkor ugyanott vagyunk, valóban. Itt már csak az a kérdés, hogy mi ketten, akik a gyerek szülei vagyunk, mit akarunk, mi legyen a neve. És ez pontosan úgy kétszemélyes döntés kellene legyen, mint az, hogy megtartsuk-e vagy sem. Ha így van, semmi gond. Ha úgy van, hogy az egyik eldönti, a másik meg bólogat rá és boldog, az is rendben van. A probléma ott kezdődik, hogy az egyik eldönti, a másiknak meg kuss van és igazodás. Bármelyik félről legyen is szó.

 • 2010.04.01 11:02:44Brumibaby

  sárja=zárja

 • 2010.04.01 11:02:54Sanima

  őszintén szólva én sem értem, miért olyan nagy nyűg összeházasodni..mint ahogy mazsola is mondta, ha valaki reg. élettárs akar lenni, akkor tulajdonképpen mi a különbség?
  És ki mondta, hogy kötelező kurva nagy lagzit csapni? Simán be lehet sétálni az anyakönyvvezetőhöz, és ki is húztuk a nemakarokfelhajtástpénzköltést pontot.
  Ha a vagyont félti az ember, a házasságkötés előtti vagyon helyzete szerintem tiszta sor ( ami enyimé volt, az a külön tulajdonom), egyebekben leget írni papírt.
  És még csak a másik nevét sem kell felvenni.
  Komolyan mondom, -és tényleg nem akarom megbántani az élettársi kapcsolatban élőket- de manapság már a házassággal kapcsolatos legtöbb kifogásra lehet megoldást találni.

  És hogy mi a jó oldala?
  Hát pl. nem kell ilyeneket átélni, mint ami a posztban van....

 • 2010.04.01 11:03:26farkasokkal tancolo

  Úgy, hogy Horváth Babyazid anyakönyvi kivonatában benne áll, hogy anyja neve Szabó Orália..:-)

 • 2010.04.01 11:04:07gillian

  Magyarországon a régi monarchikus hagyománynak megfelelően az állam minden egyes megszületett kiskrapekot élete végéig három adattal tart nyilván (ezekhez jönnek a többi adatok, a mesterségesen megképzett számok is, mint a TAJ-szám és adószám), mégpedig: anyja neve, születési helye és ideje. Ezek a legfontosabbak. Tehát az anya neve elsődleges, és ha már van egy lakcímkártyája a gyereknek, azon is rajta van. Egyébként az én TAJ-kártyámon is rajta van az anyám neve. Szerintem a gyerekemén is, bár ezt most nem ellenőriztem, mert messze van a táskám.

 • 2010.04.01 11:05:09babó

  Brumi

  :DDD

  a zzzélet rendje muhaha

 • 2010.04.01 11:05:52babó

  gillian én megnéztem, nincs rajta

 • 2010.04.01 11:06:10Auguszta Romanova_2

  Nancsi

  Nelunk en most vegeztem az orvosit,ami ugye nem egy jo szakma de azert ehen nem halnak vele.
  A baratom meg egy cegnel dolgozott mint dolgozo,szoval nem mint mester.
  nem lett volna kar, hogy en ne fejezzem be az orvosit ami megiscsak egy valamilyen szakma,kulfoldon keresik oket stb,minhogy a masik szar berert tartsa a hatat az X cegnel.
  komolyan kerdem.
  ugyanis a vilagon nem csak olyan van sajnos,hogy az apa multinal veri a farkat.

 • 2010.04.01 11:07:53Zahara

  Én sosem értettem, miért utasítja el valaki a házasságot. Hogy a házasságok nagy része válással végződik? Szerintem ez nem érv.
  A probléma már ott kezdődik, ha valaki úgy megy egy kapcsolatba, hogy "majd meglátjuk, mi lesz", és úgy megy egy házasságba, hogy "majd elválunk, ha nem működik".
  Házasodni szerintem csak úgy szabad, hogy mindketten azt mondjuk, hogy SOHA NEM VÁLUNK EL. Aztán, ha mégis muszáj, és minden csődöt mond valami előre nem látható katasztrófa miatt, és minden lehetséges erőfeszítést megteszünk, de nem nem nem, akkor el kell válni. De olyanhoz nem szabad hozzámenni, akiről el tudod képzelni, hogy el fogsz tőle válni, hiába dúl a láv, meg mittudomén.
  Akiben meg nem bízol annyira, hogy összeházasodj vele, annak nem szabad gyereket szülni (már a gyerek érdekében sem).
  Persze ez csak az én elmaradott agyam szülemény (vélemény).

 • 2010.04.01 11:08:40Silverveil

  Brumi,

  Megengeded, hogy ezt az isteni mamutos szösszenetet lementsem magamnak és megmutassam mamutlövő társamnak is?

 • 2010.04.01 11:08:42Nancsi

  Brumibaby:

  "A házassági életközösség alatt szerzett vagyon a felek közös vagyona, a tényleges hozzájárulás arányától függetlenül. Na ebből a szempontból az anyagilag gyengébb házastárs részére nyilván előnyösebb."
  Hát ez spec nem nyilvánvaló, mert egy házasságban nem csak annyit "dolgozik" az ember, amennyi a fizetési papírján van. Vannak olyan dolgok is mint pl gyerek nevelés, háztartás vezetés, meg eleve a másik fél támogatása - akár csak döntéshozatalnál -, ami nem forintosítható.

  "Azt, hogy az ingatlanokban a tulajdoni hányadokkal így-úgy variáljatok, semmi se sárja ki, se a házasságban, se egyébként. Szerződéskötés kérdése."
  Ja, de a házasságban szerzett vagyontárgy közös tulajdonnak minősül, bármely fél is szerzi. Ezért pl ha vesz a házaspár 1 lakást, akkor nem kell mindkét fél nevére írni. Vagy ha vesznek egy autót (hűtőt, tökmind1 mit), ott is elég egyik fél nevére kiállítani a számlát, attól az még közös tulajdon lesz.

 • 2010.04.01 11:09:45Rosa Rugosa

  Már 10 éve is beleírták a házassági anyakönyvi kivonatba, hogy melyikőnk nevére legyenek anyakönyvezve a jövőben születendő gyerekeink.
  Az nem számított, hogy az első kettő kinek a nevén van.

 • 2010.04.01 11:10:29mazsola84

  Sanima, ezt nem értem én se. Nem tudom mennyiért adnak össze kedden délelőtt, de nem hiszem, hogy egy fél fizetés. Két tanút lehet fogni az épületben tanúnak.
  Hát igen megígéred, hogy jóban-rosszban (tudtommal ez nincs benne a reg. élettársi kapcsolatban), de nagyjából ennyi a különbség.

 • 2010.04.01 11:11:14Auguszta Romanova_2

  "De olyanhoz nem szabad hozzámenni, akiről el tudod képzelni, hogy el fogsz tőle válni, hiába dúl a láv, meg mittudomén.
  Akiben meg nem bízol annyira, hogy összeházasodj vele, annak nem szabad gyereket szülni (már a gyerek érdekében sem).
  Persze ez csak az én elmaradott agyam szülemény (vélemény"

  NA ha igy lenne latnank igazan,hogy hogy fogy a magyar.

 • 2010.04.01 11:11:54Kiara*

  Na akkor én bevállalom: konformista, maradi, akármilyen vagyok.

  Nekünk - mindkettőnknek! - nagyon fontos volt, hogy előbb összeházasodjunk, és csak utána vállaljunk gyereket.
  Nekem pedig jó érzés, hogy azt mondhatom, hogy ő a férjem (hányan mondják ugye ezt úgy, hogy nem is házasok), nem pedig a pasim, barátom, élettársam, emberem, és főleg nem "párom" (ettől a szótól hideglelést kapok, párja a galamboknak meg a nyulaknak van).

  Én is azt vettem észre, hogy egyre több a "jön a gyerek, házasodjunk össze"-esküvő.

 • 2010.04.01 11:12:18kriszi

  Nancsi, én sosem csúsztatok. Ellenben feminista vagyok (házas, két gyerekkel, és egy férjjel, akinek felvettem a nevét, bár nem ez a fontos), és azt tartom, hogy a biológiát és a társadalmi szerepeket nem kell és nem is szabad összemosni. Ha azt mondom, biológia, az pontosan addig tart, hogy a nőnek van méhe, hüvelye, emlője és tejmirigyei, a férfinak meg nincs melle meg hüvelye meg méhe, ellenben van pénisze, és _általában_ erősebb testfelépítésű a nőnél meg kevesebb a testzsír-tartalma. Nagyon durván eddig tart a "mindenkire" érvényes biológia (és még ezzel is vannak kivételek - Rita pedig hozzá fogja tenni, hogy a fiúk sakkoznak meg repülőmodell-szakkörbe járnak, genetikailag :D ). A többi a társadalmi elvárás, ami már réges-rég túlnőtt a biológiai szükségszerűségen.
  A házasság pedig eredetileg messze nem bürokratikus, hanem gazdasági célú intézmény volt, a köré épült bürokrácia a gazdasági szerződéshez jött létre. Viszont ugyanaz a társadalmi ideológia áll mögötte, mint a nemi munkamegosztás jelentős része mögött. Tehát összemosni valóban nem kell, de hogy van kapcsolat a házassággal meg a munkamegosztással kapcsolatos társadalmi elvárások között, az tagadhatatlan.
  A házasságos hozzászólást pedig csipkelődésnek szántam, elnézést, ha nem jött át.

 • 2010.04.01 11:12:39Kiara*

  A hétköznap két tanúval kötött házasság tudtommal INGYENES.

 • 2010.04.01 11:13:03mspoppy

  Csak én érzek némi ellentmondást abban, hogy az élettársi kapcsolatot lenézni überparasztság, ugyanakkor a házasságot lehet pusztán procc hacacárénak tekinteni?

  Nálunk a gyerekek mindkettőnk vezetéknevét viselik. Cserébe csak egy-egy keresztnevet kaptak. (Nekem dupla vezetéknevem és három utónevem van. :) :) )

 • 2010.04.01 11:13:21Kiara*

  Vakmacs, látom, Porontyos lettél, már nem vagy "olvir" :D

 • 2010.04.01 11:13:26Auguszta Romanova_2

  a fiuknak nagyobb a farkuk,de a lanyok szebben eneklnek.
  Genetikailag.

 • 2010.04.01 11:14:39Nancsi

  gillian
  A 4. adat meg a kiskrapek neve. Vagyis:
  - saját név
  - anyja neve
  - születési hely
  - születési idő (napra)
  Namost már csak azért is érdemes a kiskrapeknak nem az anyja nevét felvennie, hogy egyedi legyen ez a 4 adat. Mert ha 2 Nagy Mária szül valami nagy gyerekgyárba azonos napon 1-2 Nagy Jánost, akkor azok frankón össze lesznek keverve egész életük során. Ha viszont az egyik gyerek Kis János, a másik Szabó János, akkor máris egyedi mindkét azonosító.

 • 2010.04.01 11:14:46Ribizlee

  rita, és MJ???? :-D

 • 2010.04.01 11:15:41Auguszta Romanova_2

  :DDDD

 • 2010.04.01 11:16:28mazsola84

  Nancsi, azért nem minden stimmel jogilag, de majd Brumi kijavít, ha tévedek.
  Nézzünk egy példát (az enyémet): a férjemnek van egy háza, ami már az esküvő előtt is az övé volt, tehát különvagyon. Áruljuk a házat jelenleg. Ha eladjuk és veszünk az árából egy másikat, ami szintén a férjem nevén lesz, akkor ahhoz a házhoz sincs semmi közöm, hiszen az ő különvagyonából származó pénzből vettük.
  Legalábbis én így tudom.

 • 2010.04.01 11:16:29Nancsi

  Auguszta Romanova_2: Ha rám hallgatsz azt csinálsz amit akarsz. Ha ti úgy láttátok jónak, hogy egyetem alatt kell gyereket szülni, hát hajrá:-)

 • 2010.04.01 11:16:36Auguszta Romanova_2

  Na de Nancsi nem feletel.
  minden esetben jobb ha a ferfi megy mamutot vadaszni,meg akkor is ha a no konnyebben vadaszna egy akar kicsivel koverebb mamutot?

 • 2010.04.01 11:16:37Sanima

  Meg értetlenül állok amellett az érv mellett is, hogy úúúristen a házasságok több, mint fele válással végződik!!!
  Mert én meg lefogadom, hogy az élettársi kapcsolatok, járások sokkal több, mint fele szakítással végződik! Csak erről nincs statisztika.
  Néhe olyan vicces, mikor vki mondja, hogy azért nem házasodik, mert lehet, hogy el fog válni majd, és az milyen szar. Ezek szerint biztos benne, hogy ha együtt élnek, akkor sosem mennek szét?

 • 2010.04.01 11:16:56mspoppy

  "Ja, de a házasságban szerzett vagyontárgy közös tulajdonnak minősül, bármely fél is szerzi. "

  Bocs, de ez nem egészen így van: ha a különvagyonából szerzi, akkor az övé marad.

 • 2010.04.01 11:17:53Auguszta Romanova_2

  Auguszta Romanova_2: Ha rám hallgatsz azt csinálsz amit akarsz. Ha ti úgy láttátok jónak, hogy egyetem alatt kell gyereket szülni, hát hajrá:-)


  Nancsi,dehat a mamutos peldadban 24 ev az mar matuzsalem elso gyereknek.
  vagy egyreszt megy a mammut pelda,masreszt nem ???

 • 2010.04.01 11:17:59Nancsi

  mazsola84: ez a mennyiért kb 10eFt alatt van (minden feláras cucc: zene, pezsgő, vers, stb mellőzhető).

 • 2010.04.01 11:19:51Nancsi

  Kiara*: nem az, és kb 1 hónapot kell rá várni. De nem kerül többe, mint egy vacsora kettesben egy középszar helyen.

 • 2010.04.01 11:19:59mazsola84

  "Nekem pedig jó érzés, hogy azt mondhatom, hogy ő a férjem (hányan mondják ugye ezt úgy, hogy nem is házasok), nem pedig a pasim, barátom, élettársam, emberem, és főleg nem "párom" (ettől a szótól hideglelést kapok, párja a galamboknak meg a nyulaknak van)."

  Detto. Én azt szoktam mondani, hogy párja a galambnak meg a zokninak van :)

 • 2010.04.01 11:22:19Brumibaby

  mazsola, így van, sőt, ha a megvásárolandó ház közös nevetekre kerül, akkor is bizonyíthatja később - szükség esetén -, hogy valójában a különvagyoin értékén szerzett vagyontárgyról van szó.

  Más kérdés, hogy ha a megvásárlandó új háznál közös forrást is felhasználtok, akkor a tulajdoni arányok a felhasznált források arányához igazodnak.

 • 2010.04.01 11:22:47zoxó

  tengerzold, nem fosztottál meg az esküvőkkel kapcsolatos illúziótól, mert nekem olyan nincs:)). AZ én környezetemben is sok a "jön a gyerek" esküvő, de nem a hivatali ügyintézés megkönnyítése miatt, hanem mert "mit fog szólni Nancsi néni a szomszédban". És megcsinálják a lagzit még a negyedik-ötödik hónap előtt.Aztán elválnak, de elmondhatják, hogy a gyerek házasságban született. Ez mondjuk egy kicsit archaikusabb hozzáállás:).

 • 2010.04.01 11:22:51Zahara

  Ja, és az nem a "házasság intézménye" hibája, hogy a legtöbben a telefonukat nagyobb gonddal választják meg, mint a házastársukat, pedig a telefont úgyis lecserélik.
  Egyébiránt egész életemben olyanokkal voltam körülvéve, akiknek a szülei szétmentek, és köztük 1 azaz EGY egészséges lelkületű felnőtt nem volt. Van, aki sikeres lett a munkájában, vagy lett boldog kapcsolata ideig-óráig, de egészséges lelke egyiknek sem.

 • 2010.04.01 11:23:21Zahara

  2010.04.01 11:19:59mazsola84
  meg oviban mondtuk, hogy "lesz páááár?"

 • 2010.04.01 11:24:00szbszig

  Nem mindig értek egyet Tóta W.-vel, de tegnap speciel elég jó cikket írt arról szerintem, hogy mennyire a túlbonyolított bürokrácia országa vagyunk jelenleg, csak azért, hogy a húszezer könyvelőirodának meg még ennél is több ügyvédi irodának tudjunk folyamatosan munkát adni...

  [link]

 • 2010.04.01 11:24:02Nancsi

  mazsola84: ez részben igaz, de ha eladjátok mondjuk 10 millióért és vesztek egy újat 15 miláért, akkor van egy értéknövekedés (5MFt), ami már közös vagyon. Plusz ha az újat felújítjátok, vagy egyszerűen csak felmegy a piaci értéke 20MFt-re, az is közös vagyon. Vagyis ha ilyenkor ér véget a móka, akkor akié a lakás volt azé 10MFt + 10MFt/2, a másik félé 10MFt/2. Persze ezen szoktak viták meg szakértések lenni, de alapvetően ez az elv.

 • 2010.04.01 11:24:17Brumibaby

  mspoppy, nincs igazán ellentmondás, arról van szó (leegyszerűsítve), hogy a házastársak munkabére pl. közös vagyon, attól függetlenül, hogy ténylegesen ki keresi meg (ettől még, amit a különvagyonról írtál, igaz)

 • 2010.04.01 11:25:23mazsola84

  Brumi

  Na, akkor nem hiába vagyok ügyvédekkel körülvéve tizensokéve :)))

 • 2010.04.01 11:25:54Auguszta Romanova_2

  munkabére pl. közös vagyon, attól függetlenül
  Ez disznosag.

 • 2010.04.01 11:26:07másutt

  "Detto. Én azt szoktam mondani, hogy párja a galambnak meg a zokninak van :)"

  hat pedig az emberek tobbsegevel ellentetben azt hiszem a galambok EGY ELETRE vannak parban.
  az az igazio holtomiglan!

  hany jelenlevo mondhatja el, hogy az elso pasijaval van 10-20 eve? ;)

  en az allatokra gyakran mint kovetendo peldara gondolok. nincsenek kozottuk fundamentalis terroristak peldaul, es nagyon keves banik ugy a gyerekeivel, mint egyes emberek.
  a galambok nem tamadnak le idegen orszagokat, hogy szetbombazzak az ottani kisgalambokat.

 • 2010.04.01 11:27:25zoxó

  elsősorban a kezdetektől arra szolgál hogy a hivatalban könnyítse az ügyintézést. - Na, anyám, most borogass!

 • 2010.04.01 11:27:31Nancsi

  másutt: apám galambokat tenyészt, ez a holtomiglan dolog kamu. A galambok simán félredugnak.

 • 2010.04.01 11:27:50Laliath

  2010.04.01 10:37:59BMaca

  Fentebb talán már írták. Házasságkötésnél mindkét fél megtarthatja a saját vezetéknevét, innentől a gyerek vezetékneve elég sok változatból állhat:
  - anyja neve
  - apa neve
  - anya-apa kombó
  - apa-anya kombó
  Viszont dönteni csak az elsőnél lehet, utána a többi azonos szülőpártól származó gyerek neve csak ugyanaz lehet.

  Nálunk eleinte amúgy arról volt szó, hogy férjem veszi fel az én nevemet, de após kiakadt, így inkább enyém-övé vezetéknév kombó lett. Így a gyerek is ezt kapta.

 • 2010.04.01 11:28:10Koriander

  Hát tényleg agyrém, ami adminisztráció alatt megy...nekünk a saját születési anyakönyveink kikérésével volt kálváriánk (mindketten külföldön született magyar állampolgárok vagyunk), régen rögtön kiadták az V. kerületben most külön kellett írásban igényelni és postán küldték tele hibával (!), merthogy még mindig írógéppel töltik ki...most a gyereknek az útlevéligénylése jó kis mizéria, nemzetközi anyakönyvet A magyar hatóság nem fogadja el, 120 ojroért lefordítják, mert ügyintéző a konzulátuson nem tud németül???? vagy valami más nyelven mert csak huszonvalahány nyelven van rajta hogy anyja, apja neve, születési helye stb.
  németeknek anno simán megfelelt a mi háromnyelvű házassági anyakönyvünk...kicsit prünytyögött az ügyintéző, hogy németül nincs rajta, mondtuk neki ott van angolul és franciául, mondta várjunk egy kicsit 5 perc múlva kész is volt egész némo.-ra a munkavállalásim (német bürokrácia).

 • 2010.04.01 11:28:36másutt

  Zahara, az viszont a hazassag intezmenyenek a hibaja, hogy sem a ferfi, sem a noi nem nincsen arra biologiailag beallva, hogy egyetlen emberrel elje le azt az 50-60 evet, ami a XXI. szazadra megvan jobb helyeken a huszas eveink utan.
  amig az atlag varhato eletkor 40 volt, meg elment a dolog... de ott IS megoldottak a problemt tobbnejuseggel a kultura bolcsoiben.

 • 2010.04.01 11:28:40Brumibaby

  Szóval a lényegi különbség vagyonjogi szempontból élettársak és házastársak közt, hogy a szerzés aránya a ht.-aknál egyenlő, függetlenül attól, hogy ténylegesen ki mennyit keresett, mennyit dolgozott, ellátta-e a háztartást, legurította-e a torkán a lóvét, stb.

  Ezzel szemben az élettársak a tényleges szerzés arányában szereznek közös tulajdont, amely szerzésbe beleszámít a jövedelmek mellett a háztartásban (kertben, házi gazdaságban, stb.) végzett munka is.

  A különvagyonok kérdése azonban ettől eltér, és nem a szerzés arányához tartozó kérdés.

 • 2010.04.01 11:28:54mazsola84

  Nancsi, nálunk az a szitu, hogy olcsóbbat vennénk (vidékbazdmeg-en).

  De az a lényeg, hogy attól még, hogy házasok vagyunk, attól még minden földi jó nem hullik az ölünkbe.

 • 2010.04.01 11:29:13Auguszta Romanova_2

  De Nancsi ahol a no nagyobb mamutot/galambot lo?
  Nem feleltel.

 • 2010.04.01 11:29:42másutt

  Nancsi
  a felredugas, meg az eletre parvalasztas gyerekek nevelesere SOHA sehol nem volt kolcsonosen egymast kizaro!! :DDDD
  az emberek nagyreszenel sem az.

 • 2010.04.01 11:29:42zoxó

  Másutt, olvass Konrad Lorenzet:)). A galamboknál vérengzőbb madárt csak a ragadozók között van.

 • 2010.04.01 11:30:06Brumibaby

  Amúgy meg szerintem a zokninak is simán vége a párja nélkül.

  Brühühühü

 • 2010.04.01 11:30:22kisfiúkmamája

  Mint a középkorban, esküszöm.
  XXI. század, Unió közepe, és ha nem vagy házas, akkor még azt is megbánod, hogy megszülettél.
  Agyrém.

  Vakmacska, le a kalappal előtted, hogy ezt végigcsináltátok.

  Rita,mégis mit várunk egy országtól,
  ahol ha nem vagy házas, a pasi(!) apja, nagyanyja, pereputtya képes hónapokig a pasi nyakára járni, hogy miért nem veszi el azt a szegény nőt.
  Mert azt senki nem hiszi el, hogy az a "szegény" nő nem akar esküvőt, mert nem hiszi, hogy egy évezredes múlttal rendelkező intézménynek bármiféle létjogosultsága lenne a XXI. században.
  Olyan nem létezhet. Biztos a pasi nem úriember.:-)

 • 2010.04.01 11:31:09zoxó

  -t

 • 2010.04.01 11:31:10tengerzold

  Nekem mondjuk az sem követendő példa, hogy 4 hónap "ismeretség" (kit lehet megismeri 4 hónap alatt annyira, hogy tudd, vele akarod leélni az életed + gyerek? - senkit) után összeházasodunk.Nincs értelme ennek a vitának, amit akaratlanul most én indítottam el (????), magánügy, ki hogy él,meg milyen típusú kapcsolatban,csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy a GYEREKNEK még mindig mi a legjobb.mai viszonyok között, de az indító poszt is fényes példa erre.

  Aztán persze nem beszélve azokról a 20-30 éves élettársi kapcsolatokról, ahol a végén az egyik hajléktalanként végzi, a törvényes örökösök ( és a "kedves" párja miatt, mert ő gyűlölte az adminisztrációt :O )miatt.Megtörtént eset.

  Nem gondolkoznak az emberek előre.

 • 2010.04.01 11:31:15BMaca

  zahara,

  szuleim hazassaga egyben volt, huszonsok evig, megsem lettem egeszseges lelkuletu..

SZÓLJON HOZZÁ!

Kórházfigyelő

 • Budapesti kórházak
 • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Shopline

Travelo utazási ajánlatok

 • Tunézia - akciók Tengerparti pihenés ősszel vagy télen? Válasszon most! 39900 Ft / fő / 7 éjtől
 • 9 napos utazás Vietnám gyöngyszemeinek nyomában 324900 Ft / fő / 8 éjtől
 • Őszi wellness az egész családnak - szállások kedvező áron.
 • Jön a síszezon, válasszon szállást időben! 11500 Ft / apartman / éjtől

Hirdetés

Hirdetés