PORONTY

Tájkép szülés után - aranyér, bibircsók, inkontinencia

2010. február 20., szombat 11:13

Nem árt, ha a leendő anya tisztában van azzal, hogy milyen változásokon megy át a teste terhesség alatt és szülés után, hogy aztán a kockázatok és mellékhatások tekintetében vállaljon gyereket és ne utána kapkodjon a fejéhez: „De hát erről szó sem volt!”  Sok panasz megelőzhető és csökkenthető, és jó, ha nem éri felkészületlenül a gyanútlan kismamát. Tabuk nélkül az inkontinenciáról, lógó hasról, megereszkedett mellekről, bibircsókokról, aranyérről, megnőtt lábról, hulló hajról, visszerekről, striákról és elvesztett fogakról.

Ne nevettesd anyát! Az inkontinencia.

Mi okozza? Az akarattól független vizeletvesztés a terhes nők és a frissen szült kismamák körülbelül 75 százalékát érinti valamilyen szinten, és a gyerekes anyák csaknem harmadát.  Leggyakorib formája a stressz inkontinencia, azaz vizeletvesztés köhögéskor, tüsszögéskor, nevetéskor, vagy orgazmus közben. A terhesség során a méh és a magzat súlya a medencefenék izmaira és a gátizomra nehezednek, azokra hatalmas nyomást gyakorolnak és meggyengítik őket. A vaginális szülés közbeni erőlködés és a gátmetszés vagy gátszakadás miatti idegsérülések tovább ronthatják a helyzetet.

Mit tehetsz ellene? Az intimtorna a terhesség előtt, alatt és után is minden nőnek ajánlott, egy életen át, és kiváló védelmet nyújt. A már kialakult tüneteket enyhíti, és megszüntetheti. Érdemes szakemberhez fordulni az intimtorna művészetének elsajátításával: a csak szóbeli utasításokat kapott anyák túlnyomó része rosszul végzi a gyakorlatokat. Újabban gyógyszeres kezelések is léteznek.

Anya inkább nadrágot hord. Visszerek a lábakon.

Mi okozza? A megnövekedett méh nyomást gyakorol a test egyik fő vénájára, ami emiatt megnöveli a nyomást a láb vénáiban. Ezen kívül a terhesség ideje alatt a vér mennyisége 50 százalékkal megnő, tovább növelve a nyomást a vénákban, és ezzel egy időben a progeszteron terheshormon miatt a vénák fala még el is lazul, és kitüremkedések keletkeznek.

Mit tehetsz ellene? Bár a hajlam egyes családokban öröklődik, a megelőzés itt is kulcs. A rendszeres mozgás (akkor is, ha csak séta) sokat használ a vérkeringésnek. A lábaidat polcold fel, amennyit csak tudod.  Ne tedd keresztbe a lábaidat ülés közben és várandósan lehetőleg ne állj egy helyben pár percnél többet soha. A már kialakult visszerek gyakran teljesen elmúlnak, vagy javulnak a terhesség után, bár további terhességek esetén rosszabbodhatnak.  A visszérkrémek, gyógyharisnyák és a szakember általi műtétes kezelés ugyancsak sokaknak segítenek a végleges megoldásban.

Anya nem akar leülni. Az aranyér.

Mi okozza? Az okok összetettek. Mivel az aranyér egy visszér a végbélben, ezért a terhesség alatt kiváltó okai hasonlóak a lábak visszereihez, és ugyancsak részben hajlam kérdése. Ugyancsak ok a medence aljára nehezülő nyomás (a magzat és a méh súlya) és a várandós nőket gyakran kínzó szorulás miatti erőlködés. A vaginális szülés alatt a baba kinyomása is kiváltó ok lehet.

Mit tehetsz ellene? Tegyél meg mindent, hogy elkerüld a terhesség alatti szorulást, de ha mégis megtörténik, ne erőlködj túlságosan. Mozogj rendszeresen, és ne ülj, vagy állj egy helyben huzamosabb ideig. Az intimtorna megerősíti a helyi izmokat és javítja a terület vérkeringését, így védelmet nyújt. És ha már megtörtént a baj: gyakran magától elmúlik pár hét alatt a terhesség után. Ezalatt jeges pakolást, kúpokat, kenőcsöket és meleg fürdőt lehet alkalmazni.  Szakember kisebb műtéttel hosszú távú megoldást is nyújthat, ha mégsem múlik el az aranyér magától, vagy rendszeresen előjön.

Igazi anyatigris lettem! A szétrepedt bőr striái.

Mi okozza? A hirtelen térfogatnövekedés következtében a bőr középső rétege, az irha nem tud tovább nyúlni, és megreped, eleinte lilásvörös csíkokat, később ezüstszínűre halványult hegeket hagyva maga után. A hírhedt csíkok a terhes nők kb. 75 százalékánál jelentkeznek valamilyen szinten, általában a 3. trimeszter során.

Mit tehetsz ellene? Egy sokmilliárd forintos kozmetikai iparág szeretné elhitetni velünk, hogy megelőzhető, de a tapasztalat azt sugallja, hogy nagymértékben hajlam kérdése, és az anyáinktól kapott génektől függ. A gyors súlygyarapodás minimalizása sok szakember szerint segít (bár az megkérdőjelezhető, hogy ez elkerülhető-e mindenki számára), de a napi többszöri krémes bőrmasszázs ártani nem árthat. A szinte aranyárban árult striát megelőző krémek gyártóiból még egyiknek sem sikerült bebizonyítania teljes hatékonyságot.

A borsos árú lézeres utókezeléssel viszont jó eredményeket lehet elérni. A has vagy mellplasztikával (az érintett terület kivágásával) hasonlóképpen, bár ezek sem elérhetőek az átlag kismamának, így marad az elfogadás.

Anya mostantól mindig kötényt hord. A lógó has.

Mi okozza? Van, akinek reped a hasa, van, akinek meg nyúlik, és úgy marad. A nemzetközi mamaszlengben kötényhasnak csúfolt jelenséget az okozza, hogy a terhesség alatt hordónyira nőtt hason megnyúlt bőr nem tud visszazsugorodni régi méretére, és amikor a has lemegy, a felesleg lóg lefele. Az extra zsír tovább súlyosbíthatja a problémát, bár olyan is van, aki minél többet fogy, annál mélyebbre lógó bőrfelesleggel néz szemben a tükörben.

Mit tehetsz ellene? Sajnos ez is nagyban adottság kérdése. A hízás minimalizálása esetenként segít a megelőzésben, a kései anyaság, a kevésbé rugalmas bőr miatt pedig árthat. Császáros kismamák között gyakrabban fordul elő a császárheg miatt. A lógó bőrt tornával zsugorítani nem lehet, de ha súlyfelesleg is bejátszik, azt érdemes minél hamarabb megszüntetni. A szülés utáni hasplasztika megoldja a problémát, bár egy heget hagy maga után. A hasplasztikát mindenképpen akkora kell halasztani, amikor a nő már nem akar több gyereket, különben kidobott pénz, és nem is kevés.

Szerencséd, hogy bibircsókos öreganyádnak szólítottál! A bőrkinövések.

Mi okozza? A terheshormonok hatására a bőrön kis bőrszínű kinövések keletkeznek, amik általában gombostűfej méretűek, bár esetenként nagyobbra nőnek. A test bármely részén előfordulhatnak, de a nyakon, a mellek alatt, a hason és a mellkason a leggyakoribbak. Nem számít betegségnek, bár nagyon kellemetlen érzés, amikor a nyakláncban, a melltartó pántjában, vagy a biztonsági övben megakadnak a kis kinövések. Azzal együtt, hogy csúnyák is.

Mit tehetsz ellene? Megelőzni nem lehet, de a terhesség után bőrgyógyász szakember percek alatt megszüntetheti a problémát, ami magától nem múlna el soha. A terhesség alatt nem szabad hozzájuk nyúlni.

Anya zokog a cipős szekrény előtt. A megnőtt lábfejek.

Mi okozza? A relaxin, az a terheshomon, ami lehetővé teszi, hogy a csontos medence kitáguljon, hogy a babáinkat ki tudjuk hordani és meg tudjuk szülni, a test minden más ínszalagját is meglazítja, a lábfejben találhatókat is. A terhességgel járó megnőtt testsúly hatására a lábfejek megereszkednek, gyakran véglegesen megnőnek, széltükben és hosszukban egy fél, akár egy teljes cipőmérettel.

Mit tehetsz ellene? Nem sokat, bár a túl sok egyhelyben ácsorgás terhesen nem ajánlatos semmiképpen. Közvetlenül a terhesség előtt vagy alatt nem érdemes cipőt venni, csak ha muszáj, a későbbi szívfájdalmakat elkerülendő. Fájdalmatlan, de nagyon bosszantó jelenség.

Le a gravitációval! A lógó mellek.

Mi okozza? A mellek idővel minden nőnél megereszkednek, attól függetlenül, hogy gyermektelenek, vagy ötöt szültek. De a terhesség és a szoptatás felgyorsítja a folyamatot. A mellekben nincsenek csontok vagy izmok, amik azokat fenntarthatnák, amikor a bőr és a kötőszövetek gyengülni kezdenek. A terhesség okozta mellméret-növekedés, majd a szülés vagy szoptatás utáni hirtelen méretcsökkenés után gyakran a gravitáció győz.

Mit tehetsz ellene? Nem sokat. A mellek megnyúlása akkor is bekövetkezik, ha az anya egyáltalán nem szoptat, hiszen a terhesség alatti jelentős mellnövekedés, és a tejmirigyek megduzzadása elkerülhetetlen. Amikor a tejapadás utáni méretcsökkenés bekövetkezik, a zsír visszaépül a mellbe (ez jó pár hónapig eltart) és az eredeti méret visszaáll, a lógás mértéke általában nem változik.

A megfelelő méretű, jól szabott melltartó viselése ajánlott, bizonyos mellméret felett szinte kötelező.  A következő okok segítik elő a mellek lógását: a magas BMI, a terhességek száma, a terhesség előtti mellméret, a dohányzás, nem megfelelő melltartó viselése sportoláskor (futás, ugrálás, lovaglás) és az életkor. A szülés utáni mellplasztika egyre elterjedtebb, de érdemes csak akkorra tervbe venni, amikor már nem lesz több gyerek.

Anya olyan óvatosan rágcsál. Elveszített és megromlott fogak.

Mi okozza? A terhességi hormonok miatt megduzzadt és vérző íny, a rendszeres hányás, a cukros ételek kívánása és fogyasztása, a fogmosás alatti öklendezés, nem elég kálcium és D-vitamin.

Mit tehetsz ellene? Rengeteget és a megelőzés minden.  A "minden gyerek elvisz egy fogat" régi mondás ma már általában csak azokra igaz, akik nem szentelnek fokozott figyelmet a terhesség alatti fogápolásra. A napi minimum kétszeri alapos fogmosás és a fogselyem használata alap, akkor is, amikor a kismama legszívesebben a vacsoraasztaltól ájulna ágyba, vagy a hátsó fogak mosása során öklendezik.

A fokozott kalciumfogyasztás  megóvja a terhes nőt attól, hogy a magzatnak tőle kelljen elvonni a kalciumot. Gyakori fogínyvérzés esetén azonnal szakemberhez kell fordulni. Érdemes a fogorvost mindenképpen meglátogatni, először az első, majd a harmadik trimeszterben, de jelezni kell neki a terhesség tényét, mert ez befolyásolhatja a kezeléseket, és pl. a röntgen használatát is.

Anya hajzuhataga a hajkefében marad. A hajritkulás.

Mi okozza? A terhesség hónapjai alatt a haj természetes hullása lelassul a terheshormonok jótékony hatása alatt, de a szülést követő hónaptól a haj behozza lemaradását, és heteken át csomószámra hullik a kismamák fejéről. A fokozott hajhullás 4-5 hónapon át megmarad, és a hajzat ideiglenesen jelentősen megritkul.

Mit tehetsz ellene? Nem sokat. Bár a hajhullás az intenzív szoptatás alatt (a hozzátáplálás előtt) a legnagyobb mértékű, valótlan az a mendemonda, hogy a szoptatás okozza azt.  Vitaminkészítmények rendszeres fogyasztását sok szakember ajánlja a hajhullás mértékének csökkentésére, de mivel az okok hormonálisak, ezért a szülés utáni hajhullást teljesen elkerülni lehetetlen, így a vitaminok főleg az új haj mielőbbi megjelenését és erősségét segíthetik.

A vagina szülés utáni állapotával egy külön posztban foglalkozunk majd.

Másutt

KOMMENTEK

 • 2010.02.21 19:26:15lm

  másutt, nekem sajnos részben megmaradt, azazhogy most is tudok túl magas cukorszintet produkálni, ha mondjuk 1 szelet süti helyett kettőt eszem, de én valószínűnek tartom, hogy volt ez terhesség előtt is, csak akkor sosem figyeltem.

 • 2010.02.21 19:28:38csutkababa

  Hm, Bona Fides véleménye kissé mellbevágott.

  A fájdalmas menzesz gyakran valóban tanult viselkedés. Akinek az anyja napi 3 napot görcsökben, ágyban töltött, az nagy valószínűséggel dettó görcsölni fog.
  De nem lehet minden fájdalmas, görcsös menzeszt az anyák fejére kenni:)

  Lehet oka a méh gyakorlatlansága, a ciklus rendezetlensége, és még sok ok.

  ÉS

  az ájulós menzeszgörcs is bezony létezik. A vágusz ideg ingerlése a méh görcse által leveri a vérnyomást, és csökkenti a pulzusszámot.
  Ilyenkor tilos a nospa, mert értágító, még jobban le fogja ütni a vérnyomást!
  A megoldás erős fájdalomcsillapítás, és pl. kávé! Koffeinhatás.
  Sürgősségben nagyon bevált, ha ilyenkor a has bőrébe fél empulla atropint kap a hölgy. Három perc alatt kivirul.

 • 2010.02.21 19:29:23lm

  De ha belenézek a tükörbe akkor mégsem gondolom meg magam a genetikai állományomat illetően, mert rajtam rettenetesen meglátszik az, hogy lassan két éve nem aludtam 5 óránál többet egyhuzamban. Erősen karikás a szemem és határozottan mélyülnek a ráncaim (homlokráncaim kb. 10 éves korom óta vannak, családi vonás). Ez nem pont a terhesség mellékhatása, de a kisgyermekességé igen (legtöbb esetben).

 • 2010.02.21 19:32:04csutkababa

  Másutt
  A bőrkinövések elég nagy falat így. Sokféle lehet.
  Fibróma.
  Futószemölcs, ez vírusos, és pl nyaklánc mentén, melltartó pántja a mell alatt provokálhatja.
  A terhességgel , mint immungyenge állapottal összefügghet.
  De nem árt a bőrgyógyász véleményét popntosan kikérni!

 • 2010.02.21 19:33:28lm

  csutka, engem az vágott mellbe ebben a szövegben, hogy még rossz szaga is volt. mintha a fájdalom az még büdös is lenne, vagy valamiként összeköthető lenne a kettő.

 • 2010.02.21 19:41:50csutkababa

  lm
  Hát, nagyon kevés empátiára utal a megjegyzése, valóban.
  A menstruációs váladék marha gyorsan bomlik. Ha most ennyi idős, akkor abban az időben volt a vatta és nagyjából kész.
  Az bizony szagos lehetett már délig, elemmett akkor a lányok még nem kopasztották magukat 11 évesen. Plusz izzadt a vagotónia miatt.
  Szóva, Bonafides anyja kínját, szerintem.

 • 2010.02.21 19:42:42csutkababa

  Vajon mit szólna BF, ha ügyeleten hány , mert rajta a hányós-fosós vírus?
  És ha aszondják, fujj, büdi.

 • 2010.02.21 19:43:54lm

  Persze, tudom, hogy gyorsan bomlik és, hogy akár büdös is lehet, de ezt összekötni magával a görccsel? Hogy aki szenved, az még büdös is, szégyellje magát.

 • 2010.02.21 19:49:44lúzer_

  a szív fészkei

  Azért paráztatóbb a szülés, mert kevésbé megjósolható és befolyásolható a hatása.
  Hogy a terhesség mit hoz ki az emberből, azt sosem tudhatni előre, és nincs rá befolyásod, nem előzheted meg, vagy legalábbis bizonytalan eredménnyel (nagy bőszen krémezted a hasadat és nem lettél csíkos? lehet, hogy krémezés nélkül sem lettél volna az; más pedig a krémezés ellenére is).

  Az benne a parás, hogy a változásokat nem te uralod. Nincs olyan, hogy "ezt meg ezt nem csinálom, és akkor nem fog lógni a mellem". Ellentétben pl. az ivászattal, melyben annyi befolyásod mindenképp van a testedre, hogy "ezt meg ezt nem csinálom (nem iszom sokat), és akkor (jó eséllyel) nem pusztul meg a májam".

 • 2010.02.21 19:50:03boszor

  csutka, most eszembe jutott az a lány a középiskolás osztályunkból, enyhén elhízott, nagyon fehér, nagyon zsíros bőrű és hajú, folyton valami kellemetlen szag volt körülötte, izzadtság meg valami meghatározhatatlan.

  Csúfolták is rendesen a srácok szegénykét, aztán egyszer megkértük az ofőt, beszélne már a szüleivel, mosdjon gyakrabban, vagy valami. Aztán az oszi elmondta, hogy mosdik ő éppen eleget, de nem attól van ilyen szaga.

  Attól fogva kevesebbet csúfolták, de nem úszta meg teljesen szegény:(

 • 2010.02.21 19:53:03lúzer_

  lm

  Tiniként én is tartottam attól, hogy szagom van - szó, mi szó, ott is izzad az ember, főleg, ha be van csomagolva "pelenkába".

  Aztán rájöttem, hogy a tampon ezt a problémát is megoldja.

 • 2010.02.21 19:54:24boszor

  És olyan furcsa így visszagondolva, hogy akkoriban úgy láttam, én vagyok a világ legszerencsétlenebb lénye, mert sárgadinnye van a mellem helyén.

 • 2010.02.21 19:56:03boszor

  lúzer_, minimum kutyának kell lenned ahhoz, hogy kiszagold egy rendszeresen mosdó és betétet cserélő nő menstruációját:)

 • 2010.02.21 19:56:24baudolinA

  boszor,
  hogy én mit nem adtam volna legalább egy sárgadinnyéért... Nekem diók voltak helyette. :D

 • 2010.02.21 19:58:45lúzer_

  boszor

  Lehet, hogy paranoiás vagyok.
  Mindenesetre napközben is szoktam mosakodni, sűrű tamponcsere mellett, hogy biztosan ne legyen ilyen gond.

 • 2010.02.21 19:59:48boszor

  baud, én szívesen cseréltem volna a diókkal, azt mindenki normálisnak vette, a görögdinnyéket viszont nonstop cikizték...de persze mindeninek a maga keresztje:)

 • 2010.02.21 20:02:15Tejbajusz

  Ja, ízületek, az nekem is eszméletlenül fájtak mindenhol, amint elkezdtem a szoptatást, reggelenként az első pár lépés maga volt a pokol, és amióta nem szoptatok, a lábamban a talpam oldalán még most is fájdalmat érzek nyomásra.

  Azt mondták az orvosok (rehumatológusok), hogy semmilyen összefüggésben nem állnak a terhességgel vagy a szoptatással.

  Végre itt olvasok más anyukától is ilyen panaszt, no nem mintha örülnék persze. Jó lenne innen is egy rheumatológus vélemény, ez mitől van.
  Csutka, tudom, nem vagy az, de hátha tudsz ide is szólni valamit, mitől lehet ez.

 • 2010.02.21 20:02:35baudolinA

  Hohóóó, nem görögdinnyére vágytam én sem, csak valami kisebb fajta sárgadinnyére. De az almáig jutottam el. ;)
  Egyébként elég hamar abbahagytam az irigykedést, mikor láttam, hogy az irigyelt osztálytársam mit kínlódik vele.

 • 2010.02.21 20:03:56baudolinA

  Ízületek: világéletemben mindig recsegtem, én voltam az, akinek tízévesen is ropogott már a dereka. Nálunk ez örökség lehet: édesapám volt ilyen kedves ezt átadni. :)

 • 2010.02.21 20:04:19Tejbajusz

  Boszor azért nagy a különbség, most sárgadinnye vagy görögdinnye??

 • 2010.02.21 20:07:05kukabúvár【ツ】

  2010.02.21 19:59:48boszor
  most akkor görög v. sárga? :)

 • 2010.02.21 20:08:40kukabúvár【ツ】

  az előbb már majdnem elkergettetek azzal a szagtémával. :)
  a Csók és szerelem 100. részére hajazott.

 • 2010.02.21 20:08:43Tejbajusz

  A lényeg, hogy nem banán, láttam már olyat, nos, nem kéne.

 • 2010.02.21 20:15:49boszor

  Először sárga volt, aztán görög lett, és ott megállt, szerencsére, mert nagyobb gyümölcsöt nem tudok:P

  És most őszintén? Azóta is diókat szeretnék, hogy ne kelljen 24/7 melltartóban léteznem, és nyugodtan ugrálhassak egy buliban, satöbbi:D

 • 2010.02.21 20:17:30baudolinA

  boszor,
  most már csak megkérdezem, hogy rendes diót vagy kókuszdiót szeretnél? :)
  (A goldenjeimet nem adom.)

 • 2010.02.21 20:18:00másutt

  Banán, muhaha!!!

  Izületek: nekem azt mondták, hogy az ödéma miatt van. Nemtom igaz-e. Egyik pillanatról a másikra múlt el. Este még úgy feküdtem le, hogy fájt mindenem ( akkor már 1/2 éve, reggelre meg mint egy süldö gazella, WTF)
  jópár hónapos volt a gyerek. Addigra aszittem öreg reumás nyanya vagyok. :))

 • 2010.02.21 20:23:41lm

  Az enyém grapefruit :) Mármint akkora van, nem akarok se kisebbet, se nagyobbat, és főleg és leginkább csak állagromlást nem (tehénlepényt).

 • 2010.02.21 20:27:03boszor

  A rendes pont jó lesz, köszönöm, mikor hozza a melltündér? :)

 • 2010.02.21 20:29:25baudolinA

  Hát előbb a régieket a párnád alá kell tenni. :)

 • 2010.02.21 20:29:26másutt

  tesz-vesz
  2 jo allapotu, egyszer hasznalt, megkimelt gorogdinnyemet oszibarackra (hamvas) cserelnem.
  O, RH+
  Nem dohanyzo, elso tulajtol.
  jobb.mint.a szilikon kukac freemail.com

 • 2010.02.21 20:29:43kukabúvár【ツ】

  nekem szőrös van.

 • 2010.02.21 20:30:52kukabúvár【ツ】

  2010.02.21 20:29:26másutt
  kamucím,
  a freemail az .hu-s
  csalódtam benned :)

 • 2010.02.21 20:35:04másutt

  kukabuvar, mert pl. a tobbi resze nem volt kamu, o pliz.
  informatikus vagyok es 1992 ota e-mailezem, ennyi csak tudok. :P
  (ha sokkal tobbet nem is)

 • 2010.02.21 20:36:57másutt

  na jo.. tuloztam. VOLTAM. nem vagyok, voltam.

 • 2010.02.21 20:41:37kukabúvár【ツ】

  2010.02.21 20:35:04másutt
  hát sajnálhatod, visszadobta a túlfűtött levelemet
  :D

 • 2010.02.21 20:45:19Auguszta Romanov

  http://velvet.hu/blogok/randi/2010/02/21/26_ev_folott_mar_nem_eri_meg_nonek_lenni/

 • 2010.02.21 21:01:50másutt

  Rita nem kell minden csacskaságot elhinni, amit a Velveten olvasol. :)

 • 2010.02.21 21:05:35baudolinA

  Most az a bajod, hogy nem téged dug? :D

 • 2010.02.21 21:06:04farkasokkal tancolo

  Oké, tudjuk, hogy szerinted Rita egy ringyó, nem dugulnál már el végre? Ki a francot érdekel?

 • 2010.02.21 21:10:54baudolinA

  Most sürgősen megszégyelltük magunkat. Lekophatsz.

 • 2010.02.21 21:16:58farkasokkal tancolo

  Te hülye fehérjehalmaz, még egy haldokló kislány topicjába is beleszarsz? Még egy utolsó büdös vérbajos kurvát sem érdemelsz meg.

 • 2010.02.21 21:27:32Brumibaby

  Nincs itt egy moderátor? Vagy vasárnap este itt böföghet minden pszichopata?

 • 2010.02.21 21:31:26manka78

  Brumi! Tünde már többször írta, hogy egyedüli modi. Ez a kedves udvarló pedig kihasználja rendszeresen.:(

 • 2010.02.21 21:34:25Brumibaby

  Bocs, Manka, én többször olvastam ezt a degenerált sejtalakulatot, mint Tündét, amikor ezt írta.

 • 2010.02.21 21:38:35cozumel

  Talan Tundenek el kellene fogadnia, hogy ez a szajt mar nem egyemberes menedzselest igenyel, es valamennyire kiadnia a kezebol a munkak egy reszet. Lasd, moderacio.

 • 2010.02.21 21:42:25manka78

  Egyszerűen nem tudom felfogni, mi öröme lehet ebben egy embernek.:(

 • 2010.02.21 21:43:34farkasokkal tancolo

  Na igen.
  A vitát meg a szájkaratét kedvelem, de mikor állandóan benéz nyálcsorgatva és arcán betépett fejjel ugyanaz a figura, már nem szórakoztató. Őrültek és őrültek közt is van különbség, az egyikkel együttérzek, a másikat legszivesebben kalasnyikovval szaporítanám.

 • 2010.02.21 22:15:39vonBismarck

  Ezt varrja a nyakmaba:

  "Egyébként én örülök, hogy a nőm se szült hagyományos módon (más okokból, a gyerek se volt egyszerű), azért is mert nem vastag a micsodám (próbálom kikerülni a moderációt).

  Most melletted érveltem mert úgy éreztem igazad van, de valóban olyan szánalmas a világnézeted mint némelyik feministáé. Van az a típus aki mindenből csak az elnyomást olvassa ki és minden rosszért a férfiakat teszi felelőssé. Megtanultam hogy létezik az a nő aki mindent a puncija felől közelít meg.

  Ha nem lakik jól a punci akkor baj van. Ha nem elég menő a férfi akkor pókháló ellen jó de ennyi, a többi erre se ha nem tökéletes a nemiszervük.

  Fordítva én _tökéletes_ modell csajjal is voltam szoros puncival (igen, a vékonyabbat is jól érezte), ha kifejezetten rossz lennék nem járnak vissza az ágyba. A barátnőm mellei szerinte nem tökéletesek (szoptatás), feszesebb, fiatalabb, technikásabb és többet engedő-szerető nők is voltak az életemben. Mivel ez csak egy szelete a kapcsolatnak nem tekintem őt egy tökéletlen kielégülést szolgáló eszköznek amit le kellene cserélnem."


  A baj az, hogy nem én irtam.
  Ti meg öleljétek a kebletekre a felcsereteket.

 • 2010.02.21 23:10:31verkaverka

  Ha Tündére van szükség, lehet neki emailt írni, volt már hogy én szóltam neki, jött és moderált.

 • 2010.02.21 23:10:58bajor gizella

  Egy ilyen gyönyörű nap után gondoltam lesz öt gratulàció a bájos szüléstörténetre es kesz.itt meg meg javaban megy a tema plussz van egy ugyeletes elmebeteg is. De megjött a tavasz fogytam egy kilot mozi vacsora muzeum es seta is volt ezen a tavaszhirnok napon.oh be szep.

 • 2010.02.21 23:17:04a szív fészkei

  Kedves lúzer, mivel én sose ittam, bagóztam, nem tudom, mennyire lehet egy idő után - amikor már függő az ember tőle - ezt kontrollálni. A terhességről - mint földet mingyá` magamra húzónak (de még megvárom, mg kicsit kienged ;-)) - kortársaimmal együtt az a véleményem, hogy túl van lengetve kicsit. Anyukátok nem tudom, hogy vélekedik erről; mi, az öreg szakosztály kevesebbet izgultunk tán (kevesebb tudással, meglehet) és inkább a dolog örömteli részével foglalkoztunk, ha módunkban állt. Ez nem kincstári optimizmus volt, de abban a szar kádáriban nekünk ez jött össze. Van önbeteljesítő jóslat is: én tehát abban hittem, hogy egészséges kölykeim lesznek és szép maradok a magam és a családom szemében. Pedig azért sokszor rezgett a léc...

 • 2010.02.21 23:25:03a szív fészkei

  És bocs, nem akarok észt osztani, más korosztály vagytok, más hangnemmel, hozzáállással, tapasztalattal. Csak azért ugatérozok itt a partvonalról (bár unoka jó lenne), hogy higgyétek el, a legtöbb baj eltörpül a srácok léte mellett (ha néha azt is megbánod körükben, hogy Te a világra jöttél) és inkább jót, mint szart hoznak az életetekbe. Férfiakat is láttam, mennyire kibontakoztak apaságukban - olyanok, akikről sose hittem volna!
  Nekem van harminc év fórom, ami ezt alátámasztja. Nem vagyok egy bezzeg-übernő, csúcsnőstény, csak elfogadtam és megéltem egy természetes dolgot élményszinten és örülök, hogy kiderült: a féktelen önzésemen is át tudok lépni és mennyire megérte. Ennyi.
  Mindannyiótoknak sok boldogságot!

 • 2010.02.21 23:29:57Tejbajusz

  Egészségedre, Gizi!
  Azért valld be, hogy titkon erre az agymenésre számítottál! Különben szebben zárnád a napodat, de így csak merő provokációnak vélem a megjelenésed és a beszólásodat!
  Egyszóval, már sokan vártunk!

 • 2010.02.21 23:31:47farkasokkal tancolo

  2010.02.21 23:25:03a szív fészkei

  MInt szintén zenész megértelek... :-)))

 • 2010.02.21 23:34:56bajor gizella

  en nagyon szertem hallgatno a regi sztorikat.csak szerintem ertelmetlen összehasonítani az akkoritna mostanivAl. nincs tullihegve a terhesség csak a szemlelet valtozott meg nagyon. anyukam 46eves.elment egy alternativ szüléses tanfolyamra es csak lesett mert regebben (15-20 eve)sehol se hallotta azt a szókapcsolatot hogy szüleselmeny.a szüles egy kórházi beavatkozásnak gondolták, es ennek megfelelően volt a Beteg ellátva. Na most ez mar nincs, legalabbis a felszinen. Akkor jo az orvos ha otfele alterszobat meg realxzenet tud biztositani.aztán meg ha jön a komplikáció akkor rögtön visszavarjak a szakkepzett doktort.addig meg megy a lötyöges.nehez ennyifele elvarasnak megfelelni miközben azert megis eletekről van szó.

 • 2010.02.21 23:37:42bajor gizella

  Bajusz inkabb a szuk pinak hamvas pipik kontra vekony kopasz fickokra irtam a temazast. Mert az örök bir lenni. Az ertelmes
  hozzaszolasokkal nincs bajom azokra szoktam reagalni.

 • 2010.02.21 23:41:37Tejbajusz

  Tudom, hogy a kihívások embere vagy.

 • 2010.02.21 23:41:54Tünde

  cozumel: ha ilyen egyszerű lenne és rajtam múlna, nagyon szívesen átadnám a moderálást.

 • 2010.02.21 23:42:04bajor gizella

  Es szamomramindig fur hogy a forumozas valakinel valami igen degradalo időpocsékolás.en ha irok valahovA akkor azt azert teszem mert erre szantAm idöt es erre van kedvem.mindenki leülhetne es olvahatna egy kis proustot mert hogy az ertelmesebb, de ha
  mar ide jön az ember akkor feltetlezemhogy ide akart jönni.nem?

 • 2010.02.21 23:52:52Tejbajusz

  Igen. Bár sokszor nagy előnye Proustnak a Poronttyal szemben, hogy az nem pofázik vissza.

  Én csak azokat nem csípem, akik:

  -ténymegállapítanak, de onnantól kezdve indoklás nélkül fújják a magukét, s végén megvetnek téged, mint vele egyet nem értőt. Ez utóbbi mozzanatot lehet akár végső érvként is elkönyvelni. Ilyenkor valóban be kell látni, nincs értelme folytatni. Hódolta, győzött a hülye.
  -indok nélkül sértegetőt
  -indokkal sértegetőt
  -aki azt hiszi, ha trágár szavakat használ, máris jópofa (amúgy bírom a helyén használt káromkodásokat, de erőből nem klassz)
  -a szarturkászózót, aki annyira hülye, hogy azt hiszi, az ő figyelemfelhívására sokunknál "aha élmény" lesz és szemlesütve kilépünk a Porontyból, mert Rita is itt van

 • 2010.02.22 00:10:18bajor gizella

  En nem ereztem meg sertö erzest itt.nem lehet annyira komolyan venni egy ilyet,hogy megsertődjek. Persze ervkent sertesre alkalmas bena reakció olyan van, de azt meg elvezrm heccelni kicist.hatha eszreter. Altalaban ertelmesek itt az emberek, de ez is olyan mint egy nagy jatszoter.nem mindenkivel kell jatszani.

 • 2010.02.22 00:14:33Tejbajusz

  Igen, van jópár értelmes ember, de néha még ők sem értik a viccet. Én ugyanúgy gondolom, ez nem egy vérre menő harctér.
  De pá, magadra hagylak, mert fáj a fejem, holnap meg megint megnézik a gyerekemet, ugyanmár, miért nem is akar annyira járni.

 • 2010.02.22 00:17:04bajor gizella

  Ha meg arra vagyik valaki hogy "ne pofazzanak neki vissza" akkor tenyleg inkabb olvasson...annal van egy ilyen funkcioja. Vagy aludjon, mint ahogy en mindjart. Jo ejt.

 • 2010.02.22 00:19:14lúzer_

  a szív fészkei

  "nem tudom, mennyire lehet egy idő után - amikor már függő az ember tőle - ezt kontrollálni"

  Nem tudom, sosem voltam függő. Azt akartam ebből kihozni, hogy ha nikotinfüggő vagy és tönkremegy a tüdőd, arról TE magad tehetsz, és bizonyos (elég nagy) valószínűséggel számíthatsz rá, hogy megbetegíted magad.
  Úgy tudod csökkenteni eme valószínűséget, hogy leszoksz.

  De (többek közt) a kötőszövet feszessége örökletes, nem rajtad múlik, és nem is tehetsz túl sok mindent az ebből eredő problémák (striák) ellen.
  Azért paráztatóbb a terhesség, mert
  (a) nem tudod előre, milyen kellemetlen velejárói lesznek, és
  (b) az öröklött hajlam ellen semmit nem tehetsz.

  Abban igazad van, hogy túl van ez aggódva mostanában... De ma olyan világ van, melyben a jó külső kiemelten fontos, és ezen elvárásoknak akarnak megfelelni a nők.
  Azért arra kíváncsi lennék, hogy mondjuk nagyapáink hogyan viszonyultak a szülés után lógósodó mellekhez. Vállat vontak, hogy hát istenem, valamit valamiért? Vagy zavarta őket is?

 • 2010.02.22 00:24:04lúzer_

  a szív fészkei

  "a legtöbb baj eltörpül a srácok léte mellett (ha néha azt is megbánod körükben, hogy Te a világra jöttél) és inkább jót, mint szart hoznak az életetekbe"

  Hiszek neked, de vajon a férfiak is így gondolják?
  Szó se róla, a tapasztalataim (értsd: amit a környezetemben látok, hallok) jók, és a páromtól is ezt várom, de úgy tűnik, globálisan egyre kevésbé fogadja el a világ az "állagromlást". Köszönhetően - jórészt - a Photoshop-Barbie-knak és a plasztikai sebészet egyre nagyobb népszerűségének.

 • 2010.02.22 00:33:06cozumel

  Tunde

  akkor most jon az, hogy en megkerdem, ugyan miert nem ilyen egyszeru es akkor majd jon az, hogy te valaszolsz, hogy nem avathatsz be belso dolgokba minden olvasot, es akkor en erre majd aszondom, hogy .... :D

  Tenyleg nem ertem, ne haragudj, de persze annyira nem is fontos. Vegulis ki lehet kerulni ezt a fostalicska embert, csak kellemesebb lenne, ha nem kene kerulgetni.

 • 2010.02.22 02:08:25cozumel

  Vegigszenvedtem egy par oldalt es vegkepp nem ertem...
  Most vagy ennyire nem megy az erto olvasas

  vagy ennyire sok a frusztralt egyen, aki, ha talalva erzi magat, ego billentyuzettel az ujjai alatt cafolja azt, amit a posztiro NEM allitott????


  Magenta

  a kotenyhasra nem jo a kardio. Arra a sebeszkes jo :)))
  A meglazult kotoszovetet te ugyan ki nem feszesited semmilyen sporttal :)

 • 2010.02.22 06:10:41Brumibaby

  cozumel,
  olvastam valamit arról, hogy úgy volt az átkosban, hogy az újságírás alapszabálya volt, hgogy mindig kell "vörös farok" a cikkbe. A "vörös farok" nem egy szexuálisan túlmotivált nick volt, hanem valami pozitív kicsengés, ami megfordította a cikk kritikus hangvételét.

  Szóval mostmár többedik posztnál fordul elő, hogy a kommentelők a vörös farkat hiányolják (rendben, hogy vannak nehézségek, de miért nincs odaírva, hogy a gyerekmindenértkárpótol, és ezzelegyütténvagyokalegboldogabbavilágon)
  Amivel én pl úgy vagyok, hogy akár azt is oda lehetne írni, hogy Petőfi Sándor 1823-ban született, hiszen az is igaz, csak pont most nem erről van szó.

 • 2010.02.22 06:27:40cozumel

  Brumi :)))

  voros farok... ez jo, meg nem hallottam a dologrol.

 • 2010.02.22 09:05:31kriszi

  Másutt,
  igen, azt nem tudhatom. De azt pl. igen, hogy amíg lehet korrigálni szemüveggel, addig nem fogom megműttetni a rossz szememet sem. Meg az sem valószínű, hogy az őserdő lábszőrzetemet, amit tizenkét éves korom óta gyantázok/tépkedek géppel, és még mindig őserdő, ötösével le fogom lézereztetni. Az egyéb tájak őserdőiről nem is beszélve. És az is elég valószínű, hogy nem fogom szépészeti okokból feltölteni a jonagoldjaimat (by baud :) ) görögdinnyékre. Se sárgadinnyékre. Pedig milyen mutatós lenne...
  Ezeket tudom.
  Aki nekiáll, és pénzt-paripát-fegyvert nem kímélve belevág egy vagy több ilyen projektbe, eszemben sincs bármi módon megítélni. A magam részéről viszont a magam testénél idegenkedem tőle.
  (Na jó, attól az egytől nem, hogy futurisztikus intelligens műlábakra cseréltessem majd rozzant nyolcvanéves futóműveimet, ha addigra ez elérhető lesz. Szeretek gyalogolni :) )

 • 2010.02.22 09:05:56thylla

  lúzer
  ezt kérdeztem augusztától is: pontosan kinek az elvárásainak kell megfelelnem nőként? Lehet, h kiestem egy jóideje a fősodorból, de mindjatok már példákat is. egy dolog a párkapcsolat, ha tartós, nyilván a két ember ügye, milyen szintű minőségromlást visel el a másik. Másik dolog a magamról alkotott kép: de hát én sem voltam soha bombanő (alacsony, kis mellek, vékony haj stb), és el kellett fogadnom magamat. Egyébként meg kinek mutatom meg a lógó mellem? munkatárs? főnök? szomszéd? ki a "világ"? hacsak nem kifejezetten ilyen szakmában dolgozik valaki - szinpad, fotó stb- akkor ki fogja tudni, hogy csíkjaim vannak?

 • 2010.02.22 09:20:02kriszi

  Thylla,
  Auguszta (= Rita) meglehetősen fiatal, nagyjából egyedülálló, házasságban sosem élt anya. Az itteni megnyilatkozásaiból én két dolgot szűrök le:
  1) nagyon fontos neki a külseje, illetve a teste makulátlan fizikai állapota,
  2) a társadalom, amiben él, bizonyos szempontokból még a miénknél is konzervatívabb a nő megítélését illetően.
  Így talán másképp hangzik a dolog.

 • 2010.02.22 09:33:28másutt

  kriszi, nem nyert.
  a latasodat te korrigalod szemuveggel, nem maszkalsz felvakon.
  ha egyszer valakinek fizikai kellemetlenseget, fajdalmat okoz valami, ami pl. a sporttevekenysegek jo felet lehetetlenne teszi, es kronikus hatfajast okoz, az egy mas eset.
  es nincs ra csodatabletta.
  ha reggelente felvehetnek egy 'szemuveget' ami egeszen estig eltuntetni a nagy mellek erzeset, es ha mar ott tartunk, kinezetet, nem lenne szukseg mutetre.

  nezzuk meg emnnyit ideig birod ki szemuveg/kontaktlencse NELKUL es jo szoros labbal, mondjuk egy Del-Franciaorszagi alomnyaralason a hercegeddel, es akkor beszeljunk.
  egyelore aszongya a varazsgombom, hogy 24 orat nem birnad ki, ha az egesz vilag homalyos lenne elotted.
  vagy ha rakotnenek 2 db jo 2 kilos sulyt a mellkasodra.

 • 2010.02.22 09:34:25Auguszta Romanov

  Ez nem igy van.
  Messze vagyok en attol a kulsotol amit szeretnek.
  Gondoljatok Edinara.
  NA olyat.
  MAsreszt meg se engedhetem magamnak gondoljatok a kezdofizetesre,ami meg etelre is keves.
  DE
  En szeretnek olyan lenni.En nagyon fontosnak tartom.Nem legyintek,es hozom a belso ertekeket,mert az bujkalas az elol,hogy valamid nincs meg.Ugyebar a belso ertek nem merheto,mint egy seggterfogat,tehat nincs mit rajta filozofalni,mindenki a sajat nyakaba akaszthatja.

 • 2010.02.22 09:45:23anyamadár

  2010.02.22 00:33:06cozumel
  Gondolod, hogy a Velvet szerkesztősége képes lenne felvenni még egy embert csak arra, hogy moderálja a Porontyot? Ha megnézed a többi rovatot mindenhol egyre kevesebben vannak... Gondolod, hogy ez véletlen?

 • 2010.02.22 09:46:52baudolinA

  "vagy ennyire sok a frusztralt egyen, aki, ha talalva erzi magat, ego billentyuzettel az ujjai alatt cafolja azt, amit a posztiro NEM allitott????"

  Igen. Meg hát közrejátszik némi funkcionális analfabetizmus is. Ld. amikor arról beszélnek, hogy de rajtuk egyik sem jött ki, nemhogy az összes, és miért riogat a poszt, meg emiatt nem fognak szülni a nők stb. (pedig erről szó sem volt).

  Rita,
  az, hogy elfogadod magad, nem azt jelenti, hogy egyúttal el is hanyagolod magad. Örök példám a saját csípőm: széles, kiálló és vastag csontokkal. A büdös életben nem fogom lefogyni azokat a csontokat. De ez nem azt jelenti, hogy nem tornázom.

 • 2010.02.22 09:52:31Auguszta Romanov

  http://velvet.hu/blogok/randi/2010/02/21/26_ev_folott_mar_nem_eri_meg_nonek_lenni/

  http://www.mommo.hu/media/A_kover_nok_a_kover_ferfiaknak_sem_kellenek

  Ezt a kettot olvassatok el.
  Mert sokkal konnyebb egy olyat mint en pszihologushoz kuldeni,meg rafogni,hogy nagyon konzervativ tarsadalomban el,de ha elolvassatok a tenyeket,meglepodtok.

 • 2010.02.22 09:52:43Magenta

  "Magenta

  a kotenyhasra nem jo a kardio. Arra a sebeszkes jo :)))
  A meglazult kotoszovetet te ugyan ki nem feszesited semmilyen sporttal :)"

  cozumel, oké, én azt hittem eddig, hogy kötényhasam van, de akkor szerencsére nem.

 • 2010.02.22 09:58:40másutt

  Magenta, itt egy par kep, hatha segit megerteni mirol van szo:

  (eros idegzetueknek es NEM a munkahelyen!)

  http://img.thesun.co.uk/multimedia/archive/00542/WOMAN_380x409_542328a.jpg

  http://exploreplasticsurgery.com/wp-content/uploads/2009/01/abdominoplasty-panniculectomy-dr-barry-eppley-indianapolis.jpg

  http://www.jnelsonmd.com/images/p_tummy2.jpg

 • 2010.02.22 10:01:20Magenta

  Öhm, köszi.

 • 2010.02.22 10:02:43anyamadár

  Baud nekem is széles és kiálló a csípőm, az sosem fog lemenni.
  :)

 • 2010.02.22 10:02:45Auguszta Romanov

  Na a masodik linken az ''elotte'' kepen levo not is ugy szereti a ferje ahogy van,es nagyon nagyon kivanja ,igaz???
  Mese.

 • 2010.02.22 10:02:47Rosa Rugosa

  2010.02.22 09:52:31Auguszta Romanov

  Én tudod mit vettem észre?
  Hogy kortól és alkattól (bizonyos határokon belül) függetlenül a sótlan, unalmas nők nem kellenek senkinek. Akármilyen jól is néznek ki.

  Akiben meg van élet, az lekörözi népszerűségben az unalmas cicababákat +20 kilóval is.

 • 2010.02.22 10:03:11másutt

  baudolinA, cozu

  csak annyit, diohejben, hogy a fenti cikk nagyon hosszu, az egyik leghosszabb, ami a Porontyon valaha megjelent.
  az a bevezeto, ami szukseges lenne ahhoz, hogy elmondhassam, mennyire szeretjuk a gyerekeinket, es milyen gyakran a tukor elott allva az ember lanya elso gondolata, hogy
  -bameg mi lett velem
  es a masodik gondolata, kb 1 masodperc mulva, hogy
  -dehat mind megerte
  nameg az a bekezdes, ami elmagyarazna, hogy a legtobb not a listabol 2-4 erint, de van, akit mindegyik, van, akit meg egy sem

  Szoval ezek a dolgok kb annyival tennek MEG hosszabba a cikket, amennyi egy atlag cikk TELJES hossza.

  Ha erdekel, elkuldom, mert megirtam, biza, de nem lehetseges iderakni.

  Ez egy ilyen mufaj, az internet.

  Ez nem egy KONYV, ez egy rovid, ismeretterjeszto cikk, ami igy IS eleg hosszu, es ezt meg is jegyeztek.
  Avagy el sem olvastak az egeszet... ezt a kommentekbol latni.

 • 2010.02.22 10:03:58Rosa Rugosa

  Valamint a vágy nem csak a húsra gerjed. Ha igen, az csak szex. Abból is az unalmasabbik fajta.

 • 2010.02.22 10:05:45Auguszta Romanov

  De miert kene unalmas es sotlan legyen egy cicababa?
  Es vidam egy csunyacsak/atlagno??
  Mibol gondoljatok??

 • 2010.02.22 10:05:48nanemárrr

  OFF-ban kérdeztem...gyertek át kérlek és segítsetek! Köszi!

 • 2010.02.22 10:07:08Auguszta Romanov

  JA,meg az elhagyott asszonyokat vidamabbakert hagyjak el,nem tusarkus szoke Edinakert,igaz??

 • 2010.02.22 10:07:13vikimanka

  Rita! Van kövér/duci ismerősöd, vagy családtagod? Van párja? Szerinted boldogok?

 • 2010.02.22 10:08:59manka78

  Upsz! Bocsi, az előzővel már évek óta nem tudtam belépni. Most megviccelt.

 • 2010.02.22 10:09:22másutt

  Rita,
  teljesen veletlenul tobb cikk megjelent itt a mainstream sajtoban mindenfele kuattasrol, hogy miert hutlenek az emberek (ferfiak ES nok)
  es az elso szamu ok, az a meg nem ertes, a feszultseg otthon, a masik fel elidegenedese. A legtobb kurva/szereto, akihez a pasik jarnak, eleg ronda a vilagosban, kielt es nem friss.

  Sok szereto legvonzobb fizikai adottsaga a SZEME, nagy, rajongo szeme, amivel csung az illeto pasi minden szavan, es nem bassza le, hogy elfelejtett szemetes zsakor venni.
  ja es sok ferfi szamara az egyetlen dolog, ami a szeretonel szamit, az a szaja, amivel olyat csinal, amit a feleseg nem.
  NEM a hasa.
  Ha a no terdel, es a pasi all, nem latszik a hasa!

  Es a legnagyobb ok a hutlensegre az az, hogy a ferj nem erzi hasznosnak, szexinek, mindenhatonak MAGAT. Az egoja serult, otthon.
  Es akkor jon valaki, akinek O A HERCEG....

 • 2010.02.22 10:11:17Auguszta Romanov

  Nincs.
  Komolyan.
  De az,hogy boldogok vagy sem,nme tudhato meg abbol,hogy talalkozol vele idonkent.
  JA,tudom te ki vagy.
  Szerintem te boldog vagy es szep csaladod van,irigyellek is erte.Es biztos vagyok benne,hogy a ferjed is szeret mert igy jon le a kommentekbol,leirva rendesen,nem erzelgosen stb.Szoval hiheto a szep elet. Mindig irtam hiogy van akit irigyelek a porontyrol (MAgenta magara fogja,de nem,ja meg Cantaloupe ,:DDD) de az te vagy.

 • 2010.02.22 10:11:37nanemárrr

  2010.02.22 10:05:48nanemárrr
  OFF-ban kérdeztem...gyertek át kérlek és segítsetek! Köszi!

  FONTOS!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

SZÓLJON HOZZÁ!

Kórházfigyelő

 • Budapesti kórházak
 • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Shopline

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés

Hirdetés