Bébinapló: Segítség, eldugult a mellem!

3. hét

3900 g

Manna háromhetes, az esti rend beállt: fél nyolc-nyolc körül fürdés, utána kaja, majd alvás – egészen hajnali háromig. Tudom, hogy ez még változhat, de jelenleg álmodni sem lehet jobb babát.

Csak a melleim nem örülnek az éjszakai alvásnak – a bal egy hatalmas csomóval jutalmazta a hat-hétórás szopimentességet. Mert persze éjfélkor nem álltam neki fejni. De akkor mi a megoldás?

Próbálkoztam 11 körül felébreszteni a gyereket, de hiába vettem ki a kiságyból, hiába dörzsölgettem a fülét és próbáltam betuszkolni a szájába a mellem, szemeit szorosan csukva tartva, macskanyújtózkodással jelezte, hogy nem tart igényt a szopira. Én meg ott álltam a csomós mellemmel, miután fél órán keresztül masszíroztam és fejtem a forró zuhany alatt eredménytelenül.

Muszáj felhívnom a védőnőt, aki profi módon masszírozza ki az elzáródott tejcsatornákat – sajnos többször is élnem kellett ezzel a módszerrel az előző gyerekeknél, viszont inkább választanék itt helyben egy gátmetszést varrással, mint egy mellgyulladást. A menetrend a következő: tiszta textilpelussal masszírozni kezdi a csomót, majd kézzel fej egy kicsit. Ismét masszíroz, megint fej. Én zokogok, ő meg nem győz elnézést kérni, amiért fájdalmat okoz. A végén pedig a csomó eltűnik és helyreáll a rend. Egészen addig, amíg az egész nem kezdődik elölről megint.

Manna egyébként nyugodt baba nap közben is: bár még fix nappali alvási rendje nincs, nem tudom kiszámolni, mikor szunyókál el, de ha ébren is van, békésen nézelődik a fotelbe leterített takaróján vagy a pihenőszékében. Képes fókuszálni, és állítom, hogy felismeri a családtagokat: apa láttán széles vigyorra húzódik a szája, Málninak pedig a hangját szereti, ahogy meghallja, keresni kezdi a szemeivel, szájával ó-t formáz, majd ismét vigyorog. Sőt, próbálkozik a visszadünnyögéssel is.

A héten sokat hallhatta a nővére hangját, mert arcüreggyulladással itthon kellett maradnia. Én meg csak szaladok magam után, de nem érem utol magam: újszülött-ellátás, betegápolás, kajakérdés megoldása, takarítás, Porontyozás, Pötyi összeszedése az oviból, gondoskodás a vacsoráról, kommunikáció a férjemmel – ekkorra már félhulla vagyok, hiába a viszonylag sok alvás. Bele sem merek gondolni, mi lenne, ha éjjel nem tudnám kipihenni magam. Márpedig biztosan lesz még olyan, amikor nem fogom tudni, erre fel kell készülnöm.

Oszd meg másokkal is!
Mustra