Szoptatás közben véletlenül megfojtotta kisbabáját

Véletlenül megfojtotta egy anya a négyhetes újszülöttjét a United Airlines járatán, amikor szoptatás közben elaludt. Mire felébredt, a gyermek már nem lélegzett. A csecsemő és szülei Washingtonból repültek volna Kuvaitba, hogy megmutassák a kisbabát a rokonoknak, a gép azonban Londonban kényszerleszállást hajott végre, miután az anya pánikba esve észlelte, hogy gyermeke nem lélegzik. A gépen tartózkodó orvos szakszerűen próbálta újraéleszteni, leszállás után pedig a Hillingdon Kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni az életét, - írja a Daily Mail.

Az eset kapcsán ismét fellágolt a vita együttalvás témakörben, amivel mostanában mi is többször foglalkoztunk itt a Porontyon. Vannak olyan szakértők, akik szerint az újszülöttel együtt aludni kifejezetten ajánlott, és még a bölcsőhalál esélyét is csökkenti, hiszen a gyerek éberebben alszik, és ráhangolódik szülei folyamatos légzésére. Mások szerint viszont az együttalvás életveszélyes, mert a gyerek könnyen becsúszik a paplan alá, vagy éppen ráfekszünk.

A Daily Mailnek nyilatkozó brit Szoptató Anyák Egyesülete (The Association of Breastfeeding Mothers) sem az együttalvást említette konkrét veszélyforrásként, hanem azt hangúlyozta, hogy ülve szoptatni a gyermeket éjszaka nem ajánlott. Ha ugyanis az anya elbóbiskol, - mint jelen esetben is történt - könnyen elzárhatja a légutakat, és a gyerek megfullad. Az újság egy másik anyát is idéz, aki három éven belül két újszülöttet vesztett el úgy, hogy elaludt szoptatás közben. Más, a lapnak nyilatkozó szakmai egyesületek szerint viszont nem azt kellene szajkózni, hogy ne aludjank az anyukák együtt a csecsemőjükkel, hanem arra kéne őket megtanítani, hogy hogyan tudják megteremteni a közös ágyban való alvás lehető legbiztonságosabb felételeit.

Oszd meg másokkal is!
Mustra